LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit

Tags: 

Dit onderwerp bevat 16 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Rob van der Meulen 1 maand, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #201967
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Niet zo lang geleden dropte Ratatouille hier zijn probleem over z’n elektrische installatie die plat werd gelegd door zijn hoofdschakelaar, de Disjoncteur de Branchement. Probleem kon gelukkig eenvoudig worden opgelost. Lastiger is het zeer alerte gedrag van de nieuwe slimme meter hier in Frankrijk, ons aller LINKY. Want in tegenstelling tot meters van vorige generaties is deze zelf ook voorzien van een stroombegrenzing. Die grijpt zoals gebruikelijk in wanneer de stroomafname boven je puissance souscrite uitgaat. Maar doet dat razendsnel en reageert ook op zeer kortstondige stroompiekjes.

  Hier op dit forum heeft bij mijn weten nog niemand z’n vinger hierover opgestoken. Misschien omdat de plaatsing van LINKY vooralsnog geconcentreerd lijkt te worden op wat dichter bevolkte gebieden en la campagne nog even in de wacht wordt gezet. Wanneer je de Franse kant van het internet afstruint zie je dat er veel problemen zijn door dit wat onhebbelijke gedrag van LINKY. Het standaard antwoord van de ERDF / ENEDIS is: dan zult u over moeten stappen naar de naast hogere puissance souscrite. Uit onderzoek door de CRE (Commission de Régulation de l’Énergie) blijkt dat 11 % van de EDF abonnees problemen ervaart.

  Een voorbeeld uit de praktijk is deze discussie waar ik me sinds gisteravond tegenaan bemoei. Wanneer LINKY al ingrijpt wanneer je probeert je boormachine te starten (in een kleine triphasé installatie overigens) dan wordt het je wel erg moeilijk gemaakt om de diplomatieke betrekkingen met LINKY te handhaven.

  Wat ik me afvraag: zijn er onder de deelnemers/lezers van dit forum nog soortgelijke klachten?

  Verder, nu we het dan toch over de slimme meter hebben, in Nederland is enige commotie ontstaan over de vraag of slimme meters wel goed kunnen tellen. Dat is niet altijd het geval zo blijkt uit een studie door de Universiteit van Twente. Ook de Duitse en Engelse pers zijn inmiddels in de pen geklommen. In Frankrijk blijft het wat dit toch vrij essentiële aspect van een elektriciteitsmeter betreft tot nu toe stil. Hoewel: op het forum van de consumentenorganisatie 60-millions-de-consommateurs heeft een voormalige correspondent op het oude Infofrankrijk forum nog gepoogd een steen in de Franse vijver te gooien met een petit commentaire. Geen rimpeling te zien tot dusver. Te veel golfslag van de presidentiële verkiezingen.

  #201975
   ratatouille 
  Bijdrager

  Chaos Rob, maar bij mij brandt het licht nog, en die Franse bijdrager komt me bekend voor. Tja… het oude Infofrankrijk, ga jij je nog conformeren aan het nieuwe? Een ‘uniek’ traject (amateuristisch en klassiek)? Dus hoe slim deze meter is kan ik niet aangeven, wel hoe dom sommige andere zijn. Een ronddraaiend wiel met een analoge teller, maar je weet waar je aan toe bent! Ik denk dus dat er een beter alternatief is, een plek waar je weet waar je aan toe bent.

  #201974
   jako 
  Bijdrager

  Het ‘platteland’ wordt in de Limousin juist het eerst bedient, 1e helft van dit jaar zou de Linkey al geplaatst moeten worden. Aangezien deze buiten geplaatst wordt zou het snel uitschakelen op verbruikspieken zeer onaangename gevolgen hebben. Piekverbruik is bij mij vooral ‘s-nachts en in het donker proberen om buiten het spul open te maken en ‘iets’ te resetten lijkt me niet aanbevolen.

  Uit ervaring weet ik overigens dat Enedis ook niet komt. Zo lang er wel ‘iets’ zichtbaar is op de meter komen ze alleen als eerst een elektricien de aansluiting controleert en hij naar Enedis belt. En wie betaalt het onterechte bezoek van de elektricien…?

