-
Zoek resultaten
-
Ondertussen heb ik ook maatregelen moeten nemen tegen vocht in huis. Al staat het in een droog klimaat, na een paar maanden met ramen en luiken dicht is het binnen veel te vochtig…
We zijn nu een paar jaar verder, en ik hoop dat we een paar goede maatregelen genomen hebben. Dit huis is 200 jaar oud, dikke muren van stenen, kalkcement, en .. gips, u kent dat wel. Een complicatie is dat dit een oude watermolen is, hoewel er in geen velden of wegen water is, dat werd in het verleden per aquaduct… maar ik dwaal af. Het houdt echter wel in dat er onder het hele huis een kelder is, en deels daaronder nog een, diepere, kelder. En al is het in deze buurt droog, er is altijd wel wat vocht. En als ik het goed begrijp is een ondergrondse kelder een soort “vacuum” qua vocht. Een kelder trekt dus altijd wat vocht aan. Wil je dat tegengaan dan moet je iets doen aan de buitenkant van de muren. Maar ja, daar zijn we 200 jaar te laat voor. Diverse bewoners hebben gepoogd wat tegen vocht te doen, door de keldermuren te besmeren met pleister, kalk, cement,… En , ja, dat helpt allemaal niks, integendeel. Het water gaat fijn in die laag zitten, en verdampt er nauwelijks uit, al ventileer je een jaar (zie 6b. beneden).
Bovenop de kelder staat dus het huis, met hele dikke muren, en het vocht uit de kelder kruipt ook langzaam omhoog. En ook hier hebben vorige bewoners allemaal domme dingen gedaan. Op de ouwe muur is binnen modern pleister gesmeerd, en daaroverheen nog eens een plastico muurverf. Het vocht werd dus fijn opgesloten in de muur, want ook aan de buitenkant was een moderne pleister + muurverf gesmeerd. En dat laat nauwelijks damp door. Even erg: moderne pleister en ouwe muren is een slechte combinatie, zeker met vocht: het pleister laat dan los.
Tel daarbij op dat dit huis een antiek dak heeft, zonder dakgoten, maar met een stuk buiten de muur uitstekende dakpannen. Regenwater splettert dus naar beneden, op de muren, die daar nat van worden. En rondom het huis zakt water de grond in, en zal ongetwijfeld deels in de kelder doordringen.
Behalve loslatende pleisters is het effect van vochtige muren: een onaangenaam binnenklimaat. Een huis met vochtige muren is niet warm te stoken: alle warmte wordt meteen door de natte muren opgeslorpt, terwijl je aan tafel zit te kleumen, en wolkjes damp uitademt.
Dit soort huizen werd vroeger anders gebruikt: alle deuren en ramen stonden overdag altijd open, terwijl wij, zeker ’s avonds, graag de ramen en deuren sluiten met de kachel aan. Wij ventileren dus minder. En als je dan ook nog eens dichtgeverfde natte muren hebt wordt het nooit goed. (Vroeger hadden ze een simpele ademende witkalk, nauwelijks nog te koop!)
Maatregelen.
1. de buitenmuur: de moderne pleister is eraf gebikt, en een nieuwe dampdoorlatende “mortero blanco” erop.
2. de buitenmuur heeft waar water valt een 1 meter hoge rand tegels gekregen.
3a. Er is een betonnen schuin aflopende rand zodat water meteen van het huis af stroomt.
4. dakgoten? Tja, dat is wel lastig met van die uitstekende dakpannen. Je kan ze afzagen en een moderne dakgoot installeren. Of je kan ze niet afzagen en de dakgoot een flink eind van de muur monteren. Allebei geen gezicht. Ik heb besloten dat de tegels op de muur en de betonnen rand uitgebreid konden worden met een “begane-grond dakgoot” in de vorm van zo’n plastic goot met roostertje erop, waar het water naar beneden spettert, en het water vervolgens met ondergrondse pvc-buis afvoeren:
3b. Bij de constructie van die goot kwam ik erachter dat bovenop de betonnen rand (met asfaltlaagje) grind en zand lag: kletsnat. Tot aan de achtermuur. Dat grind en zand moest dus weg, anders komt water nog steeds tot aan de muur. Gravel en zand vervangen door beton, en toch ook maar netjes betegeld, ook.
