De slimme meter LINKY: nazorg nodig

This topic has 2 reacties, 2 stemmen, and was last updated 2 years geleden by Rob van der Meulen.

 • Auteur
  Berichten
 • #209686

  Promotelec acht het noodzakelijk – ze zullen daar ongetwijfeld zicht hebben op wat er misgaat – er op te wijzen dat na plaatsing van de slimme meter LINKY het verstandig is om te (laten) controleren of de daarop ingestelde puissance souscrite wel klopt met de bestaande toevoerbedrading vanwege het risico van oververhitting bij te dunne stroomdraden. Ik denk dat het grootste risico zit in de aansluitingen van het type 2 waarbij de meter en de disjoncteur de branchement buiten bij de perceelgrens staan. Vanaf daar is de bedrading de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. De vaak met een spoedcursus opgeleide LINKY installateurs, die op tempo werken, zullen zich niet meer werk op de hals willen halen dan strikt noodzakelijk is om aan hun door de ENEDIS opgelegde targets te kunnen voldoen. Na gedane arbeid gereedschap inpakken en wegwezen. Geen gratis advies voor wat betreft het privédeel van de elektrische installatie vallend onder de NF C 15-100 normen. De verantwoordelijkheid van de ENEDIS – de NFC 14-100 normen voor het openbare stroomnet – gaat tot en met de disjoncteur de branchement en geen centimeter verder.

  Over welke draaddiktes hebben we het in dit geval? Bij een maximaal toelaatbare spanningsval van 2 % kom je uit bij deze tabel voor koper. Aluminium kan ook, goedkoper maar iets minder makkelijk te installeren. En wanneer er in de loop der tijd het een en ander aan uitbreidingen binnenshuis heeft plaats gevonden, bijvoorbeeld een tweede groepenkast, dan wordt het goed narekenen of je het nog wel redt met de bestaande aanvoerbedrading en je er wellicht verstandig aan doet om uit te gaan van een maximale spanningsval van 1 %, kassa, dikkere bekabeling. Een samenvatting in de vorm van vier modellen. Wanneer de stroomtoevoer rechtstreeks uit het openbare net bij u in de groepenkast binnenkomt, via een paal of ondergronds, dan wordt het een stuk overzichtelijker met deze tabel.

  #209705
   le bricoleur
  Bijdrager

  Dat is volgens mij het meest belangrijke punt (citaat promotelec):
  Une fois le boitier installé, la modification de la puissance souscrite pourra se faire à distance, sans qu’un professionnel n’ait besoin de se rendre au domicile pour que ce changement puisse être effectif.
  Dat is toch gevaarlijk (en eigenlijk onverantwoord), het toegelaten vermogen op afstand verhogen zonder op de consequenties in het daarachter liggende net te letten!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #209706

  Christian, in Nederland zouden ambtenaren en bewindslieden spreken over een hoofdpijndossier. Zo niet in Frankrijk waar de opgewekte ENEDIS fanfare en zij die daarin meelopen en aanschuiven – ministers komen en gaan, l’état ENEDIS blijft bestaan – nog steeds opgewekte deuntjes ten gehore brengt. Op het zusterforum gelijke vragen en jouw mij uit hart gegrepen opmerking heb ik daar aldus beantwoord.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account