  #201972
   ratatouille 
  Bijdrager

  Maar als de korte interne spikes zorgen voor ingrijpen en onderbreking, waarom plaats EDF de slimme LINKY meters niet in hun eigen systeem? Was mijn fuse dan nog heel geweest? Want de waarschijnlijkheid van een hoge puls op het net die de doorslag gaf ,is veel groter dan die van een blikseminslag. Daar waar iemand meent ver weg in de bergen een flits te hebben gezien, was er geen donder hoorbaar.

  Een ander lastig punt met de leverancier van het onzichtbare goud is de tariefpuls.
  Omdat ik bijna altijd met mijn hoofd naast de meter zit om 23.00 uur en een lawaaiige switch heb, hoor ik de omschakeling van dag- naar nacht tarief. ‘BOENK’. Behalve in de koudste periode van de winter. Mijn water was in de morgen koud omdat de boiler niet kon opladen, omdat de puls niet gegeven was.

  Ik ging het meten (tegenwoordig kan dat met overtuiging) en kwam er achter dat de puls niet om 23.00 in de avond kwam maar bijvoorbeeld om 03.00 uur in de nacht, om dan wel weer uit te schakelen op de normale tijd 07.00 uur. Of de puls kwam helemaal niet. Dit trucje komt elk jaar weer voor, een week achter elkaar altijd in de winter als mensen veel stroom gebruiken. En dan betaal je dus (ondanks je duurdere abonnement) een hoger KW/h prijs in de uren dat je denkt goedkoop stroom te hebben. Klagen heeft geen zin. Heeft klagen over een LINKY wel zin?

  #201973
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Rata, Jako, ach, klagen….In de aanloop naar wat ik maar noem het slimme meter debat in de Eerste Kamer heb ik me er nog druk om gemaakt, maar ik bespeur de neiging iets meer langs de zijlijn te gaan staan om het spel te observeren. Wat ik me met terugwerkende kracht wel afvraag, hadden ze in Engeland in 1964 misschien al een slimme meter? Dat dus niemand je open doet wanneer je aanbelt, lag de stroom er misschien uit? De volgende song tekst schoot me te binnen:” This happened once before, When I came to your door, No reply.” Terug naar de actualiteit van de eerste uitrol van Linky meters in 2010, speciaal voor Jako, dit artikel uit LeParisien. Er lijkt ondanks een vrij stevige stormloop van de Franse consumentenorganisaties in de jaren daarna tot op heden weinig veranderd te zijn.

  #201969
   ratatouille 
  Bijdrager

  De slimme meters proberen het leven makkelijker te maken, eerlijker? Je meer te informeren over wat je doet, en of dat beter kan? Besparen, andere manier je leven indelen, op andere tijden andere dingen doen. Maar dan moet je zelf kunnen beschikken over die informatie, en hoeft de leverancier alleen te weten wat je hebt gebruikt, niet waarom.

  Ze hoeven alleen te weten wie je bent, je verbruik en waar je woont. Maar als ze het adres helemaal niet kunnen vinden dan heeft kloppen ook geen zin. Verdwenen in de space, voor niets gepubliceerd en geadresseerd. Zoals een puls die niet aankomt. Slimmigheid kent zijn grenzen.

  Net voor de eeuwwisseling kwam ik deze tegen song tegen:
  “It’s better than nothing,I suppose, Some doors have opened, Others closed,But I couldn’t see you exposed”. De actualiteit haalt me dagelijks in met slimme teddybeertjes, koelkasten, auto’s, en de mogelijkheden mee te kijken. Nu we toch aan swingen zijn, een moment van bezinning: Nina Simone in 1969 “Step out in the night,When you’re lonely,Listening for the sounds,That your ears don’t hear.”

