Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit

Tags: ,

Dit onderwerp bevat 51 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 10 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #212818
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Verwonderlijk: terwijl de Nederlandse kranten vol staan over weggestemde Brexit deal is het geen hot item in die Franse krant. En de mensen hebben het er ook niet over. Als ik een Fransman ernaar vraag is het antwoord: <als de Engelsen uit de EU willen moeten ze dat maar doen, mij raakt het niet.>

    Verwonderlijk omdat de UK uit de EU na Duitsland en Nederland het meeste uit Frankrijk importeert: ca 35 miljard euro per jaar. Maar het is mij wel vaker opgevallen dat veel Fransen in mijn omgeving zich nauwelijks voor het buitenlandse gebeuren interesseren.

     

    #212824

    In een andere regionale krant – Le Journal du Centre – wel zo nu en dan aandacht voor de Brexit. In de Sudouest – daar wonen veel meer Britten – regelmatiger aandacht.  Zonder al die Britten daar zou de regionale middenstand het nog moeilijker krijgen op een steeds verder ontvolkend platteland. Wat me verder opvalt vergeleken met twintig jaar geleden: het lijkt wel of de laatste jaren op de landelijke tv zenders het internationale nieuws nu altijd helemaal achteraan mag aansluiten, een paar zinnetjes en dan heb je het wel gehad.

    Voor de Britten die hier permanent wonen of werken, dan wel une maison secondaire hebben, begon de jacht op een CDS (carte de séjour) een half jaar geleden al stevig op gang te komen. Hoe voorkomen we dat we in het ergste geval straks het land uit worden gebonjourd. De Franse regering heeft vanmiddag een perscommuniqué gepubliceerd met daarin een plan van aanpak voor het geval dat er een no-deal uit zou rollen na 29 maart. Voor de hier verblijvende Britse burgers zal dat tot hun opluchting een adempauze van 12 maanden geven, voldoende tijd om de nodige stappen te ondernemen om hun verblijf als derdelander te regulariseren. Maar wel met een lichte dreiging naar Londen toe: wanneer jullie buitenlanders het land uit gaan jagen dan zouden we dit beleid wel eens kunnen gaan herzien. In de hierna volgende passage wordt dat netjes verwoord in het voorbehoud dat wordt gemaakt ( sous réserve de réciprocité ):

    La première ordonnance régit les droits des citoyens britanniques en France et prévoit notamment :

    une période de douze mois, pendant laquelle, sous réserve de réciprocité, ces ressortissants britanniques pourront continuer de résider en France sans titre de séjour. Ils auront donc un an pour entreprendre les démarches pour obtenir de droit soit une carte de résident s’ils résident en France depuis plus de cinq ans, soit l’un des titres prévus pour les résidents présents depuis moins de cinq ans dans des conditions allégées.

    Elders wordt nu ook koortsachtig gewerkt aan damage control: in Portugal willen ze de toeristen met een VK paspoort niet kwijt. Er komen speciale fast-track access lanes op de vliegvelden van Faro en Funchal.

    En het VK had financieel al een bevoorrechte positie afgedwongen in de Brusselse carousel van afdrachten aan de EU en ontvangsten in de vorm van subsidies en andere tegemoetkomingen. Herinnert u zich deze nog, Thatcher, I want my money back.

    Waar zijn ze mee bezig die Britten denk je dan. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog ten koste van ongelooflijk veel verliezen aan mensenlevens gevochten voor een vrij Europa en nu lijken ze terug te schrikken voor het continue gevecht met de Europese bureaucratie in Brussel? Bang om  compromissen te moeten afsluiten met andere lidstaten? Want dat zit getuige recente fel realistische gebeurtenissen in de House of Commons (order, order please!!) niet echt in de Britse politieke cultuur ingebakken. Liever veilig terug aan de andere kant van het Kanaal? Plezierig onder ons? Geen land in Europa denk ik waar de klasseverschillen zo groot zijn. En waar de politieke bovenklasse een in Nederland bekend geworden gezegde (dank aan Kees van Kooten en Wim de Bie) al eeuwenlang als lijfspreuk heeft: “Samen voor ons eigen”.

    #212826
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar het is mij wel vaker opgevallen dat veel Fransen in mijn omgeving zich nauwelijks voor het buitenlandse gebeuren interesseren.

    Ik heb deze discussie gevoerd met een groep gilets jaunes.
    “Als je een referendum wilt, dan moet het publiek wel geinteresseerd zijn in politiek en er over lezen en er naar kijken.
    Als je nog niet weet wat er elders gebeurt, of zoals hier een élu de mensne adviseerde niet te gana stemmen, dan denk ik dat een referendum niet echt gaat werken”.

