• Auteur
    Zoek resultaten
  • #212286

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb nooit bedoeld te zeggen dat iedere inwoner van deze aarde zijn huis moet verwarmen met een tegel- of raketkachel. Ik denk wel dat een groot deel van de huizen op een duurzame en efficiente manier verwarmd kan worden met een moderne houtkachel (tegel- of raketkachel)

    Het zal duidelijk zijn dat er niet één perfecte manier zal zijn om je huis te verwarmen, dat begrijp ik ook wel. En ik zeg ook niet dat alle inwoners uit Parijs moeten verhuizen naar het platteland.

    Bedenk wel dat de huizen die in de toekomst steeds beter geïsoleerd worden. Er zijn nu al huizen die helemaal geen verwarming nodig hebben, of een heel klein beetje aanvulling als het echt heel koud is. Ik heb een kennis en die is een klein vakantiehuis aan het ontwerpen, met flink dikke muren en driedubbel glas. Hij heeft berekend dat bij een buitentemperatuur van -20 C hij een paar kaarsen nodig heeft om het binnen aangenaam warm te krijgen. De kleinste kachel is al te groot.

    Er van uit gaan dat de hele wereld een flinke kachel nodig zal hebben is dan misschien lollig. Het slaat echter nergens op.

    #212256

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    bosbess
    Deelnemer

    Toevallig vandaag wordt de Fransen door Positiv-R voorgehouden dat je het grote nadeel (fijnstof) van een open haard (en van houtkachels) kunt voorkomen door het vuur op een andere manier dan vanouds gebruikelijk aan te steken. Volgens INERIS (Institut National de l’Environnement Industriel et des Risques), dat tot doel heeft om incidentele en chronische risico’s voor mens en milieu te voorkomen, zou 80% van het schadelijke fijnstof van houtkachel- en openhaard-vuur ontstaan  bij het aansteken en bij het bijvullen van het vuur of de kachel.

    Door over te gaan op “allumage inversé”, oftewel het hier al eerder behandelde upside-down stoken, voorkom je de schadelijke rookvorming en dus 80% fijnstof binnen en/of buiten. Zie ook dit Youtube-filmpje (in het Frans). De allumage inversé heeft daarbij nog het voordeel dat het de schoorsteen veel minder vervuilt, aldus Positiv-R.

    #212254

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    bosbess
    Deelnemer

    Klopt Krelis, maar iedereen stookt op de manier die hem het beste uitkomt. Ik als oude vrouw alleen ga echt niet meer met hout lopen sjouwen. Nog afgezien van het feit dat mijn woonkamer geen schoorsteen heeft. Voor mij is elektrische verwarming een uitkomst. Totdat de stroom uitvalt natuurlijk. Een maand geleden kreeg ik een brief van Enedis dat ze komende donderdagochtend van 9-12 uur de stroom afsluiten voor onderhoudswerkzaamheden. Hoe ze dat midden in de winter in een dorpje met alleen maar oude mensen in hun hoofd halen is me een raadsel. Ik vlucht naar m’n dochter.

    Christian, iedere keer als ik je website Klussen in Frankrijk bezoek, wat niet vaak is, sta ik weer verbaasd over dat volledige verzamelwerk. Nu ook weer, nu ik je link volgde naar “De keuze van het verwarmingssysteem”. Alle mogelijkheden komen, fraai geïllustreerd, voorbij!

    Als het aan deze regering ligt wordt je behandeling van de chaudière op olie binnenkort overbodig. Er geldt al een premie voor de vervanging van deze chaudières, maar die wordt met ingang van 1 januari 2019 verhoogd tot 30% van de kosten. Bovendien wordt een lening à 0% rente mogelijk voor de overige 70%.

    En als het aan mij ligt (helaas is dat niet zo) wordt je behandeling van open haarden en hout- en granulekachels ook overbodig, omdat alleen nog tegel- en rocketkachels overblijven. Maar zolang mensen niet inzien dat het verbranden van hout in open haarden en kachels slecht is voor het milieu zal dat niet gebeuren. Zo wordt zelfs door deze regering de vervanging van oliechaudières door houtkachels gesubsidieerd. Wat mij betreft zouden dat tegelkachels moeten zijn.

