Tags: boorzuur, borax, permethrin, termieten
Dit onderwerp bevat 6 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 1 maand geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
23 augustus 2018 om 18:32 #211411NoëSleutelbeheerder
Beste mensen,
In ons huis hebben we de laatste tijd last van houtworm en andere houtknagers. Het is de laatste twee jaar erg vochtig in ons huis, waarvan ik op internet heb gelezen niet bevorderlijk is tegen houtknagers die juist worden aangetrokken tot vochtige ruimten.
Ik ben bang dat er niets anders op zit dan een specialist hiernaar te laten kijken en het huis te laten behandelen.Ik heb een aantal vragen en hoop dat een van jullie hiermee mij op weg kunnen helpen:
– Hoe vind ik een specialist? Hoe heet zo iemand?
– Heeft iemand een idee van de kosten, ik snap dat het afhankelijk is van de grootte van het huis. Ik schat ons huis 100m2 in met houten balken en deels houten vloeren.Mocht iemand een specialist weten in de omgeving Basse-Normandie (61)/Mayenne (53)/Sarthe (72) dan hou ik mij aanbevolen. Ons huis ligt in de buurt van Saint Pierre des Nids (20 km west van Alencon) (https://www.google.nl/maps/place/Saint-Pierre-des-Nids,+Frankrijk/@48.3999557,-0.1875812,12z)
Grt,
Robert23 augustus 2018 om 21:40 #211413NoëSleutelbeheerderHallo Robert,
Een direct antwoord op je vraag heb ik zo helaas niet.
Wel weet ik dat het een dure aangelegenheid is.
Ik heb er daarom zelf voor gekozen 2 dingen tegelijk te doen:
– bestrijden (zelf doen); daarna balken voorzien van beits/laklaag zodat ze minder vatbaar zijn voor vocht (wel pas doen als het hout goed droog is)
– vochtoorzaak wegnemen (aanleggen drainage; elektrische ontvochtigers installeren; ventileren)We zijn nu een aantal jaren verder en ik moet zeggen dat deze aanpak (bij ons) goed werkt.
24 augustus 2018 om 15:00 #211430NoëSleutelbeheerderHallo Robert
Je kunt kijken onder « traitement termites », en « desinsectisation ».
https://www.traitements-france-merule.fr/insectes-bois/
Insecten in het hout zijn nin bepaalde streken in Frankrijk een enorm probleem.
Er is echter goed tegen te strijden, mits je goed kijkt.
Ik heb het meegemaakt dat mensen hun hele huis zelf hadden behandeld, en de beestjes gingen gewoon verder in de keukentafel omdat ze die vergaten waren.
Ook komen ze binnen door bijvoorbeeld kachelhout of aanmaakhoutjes.
Het is dus van belang alles wat hout is en hout heet te bestuderen en indien nodig te behandelen.In de doehetzelf zijn verschillende produten te vinden met verschillende toepassingen.
Zo kun je met de gifspuit uit de tuin alles besproeien, mits het hout ongeschilderd is want het product moet er wel intrekken.
Ook zijn er spuitbussen te koop voor plaatselijke behandeling, en de specialist kan ook gaten boren en onder hoge druk injecteren.Hoeveel het kost kan niemand zeggen, ik zou drie bedrijven vragen om een offerte.
Als je maar op een paar plaatsen last heb is het goed zelf te doen.
Cees.
25 augustus 2018 om 07:35 #211441NoëSleutelbeheerderHet begint met de oorzaak wegnemen en dat is dus het vocht. Geen idee of dat optie is, maar vocht en hout is meestal geen goede combi, dus als het enigszins kan…..
Behandelen is goed te doen, maar wel met de juiste bescherming. Punt is wel dat een effectieve behandeling gebaat is bij onderzoek naar type knager en plaats/hoeveelheid en diepte van de aantasting. Dat bepaalt of alleen spuiten genoeg is, of dat je bijv. ook moet gaan b oren en injecteren.
Eerste vraag is dus waar zit/zitten de aantasting(en)28 augustus 2018 om 15:51 #211477NoëSleutelbeheerderDank voor alle reacties. Binnenkort komt een knaag, vocht en ventilatie specialist bij mij thuis in .fr om het eea te adviseren. Ik hou mijn hart vast voor de kosten….
Grt,
Robert29 augustus 2018 om 07:28 #211482NoëSleutelbeheerderRobert,
hoe zou het zijn meer dan een specialist om een offerte te vragen?