  #201970
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Google had in 2009 een voor de consument uiterst bruikbare oplossing in petto: de Google Power meter. Al je verbruik meteen uitleesbaar, ook je complete geschiedenis. Omdat ieder elektrisch apparaat z’n eigen footprint heeft en dat na een leerperiode werd herkend kreeg je meteen een gedetailleerd inzicht. Geen duur communicatiesysteem naar je fournisseur d’énergie nodig om de doelstelling van minder energieverbruik onder oogbereik van de klant te brengen. Want de onwetende klant, goh, verbruik je stroom wanneer je het licht niet achter je uit doet, zou door de overheid en de energiemaatschappijen moeten worden begeleid in een bewustwordingsproces. Op weg naar de energie bewuste burger. Verder: geen privacy problemen, minder vatbaar voor het doomsday scenario zoals beschreven in Marc Olsberg’s boek “Black-out”.

  Het experiment van Google heeft het niet gered. Te vroeg, te weinig animo bij de energieproducenten en netbeheerders die al hadden gekozen voor het concept van de “smart grid” waarin de slimme meter een noodzakelijke bouwsteen is, een beetje beducht voor concurrentie van de kant van het machtige Google als nieuwkomer op hun eigen speelterrein.

  #201971
   wannox 
  Bijdrager

  Vorig jaar kreeg ik een nieuwe elektra meter. Wel een elektronische, maar geen Linky. Omdat ik toch wel graag wil weten waar de stroom verdwijnt heb ik er een Youless Energie Monitor en een ECOCompteur bijgeplaatst.
  Daarmee is heel goed te zien dat elk apparaat zijn eigen “footprint” heeft. Als ze met Linky een jaar lang een paar honderd tot duizend huishoudens monitoren en analyseren dan weten ze echt alles : aantal personen, moslim of niet, zondags naar de kerk, ploegendienst, koffie drinkende buren en welke buren dat wel niet zijn enzovoort.
  Omdat tegen te gaan lijkt mij de beste oplossing om maar een hele grote UPS te installeren dan wordt alles afgevlakt. Ook handig om op te laden met zonnepanelen
  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #201968
   ratatouille 
  Bijdrager

  Tracking by footprint is een verdienmodel waarmee Google nog ver is gekomen.
  Ook je hard/software combinatie laat dat spoor na. Zal ik eens verklappen dat ik ooit met Google direkt in contact stond omdat we samen hun engine op de Apple aan het testen waren? Toen kon je nog gewoon met ze communiceren, een klein clubje… Op de PC werkte het toen allemaal nog niet zo goed. Ik had een aandeel moeten nemen.

  #201979
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Ik mag dat wel, zo te horen een Haagse elektricien die een dure power analyzer van de zaak mee naar huis neemt. Ut zou zomâh in un zèstraat van duh Wèmarstraat kunnuh zèn. Om het telgedrag van z’n slimme meter te controleren die plotseling meent dat hij veel meer energie verbruikt dan vroeger. Ook andere ervaringen liegen er niet om. Het bekende kastje naar de muur spelletje tussen energieleveranciers en netbeheerders werd vandaag weer eens gedemonstreerd in deze uitzending van het tv programma Radar. Het bevoegd gezag – in deze vertegenwoordigd door de Autoriteit Consument en Markt – komt niet veel verder dan te zeggen dat oude meters verouderd zijn en dat slimme meters de toekomst hebben omdat ze energie helpen bezuinigen. Het aloude reclame verhaal dat door de Tweede Kamer indertijd voor zoete koek werd geslikt en door de Eerste Kamer niet helemaal werd geloofd.

  #201981
   ratatouille 
  Bijdrager

  In die archiefstukken uit 2009 (goed gevonden) uit de eerste kamer blijkt dat er keuzevrijheid moet zijn, dat de kosten niet hoger mogen zijn dan de analoge ‘domme’ meter en dat je dus mag weigeren.
  De privacy is getrapt geborgd via artikel 8 EVRM en getoetst op de WBP. Kritische vragen maar met de belofte van ‘een novelle’ laat men zich het controle bos in sturen.

  De minister economische zaken Van de Hoeven:

  ‘Ik heb ook in de brief die de Kamer inmiddels van mij
  heeft ontvangen aangegeven dat privacy op verschil-
  lende niveaus gewaarborgd is, allereerst in het EVRM.
  Op het moment dat iemand kiest voor de slimme meter,
  is het part of the deal. Op het moment dat je kiest voor
  het behoud van de domme meter, is dat niet van
  toepassing.’