    Je zou geen gilet jaune zijn natuurlijk als je niet antwoord met “Jij snapt er niets van!”

    Gisteravond heb ik Jinek gezien met Buma en anderen.
    Ik kreeg (naar mijn indruk) een duidelijke beschrijving van het waarom.
    De engelse burger leeft al honderden jaren onder de élite, en tot lang ging dat altijd goed.
    Nu heeft de burger de indruk dat de élite het goed heeft door zich van de EU te distancieren, want brussel is de élite boven de élite.
    Ze, de engelsen hebben zich altijd oppermachtig gevoeld, ze waren een wereldmacht, ze hebben europa uit de oorlog geholpen, engeland is een machtig land.
    De “élite”, in dit geval de regering, heeft ze een fabeltje verteld, en daar geloven ze in.
    Vergeet niet dat zoals in elk land, de grootste groep altijd de minst educatieve groep is.
    Ik heb verschillende intervieuws gezien de laatste weken, en waar?
    In sportcantines, in een boksschool!!!!!
    Het intelect van een voetvaller of bokser komt meestal niet ver boven dat van een kastdeurknopje uit, hoe kun je deze mensen vragen naar hun mening????
    Dat kan, omdat deze mensen de grootste groep zijn.

    Ik zie het er nbog van komen dat ze uitstel vragen, dat Ierland zich vereneigd en vraagt om afscheiding van engeland, en dat daarna de grenzen op slot gaan rondom het eiland inclusief schotland.
    Of als Ierland één is zijn de britten er achter dat ze een fout begaan en blijven.

    Zoals iedereen tot in de hoogste regionen al zegt: we weten het gewoon niet.

    Het lijkt een lachertje zeker met de shows van voorzitter John Bercow wat een genot is om te zien, maar het is eigenlijk een keiharde oorlog die in plaats van met bommen en wapengekletter, wordt gevoerd met papieren en financiele dreigementen.
    Engeland is tot op het bot verscheurd, en niemand in europa kan ze helpen, ze zullen het echt zelf op moeten lossen onder elkaar.
    May zegt zei het al, jullie wijzen alles af, maar niemand komt met een oplossing.
    Ik heb groot respect voor die vrouw.

    Cees.

    #212827

    De Ierse journalist Fintan O’Toole is zoals veel landgenoten van hem een uitstekend verhalen verteller. Zijn laatste commentaar is wederom de moeite waard. Deze paar zinnen vormen de kern: ”  It is becoming ever clearer that Brexit is not about its ostensible subject: Britain’s relationship with the EU. The very word Brexit contains a literally unspoken truth. It does not include or even allude to Europe. It is British exit that is the point, not what it is exiting from.”

    #212855
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Deze cartoon uit een Britse krant geeft de huidige politieke situatie op het eiland goed weer:

     

    #212856

    Sommigen wachten al sinds 23 juni 2016 op het groene licht om eindelijk door te kunnen rijden: rechtdoor, linksaf, rechtsaf. Hoe lang nog?

     

    Iets meer tijd dan een snelle blik op een spotprent of foto kost het bijwonen van een speciaal Kerst college door de Duitse econoom Hans-Werner Viss, bijna anderhalf uur, een van de beste analyses die ik tot nu toe ben tegengekomen. Nu de Britten zelf naar dit verhaal met als titel “Die Bedeuting des Brexit für Deutschland und Europa” durven te verwijzen heb ik voor hen die weinig tijd hebben of de Duitse taal niet machtig zijn een Engelse vertaling van een kort interview in de “Frankfurter Rundschau” van 19 december 2018 hier toegevoegd.

    #212890

    Goed, wanneer je een Duitse econoom aan het woord laat over de Brexit wordt het langzamerhand ook wel eens tijd om naar de analyse van een vooraanstaande Brit te luisteren. Ben benieuwd of dit verhaal de Frans pers nog haalt. Le Monde diplomatique waarschijnlijk wel, niet de regionale pers. De voormalige permanente vertegenwoordiger van het VK bij de EU, Sir Ivan Rogers, hield een paar dagen geleden een publieke lezing die er niet om liegt. Hij ontleedt met chirurgische precisie het hele onderhandelingsproces, met scherpe observaties gebaseerd op zijn jarenlange ervaring. Nadat hij aanvankelijk nog drie maanden de Brexit onderhandelingen had gevoerd voor het VK diende hij plotseling  begin januari 2017 zijn ontslag in. Het pro-Brexit kamp opgelucht, verlost van die pessimist. De tekst en de video zijn verkrijgbaar op de website van de University College London. Wanneer al die pagina’s tekst en een uur kijkplezier u te veel zijn dan kan het ook korter met dit eerdere interview in The Guardian.

