Opletten bij het wandelen in de Franse bossen: teken en andere lastposten

teek

Een teek op bezoek

Honden zijn lang niet de enige slachtoffers van teken. Steeds meer wandelaars lopen door verwaarloosde tekenbeten de ziekte van Lyme op. Voor bosarbeiders is het zelfs de eerste beroepsziekte geworden. De teken houden zich vooral op in bosrijke gebieden en hechten zich vast in de huid en dieper van dieren en ook mensen om zich vol te zuigen met bloed. Teken kunnen ook infecties overbrengen die leiden tot de ziekte van Lyme.

Lyme door teken voorkomen en genezen:

Jaarlijks doen zich tussen de 12.000 en 15.000 gevallen van besmetting voor, volgens het Institut Pasteur. Lage schattingen volgens patiëntenverenigingen en artsenorganisaties, die het houden op 23.000 gevallen alleen al dit jaar. De ziekte van Lyme is inmiddels ruim bekend, mede dankzij de voorlichting aan wandelaars en werkers in de bossen. Bekende drager van teken en verspreider van de ziekte van Lyme is de Koreaanse eekhoorn, waarbij soms enkele honderden teken worden aangetroffen.

De website van de lymevereniging Nederland geeft een prima handleiding over het voorkomen en desnoods behandelen van teken

De tekenkaart

De regio’s die het meest last hebben liggen in het oosten van Frankrijk, zoals de Elzas, maar ook in Centre en Auvergne. Hieronder de tekenkaart van Frankrijk

tekenkaart

Tekenkaart Frankrijk (2014)

 

Andere lastposten

Andere lastposten die aandacht vragen zijn de oprukkende Aziatische frelon en de tijgermug. Over die grote hoornaar die het vooral op de bijen gemunt heeft is op deze website al bericht. Op de weblog van de Nederlandse journaliste in Frankrijk Renée Vonk, is over die tijgermug het nodige gemeld: ‘Hij gaat niet meer weg, nooit meer, dus we zullen er aan moeten wennen dat we voortaan elke zomer vergezeld worden door de tijgermug. Dat is slecht nieuws, want het betekent dat deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet een blijvertje is geworden. Hij voelt zich uitstekend thuis in onze contreien en is intussen helemaal gesettled in de Alpes Maritimes, de Var, de Bouches du Rhône (met name in Marseille en delen van de Camargue) en op Corsica. Ja, en? Gewoon een nieuwe muggensoort erbij? Niet echt, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er vorig jaar een paar ernstige gevallen in Zuid-Frankrijk te betreuren waren. Intussen zijn hier in de Provence alle alarmbellen afgegaan en wordt er hard tegen de stekende zoemert opgetreden. Helaas gebeurt dat vooral met gênante hoeveelheden gif, en daar ben ik niet zo’n liefhebber van,’ aldus Renée Vonk op haar blog.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account