5. de binnenmuren zijn ontdaan van de foute pleister en verf, en er is een zeer dampdoorlatende soort van pleister voor teruggekomen: “Muroseco” van Kerakoll. Het is een bijzonder luchtig mengsel van kalk, silicaten, puimsteen, en zo. Het heeft een héél lichtgrijze kleur. Toen het net op de muur zat vond ik het wel wat donker, maar nu het droog is is het zó licht grijs dat ik het zo laat. Het is eigenlijk zelfs wel mooi! (Er bestaat een speciale witte verf voor deze pleister.) Kerakoll is een Italiaans bedrijf, de spullen zijn ook in NL en France te koop voor Eco en Bio bouw. Ik denk dat Muroseco in het Frans deze is: http://products.kerakoll.com/catalogo_dett.asp?idp=4781
De Spaanse is deze: http://products.kerakoll.com/gestione/immagini/prodotti/Biocalce%20MuroSeco%202018_(es-exp%20es-pe).pdf
(eh, die link is niet klikbaar, foutje in forum? copy-paste als geinteresseerd.)
Waar de muur vochtig is is de pleister wat donkerder, en zie je vlekken zoals hier, die na een paar maanden helemaal wegtrekken als de muur droogt, en terugkomen als de muur toch weer nat wordt. Dit is één week na aanbrengen, in deze ruimte tot anderhalve meter:
6a. De vieze natte pleisterlaag in de kelder is eraf gebikt. En voor het eerst is de kelder fris!
6b. Wat onverlet laat dat ik voorlopig de kelder nog wel ventileer met deze 28 Watt ventilator:
Afgelopen winter hebben we nog maar een fractie van de pellets verstookt van verleden jaar, en zelfs al is de temperatuur niet veel hoger dan vorig jaar, het binnenklimaat is een stuk beter, want droger.
JS
Topic: Xylophages (houtknagers)
Beste mensen,
In ons huis hebben we de laatste tijd last van houtworm en andere houtknagers. Het is de laatste twee jaar erg vochtig in ons huis, waarvan ik op internet heb gelezen niet bevorderlijk is tegen houtknagers die juist worden aangetrokken tot vochtige ruimten.
Ik ben bang dat er niets anders op zit dan een specialist hiernaar te laten kijken en het huis te laten behandelen.Ik heb een aantal vragen en hoop dat een van jullie hiermee mij op weg kunnen helpen:
– Hoe vind ik een specialist? Hoe heet zo iemand?
– Heeft iemand een idee van de kosten, ik snap dat het afhankelijk is van de grootte van het huis. Ik schat ons huis 100m2 in met houten balken en deels houten vloeren.Mocht iemand een specialist weten in de omgeving Basse-Normandie (61)/Mayenne (53)/Sarthe (72) dan hou ik mij aanbevolen. Ons huis ligt in de buurt van Saint Pierre des Nids (20 km west van Alencon) (https://www.google.nl/maps/place/Saint-Pierre-des-Nids,+Frankrijk/@48.3999557,-0.1875812,12z)
Grt,
RobertTopic: Een badkamerproject
Alweer een badkamer verbouwing hoor ik sommigen denken. Inderdaad, met de voorspelbare regelmaat van de seizoenen kom je in alle doe-het-zelf en vakbladen mooie verhalen tegen, vele smaken, schitterende foto’s en soms met prijskaartjes waar een vorige generatie een compleet huis voor kocht. Dat de weg naar zo’n fraai eindresultaat soms weerbarstig is en dat je dan ook dingen doet waarvan je achteraf zegt: een volgende keer pak ik dat toch anders aan, dat komt meestal minder aan bod.
Christian is er wederom in geslaagd die elementen – inclusief alle bouwkundige – te combineren in een verslag over zijn badkamerproject in zijn huis in Bourgondië. Hij heeft het toegevoegd aan zijn website Klussen-in-Frankrijk in de categorie “overige projecten“. Helemaal nieuw is het niet, eerder al had hij er voor de Britten hier in Frankrijk over gerapporteerd. De vrij desolate begintoestand beschreef hij toen in de openingszin met een litterair understatement: “The room was not really a room”.
Nu we het dan toch over (on)gewenst water in huis hebben, Christian heeft de vochtproblemen die je in een traditioneel gebouwd Frans huis tegen kunt komen nog eens op een rijtje gezet in dit verhaal.
Topic: Mieren in het gras
Ook dit jaar weer last van mieren in het gras. Zou geen probleem zijn, ware het niet dat op de plekken waar de mieren hun gangen gegraven hebben, al het gras verdwijnt. Het probleem lijkt elk jaar toe te nemen. Al mierenpoeder gestrooid, maar zodra het iets vochtig is gaat het klonteren. Mierenlokdoosjes werken ook maar beperkt buiten.
Kokend water al geprobeerd.
Ik kreeg al de tip om het gras te vervangen door nieuwe graszoden, maar dat is een beetje veel werk (en duur) voor 600 m2.Heeft iemand nog andere tips?