    #212170

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    bosbess
    Deelnemer

    Jako, ik kan alle steden ter wereld samen niet bepaald “micro” noemen. De verstedelijking neemt hand over hand toe. Men verwacht dat in 2030 60% van de wereldbevolking in steden woont en in 2050 70%. De wereldbevolking zal dan zijn gestegen tot 10 miljard. Dat betekent dat in 2050 bijna 7 miljard mensen in steden wonen, dat is ongeveer net zoveel als de totale wereldbevolking nu. Je kunt jezelf wel macrodenken toeschrijven met je kringloop van hout, maar het gaat om mensen. Mensen die al die vervuiling moeten inademen. De enige houtkachel die “gezond” is is de zwitserse tegelkachel. Ook verkrijgbaar in moderne versies met zichtbaar vuur. Volledige verbranding in de kachel, nauwelijks luchtvervuiling.

    Er zal een andere oplossing moeten komen voor het energieprobleem. En volgens mij zal die er ook komen, ooit, als de nood het hoogst is. Ik ben het trouwens met je eens dat een gemeente die snoeiafval gebruikt om granules van te maken goed bezig is, al is het in mijn opvatting nog steeds niet ideaal.

    #212164

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    bosbess
    Deelnemer

    Natuurlijk weet ik er veel minder van dan jullie. En die silo met granules kende ik niet. Ik heb ooit bij een oude boerenvrouw (inmiddels overleden) zo’n granulekachel in de keuken zien staan en haar dochter, die ernaast woonde, kwam iedere dag de kachel voor haar bijvullen. Dus dank voor de info.

    Maar stoken op hout (dus ook op granules) is en blijft luchtvervuilend. Jako noemt alleen de CO2, maar op hout stoken brengt ook fijnstof en roetdeeltjes in de lucht met dioxines (die het hormoon- en immuunsysteem aantasten) en met PAKs (die kankerverwekkend zijn). Met een open haard komen die stoffen ook in huis te hangen. Met een houtkachel en een pelletkachel verdwijnen ze door de schoorsteen, maar komen in de buitenlucht terecht. Vooral in grote steden is dat een enorm probleem. Zie bijvoorbeeld deze website. Vooral de illustratie van de vergelijking tussen open haarden, houtkachels en pelletkachels is overduidelijk.

    Ook de regering van Finland was het een doorn in het oog, dat in de lange winters de lucht boven Helsinki vol rook hing en zwaar vervuild was, omdat Finnen traditioneel gewend zijn om op hout te stoken. Daarom heeft de finse regering besloten om over te stappen op 2e-generatie kernreactoren, die voldoet aan de (betaalbare) electriciteitsbehoefte van een stad als Helsinki. Er zijn ook al 3e-generatie in ontwikkeling, die nog milieuvriendelijker zijn, maar die worden pas in 2035 verwacht. Net als de finse milieuminister was ik oorspronkelijk fel gekant tegen kernenergie. Ik heb destijds nog meegedemonstreerd tegen de kerncentrale in Kalkar, die inderdaad gesloten werd en waarvan nu een soort pretpark is gemaakt. Ook een oplossing. Maar net als de finse milieuminister ben ik op mijn standpunt teruggekomen. De mensheid gaat alleen maar steeds meer energie gebruiken, niet minder. We kunnen niet meer zonder. Dat iedere energie-opwekking vervuilend is, ben ik met Christian eens. Zelfs zonne- en windenergie belasten het milieu. Maar er worden ook steeds meer uitvindingen gedaan. Al doende leert men. Zo is pas in Australië een printbaar zonnepaneel ontdekt, dat maar € 10 per m2 zou kosten. Zie hier.

    De franse regering heeft trouwens nieuwe maatregelen aangekondigd om oude vervuilende chaudières te vervangen door pompes à l’eau of pompes à chaleur. Zie NotreTemps.com.

    Christian, bedankt voor je rekensommetje over mijn clime. Nu gebruik ik hem met nog meer plezier.

    #212153

    In reactie op: De kachel van de toekomst


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Waarom moet de houtkachel er aan geloven? Die stookt altijd al duurzaam, in tegenstelling tot olie en aardgas.

    Voor veel Fransen is die toekomst simpel: vervang olie door elektrisch, dat heeft een groot deel van Frankrijk al. Uiteraard scheelt het nogal of je in een appartement in Nice zit of in een grote vrijstaande woning hoog in de bergen.

