stucen van lemen muren

Dit onderwerp bevat 5 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 Jos le Conseiller 1 uur, 9 minuten geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #212716
   mdufraing 
  Bijdrager

  Ik heb een oud frans huis (grens Gers/Haute Garonne) waarvan de buiten- (en een aantal binnenmuren) bestaan uit lemen blokken. Aan de achterkant (onder oversteek tegen de goot tegenaan) is het stucwerk (sable calcaire volgens een oude buurman) gelost en dient de muur hier en daar over een groot gedeelte gerepareerd te worden.Ik heb al allerlei opzoekwerk gedaan en begrepen dat dit niet met cement en zand mag gebeuren owv de waterhuishouding in de muur. Om ongeveer dezelfde kleur te bekomen als de huidige muur heb ik aan mijn leverancier van bouwmaterialen gevraagd naar een oplossing – deze stelde 2 producten voor. Een kant en klare zak waar alleen nog water bij moest – heb ik geprobeerd en ziet er niet slecht uit maar is behoorlijk duur. Een andere mogelijkheid was om zelf “sable rouge” en “chaux” te gebruiken. Maar hij kon geen duidelijk antwoord geven over de verhouding hiervoor. Is er iemand die hier wel antwoord op kan geven of, nog beter, die hier ervaring en/of nog andere goede tips heeft? Op andere sites en fora heb ik ook wel gelezen dat sommigen dit gebruiken in een verhouding van 3-4 zan op 1 kalk met al dan niet een gedeelte cement of LM(is al een mengeling van cement en kalk).

  Dank voor jullie antwoord

  #212717
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Het aantal recepten is groot. Als starter zou je deze eerdere discussie op dit forum kunnen lezen. Ook deze inleiding – nadruk op voegen – mag niet ontbreken. Een discussie op Nederlanders.fr over kalkmortel.

  Een Franse handleiding voor pleisterwerk en rejointoyer met kalkmortel.

  Met nog even doorzoeken op internet – mortier à la chaux – heb je binnen de kortste keren een hele boekenplank vol aan documentatie…….

   

  #212718
   le bricoleur 
  Bijdrager

  mdufraing,
  het is juist op lemen muren, of het nu met leem opgezette natuursteen is of leemblokken, geen cement te gebruiken. Kalk en zand in de verhouding 1 op 3 à 3,5 is de oplossing die ik met succes toegepast heb.
  De keuze van het soort zand en kalk bepaalt de kleur. In onze streek wordt voor het voegen en stukken bijna uitsluitend de zand uit het nabije riviertje gebruikt – het is vaak zo dat in een bepaalde streek alleen de aldaar aanwezige zand gebruikt wordt; misschien bij de bouwmaterialenhandel navragen welke zand zij het meest verkopen.
  En dan het kalk. Men kan met hetzelfde zand verschillende kleuren realiseren door grijze of witte kalk te gebruiken.
  Ik heb op mijn website hierover het een en ander toegelicht (zie de opmerkingen onder punt 6.5).

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #212720
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Nog even ter verduidelijking een bondige samenvatting van de verschillen tussen de verschillende soorten kalk: La chaux peut être aérienne ou hydraulique.

  #212751
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonsoir,

  Ik woon ook in de Gers en heb vergelijkbare muren.

  De gouden regel is altijd dat de muur van binnen naar buiten steeds minder hard en meer poreus moet worden. Een zachte laag op een harde muur kan altijd, een harde laag op een zachte muur geeft onherroepelijk problemen. De laag komt los of de muur krijgt vochtproblemen of beide. Dat gaat zeker gebeuren als u met cement werkt, maar een té harde hydraulische kalk is ook niet goed. Ook puur zand in de mix is niet ideaal voor een lemen muur. Standaardproducten in zakken ben ik geen fan van, ik vind ze duur en ik weet nooit precies wat er in zit.

  Als de muur geen vochtbelasting kent omdat ie overdekt is of het een binnenmuur betreft, kunt u gewoon met leem stucen. Gewoon even spitten in uw tuin tot u op enige diepte de harde okerkleurige leem tegenkomt. Droge brokken kunt u fijnmeppen met de hamer, of samen met wat stukken baksteen een tijdje in de betonmolen draaien tot u een fijnkorrelig resultaat heeft. Natte leem kunt u direct mengen als die niet te vervuild is. U voegt water toe tot u een verwerkbare leembrei heeft die iets dikker is dan Griekse yoghurt.

  Let op, het mengen van leem kan niet in de betonmolen, dan kleeft de hele boel vast en krijgt u het er niet meer uit. Een lage brede bak waar u doorheen kunt lopen om al stampend de boel te mengen is ideaal. U kunt ook een ondiepe geul of dergelijke in de tuin graven om het daarin te doen, net als onze voorouders 🙂

  De muur voor het werk eerst kletsnat maken, eventueel de dag ervoor al beginnen met natspuiten. De leem opbrengen en uitstrijken met een stalen spaan, na enige uren droging licht natmaken en opnieuw afstrijken. Het kan zijn dat er na enige dagen/weken droogtescheurtjes ontstaan, dan gewoon weer kletsnat maken en met de stalen spaan de scheuren met wat slappe leempap dichtstrijken. Als u het resultaat te glad vindt, even natrekken met een stoffer of borstel.

  Voor een buitenmuur die wel vochtbelasting ondergaat kunt u de leembrei mengen met kalk op een verhouding 1 kalk tegen 3 à 4 leem. Ik zou hiervoor chaux NHL-2 of eventueel NHL 3.5 gebruiken. Nier harder en zeker geen “Z” want daar is een percentage cement aan toegevoegd. Het duurt wat langer voordat het hard is maar doet wonderen voor de duurzaamheid van het resultaat.

  Als u gewoon leem op deze manier gebruikt heeft u automatisch de goede kleur voor de muur te pakken.

  Salutations, Jos

  *EDIT: “geen betonmolen” toegevoegd

   

   

  #212836
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonsoir,

  Nog even als toevoeging op mijn vorige bijdrage. Als u zelf geen zin hebt om leem te winnen voor uw stucwerk kunt u eens naar de winkel van Materiaux Naturels du Gers gaan. Aardige en bekwame man die veel kennis heeft van het restaureren van oude gebouwen in de Gers. In Mauvezin, dus niet al te ver bij u vandaan. Daar vindt u ook allerlei kant-en-klaar materiaal voor stucen in zakken.

  Salutations, Jos

   

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account