Zwart werken en de gevolgen

travail-au-noir

Zwart werken..

Zie ook: “Vrijwilligerswerk in Frankrijk” (maart 2017)

Dat zwart werken in Frankrijk verboden is,  net als in Nederland, mag als bekend worden verondersteld. Er staan zware straffen op. Heel vaak gaat het om bouw- of verbouwwerkzaamheden. Hoe erg bent u in overtreding als u een zwartwerker in dienst neemt?

Waar moet u op letten om te voorkomen dat u problemen krijgt? Wat moet u doen om er zeker van te zijn dat u geen zwartwerkers in dienst hebt?

Zwartwerkers voor u laten werken: het risico

Een klusjesman zwart voor u laten werken is een ernstig misdrijf tegen de code du travail. U kunt er een boete tot 45 000 euro en maximaal 3 jaar gevangenisstraf voor krijgen. Niet alleen hebt u geen enkele garantie over het geleverde werk, ook wordt u als werkgever verantwoordelijk gehouden in geval van ongelukken tijdens en na de bouw. Als bijvoorbeeld een dakpan die ‘zwart’ op het dak is gelegd op het hoofd van een voorbijganger valt, dan zult u als de eigenaar van de dakpan alle kosten van de gevolgen moeten betalen en op geen enkele manier uw verzekering of die van de bouwvakker kunnen aanspreken.

Hoe stelt u vast dat u niet met een zwartwerker van doen hebt?

Om te beginnen moet elk bedrijf (ook eenmansbedrijf) dat in Frankrijk gevestigd is, in Frankrijk geregistreerd staan bij een van de Chambres (bij klusjesmensen is dit de Chambre de Métiers). Het bedrijf krijgt dan een numéro Siret/Siren en een numéro d’immatriculation. In het geval het bedrijf BTW (TVA-)plichtig is, dan heeft het ook een TVA-nummer. Al deze nummers staan op de papieren van het bedrijf: offertes, facturen etc. Is het bedrijf niet TVA-plichtig, dan staat dat ook op de offertes en de facturen (TVA non-applicable). Verder staat er op iedere offerte en factuur een volgnummer, een datum, de naam van het bedrijf en het adres. Met deze gegevens hebt u al een handvat om te controleren of het bedrijf officieel is of niet.

Er zijn bepaalde werkzaamheden die alleen mogen worden uitgevoerd met een vergunning: een habilitation, bijvoorbeeld werkzaamheden aan de elektrische installatie.

Waar moet u dat controleren?

U kunt op de website www.societe.com of op bij de chambre de métiers (de betreffende chambre is te vinden op de website www.artisanat.fr ) controleren of het bedrijf nog bestaat en wat het doet. Als u niet zeker weet of voor de geplande werkzaamheden een officieel diploma of een officiële vergunning nodig is, dan kunt u dat altijd vragen bij de chambre de métiers.

Wilt u bijvoorbeeld iemand regelmatig inhuren voor tuinwerk en huishoudelijk werk en dergelijke, dan is er de Chèque emploi service. Ook heel kleine bedrijven kunnen gebruik maken van een dergelijk systeem, zodat ze niet de hele kerstboom van het vast in dienst nemen van personeel hoeven op te tuigen.

Natuurlijk is er een grijs gebied: de buurman doet uw moestuin met de grondfrees, u geeft hem eieren van uw kippen in ruil. De overspannen onderwijzer komt druiven plukken in uw wijngaard en u biedt hem een luisterend oor en een zacht bed. Uw neefje uit Nederland komt bij u logeren en wordt verwend met heerlijke maaltijden en een duik in uw zwembad, en in ruil maakt hij een website voor u. Zorgvuldigheid is geboden, maar binnen redelijke grenzen. Informeert u bij twijfel altijd bij de bevoegde instanties.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?