    Hout of granule is duurzaam, werkt beide prima en goedkoop. Een warmtepomp is alleen bruikbaar in een zeer goed geïsoleerd huis en vergt een grote investering die pas na lange tijd terug verdient wordt.

    Ik denk overigens dat je gilets jaunes bedoelt.

    #212152

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Je kunt geen site openen of er is wel de nodige bagger van de Gilets Jeune te lezen.

    Ik weet zeker dat Trump ervan gaat blozen als die ziet hoeveel fake-news er hier rond gaat de laatste dagen.

    Sommige berichten zijn zo irritant leugenachtig dat ik meestal alles snel afsluit en verder de Gilet jeunes maar laat wie ze zijn ; een troupe de moutons.

    Maar goed, waar het echt om draait is de toekomst van dit land, en de toekomst van de wereld.

    Die toekomst is niet al de 18de waneer driekwart van Frankrijk in de files staan op weg naar de grandsurface om d egemiste boodschappen van de 17de alsnog in huis te halen, nee de toekomst ligt verder vooruit.

    Maar goed, op lange termijn denken kennen fransen niet.

    Mijn vraag die ik me stelde gisteren :

    Ik betaalde vorig jaar 700 euro voor 1000 lieter fioul.

    Die prijs is nu 945 geworden.

    Frankrijk wil van de oliekachels af, en dat is een goed streven.

    Maar dan, hebt u daar al aan gedacht ?

    De houtkachel zal er ook aan moeten geloven in de toekomst, en wat dan ?

    Een warmtepomp ? Een Granule kachel ?

    Ik ben benieuwd wat jullie ervan denken, en wat jullie gaan ondernemen .

    Ik denk dat ik eerst maar eens afwacht wat ze met de electraprijs gaan doen voor ik een warmtepomp aanschaf.

    Cees.

    #209403

    In reactie op: Hoe blijf jij warm?


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik zit nu te lezen over een houtkachel op basis van een Rocket Stove. De temperatuur van zo’n kachel is veel hoger (1000 ˚C) dan een gewone houtkachel. Het rendement is veel hoger en de uitgaande lucht bevat veel minder vervuilende stoffen. Alleen maar voordelen dus.
    Google eens op Rocket Mass Heater

    Uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=fwCz8Ris79g
    Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=vwEvj-JqUoQ

    Zijn er mensen met ervaring met zo’n kachel?

    (Als ik weer in Frankrijk ben maak ik mijn eigen buitenkacheltje: https://www.youtube.com/watch?v=r66jjYdBmg8 )

    #208990

    In reactie op: muffige/houterige lucht


    Noë
    Sleutelbeheerder

    allen, op verzoek van rob even de omgeving:

    het betreft de huiskamer: vloer: betegeld,geen cave of kruipruimte, wanden: steen stucwerk met behand. Plafond geheel hout- houten balken . boerderij uit ca 1850 : Steunbalken zware uitvoering met houten plafond er tussen.
    Verwarming : houtkachel. Omgeving huis; vochtig maar staat op heuvel , afwatering lijkt mij redelijk.

    Overigens zie ik al weer wat aankopingspunten om mee verder te gaan.

    in afwachting en dank alvast groetjes erick

    #208983

    In reactie op: muffige/houterige lucht


    Noë
    Sleutelbeheerder

    De omschrijving doet me denken aan licht vochtig geworden hout- en asresten in houtkachel. Ik ruik het altijd als de kachel uit is gegaan en het geregend heeft (dan komt via de schoorsteen nog wel eens wat vochtige lucht in de kachel). Kachel goed leeghalen als die wat langer uit blijft, is de enige en niet eens volledige remedie.

    #207771

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Amaguiz is zo’n verzekeraar. Als je de tevredenheid cijfers bekijkt op een vergelijkingssite, dan regent het klachten over deze goedkope web-only verzekeraar. Keren niet uit bij schade, doen moeilijk als je je contract wil beëindigen, wijzen op vage clausules, en hebben algemene voorwaarden die sowieso bijna alles uitsluiten waarvan je juist dacht, dat je er verzekerd voor was.