Voorbeeld:
Bij ons heeft specialist A een complete behandeling aangeboden, kosten X€.
Specialist B stelde voor alleen twee balken te vervangen die van een iets ander soort hout waren (en alleen deze twee waren bevallen). Kosten nog geen 10% van X.
Dit hebben wij bij de dakrenovatie gedaan en nooit meer last gehad.
Maar iedere situatie is anders … …8 mei 2019 om 22:35 #213598NoëSleutelbeheerderMijn huis staat op het (Spaanse) platteland, is 200 jaar oud, en is dus vatbaar voor knagers. In deze streek zijn dat termieten, en natuurlijk knagende kevers (“houtworm”).
De standaard bescherming (protectie) tegen houtworm en termieten is hier je houten balken en planken en meubels te bekwasten of spuiten met in nafta opgeloste permethrin (0.35%). Dat koop je hier in 5 liter blikken. Het spul trekt naar verluidt je hout in, en blijft daar aanwezig ter bescherming. Ik heb het met een grote plantenspuit, masker en pak over al mijn hout gesprayed. Er zijn een blik of 5 doorheen gegaan. De mevrouw van de winkel zei dat ik wel èrg veel hout moest hebben. Inderdaad.
Een plaagbestrijder die ik het liet zien wat niet helemaal tevreden met mijn werk. Hij zei: eigenlijk moet je je hout eerst schuren, dan trekt het spul er beter in. En: je hoeft niet de de héle draagbalk te doen, alleen de eerste 20 cm vanaf de muur. Tja. Ik denk eigenlijk dat ie bedoelde: in geval van termieten. Houtworm vliegt gewoon naar het midden van je draagbalk.
Permethrin is een voor zoogdieren relatief onschadelijk middel. Het zit ook in van die spiraalvormige muggenverdrijvers die je aansteekt, en zelfs in sommige lotions voor op je huid.
De protectie met permethrin moet je om de zoveel tijd (5 jaar) herhalen.
Termieten zijn weer een ander verhaal. Ze zien eruit als witte mieren, en als je ze ziet is het eigenlijk al lang mis. Normaalgesproken zie je helemaal niks van termieten, want ze blijven in de diepte van het hout, en laten alleen een schilletje met verf over. Termieten hebben ergens buiten je huis een nest dat ze van voeding voorzien met het hout van jouw huis. Termietenvraat gaat niet erg snel, maar aangezien je er niks van merkt tot je met je vinger door een kozijn gaat is het wel zaak ze te voorkomen, als je in een gebied woont waar ze zitten. Termieten gaan dood van permethrin, maar dat is alleen lokaal. De termieten in het nest buiten je huis blijven gewoon leven, en komen (dus) terug.
Detectie: dat nest is ergens onder de grond, meestal komen termieten je huis binnen via gaatjes of spleten in je muren, ondergronds. Een manier is rond je huis deze (niet giftige) lok-doosjes met hout en lokstof te plaatsen, en te zien of ze worden aangevreten. Als ze worden aangevroten vervang je de cassette door een met gif. Dat gif nemen ze mee naar hun nest, waardoor het hele nest wordt uitgeroeid.
https://www.youtube.com/watch?v=PFabyE3tC7E
Hier te koop (“Advance”):
Bescherming tegen termieten kan met borium-houdende impregnering van je balken en hout. Het kan met boorzuur of met borax, allebei wit poeder, en relatief onschuldige stoffen voor mensen, maar dodelijk voor termieten. Je lost het spul op in propyleenglycol (ongevaarlijk) en water. Dat mengsel spray of kwast je op je balken, vloeren en ander hout. De propyleenglycol neemt het boorzuur dan mee het hout in. Recept:
https://www.boricacid.net.au/how-to-kill-termites-and-protect-wood-using-boric-acid
Ik heb een jerrycan met 25 liter propyleenglycol en 10 kilo boorzuur (materiaalkosten totaal ca €200). Dit jaar zal ik de houten vloer van mijn eerste verdieping schuren, impregneren met dit mengsel, en netjes lakken. Boorzuur is een zuur, maar wel een heel zwak zuur.
Protectie met boorzuur is éénmalig, het verdwijnt niet. Termieten gaan er dood van, waarop ze door andere termieten worden opgevroten, inclusief boorzuur, en er dan ook aan dood gaan, etc, tot het nest is uitgeroeid. Het is niet acuut dodelijk voor ze als permethrin, vandaar dat ze het kunnen meenemen naar hun nest.
JS
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.