Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit

Tags: ,

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  jako 3 weken, 3 dagen geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #212818
   henribik 
  Bijdrager

  Verwonderlijk: terwijl de Nederlandse kranten vol staan over weggestemde Brexit deal is het geen hot item in die Franse krant. En de mensen hebben het er ook niet over. Als ik een Fransman ernaar vraag is het antwoord: <als de Engelsen uit de EU willen moeten ze dat maar doen, mij raakt het niet.>

  Verwonderlijk omdat de UK uit de EU na Duitsland en Nederland het meeste uit Frankrijk importeert: ca 35 miljard euro per jaar. Maar het is mij wel vaker opgevallen dat veel Fransen in mijn omgeving zich nauwelijks voor het buitenlandse gebeuren interesseren.

   

  Niet geschoten is altijd mis.!

  #212824
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  In een andere regionale krant – Le Journal du Centre – wel zo nu en dan aandacht voor de Brexit. In de Sudouest – daar wonen veel meer Britten – regelmatiger aandacht.  Zonder al die Britten daar zou de regionale middenstand het nog moeilijker krijgen op een steeds verder ontvolkend platteland. Wat me verder opvalt vergeleken met twintig jaar geleden: het lijkt wel of de laatste jaren op de landelijke tv zenders het internationale nieuws nu altijd helemaal achteraan mag aansluiten, een paar zinnetjes en dan heb je het wel gehad.

  Voor de Britten die hier permanent wonen of werken, dan wel une maison secondaire hebben, begon de jacht op een CDS (carte de séjour) een half jaar geleden al stevig op gang te komen. Hoe voorkomen we dat we in het ergste geval straks het land uit worden gebonjourd. De Franse regering heeft vanmiddag een perscommuniqué gepubliceerd met daarin een plan van aanpak voor het geval dat er een no-deal uit zou rollen na 29 maart. Voor de hier verblijvende Britse burgers zal dat tot hun opluchting een adempauze van 12 maanden geven, voldoende tijd om de nodige stappen te ondernemen om hun verblijf als derdelander te regulariseren. Maar wel met een lichte dreiging naar Londen toe: wanneer jullie buitenlanders het land uit gaan jagen dan zouden we dit beleid wel eens kunnen gaan herzien. In de hierna volgende passage wordt dat netjes verwoord in het voorbehoud dat wordt gemaakt ( sous réserve de réciprocité ):

  La première ordonnance régit les droits des citoyens britanniques en France et prévoit notamment :

  une période de douze mois, pendant laquelle, sous réserve de réciprocité, ces ressortissants britanniques pourront continuer de résider en France sans titre de séjour. Ils auront donc un an pour entreprendre les démarches pour obtenir de droit soit une carte de résident s’ils résident en France depuis plus de cinq ans, soit l’un des titres prévus pour les résidents présents depuis moins de cinq ans dans des conditions allégées.

  Elders wordt nu ook koortsachtig gewerkt aan damage control: in Portugal willen ze de toeristen met een VK paspoort niet kwijt. Er komen speciale fast-track access lanes op de vliegvelden van Faro en Funchal.

  En het VK had financieel al een bevoorrechte positie afgedwongen in de Brusselse carousel van afdrachten aan de EU en ontvangsten in de vorm van subsidies en andere tegemoetkomingen. Herinnert u zich deze nog, Thatcher, I want my money back.

  Waar zijn ze mee bezig die Britten denk je dan. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog ten koste van ongelooflijk veel verliezen aan mensenlevens gevochten voor een vrij Europa en nu lijken ze terug te schrikken voor het continue gevecht met de Europese bureaucratie in Brussel? Bang om  compromissen te moeten afsluiten met andere lidstaten? Want dat zit getuige recente fel realistische gebeurtenissen in de House of Commons (order, order please!!) niet echt in de Britse politieke cultuur ingebakken. Liever veilig terug aan de andere kant van het Kanaal? Plezierig onder ons? Geen land in Europa denk ik waar de klasseverschillen zo groot zijn. En waar de politieke bovenklasse een in Nederland bekend geworden gezegde (dank aan Kees van Kooten en Wim de Bie) al eeuwenlang als lijfspreuk heeft: “Samen voor ons eigen”.

  #212826
   capitaine 
  Bijdrager

  Maar het is mij wel vaker opgevallen dat veel Fransen in mijn omgeving zich nauwelijks voor het buitenlandse gebeuren interesseren.