    Menig consumenten programma heeft zijn tanden er al ingezet. Je betaald premie, maar waarvoor eigenlijk? Zelf de schoorsteen gereinigd? Foei! Andere houtkachel geplaatst? Foei! Wij betalen niet uit bij rook en brandschade…

    #207768

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Er zijn helaas verzekeringsmaatschappijen die een clausule in de voorwaarden hebben staan, dat ze 30 procent van de brandschade niet uitbetalen als je niet kan aantonen dat je houtkachel en schoorsteen door een “vakman met diploma” zijn geplaatst.

    Dat, terwijl je – als je goed je best doet- het prima, veilig, zelf kan monteren. Dus heb ik een goede verzekering afgesloten, die wel uitkeert en duidelijke voorwaarden publiceert.

    Schade die buiten jouw schuld is ontstaan, moet vergoed worden.
    ‘Verzekeringsmaatschappijen’ die hun plichten niet nakomen moeten aangepakt worden, gelukkig zijn daar kritische consumenten mediaprogramma’s voor.

    #207745

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Sorry hoor @Jos, Ik wist niet dat u dingen beter wist dan de Franse “Professional”

    Er zijn voldoende NL-ers die van alles uit NL mee naar Fr slepen en dan gebruiken op de manier zoals ze dat gewend zijn in NL want zoals het in NL word uitgevoerd is het goed en de rest is prut. Mij best maar ik woon hier inmiddels lang genoeg om te weten dat het verstandiger is iets uit te (laten) voeren op de Franse methode. Tenminste als het met electra of (rook)gas te maken heeft.

    Dat u blijkbaar te maken kreeg met, in uw ogen, incompetente professionals hoeft u niet direct op mijn hint af te reageren.
    Zo heb ik mijn nieuwe houtkachel (als renovatie project) laten aansluiten door professionals die wel iets konden. Ze kwamen met het juiste spul aan dakdoorvoeren e.d., alles tegen laag btw tarief en vervolgens korting op de inkomstenbelasting. Mijn hint was slechts dat het zo ook kan met een hoop gesleep en onzekerheden minder.

    #207660

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Dus, laat de aansluiting door een erkent bedrijf doen dat hiervoor gecertificeerd is. Met de factuur in de hand kan je aantonen dat het door een vakman is aangesloten.

    Met alle respect, maar kom mij nu alstublieft niet aan met verhalen dat men pas gerust kan zijn als iets door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd, of bangmakerij over niet-uitbetalende verzekeringen waar ook alle Franse internetfora mee vol staan.

    Het stikt in Frankrijk van de zogenaamde gecertificeerde bedrijven die u figuren op uw dak sturen die juist gisteren een carrière als parkeerwachter of telemarketer hebben ingeruild voor die van “gecertificeerd monteur” of “gekwalificeerd installateur”. Zo heb ik ooit mijn houtkachel plus schoorsteen laten installeren door een Franse “professionnel” waarna bijna mijn huis afbrandde, mijn riolering laten aanleggen door een Franse “professionnel” met vervolgens continu verstoppingen vanwege een haaks T-stuk onder de grond, mijn waterleiding laten repareren door een Franse “professionnel” waarna ik een gratis moeras naast mijn huis kreeg en de homokineten van mijn auto laten vervangen door een Franse “professionel” met als gevolg dat een paar honderd kilometer later één van de aandrijfassen los op straat lag.

    Naar mijn ervaring is iedereen die een boek of handleiding kan lezen en beschikt over een IQ boven kamertemperatuur zeker zo goed in staat serieuze werkzaamheden te verrichten als de gemiddelde Franse “professionnel”, al is het alleen maar omdat de doe-het-zelver rustig de tijd kan nemen om de klus zorgvuldig te klaren. Bij mij komen de Franse “professionnels” er in elk geval niet meer in, ik ben er wel klaar mee.

    En dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme besparingen in geld die enige zelfredzaamheid mogelijk maakt.

    Salutations, Jos


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik wil voor een houtkachel in de woonkamer door de houten vloer gaan en op zolder uiteindelijk door het dak. Wat zijn de eisen aangaande afstand dakbeschot en pijp en doorvoer door houten zoldervloer.
    Wil vanaf woonkamer plafond met geïsoleerde kachelpijp werken tot buiten dak…
    Harold


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb een veranda gemaakt van stalen dakpanplaten. Op de veranda staat een potkachel. Deze potkachel, gestookt op hout, moet een dakdoorvoer hebben. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Welke materialen heb ik nodig voor de pijp in de veranda, de pijp buiten de veranda en als dakdoorvoor zelf? Hoe bevestig ik de dakdoorvoer op de dakpanplaten?
    Ik wacht af!!