  Nu moet ik ook eens in de archieven duiken, bij mij is wel alles terug te vinden met een zoekactie.

  #201980
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  De Franse pers heeft niet alleen aandacht voor het presidentiële verkiezingscircus. De studie van de Universiteit van Twente is inmiddels ook in LDF op het radarscherm verschenen. In La Tribune en le Figaro werd daar aandacht aan besteed. De eerste reacties van de kant van ENEDIS en de verzamelde fabrikanten beginnen langzamerhand op gang te komen. In een gezamenlijk persbericht wordt er op gewezen dat de Nederlandse onderzoeksresultaten niet kunnen worden gegeneraliseerd naar de Franse slimme meter LINKY omdat er een andere meettechniek wordt gebruikt:

  Une étude de l’université néerlandaise a récemment mis en cause l’effet Hall et l’effet
  Rogowski utilisés pour le comptage des données de consommation électrique.
  Le compteur français « Linky » est certifié et ne peut être associé à cette étude.
  Les constructeurs Sagemcom, Itron, ZIV et Elster développent des compteurs Linky qui
  n’utilisent pas de capteurs à effet Hall ou Rogowski pour l’acquisition métrologique, car ils
  reposent sur une mesure réalisée via un « shunt » (résistance de faible valeur) pour les
  compteurs monophasés et/ou un transformateur de courant pour les compteurs triphasés.
  Le constructeur Landis+Gyr utilise une méthode différente de mesure basée sur
  une solution Embedded Coil qui garantit l’ensemble des exigences légales métrologiques
  pour toutes les conditions représentatives du terrain
  . ”

  Het lakmoesproefje zou natuurlijk zijn om in een laboratorium een proefopstelling te maken met de moeilijke belastingen van tegenwoordig en met behulp van een power-analyzer te analyseren of het gemeten verbruik juist is. Maar dat zou volgens het persbericht geen enkel probleem moeten zijn gezien de gebruikte meettechniek. En omdat aan alle relevante normen wordt voldaan. Kou uit de lucht? Vermoedelijk wel, totdat het tegendeel uit onafhankelijk onderzoek zou blijken.

  #201978
   jako 
  Bijdrager

  Het vermogen meten door een afgeleide stroommeting via een ‘shunt’ zegt natuurlijk helemaal niks, blindstroom genereert net zo goed spanning over een shunt en de shunt wordt ook gewoon warm van blindstroom (I^2*R).

  Het gaat er om hoe die meting verricht wordt.

  #201976
   jako 
  Bijdrager

  Het nabijgelegen dorp Saint Matthieu weigert de Linky pontificaal. Zie hier

  #201977
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Een dorpje in de Dordogne deed dat ook en mocht voor de rechter de degens kruisen met de ENEDIS. Helaas, un village condamné. Maar op procedurele gronden. Elders in Frankrijk lopen er nog diverse zaken, maar daar wordt vooralsnog een stap op de plaats gemaakt: “….Une dizaine de procédures en référé ont eu lieu en France, aboutissant à la suspension des délibérations dans l’attente d’un jugement sur le fond.”

  #209980
   wannox 
  Bijdrager

  In de NRC las ik aan artikel dat beschrijft hoe een Linky gebruikt kan worden om de toestand van ouderen te bewaken. Een soort indirect slim broodrooster.

  Het Zilveren Kruis, in samenwerking met Eneco test een “is alles OK” dienst.

  Het geeft dus heel goed aan hoe die intelligente meters ook zeg maar door de AIVD gebruikt of misbruikt kunnen worden.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #209982
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Om het thema van de “resistance” nog een keer te illustreren dit voorbeeld van een dorpje in de Nièvre. Iedere grote organisatie kan makkelijk een blik juristen open trekken en dat is wat de ENEDIS dan ook doet. De gemeente financiën door proceskosten geheel te zien verdampen is immers geen aantrekkelijk voorland: “La menace d’un procès au Tribunal administratif, avec la quasi-certitude de perdre ce procès et de mettre en danger les finances de la commune, a fait reculer le conseil municipal.” Aldus stond in le Journal du Centre te lezen.

  En verder? Soms schakelt Linky de stroom te laat uit.

17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account