Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Woont u als Nederlander in Frankrijk? En wilt u een Nederlands paspoort verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Er zijn nog twee andere mogelijkheden.

Kosten voor een paspoort of identiteitskaart als je in Frankrijk woont

De tarieven zijn vastgesteld op een kostendekkend niveau. U betaalt voor de behandeling van uw aanvraag. Het tarief hangt af van waar u het document aanvraagt. U krijgt betaalde leges niet terug. Ook niet als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een Nederlands paspoort of ID-kaart.

1) Tarieven Nederlandse ambassade en/of consulaat in Parijs

Type reisdocument Tarief
Tarieven reisdocumenten in 2017 voor Nederlanders die in het buitenland wonen bij Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland
Paspoort voor een volwassene € 129,07
Paspoort voor persoon jonger dan 18 jaar € 115,77
Identiteitskaart voor een volwassene € 116,17
Identiteitskaart voor persoon jonger dan 18 jaar € 94,14
Noodpaspoort / laissez passer € 46,84

zie ook: https://infofrankrijk.com/nederlandse-ambassade-parijs/

2) Tarieven reisdocumenten bij grensgemeenten

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook bij een aantal gemeenten in Nederland een reisdocument aanvragen. De tarieven liggen daar lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Dat komt vooral door de schaalvoordelen van deze gemeenten. Zij geven gemiddeld veel meer reisdocumenten uit dan de posten in het buitenland.

Type reisdocument Tarief
Tarieven reisdocumenten in 2017 voor Nederlanders die in het buitenland wonen bij enkele aangewezen Nederlandse grensgemeenten
Paspoort voor een volwassene € 99,58
Paspoort voor persoon jonger dan 18 jaar € 86,27
Identiteitskaart voor een volwassene € 88,41
Identiteitskaart voor persoon jonger dan 18 jaar € 66,38

U kunt hiervoor terecht bij 11 grensgemeenten. Hieronder treft u deze an met linkjes haar de betreffende gemeentelijke instanties

 

3) Paspoortbalie op Schiphol


Nederlanders die in het buitenland wonen en tijdelijk in in Nederland zijn kunnen hun te vernieuwen reisdocument aanvragen bij de gemeentebalie van Haarlemmermeer op Schiphol. Vanaf dat moment kunnen niet-ingezetenen ook een DigiD aanvragen bij deze balie, die te vinden is in Vertrekhal 1 tegenover de incheckbalies van de KLM en die 7 dagen per week open zal zijn van 7.00 uur tot 22.00 uur. Aanvragen kunnen alleen na een afspraak via de website in behandeling worden genomen.

Omdat men niet in Nederland is ingeschreven is bij de gemeente Haarlemmermeer niet bekend of een aanvrager de Nederlandse nationaliteit (nog) bezit. ‘Uw huidige Nederlands paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart bewijst niet dat u de Nederlandse nationaliteit bezit. Het geeft alleen aan dat u op het moment van afgifte van dat reisdocument de Nederlandse nationaliteit had. De gemeente kan daarom onderzoek doen naar uw nationaliteit’, zo valt te lezen op de website van de gemeente Haarlemmermeer waar Schiphol onder valt. Men moet aanvullende documenten overleggen waarmee de Nederlandse nationaliteit wordt bewezen. Voor Frankrijk is dan een bewijs van verblijf nodig. Dit kan zijn een verklaring met vermelding van de nationaliteit van de plaatselijke autoriteit in Frankrijk of een ‘Justificatif de domicile’ (bewijs van verblijf in Frankrijk) bijvoorbeeld een ‘Carte électorale’ of een huur-, energie- of telefooncontract. Lees daarom de informatie over de benodigde documenten goed door. Bij twijfel over uw nationaliteit krijgt u geen reisdocument. Als verder onderzoek nodig is kan de wachttijd oplopen tot acht weken’, zo klinkt het streng en klantonvriendelijk op de website van Haarlemmermeer. ‘U moet het reisdocument persoonlijk bij de balie op Schiphol komen afhalen. Dit geldt ook voor minderjarigen. Als het vorige reisdocument bij de aanvraag nog geldig is, moet u dit inleveren bij het ophalen van het nieuwe reisdocument. Het reisdocument moet binnen drie maanden na aanvraag persoonlijk worden opgehaald. Na drie maanden wordt het reisdocument vernietigd en krijgt u de kosten niet terug.’ Naast de nieuwe balie op Schiphol kunnen buitenlandse Nederlanders ook in enkele gemeenten terecht voor een nieuw paspoort of identiteitskaart: Bergen op Zoom, Den Haag, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht en Oldambt (Winschoten).
(12.08.13)

 

Welke documenten dient u mee te nemen?

Om een paspoort aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Lever altijd het origineel en een kopie in. Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Identiteitsbewijzen

U neemt alle identiteitsbewijzen mee die op uw naam staan. Ook de buitenlandse documenten en verlopen documenten. Verlopen documenten die al ongeldig zijn gemaakt (bijvoorbeeld met boorgaten) hoeft u niet mee te nemen.

Aanvraagformulier

U neemt een ingevuld en ondertekend paspoortaanvraagformulier mee. U kunt het formulier online invullen en uitprinten. U kunt ook een formulier uitprinten en met pen invullen.

Pasfoto

U neemt een pasfoto mee die voldoet aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s.

Identiteit laten vaststellen

U komt naar de ambassade of het consulaat-generaal voor het vaststellen van uw identiteit. Ook moet u vingerafdrukken laten afnemen.

Naam van partner vermelden

Wilt u voor het eerst de naam van uw partner in uw paspoort laten vermelden? Dit kan als uw huwelijksakte of bewijs van geregistreerd partnerschap is ingeschreven in de basisregistratie personen. Als dat niet zo is, neem dan een afschrift van uw akte mee. Deze akte hoeft niet recent te zijn. Legaliseren is ook niet nodig.

Weduwe of weduwnaar

Bent u weduwe of weduwnaar en wilt u dit voor het eerst in uw paspoort vermelden? Neem dan  een afschrift van de overlijdensakte mee.

Dubbele nationaliteit

Heeft u naast uw Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? Is dit uw eerste verlenging na uw 18e jaar of de eerste aanvraag na het krijgen van uw andere nationaliteit? Dan heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont.

In Frankrijk doet u dit met:

  • een kopie van uw Franse ziekenfondskaart (Carte Vitale)
    of
  • een kopie van een Franse belastingaanslag of elektriciteitsrekening, met uw naam en adres

 

Certificat de non-obtention de la nationalité française

Bent u meerderjarig, heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit en is uw paspoort of ID-kaart langer dan 1 jaar verlopen? Vraag dan eerst een ‘certificat de non-obtention de la nationalité française’ aan. Dit formulier is in het Frans.

Lever het formulier, samen met een uittreksel uit het geboorteregister, in bij:
Ministère de l’intérieur – Direction générale des étrangers en France
Sous-direction de l’accès à la nationalité française
12, rue Francis Le Carval
44404 Rezé Cedex

U kunt uw verzoek ook e-mailen naar:
DPM-NAT-BN3-SPLE@social.gouv.fr

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?