Verhuizen, het opslaan van meubelen, garagebox, verhuizer of zelf doen

Het opslaan van meubelen: garagebox, verhuizer of zelf doen

VerhuizenWie in Frankrijk meubelen wil of moet opslaan, kan gebruik maken van verschillende mogelijkheden. Ergens een zolderruimte huren of een leegstaande garagebox, gebruik maken van de diensten van een traditioneel verhuisbedrijf of zelf de spullen naar speciale opslagruimten rijden en aldaar laten bewaken. Elk van de opties kent zijn eigen kosten, risico’s en voor- en nadelen.
In de steden is het niet gemakkelijk om ruimte te vinden voor de opslag van overtollige spullen of zelfs van een gehele inboedel. Een middel kan zijn het huren van een particuliere garagebox. In Parijs kost dat al snel € 150 voor een leegstaande garage van 15 m², hogere prijzen komen ook voor. Deze tarieven zijn wel lager dan voor de opslag bij de verhuisondernemingen of de speciale centra voor zelfopslag, centres de self-stockage op z’n Frans.

Voor het langdurig opslaan van inboedels kennen ook de Franse verhuizers de meubelopslag, de garde-meubles. De ondernemingen zijn verplicht de spullen te bewaken en onder goede omstandigheden te bewaren. Het verhuisbedrijf is daar geheel verantwoordelijk voor. Er wordt een inventaris opgemaakt en een waarde bepaald, waarna de klant geheel gedekt is door de verzekeringen tegen diefstal, brand, overstroming en breuk. De eigenaar van de spullen heeft in principe geen toegang meer tot zijn eigendommen, maar kan tegen betaling niettemin een sleutel krijgen. Men moet rekenen op een tarief van € 45 tot € 48 per maand voor de huur van een container van 8 m³. Uit de Angelsaksische landen is het systeem van de self-stockage komen overwaaien.

In grote ruimten, loodsen e.d. aan de randen van de steden zijn ondernemingen van self-stockage in bedrijf met namen als Homebox, Stockez seul etc. Zij beschikken over rijen van containers van verschillend formaat. Klanten kunnen 1 tot 50 m² of zelfs meer huren, voor een dag of voor onbeperkte duur en krijgen een eigen toegangscode zodat de box altijd voor hen toegankelijk is. De bedrijven hebben hun ruimten voorzien van alarmsystemen en videobewarking en moeten voldoen aan strenge brandveiligheidseisen. De klant moet zelf zorgen voor de verpakking van de goederen en voor het transport naar de loods. De prijzen variëren nogal, van € 35 per maand voor 2 m² tot € 60 in en rond Parijs. De grotere boxen van meer dan 12 m² doen in de hoofdstad € 250 per maand, rond de € 180 in de provincie. Minpunt bij de zelfopslag is dat de verantwoordelijkheid voor de opgeslagen meubelen en spullen bij de klant blijft en niet ligt bij de onderneming. Sommige verhuurbedrijven voor zelfopslag gaan niet in zee met klanten die niet een goede verzekering hebben afgesloten tegen diefstal, brand of waterschade. Men zal in dergelijke gevallen een uitbreiding van de assurance multirisques habitation moeten regelen of een verzekering bij de verhuuronderneming afsluiten. De premies bij de laatste mogelijkheid lopen uiteen van € 6 per maand voor € 1000 van de waarde van de opslag of € 5 voor € 5000 aan spullen.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?