    #201951

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Een CV ketel op pellets … kan ik me nog voorstellen.

    (deze bijdrage verscheen niet..?)

    Dat had hier ook wel gekund, maar ik heb er niet voor gekozen omdat ik het a) een heel gedoe vond om leidingen aan te leggen, er b) geen plek is voor radiatoren, en c) het stookseizoen hier maar een 6-8 weken is, d) er alleen ’s avonds gestookt hoeft te worden, en e) ik maar een paar graden wil bijverwarmen, en f) een extra schoorsteen niet nodig is. De kosten van mijn pellet-lucht-kachel zijn dan een fractie van die van een cv installatie, en het plaatsen van het ding was in een paar uur gebeurd.

    De asla bevat overigens nauwelijks as, voor één avond stoken niet meer dan een handjevol. Een houtkachel geeft véél meer as.

    De 15kg zakken sjouwen.. ach, als je wat ouder wordt gebruik je daar een boodschappenkarretje voor 🙂 Verder is hout sjouwen natuurlijk net zo veel werk.

    Ik vind hout stoken overigens dolle boel, en ik had graag een speksteenkachel gehad als deze Attika Coluna.

    In Frankrijk heb ik huizen gezocht waar véél (stook)bos mogelijk was, wat de Engelsen een “coppice” noemen, wij noemen dat gewoon “hakhout”, de Fransen “taillis”. Een bos waar je in rotatie van een jaar of 7-8 hout rooit. Een hoop werk, maar je kan dan ongelimiteerd stoken zonder je schuldig te voelen dat je Canadees bos in pelletvorm opstookt, al staat er met héle grote letters ECO op de (groene) zakken.

    Overigens, er bestaan ook fornuizen op pellets, je kàn er dus óók op koken!

    JS (schuldig)

    • Deze reactie is gewijzigd 6 jaren, 11 maanden geleden door Noë.
    #201949

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Het ouder worden en hout stoken is zeker een vraagstuk, er komt heel veel arbeid bij kijken.
    Wij hebben onlangs eens bedacht om ooit in de toekomst jongeren uit de naburige dorpen het werk te laten doen en ze daarvoor te betalen. Dat je dan zelf nog blokken moet ophalen en in de kachel moet stoppen, dat moet toch kunnen tot op hoge leeftijd?

    Liever dat dan pellets, er is veel te zeggen over de schone verbranding en de lage CO waardes, maar dan moet de verbranding wel microprocessor worden aangestuurd met sensoren en gewogen toevoer van de brokjes. Allemaal dingen die onderhouden moeten worden en kapot gaan. Dan is een houtkachel -en eventuele elektrische kachel- veel simpeler.

    Volgens mij moet er ook op een pelletkachel een schoorsteen.


    Noë
    Sleutelbeheerder

    In deze streek is het januari-februari ’s nachts vaak een graad of 5-10º, overdag regelmatig rond de 15-20º, maar het is ook wel eens een week 12º. En dan is mijn dikke muren stenen huis mooi constant een graad of 12-14º. Dat is overdag geen probleem, maar ’s avonds is dat toch niet comfortabel.

    Ik had gedacht dat met goed ventileren overdag, als ik hier permanent woon, het binnenklimaat zó zou verbeteren dat de aanwezige kleine houtkachel genoeg zou zijn, maar dat is niet zo. Ik heb dus uiteindelijk een pelletkachel gekocht.

    Reden om dat hier te vertellen is dat het een “canalisé” pelletkachel is: een hetelucht versie een Olivia Steel “AirPlus” van Ravelli (ze zijn er ook als convectie model, en andere modellen met water-cv aansluiting). Deze kachel heeft een extra kanaal om warme lucht naar een andere kamer te blazen. Eigenlijk bedoeld om met de achterkant tegen een muur te staan en dan een pijp door de muur te steken naar de “andere kamer”. Ik gebruik dat extra kanaal echter voor de bovenverdieping hier.

    Erg fraai is dat je twee temperatuursensortjes kan aansluiten, eentje in de hoofd-ruimte, en de andere in de “canalisé” kamer, en dat de kachel dan zelf de warmteverdeling regelt.