  Ik heb deze discussie gevoerd met een groep gilets jaunes.
  “Als je een referendum wilt, dan moet het publiek wel geinteresseerd zijn in politiek en er over lezen en er naar kijken.
  Als je nog niet weet wat er elders gebeurt, of zoals hier een élu de mensne adviseerde niet te gana stemmen, dan denk ik dat een referendum niet echt gaat werken”.

  Je zou geen gilet jaune zijn natuurlijk als je niet antwoord met “Jij snapt er niets van!”

  Gisteravond heb ik Jinek gezien met Buma en anderen.
  Ik kreeg (naar mijn indruk) een duidelijke beschrijving van het waarom.
  De engelse burger leeft al honderden jaren onder de élite, en tot lang ging dat altijd goed.
  Nu heeft de burger de indruk dat de élite het goed heeft door zich van de EU te distancieren, want brussel is de élite boven de élite.
  Ze, de engelsen hebben zich altijd oppermachtig gevoeld, ze waren een wereldmacht, ze hebben europa uit de oorlog geholpen, engeland is een machtig land.
  De “élite”, in dit geval de regering, heeft ze een fabeltje verteld, en daar geloven ze in.
  Vergeet niet dat zoals in elk land, de grootste groep altijd de minst educatieve groep is.
  Ik heb verschillende intervieuws gezien de laatste weken, en waar?
  In sportcantines, in een boksschool!!!!!
  Het intelect van een voetvaller of bokser komt meestal niet ver boven dat van een kastdeurknopje uit, hoe kun je deze mensen vragen naar hun mening????
  Dat kan, omdat deze mensen de grootste groep zijn.

  Ik zie het er nbog van komen dat ze uitstel vragen, dat Ierland zich vereneigd en vraagt om afscheiding van engeland, en dat daarna de grenzen op slot gaan rondom het eiland inclusief schotland.
  Of als Ierland één is zijn de britten er achter dat ze een fout begaan en blijven.

  Zoals iedereen tot in de hoogste regionen al zegt: we weten het gewoon niet.

  Het lijkt een lachertje zeker met de shows van voorzitter John Bercow wat een genot is om te zien, maar het is eigenlijk een keiharde oorlog die in plaats van met bommen en wapengekletter, wordt gevoerd met papieren en financiele dreigementen.
  Engeland is tot op het bot verscheurd, en niemand in europa kan ze helpen, ze zullen het echt zelf op moeten lossen onder elkaar.
  May zegt zei het al, jullie wijzen alles af, maar niemand komt met een oplossing.
  Ik heb groot respect voor die vrouw.

  Cees.

  #212827
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  De Ierse journalist Fintan O’Toole is zoals veel landgenoten van hem een uitstekend verhalen verteller. Zijn laatste commentaar is wederom de moeite waard. Deze paar zinnen vormen de kern: ”  It is becoming ever clearer that Brexit is not about its ostensible subject: Britain’s relationship with the EU. The very word Brexit contains a literally unspoken truth. It does not include or even allude to Europe. It is British exit that is the point, not what it is exiting from.”

  #212855
   jako 
  Bijdrager

  Deze cartoon uit een Britse krant geeft de huidige politieke situatie op het eiland goed weer:

   

  #212856
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Sommigen wachten al sinds 23 juni 2016 op het groene licht om eindelijk door te kunnen rijden: rechtdoor, linksaf, rechtsaf. Hoe lang nog?

   

  Iets meer tijd dan een snelle blik op een spotprent of foto kost het bijwonen van een speciaal Kerst college door de Duitse econoom Hans-Werner Viss, bijna anderhalf uur, een van de beste analyses die ik tot nu toe ben tegengekomen. Nu de Britten zelf naar dit verhaal met als titel “Die Bedeuting des Brexit für Deutschland und Europa” durven te verwijzen heb ik voor hen die weinig tijd hebben of de Duitse taal niet machtig zijn een Engelse vertaling van een kort interview in de “Frankfurter Rundschau” van 19 december 2018 hier toegevoegd.

  #212890
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Goed, wanneer je een Duitse econoom aan het woord laat over de Brexit wordt het langzamerhand ook wel eens tijd om naar de analyse van een vooraanstaande Brit te luisteren. Ben benieuwd of dit verhaal de Frans pers nog haalt. Le Monde diplomatique waarschijnlijk wel, niet de regionale pers. De voormalige permanente vertegenwoordiger van het VK bij de EU, Sir Ivan Rogers, hield een paar dagen geleden een publieke lezing die er niet om liegt. Hij ontleedt met chirurgische precisie het hele onderhandelingsproces, met scherpe observaties gebaseerd op zijn jarenlange ervaring. Nadat hij aanvankelijk nog drie maanden de Brexit onderhandelingen had gevoerd voor het VK diende hij plotseling  begin januari 2017 zijn ontslag in. Het pro-Brexit kamp opgelucht, verlost van die pessimist. De tekst en de video zijn verkrijgbaar op de website van de University College London. Wanneer al die pagina’s tekst en een uur kijkplezier u te veel zijn dan kan het ook korter met dit eerdere interview in The Guardian.