    #212893
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Merci voor uw uitgebreide reacties. Het ging mij in dit topic om een verklaring voor het gebrek aan belangstelling van de Fransen voor het Brexit drama. Nu echter de discussie de wending neemt van wat er in Duitsland en Engeland over geschreven wordt wil ik daar een opmerking over maken.

    Ik krijg de indruk dat veel Engelsen er van overtuigd zijn dat hun land essentieel is voor de EU en dat zij daarom eisen kunnen stellen. Een fantasie die door Ivan Rogers doorgeprikt wordt, maar die het denken van veel Engelse politici  nog steeds beheerst.

    Gezien de houding van de Fransen is UK helemaal niet essentieel voor de EU en mag UK blij zijn met alles wat ze gedaan kunnen krijgen.

    Ik persoonlijk zie UK als een rem op een verdere integratie van de landen in de EU en omdat ik voorstander ben van een verenigd Europa betreur ik een eventuele Brexit niet. Zonder UK komt een verenigd continentaal Europa gemakkelijker in zicht.

    Maar ik denk dat er helemaal geen Brexit komt en Ivan Rogers versterkt mij in die gedachte. De UK is niet in staat om een aanvaardbare deal  uit te onderhandelen en zal te elfder ure inzien dat een no-deal Brexit te schadelijk is om te laten gebeuren.

    Mijn inschatting is dat er uitstel gevraagd gaat worden en er een nieuw referendum komt waarin de Brexit ruim weggestemd zal worden.

     

    #212894

    In een poging van de Germaans/Britse dwalingen mijns weegs terug te keren nog wat info geshopt bij de Franse regionale pers. Met wat zoeken kom ik toch meer tegen dan ik aanvankelijk dacht. Hoe dichter je bij de Atlantische kust en de Krijtrotsen komt, des te meer aandacht. Bijvoorbeeld hier: “Brexit: Les ports normands et britanniques dans le brouillard”, wel toepasselijk bij de huidige (politieke) weersomstandigheden. Of meer gericht op de persoonlijke kant van de onweerswolken die veel Britten boven het hoofd hangen, de stormloop op een titre de séjour.

    In Engeland en Schotland  kun je “het” onderwerp  nauwelijks vermijden, met wie je ook spreekt. Vroeg of laat komt de Brexit ter sprake. In Frankrijk heeft me dat de afgelopen twee jaar geen enkele moeite gekost. Maar goed, op het Franse platteland is het buitenland erg ver weg.

    #212948
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Gisteren scheef minister Le Maire in het Engels….:

    Up to Britain to find a way through Brexit impasse

    No prospect of renegotiating EU Brexit deal, French minister says.
    It is “clearly on the shoulders of the British government” to secure a stable Brexit deal, French Finance Minister Bruno Le Maire said Friday, insisting that the EU has “nothing more to give” on the Withdrawal Agreement.

    “Of course, we are always open to clarifications, but reopening the deal would mean weeks, months of new negotiations between the U.K. and the European member states, that’s exactly what we want to avoid,” Le Maire told the BBC’s Today program.

    Warning that a no-deal Brexit would be “catastrophic” for Britain and would have “consequences” across the European Union, the French minister appeared to quash hopes among some British MPs that there could still be room to compromise over the Irish backstop — a guarantee of no hard border on the island in the absence of a broader trade deal.

    “It’s done,” Le Maire said. “It’s quite complicated.”

    #212949
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De Britten kijken niet verder dan het eigen parlement, terwijl het Europese parlement uiteindelijk ook akkoord moet gaan. En die hebben al laten weten elk akkoord zonder deugdelijke backstop te zullen torpederen. De kaarten van de art 50 procedure zijn dan ook opzettelijk in het voordeel van een no-deal gestoken. Er is veel nodig om een akkoord te bereiken en weinig om een akkoord tegen te houden.