    Ik had het liefst een speksteen houtkachel gehad, maar deze streek heeft geen hout, en ik heb in huis geen plek kunnen vinden om zo’n ding neer te zetten. Een nieuwe schoorsteen kan ik nergens kwijt, en de bestaande staat op de verkeerde plek. De beoogde plek voor de pelletkachel had al een opening in de muur (60cm dik) naar buiten voor ventilatie van een wc, en die is nu dus gebruikt als afvoerkanaal. (Voor een pelletkachel heb je geen schoorsteen nodig, een pijp door de muur naar buiten is genoeg.)

    Deze kachel is 110x80x25 (hxbxd), en is dus maar 25cm diep, waardoor ie makkelijk in een gangetje kan staan, zodat ie z’n warmte het woongedeelte in blaast. Jammergenoeg heeft de kachel alleen maar zo’n extra kanaal aan de achterkant, waardoor het ding toch nog 10cm naar voren moest om plek te hebben voor de hetelucht-pijp aar boven. Maar met 35cm ruimte voor een kachel is ook te leven.

    Ik vind het overigens geen kachel om gezellig bij te gaan zitten. De vlam is wel mooi, maar ook onrustig. Het is geen fijn rustig vuurtje als in een houtkachel. De warmte komt uit de kachel in de vorm van hete lucht, eruit geblazen met een krachtige ventilator. Da’s in mijn huis precies de bedoeling, maar je gaat dan niet vóór deze kachel zitten. (Dan moet je een convectiemodel kopen.) Ook wordt er elke paar minuten een handje pellets in het vuur-gedeelte gestort, en dat hoor je.

    JS

    #201908

    Noë
    Sleutelbeheerder

    De PGS15 reglementen in NL (voor flessen >125 liter) geven ongeveer wel aan wat de risico’s zijn van de opslag van gassen. Ik loop in mijn situatie geen gevaar.

    ‘Voor opslag van gasflessen met brandbare gassen die zwaarder zijn dan lucht zoals propaan en butaan, moet een afstand worden aangehouden van ten minste 5 meter tot kelderopeningen, putten en straatkolken die in open verbinding staan met de riolering en van tenminste 7,5 meter tot aanzuigopeningen van ventilatiesystemen die zijn gelegen op minder dan 1,5 m boven het maaiveld.

    De vloer van de opslagvoorziening mag niet lager zijn gelegen dan de omliggende vloer of die van aangrenzende ruimten. Deze vloer moet vlak zijn en vervaardigd van onbrandbaar materiaal. Bij een open opslagvoorziening moet de vloer afwaterend zijn en er mag zich geen gas kunnen verzamelen onder deze vloer.

    De buiten-opslagvoorziening moet van niet brandgevaarlijk materiaal vervaardigd zijn, maar hoeft geen dak te hebben, omdat weersinvloed een verwaarloosbaar risico is. De locatie van de gasflesopslag buiten moet ongeacht het gassoort aan de onderstaande afstandsregels voldoen.’

    De noodzakelijke sproeiers zijn meestal wel beschikbaar voor zowel propaan als butaan voor de meeste kooktoestellen. Koop je bij een Zweedse woonwinkel dan kan je de gewenste sproeier er bij bestellen. Verder lijkt mij het aansluiten van een fles en een volle voorraadfles bij de hand het meest foolproof. Hoe minder verbindingen en kleppen in de installatie, des te beter. Keep it simple.

    Beschikking over twee systemen, (bijvoorbeeld een elektrische plaat, een camping gasstel of een houtkachel met platte kookplaat) maakt het wonen in een geïsoleerd gebied helemaal zeker. Redundantie.