  #212893
   henribik 
  Bijdrager

  Merci voor uw uitgebreide reacties. Het ging mij in dit topic om een verklaring voor het gebrek aan belangstelling van de Fransen voor het Brexit drama. Nu echter de discussie de wending neemt van wat er in Duitsland en Engeland over geschreven wordt wil ik daar een opmerking over maken.

  Ik krijg de indruk dat veel Engelsen er van overtuigd zijn dat hun land essentieel is voor de EU en dat zij daarom eisen kunnen stellen. Een fantasie die door Ivan Rogers doorgeprikt wordt, maar die het denken van veel Engelse politici  nog steeds beheerst.

  Gezien de houding van de Fransen is UK helemaal niet essentieel voor de EU en mag UK blij zijn met alles wat ze gedaan kunnen krijgen.

  Ik persoonlijk zie UK als een rem op een verdere integratie van de landen in de EU en omdat ik voorstander ben van een verenigd Europa betreur ik een eventuele Brexit niet. Zonder UK komt een verenigd continentaal Europa gemakkelijker in zicht.

  Maar ik denk dat er helemaal geen Brexit komt en Ivan Rogers versterkt mij in die gedachte. De UK is niet in staat om een aanvaardbare deal  uit te onderhandelen en zal te elfder ure inzien dat een no-deal Brexit te schadelijk is om te laten gebeuren.

  Mijn inschatting is dat er uitstel gevraagd gaat worden en er een nieuw referendum komt waarin de Brexit ruim weggestemd zal worden.

   

  Niet geschoten is altijd mis.!

  #212894
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  In een poging van de Germaans/Britse dwalingen mijns weegs terug te keren nog wat info geshopt bij de Franse regionale pers. Met wat zoeken kom ik toch meer tegen dan ik aanvankelijk dacht. Hoe dichter je bij de Atlantische kust en de Krijtrotsen komt, des te meer aandacht. Bijvoorbeeld hier: “Brexit: Les ports normands et britanniques dans le brouillard”, wel toepasselijk bij de huidige (politieke) weersomstandigheden. Of meer gericht op de persoonlijke kant van de onweerswolken die veel Britten boven het hoofd hangen, de stormloop op een titre de séjour.

  In Engeland en Schotland  kun je “het” onderwerp  nauwelijks vermijden, met wie je ook spreekt. Vroeg of laat komt de Brexit ter sprake. In Frankrijk heeft me dat de afgelopen twee jaar geen enkele moeite gekost. Maar goed, op het Franse platteland is het buitenland erg ver weg.

  #212948
   ratatouille 
  Bijdrager

  Gisteren scheef minister Le Maire in het Engels….:

  Up to Britain to find a way through Brexit impasse

  No prospect of renegotiating EU Brexit deal, French minister says.
  It is “clearly on the shoulders of the British government” to secure a stable Brexit deal, French Finance Minister Bruno Le Maire said Friday, insisting that the EU has “nothing more to give” on the Withdrawal Agreement.

  “Of course, we are always open to clarifications, but reopening the deal would mean weeks, months of new negotiations between the U.K. and the European member states, that’s exactly what we want to avoid,” Le Maire told the BBC’s Today program.

  Warning that a no-deal Brexit would be “catastrophic” for Britain and would have “consequences” across the European Union, the French minister appeared to quash hopes among some British MPs that there could still be room to compromise over the Irish backstop — a guarantee of no hard border on the island in the absence of a broader trade deal.

  “It’s done,” Le Maire said. “It’s quite complicated.”

  #212949
   jako 
  Bijdrager

  De Britten kijken niet verder dan het eigen parlement, terwijl het Europese parlement uiteindelijk ook akkoord moet gaan. En die hebben al laten weten elk akkoord zonder deugdelijke backstop te zullen torpederen. De kaarten van de art 50 procedure zijn dan ook opzettelijk in het voordeel van een no-deal gestoken. Er is veel nodig om een akkoord te bereiken en weinig om een akkoord tegen te houden.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account