Makelaarsprovisies hoog, maar onderhandelbaar

Een aanzienlijk deel van de onroerendgoedtransacties in Frankrijk speelt zich af tussen particulieren, zie ook dit artikel.  De helft van de Franse kopers en verkopers kiest er voor om zaken te doen van particulier tot particulier, omdat men de makelaarsprovisies te hoog vindt. De tarieven van de Franse agents zijn inderdaad de hoogste van Europa. Soms ook wordt de bemiddeling van de notaris ingeroepen. Het is daarom niet verwonderlijk dat speciale kranten en internetsites goede zaken doen.

Het blad ParuVendu is ook virtueel te raadplegen met zijn vele tienduizenden annonces en de krant Particulier à Particulier publiceert wekelijks 22.000 advertenties, het dubbele op zijn website. Ook op A Vendre is voor particulieren veel te zien. Mond-tot-mond reclame werkt vooral goed voor de Fransen. Veel transacties komen tot stand omdat de dochter van de bakker van de overbuurman toevallig nog een nicht heeft die haar huis eventueel wel wil verkopen.

Inmiddels zijn er initiatieven genomen om het instrument van een lagere provisie in te zetten om klanten naar zich toe te trekken. Zo is er de groep van Franse agents die onder de naam Les agents 4% immobilier actief zijn en inderdaad hun honorarium maximeren tot 4%.  Er is wat te zeggen voor het verkopen van uw huis zonder bemiddeling van een makelaar. Er zijn diverse mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld eens op de vastgoedpagina van Nederlanders.fr: http://www.nederlanders.fr/page/onroerend-goed. Daar komt in het buitenland bij dat Nederlandse kopers graag van Nederlandse huiseigenaren/verkopers kopen. Vaak zijn de aankleding, de inrichting en de locatie van het huis dusdanig dat ze goed in de smaak vallen bij landgenoten.  Bovendien zijn de afstemming en de communicatie over een dergelijke belangrijke transactie meer vertrouwd in de eigen taal. Zie deze pagina op Notaire.fr voor een nadere toelichting over de onderlinge verhandeling van vastgoed van buitenlanders.

In de tijd dat de huizen in Frankrijk nog veel goedkoper waren dan in Nederland, speelde de hoge Franse makelaarscourtage in de beleving van de enthousiaste Nederlandse kopers nog nauwelijks een rol. Inmiddels is het zaak de provisies met elkaar te vergelijken. Bovendien is het niet ongewoon om bij de aankoop van grote objecten over deze provisie te onderhandelen. Over de tarieven van de Franse makelaars heerst allerminst duidelijkheid. Er circuleren verschillende lijstjes. Sommigen verlangen een courtage tot 10% en zelfs meer, vermeerderd nog met de BTW van 19,6%. Ook komt het voor dat verkoper en agent een vast bedrag hebben afgesproken. Grote makelaarskantoren, die een exclusief mandaat hebben, wisselen steeds meer gegevens uit en delen bij het welslagen van een verkoop soms de commissie.

Voor een recent (2017) overzicht van gangbare courtages kunt u deze pagina van “Réassurezmoi” raadplegen: https://reassurez-moi.fr/guide/commission-agent-immobilier

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?