    #213162

    Iedere dag worden de Britten onaangenaam verrast met wat hun allemaal boven ’t hoofd hangt bij een no deal. Nog los van het vertrek van Honda en een deel van de productie van Nissan in een regio waar toch voornamelijk voor de Brexit is gestemd komt er langzamerhand een stortvloed los aan veranderingen die het leven voor de Britten in het VK en in de EU landen behoorlijk gaat compliceren. Neem nou het rijbewijs: ook de in Frankrijk verblijvende  Britten zullen persoonlijk langs een Post Office in Engeland moeten gaan om daar hun VK rijbewijs te upgraden naar een internationaal rijbewijs. Overigens twee verschillende types: voor Spanje, Malta, Cyprus en Ierland een apart type  en dan nog een wat algemener type voor de overige EU landen. De doos van Pandora die volgens mij nu pas op een kier open staat heeft nog heel wat verrassingen in petto, een aardige inventarisatie vandaag in The Guardian. Wees dus niet verbaasd wanneer Britten u na 29 maart bij een no deal vragen of ze mee mogen rijden naar de supermarkt.

    #213173
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goed beschouwd hebben de Fransen wel gelijk dat ze niet zoveel aandacht aan de Brexit geven. Die gaat er namenlijk helemaal niet komen. Er komt straks een uitstelverzoek, vervolgens een nieuw referendum waarin de meerderheid tegen een Brexit zal stemmen en ‘that’s it.!’ UK blijft in de EU.

     

    #213174
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het kan natuurlijk dat de Britten alsnog in de EU blijven, maar ook dat lost niets op. Pakweg de helft van de bevolking blijft de EU zien als onderdrukkende buitenlandse mogendheid die nadelig is voor de Britse welvaart en aanzien in de wereld. Tegelijk is de schade al gedaan: het VK is niet langer het toonbeeld van politieke stabiliteit en tolerantie en de toegangspoort naar Europa, maar een xenofobe natie waar met één referendum en slechts 50%+één stem een radicale verandering van beleid kan worden ingezet die tientallen jaren aan investeringen teniet kan doen.

    Roeptoeterende onnozele en onkundige Britse politici hebben inmiddels een aantal ronduit vijandige uitlatingen gedaan zowel in de media als tegen politici van andere landen. Kennelijk vol van grootheidswaanzin weet de Britse minister van buitenlandse zaken het verschil niet tussen Japan en China of legt op een belerende toon uit dat Slovenië toch maar mooi ontsnapt is aan de greep van de Sovjet-Unie. Kennelijk te onnozel om te weten dat Slovenië nooit onderdeel was van het Oostblok, maar van Joegoslavië.

    Deze grootheidswaanzin laat de Britten zelfs dreigen om wat zij een gloednieuw vliegdekschip noemen (draait op Windows XP en olie ipv Linux en kernenergie) naar de Chinese zee te sturen waarop China de Britse handelsdelegatie naar huis stuurt. Maar dat weerhoudt de Britten niet om alsnog te proberen Japan onder druk te zetten met de mededeling dat Japan haast moet maken met een Brits-Japanse handelsovereenkomst, want dat is in het belang van Japan. De Britten zijn zelfs zo ‘genereus’ om Japan dezelfde vrijhandelsovereenkomst aan te bieden als Japan nu met de EU heeft. Japan heeft uiterst getergd gereageerd met de mededeling dat het VK geen grootmacht meer is en niets heeft om mee te dreigen. Japan heeft uiterst fijntjes laten weten dat een eventuele handelsovereenkomst met het VK veel gunstiger voorwaarden moet hebben voor Japan en veel minder gunstig voor de Britten, ten opzichte van het EU-Japan verdrag. Het VK is namelijk geen machtsblok van 500 miljoen rijke Europeanen, maar is met zo’n 60 miljoen geïsoleerde Britten en niet erg interessant voor Japan.

    Japanse autofabrieken hebben dan ook al laten weten het VK te gaan verlaten. En die komen nooit meer terug, ook niet als het VK onverhoopt toch bij de EU blijft. De EMA is van Londen naar Amsterdam verhuisd, samen met zo’n 250 kleinere bedrijven en die uittocht gaat gewoon door.  De Londense City krijgt van de EU de tijd om zich aan te passen, wellicht blijven die toch na een “geen” Brexit, maar ook die hebben de meeste kosten al gemaakt. Het zou me niks verbazen als ze toch de stabiliteit van een ander EU land prefereren boven het VK.

    En zo gaat het VK langzaam failliet, bij elke vorm van Brexit, en zelfs zonder Brexit.

