De apotheek in Frankrijk

Er zijn veel apotheken in Frankrijk: het geneesmiddelengebruik is enorm, veruit het hoogste in Europa. Per 2500 inwoners is een officine in de buurt, in Nederland 1 apotheek op de 10.000 inwoners. Een bezoek aan de huisarts leidt in 90% van de gevallen tot het uitschrijven van een recept. Overheid en ziekenfondsen proberen dat voorschrijfgedrag te veranderen door generieke geneesmiddelen te propageren en merkartikelen minder te vergoeden.

De Franse apotheker beschouwt het niet echt als zijn taak om te letten op een mogelijk ongewenst samengaan van verschillende soorten medicijnen. Meer dan 2,5 miljard flesjes en doosjes met pillen gaan bij de Franse apotheker, die zelf zijn prijzen bepaalt van de niet door het ziekenfonds vergoede middelen, over de toonbank. Het ziekenfonds keert jaarlijks ruim € 17 miljard uit aan geneesmiddelenvergoeding. En van het slikken van antibiotica krijgen de Fransen geen genoeg: 80 miljoen recepten voor de bestrijding van keelpijn, angina en zelfs kleine griepjes worden jaarlijks uitgeschreven, ruim drie keer zoveel als in Nederland.

Het is de Franse cultuur om overvloedig voor te schrijven en dan ook nog voor de allernieuwste medicamenten die bovendien erg duur zijn. Overheid en ziekenfondsen pogen al enkele jaren om dat voorschrijfgedrag te veranderen door generieke geneesmiddelen te eisen en merkartikelen minder te vergoeden. De prijzen van generieke medicijnen moeten op termijn 55% goedkoper zijn dan de originele en uiteindelijk moeten de vergoedingen (remboursements) van medicijngebruik worden gebaseerd op de prijs van de generieke pillen en poeders. Deze voornemens lijken eindelijk tot gedragsverandering bij de artsen te komen, die jaarlijks frequent worden bezocht door de artsenbezoekers van de machtige farmaceutische industrie die jaarlijks € 3 miljard spendeert aan promotie van medicamenten bij artsen, driekwart van hun totale marketingbudget. Op hun beurt klagen de artsen dat zij worden uitgenodigd om veel producten voor te schrijven, maar dat zij onvoldoende worden voorgelicht over nut en bijwerkingen van al die pillen. Het gevolg daarvan is dat artsen niet de beste medicijnen kunnen voorschrijven tegen de beste prijs.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?