Franse brillen veel te duur

Volgens onderzoek van de Franse consumentenorganisatie Que Choisir kost een bril in Frankrijk gemiddeld € 470, meer dan het vijfvoudige van een bril uit de buurlanden Duitsland of Italië.

opticien De enige verklaring hiervoor: te hoge winstmarges voor de opticiens die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gerezen. De winsten uit de enorme marges verdwijnen niet alle in de zakken van de opticiens zelf, maar worden ook gebruikt voor de financiering van de vaste lasten zoals huren, salarissen en vooral marketing.

Sinds het begin van deze eeuw is het aantal vestigingen van opticiens en brillenwinkels van de mutuelles (aanvullende ziektekostenverzekeringen) met bijna de helft toegenomen, terwijl de behoefte aan brillen en lenzen in die periode met 13% is gestegen. Gemiddeld verkoopt een brillenwinkel nu 2,8 bril per dag, zonder dat de rentabiliteit van de zaak in gevaar komt. Consumenten blijken niet over de middelen te beschikken om door de hogere concurrentievoordelen te behalen, stelt de consumentenorganisatie vast. Dat valt onder meer te verklaren uit de hoge vergoedingen die de aanvullende verzekeraars nog steeds betalen. Dat wordt overigens bestreden door deze mutuelles die de opticiens ervan beschuldigen eerst aan de klant te vragen hoeveel de mutuelle vergoedt. Pas met die wetenschap wordt dan een maximumprijs vastgesteld. Ook het argument van de opticiens dat de hoge prijs mede wordt bepaald door de hoge kwaliteit van de glazen en de bijzondere service, wordt gelogenstraft door het onderzoek. De tevredenheid over de diensten van de opticiens is in Frankrijk vrijwel de laagste van Europa. De Franse concurrentie-autoriteit is begonnen met een onderzoek naar de prijsvorming van de brillen, onder meer op grond van de constatering van Meetic die brillen via internet tracht te verkopen, dat de opticiens en glazenfabrikant Essilor samenspannen tegen de opkomst van de niet te stuiten verkoop online.

1 reactie

Comments are closed.

  1. jako
    jako 7 jaar ago

    Buitenlandse webwinkels leveren ook in Frankrijk en eisen, in tegenstelling tot Franse webwinkels, geen recept van een Franse oogarts. Die slag gaan de Franse opticiens altijd verliezen.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?