    #213175

    Het merkwaardige aan heel wat Britse politici is dat ook al hebben ze Churchill hoog in het vaandel staan, ze bijna onwetend lijken te zijn van de veranderingen die zich de afgelopen honderd jaar voltrokken hebben. Neem nu de periode voorafgaand aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Duitsland was bezig met een snelle opbouw van de oorlogsvloot. Dat zinde de Britten niet want de Royal Navy zou als nummer één op de wereldranglijst in staat moeten zijn tegelijkertijd de nummers twee en drie de baas te kunnen. Churchill, toen First Lord of the Admiralty, hield in 1912 een speech in Glasgow over dit onderwerp. Kern: Duitsland heeft helemaal niet zo’n grote vloot nodig en wanneer ze door blijven gaan met bouwen dan gaan wij dat ook doen, dubbel zo snel. In Duitsland viel dat niet lekker om hun vloot als “Luxus Flotte” getypeerd te zien worden. Sneller dan het overtikken van de bewuste passage uit één van de delen van de “Collected Works” is deze tekst op internet.

    Waar hebben we het over, één vliegdekschip 107 jaar later.

    #213180

    In Londen heeft de ambassadeur van China vandaag in The Guardian gereageerd op iets dat lijkt op Britse “gunboat diplomacy”. Een pleidooi voor een harmonieuze symphonie tussen beide landen, ook in het belang van de wereldvrede. En het verzoek om de Anglo-Saxische emoties maar eens terzijde te schuiven: “I hope and believe that an independent, rationally minded and down-to-earth UK will work with China in the spirit of win-win cooperation to create a better future for our two countries and the rest of the world.” De EU wordt één keer genoemd: “……China is the fastest-growing market for UK exports and UK’s second largest trading partner outside the EU.”

    #213181
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Haha, het feit dat de Chinese ambassadeur het kennelijk nodig vindt om te hopen op en te geloven in een ” rationally minded and down-to-earth UK” betekent dat dit momenteel niet het geval is in de ogen van de Chinezen. Het wijzen op een win-win situatie heeft ook een diepere betekenis. In de Britse traditie bestaat juist alleen de zero-sum game: I win, you lose en you win, I lose. Zo zitten de Britten ook nog steeds in de Brexit onderhandelingen.

    Ondanks de mooie woorden is er nog veel kwaad bloed tussen China en het VK. De Chinezen zijn de opium oorlogen  nog lang niet vergeten.

    #213182

    @ Jako: er is een stevige voorstander van de Brexit, de MP Jacob Rees-Mogg, in de wandelgangen ook wel aangeduid als “The Honourable Member for the 18th Century”, voor wie een term als “Vergangenheitsbewältigung” alleen op de Duitsers van toepassing is. Coming to terms with the British colonial past lijkt aan hem niet besteed. Terwijl de bescherming van drugsdealers, sorry, handelaren in genotmiddelen, toch ten grondslag lag aan die opiumoorlogen. De slotzin in deze boekbespreking is alleen maar actueler geworden: ” So maybe the lesson to remember today is that economic engagement provides the ballast for our relationship with China, and we should be very careful how we let politics interfere with it.”

    #213183
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat China opeens romantisch gaat doen met het UK is geen wonder.
    De chinezen liggen behoorlijk onder vuur sinds een poosje, en er gaan zelfs sterke geruchten rond om huawei volledig van de europeese aardbodem te verdrijven, inclusief vele andere chinezen.
    Nu ze dus argwaan krijgen over hun toekomst met brussel, zou het uiterst aangenaam zijn via het UK nog voet in het westen te hebben.
    Dit deden de russen voorheen (lees nog steeds), doen de amerikanen nog steeds, en daar komt nu de nieuwe grootmacht bij.
    Weet U hoeveel franse wijnhuizen in chineese handen zijn gevallen ?
    Daar wordt je niet vrolijk van.

    Cees.

    #213185
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er is geen enkele oplossing mogelijk die gelijkertijd recht doet aan Ierland als aan het Verenigd Koninkrijk tenzij of Ierland eveneens uit de EU stapt of het VK slechts voor een klein deel haar “vrijheid” terug krijgt. Hier kan je maanden of nog jaren over “onderhandelen” er is geen andere oplossing denkbaar, nou ja … een andere invalshoek misschien vanuit het pro-brexit kamp Engeland. Zou Engeland zelf zich niet kunnen losmaken opdat het resterende deel van het VK in de EU kan blijven. Er ontstaat dan een overzichtelijke grens tussen de landen Engeland en Schotland (de EU) en doet misschien wel het meeste recht aan de voorkeur van de lokale kiezer. Misschien iets voor een extra voorkeursvakje op- en een extra argument voor een nieuw referendum.