    #201778

    In reactie op: Radiateurs électriques

    Een paar korte opmerkingen. Inderdaad heeft die eerste oliecrisis (1973) het een en ander in beweging gezet. Maar we kunnen verder teruggaan, naar de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Energiecentrales waren of onbruikbaar geworden, weggebombardeerd zoals in Duitsland en ook Frankrijk, of werden met het nodige improvisatievermogen draaiend gehouden. Een beperkte capaciteit maar met wel een technisch gegeven dat ook tegenwoordig weer opduikt in de discussies over kolengestookte centrales: die zet je niet zo maar uit, of die kun je ook niet even op een wat lager pitje elektriciteit laten produceren. Probleem: overdag was de beperkte capaciteit nodig om de industrie en bedrijvigheid van stroom te voorzien, maar wat doen we ’s nachts? Opkomst van het dag/nacht tarief. De elektrische boiler op nachtstroom gevoed en de opkomst van de accumulateurs. De warmte van de in de kleine uurtjes met goedkope elektra verhitte units blaas je dan overdag geleidelijk je huis in. Op die manier kon het stroomnet ook ’s nachts de opgewekte energie kwijt. Een gelijkmatige en ook voorspelbare belasting van de energiecentrales, wat wil je meer als energie producent en beheerder van het stroomnet.

    De EDF heeft dankzij de ooit extreem lage kWh prijzen de elektrische verwarming ongekend populair gemaakt in Frankrijk. Zeker bij EDF werknemers, die betaalden maar een fractie van de normale tarieven……Eind zeventiger jaren, begin tachtiger jaren werd de boerderij waarin wij nu wonen door de vorige eigenaar ingrijpend verbouwd, isolatie, dubbelglas en alles elektrisch verwarmd: vijf zware accumulateurs van elk ongeveer 4 kW en zeven radiateurs électriques, elk ongeveer 1500 watt. Moderner kon niet. Zo’n accumulateur – merk Olsberg – zie je hier op de foto staan, onder de deurtjes van de groepenkast. Wat daar rechts boven hangt ziet er uit als een tableau électrique, maar is het niet. Omdat het totale vermogen de 60 ampère van de puissance souscrite van de disjoncteur de branchement (DB) verre te boven zou gaan is er een vrij complexe délestage unit aanwezig, in feite een soort analoge computer met acht vermogensmodules. Daarmee wordt voorkomen dat de DB alle stroom uitschakelt: vlak voordat die grens bereikt wordt schakelt die unit niet prioritaire verwarmingsgroepen uit. En wanneer het totale stroomverbruik in huis weer wat gezakt is worden ze weer ingeschakeld.

    Mooi systeem, alleen erg duur geworden door de stijgende elektriciteitstarieven. En in de praktijk toch niet erg comfortabel: het systeem werk traag. En inmiddels aan het eind van zijn technische levensduur: sommige vermogensmodules zijn inmiddels defect en de ventilatoren van de accumulateurs maken veel herrie: lagers versleten en niet meer ergens en stock.

    We stoken nu met een houtkachel en hebben de elektrische radiatoren in de slaapkamers en de badkamer gehandhaafd. Die hoeven per dag hooguit een paar uur te branden. Voordeel van elektrisch verwarmen is natuurlijk wel dat je bij wat langere afwezigheid geen zorgen hebt over het mogelijk bevriezen van je cv installatie – continu aan kan ook, maar kost wel wat – en je hebt geen onderhoudskosten aan je met hout, gas of olie gestookte cv ketel. Tegenwoordig wettelijk verplicht.

    #195705

    In reactie op: Stroomuitval bij Orphée


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Prachtig verfilmd. Dank dat je die film onder de aandacht hebt gebracht.
    Wat de stroomstoringen anno nu in Frankrijk betreft, kan ik je vertellen dat wij er regelmatig mee te maken hebben. Het hoeft maar even te onweren of alles slaat uit – tenminste meestal. Maar met een houtkachel, een gasoven en kaarsen komen we nooit echt in nood. Voor ons dus geen aggregaat. Het langst dat we zonder stroom hebben gezeten, is vier dagen geweest. De buren kwamen bij ons eten, want ze kookten en stookten op elektra.
    Frans

    #189289

    In reactie op: Hoe blijf jij warm?


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb zojuist een ventilator boven de Godin houtkachel opgehangen. Een metalen 230V ventilator uit een oud elektrisch kacheltje, vrijwel geruisloos en vrijwel onzichtbaar geplaatst. Eens kijken of dit echt werkt voor ik 99,- uitgeef aan zo’n Ecofan.

    Verder heb ik in Nederland een pelletkachel met boiler aangeschaft (nu nog met 1400,- subsidie in NL) Deze gaat een grote ruimte verwarmen en tevens radiatoren aansturen in overige ruimtes. Hij heeft een vermogen van 10Kw waarvan 7,7 gebruikt wordt voor de CV. Pomp, ventiel etc. zit er allemaal in dus ‘plug & play’. Ben benieuwd hoe dit gaat werken. Heeft een autonomie van 60 uur!! op laagste stand en kan via internet op afstand aangezet worden, handig als je alleen een weekendje naar je huis kan gaan.