    En ondertussen is het Engelse Pond gestaag aan een opmars bezig…

    #213187
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat is niet wat de Brexiteers hebben beloofd. Die hebben beloofd dat het VK uit de EU kan stappen met behoudt van de voordelen van EU lidmaatschap en zonder de vermeende nadelen. En, erger, ze denken dat nog steeds. Ze denken dat dit mogelijk is als het VK maar niet toegeeft aan de druk van de EU. Dus alle voorstellen blijven afwijzen net zo lang tot de EU komt kruipen om vergiffenis en alle Britse verlangens inwilligt. Want in hun waandenkbeeld kan de EU helemaal niet bestaan zonder het VK. En dan is er ook geen probleem met de Ierse grens.

    Het leven van een hardcore Brexiteer als Jacob Rees Mogg is zo simpel. Hoewel, zijn investeringsfonds  “Somerset Capital”  met een belegd vermogen van 7 miljard pond heeft de zetel wel verplaatst van Londen naar Dublin…

    Goldman Sachs gaat mee met de waanzin en doet alsof Britse politici werkelijk de macht hebben om een no-deal Brexit weg te stemmen en heeft de kans op een no-deal Brexit nu op minder dan 10% gewaardeerd. Dat advies gaat de wereld in waar onwetende beleggers en algo’s dit voor waar aannemen en het pond hoger zetten. Vermoedelijk heeft GS zelf een flinke shortpositie zodat ze straks veel geld verdienen aan het geven van dit advies. Ze staan bekend om deze streken. Dit bedrog valt nauwelijks te bewijzen, hoewel publiek bekend is dat goed betalende klanten vaak een tegengesteld advies krijgen van GS dan het brede publiek.

    #213188

    Live at the London Palladium, deze heer Jacob Rees-Mogg, een verslag van een Duitse journalist. Goed, ook al is van die eens zo machtige Royal Navy met zijn grote slagschepen minder over dan sommige Britten zich realiseren, het VK blijft wel (aftellen?) de tweede economie van de EU. Het opstappen uit de EU zal zowel voor het VK als de EU landen keihard aankomen. Machteloosheid en verbazing over hoe het zover heeft kunnen komen. Verbazing ook over het gebrek aan realisme bij de Brexiteers. Terwijl toch al zoveel is afgeschreven over “The Collapse of British Power“. De auteur van dat boek gaat ver terug, naar Wellington’s overwinning bij Waterloo, want toen “….there appeared the first signs of a moral change that was to leave them fatally unprepared to meet the challenges of the determined imperialists guiding the nations in the twentieth century.” Terwijl meestal de verklaring wordt gezocht in de uitputtingsslag die de Eerste Wereldoorlog is geweest. En de wet van de remmende voorsprong: als eerste industrialiserend land alles te lang bij het oude gelaten en ingehaald door industrialisatie van de tweede en derde generatie in andere landen.

    Met wat er nu bijna dagelijks aan nieuwe politieke toneelstukken wordt opgevoerd lijkt toe te worden gewerkt naar de final collapse, of their own choice.

    #213194
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is bekend dat mensen in het algemeen maar half luisteren en selectief graag datgene horen wat ze graag willen horen Jako. En-en-en gaat niet in dit geval. En de voordelen houden, en geen grens in Ierland, en geen lid zijn van de EU, dat kan niet, m.i. zo simpel dat dit te begrijpen valt. Nu zijn Engelsen erg goede onderhandelaars, erg goed in diplomatie en doelgericht zolang het hele verhaal maar onderhands geregeld kan worden, in “The Club”, tijdens een potje sport en spel of onder een “Liquid Lunch”. Maar nu is het openbaar en ieders positie kan duidelijk gevolgd worden. Denk eraan dat ieder district zijn eigen persoon in het parlement heeft. Die heeft zijn district op de best mogelijke manier te vertegenwoordigen en thuis wat uit te leggen zeker als de persoon herkiesbaar wil blijven.

    Het blijft aangenaam om te volgen al is het veel en duurt het wel erg lang allemaal, we worden er een beetje moe van, tijd om de knoop maar eens door te hakken. Nog 4 weken en een paar uur te gaan. Ik denk uitstel voor een 2e referendum.

     

    #213195
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er spelen een hoop zaken mee in de hele discussie « brexit ».
    Dat in zowel positieve als negatieve kant.
    Men is er ondertussen al lang achter dat het niet zo makkelijk was/is.
    Waar de brexiteers eerst dachten dat het appeltje eitje zou zijn, zijn ze nu bij gespijkerd door de zakenwereld en zien de echte feiten.
    Alleen een ongelofelijke oelewapper ziet nog steeds niets, maar ik denk zelfs dat die er niet zijn.
    Ook mensen als de 16de eeuwse Rees-Mogg weet donders goed hoe de wind waait, ùmaar engelsen hebben nou eenmaal een ongelofelijk dikke plaat voor hun hoofd en zullen nooit, maar dan ook nooit toegeven, al kantelt het eiland ondersteboven.
    Als je ziet dat half Londen naar het continent verhuisd dan moet je toch wel zweten.
    Maar nee, ze den ken werkelijk dat ze zonder kunnen en sommigen zelfs menen dat ze wel weer terug komen.

    Uitstel zoals sommigen denken?
    Technisch onhaalbaar.
    In mei zijn er verkiezingen.
    Je kunt niet tegen de engelsen zeggen je mag niet stemmen terwijl ze nog in de EU zitten.
    Maar je kunt ook niet tegen de engelsen zeggen je mag wel stemmen als ze er na twee maanden uit stappen.
    Anderzijds uitstellen is ook Brussel een blok aan het been, want wat nu als ze dat doen?
    Je kunt er op rekenen dat er nog een paar landen aankomen die ook dat spelletje gaan spelen om Brussel te laten knielen, dus Brussel moet wel knopen hakken.
    De beste oplossing is een nieuw referendum, en laat ze elkaar daar maar in de haren vliegen als ze tegen de Brexit stemmen.
    Maar ook dat is technisch niet haalbaar want je moet dan een referendum organiseren in een paar dagen.

    De beste oplossing is dat hare majesteit de Ieren en de Schotten hun land geeft, en grenzen dicht.
    De trotse engelsen hebben het graf gegraven voor hun eigen kroon, en dat is niet de eerste keer.
    Menig duke ging ze voor.

    Cees.

    #213197
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, uitstel biedt gevaarlijke juridische risico’s waar Britse politici niet van op de hoogte lijken te zijn, maar wat weten ze eigenlijk wel van de werking van de EU?

    Vooralsnog gaat May het Britse parlement een 3-traps stemming voorleggen in 3 dagen tijd:

    dag1 : Stemming over de huidige deal, wellicht aangevuld met een inlegvel. verwachte resultaat: tégen.

    dag2: Stemming over exit zonder deal. Verwachte resultaat: tégen.

    dag3: Stemming over uitstel. Verwachte resultaat: voor. Maar daar moeten de EU-27 unaniem mee instemmen, anders volgt gewoon een no-deal exit ondanks de afwijzing van het Britse parlement die daar nul zeggenschap over heeft.

    Maar hoe lang en vooral met welk doel zou de EU hier akkoord mee moeten gaan? Zonder verkiezingen/ referendum of alternatief plan verandert de situatie niet en zijn we enkele maanden verder op exact hetzelfde punt. Alleen is verder uitstel dan juridisch niet meer mogelijk omdat de Britten dan geen verkiezingen meer kunnen organiseren voor zitting in het Europees parlement. Enkele maanden uitstel leidt dus zeer waarschijnlijk tot een harde no-deal Brexit, ondanks dat iedereen daar tegen is. Het scenario ‘hard Brexit by accident’.

    De EU lijkt te gaan pushen voor uitsluitend een lang uitstel. Een zet in het schaakspel om de harde Brexiteers onder druk te zetten toch akkoord te gaan met de huidige deal. Die willen absoluut geen lang uitstel  omdat ze vrezen dat uitstel tot afstel zal leiden.

    Maar ook voor de EU is dit een groot risico. Een lang uitstel houdt in dat de Britten EU parlementariërs moeten leveren. Als ze dat doen, dan komt Farage terug met extra aanhang, een voor de EU ongewenste situatie. Maar nog erger zou zijn als de Britten gewoon weigeren om EU verkiezingen te houden omdat dit politiek onhaalbaar is. Dan is er geen rechtsgeldig EU parlement meer en valt het bestuur van de EU stil.

     

     

    #213198

    @ Jako: inderdaad, wat weten de Britse politici nu wel van de werking van de EU. Ter verontschuldiging zij aangevoerd dat het nogal ingewikkeld is allemaal. Vlak nadat hij president was geworden stuurde De Gaulle één van z’n beste mensen al naar Brussel, die in staat was de toen al opkomende “Eurospeak” te begrijpen en te decoderen. Het ging zelfs hem toen al boven de pet. Een paar decennia terug klaagde in Nederland de Kamer er regelmatig over dat ze door de regering voor een fait-accompli werd gesteld, ja, dat is zo in Brussel besloten. Maar waarom krijgen we dat nu pas te horen, daar hadden we graag onze mening over willen geven.

    Om dat hele traject wat ordentelijker te laten verlopen werd het instrument van de BNC fiches in het leven geroepen: ” Binnen zes weken na het verschijnen van een nieuw Europees voorstel, stuurt de regering een BNC-fiche (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen) naar de Kamer. In deze fiches staat de eerste waardering door de regering van het voorstel en de mogelijke gevolgen voor Nederland. De BNC-fiches bevatten tevens de inzet voor de Nederlandse onderhandelingen in Brussel.”

    En zelfs daarmee blijft het werk voor specialisten. In het VK heeft het ontbroken aan zo’n systematiek, de MPs kijken meer naar hun constituency dan naar Brussel. Voor een deel dus een rechtstreeks gevolg van het kiesstelsel en voor de rest desinteresse, fake-news, continue desinformatie door de Britse tabloid pers en voortmijmeren op een verleden dat brilliant was. En zo nu en dan toch een wat halfslachtige houding in Brussel: vaak meer als enigszins verbaasde toeschouwer langs de zijlijn, dan als actieve deelnemer.

    #213200
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ondertussen groeit de schade voor de Britse economie.

    Genoemde JRM gaat er prat op dat het VK met de rest van de wereld handel drijft op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie en aangezien de rest van de wereld groter is dan de EU zal er ‘uiteraard’ geen probleem zijn met een harde Brexit. De werkelijkheid is dat het VK ook voor vrijwel 100% van de handel met de rest van de wereld gebruik maakt van handelsovereenkomsten van de EU. Die overeenkomsten vervallen zelfs bij een zachte Brexit onmiddellijk, behalve voor een handvol landen in geval van een zachte Brexit. Hoe de uit het VK importerende landen daarmee om wensen te gaan is aan die landen om te besluiten.

    Aangezien de overtocht naar bijvoorbeeld Azië per schip inmiddels langer duurt dan de resterende tijd tot aan de Brexit weten importeurs niet welke regels van kracht zullen zijn bij aankomst van de goederen uit het VK. Het gevolg is dat orders worden geannuleerd. De export van vlees uit het VK loopt hierdoor al grote schade op.  Wellicht zullen Britse vleesexporteurs hun overschot nog net voor de Brexit tegen elke prijs proberen te dumpen in de EU. Goed voor de consument, slecht voor de boeren.

    Ook het probleem Gibraltar wordt vooralsnog alleen groter zie The Guardian. 

    De EU steunt nu uiteraard Spanje en een eventuele aanvraag voor uitstel van art 50 geeft Spanje de gelegenheid om extra concessies tav Gibraltar te eisen in ruil voor steun.

    #213203

    Voor het (uit)onderhandelen van bilaterale handelsverdragen heb je veel tijd en kennis nodig. Die kennis is de afgelopen decennia in alle EU lidstaten stevig geërodeerd, de lidstaten volgen de EU onderhandelaars uiteraard actief, maar dat wil nog niet zeggen dat ze hetzelfde kunstje elk afzonderlijk op nationaal niveau zouden kunnen nadoen. En dat geldt in hoge mate voor het VK: ze zouden daarvoor dure externe deskundigen moeten inhuren.

    #213204
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Correct. Maar de EU landen hoeven en mogen niet apart onderhandelen met het VK, daar heeft de EU honderden professionals voor in dienst die niets anders doen. De Britten zelf gaan er nog steeds van uit dat ze ‘uiteraard’ veel betere deals kunnen krijgen dan nu via de EU.  Ongehinderd door kennis van zaken is het gemakkelijk om dit soort BoJo/JRM uitspraken te doen, en ze gaan er ook gewoon mee door ondanks de recente reprimandes vanuit Tokio en Peking.

    Ze zijn ook vergeten dat het VK mede bij de EEC wilde komen vanwege de betere handelsafspraken en dat het VK afstand deed van de eigen WTO schedules omdat die van de EU betere voorwaarden had, zelfs met de ‘commonwealth’ landen. En nu willen ze er weer uit omdat een groep megalomane Britten denkt als klein geïsoleerd eiland betere voorwaarden te kunnen krijgen dan de grootste gemeenschappelijke markt ter wereld, en een kleine meerderheid van de Britse kiezers dit maar wat graag wil geloven. De geschiedenis zal hard oordelen.

    #213308
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens de Midi-Libre van vandaag gaat Frankrijk waarschijnlijk dwars liggen als het verzoek van Therese May om uitstel van de Brexit onvoldoende uitzicht op een oplossing biedt: Een avontuurlijk perspectief.!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 52)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?