    Voor geïnteresseerden: op dit moment krijg je in Nederland resp. 500,- 1400,- of 3200,- subsidie op aanschaf pelletkachel, pelletkachel met cv of pellet cv ketel.

    Als alles geleverd, getransporteerd en aangesloten is zal tzt verslag doen van de bevindingen.

    Gr. Hans.

    #201666

    In reactie op: Rieten dak


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Nou nou nou Ruudj, beetje optimistischer kan ook wel hoor 😉
    Allereerst, die glazen pui behoort niet bij het huis, dat is een aangebouwde tuinkeuken.
    Het huis is gebouwd in 1975 voor een rijke kledingmagnaat.
    Ik ben geen isolatiefreak zoals veel mensen zijn die niets willen stoken om er toch in de pyama bij te zitten.
    Je kunt niet en het een en het ander hebben.
    Echter moet ik de kap of hertellen of helemaal vernieuwen.
    Herstellen betekend dat er alleen maar riet op ligt, vernieuwen betekent dat er een laag isolatie wordt aangebracht, houten platen, en dan riet.
    Dan zou je aan R=4.5 zitten volgens de rietdekker in Nederland.
    Beneden staat een houtkachel waar een kruiwagen tegelijk in gaat, en een moderne cv op olie.
    Inderdaad willen we kijken naar een poele a granule voor de cv.
    De ramen zijn overigens allemaal dubbelglas.

    Cees.

    #189283

    In reactie op: Hoe blijf jij warm?


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ter aanvulling, kon het toch niet laten en heb een Ecofan gekocht voor op de houtkachel. Over enkele weken gaan we weer naar ons huis en dan testen natuurlijk. Dus ik kom er op terug 😉
    Willem

    #189285

    In reactie op: Hoe blijf jij warm?


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Dit wat oudere draadje zojuist helemaal doorgelezen, dit vanuit mijn planning voor de wintermaanden hier in Meuse (55)Ik zal hier dan waarschijnlijk wat vaker zijn dan gebruikelijk.
    Allereerst het antwoord op de initiele vraag; twee houtkachels verdeeld over twee ruimtes. Een hele oude cuisinière op hout die de keuken verwarmt en de stoofpotten voor het diner. En op de badkamer een oude Aldi elektrische convector kachel met los aan te zetten ventilator er op.
    Isolatie is half half en verdient nog wat aandacht. Ik ben nu aan het overwegen om wat inertie kacheltjes te plaatsen op strategische plekken voor een continu temperatuurbehoud. Verder zijn we aan het overwegen wat voor ons het beste is qua permanente oplossing; stookketel op hout, pellets of olie of misschien toch een cuisinière met boiler die radiatoren kan aansturen.

    Maar nu even wat vragen bij voorgaande antwoorden; is het niet zo dat de klassieke houtkachel ook gewoon een vorm van inertie (thermische accumulatie) is? Ik bedoel dan dat de warmte wordt opgeslagen in de dikke Franse muren en weer langzaam wordt afgegeven zoals het in de oorspronkelijke setting werkte, dus voor isolatie van die muren? Hier bij ons stookt bijna iedereen op hout en zie ik in de winter dat de kachels ’s ochtends en ’s avonds een keer flink worden opgestookt zodat de ruimtes de warmte op kunnen slaan die ze in de loop van de dag/nacht weer afgeven.

    En dan nog deze; is niet elke vorm van inertie een vorm van infrarood verwarming? Het principe van de tegelkachel is dat bij mijn weten wel, langzaam uitstralende warmte maar met inbgrip van het feit dat warmte straling op zichzelf niet bestaat alleen convectie door verwarming van lucht door de warmte bron en/of infrarood straling die door ons als warmte wordt ervaren (maar feitelijk dus niet de lucht verwarmt) Zo meen ik het me toch te herinneren uit mijn roestige natuurkunde kennis van de middelbare school. Maar misschien heb ik het mis.
    Reden voor die vraag is dat ik met een bevredigend antwoord de nog te bepalen plek van de inertie kacheltjes kan kiezen.


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij overwegen om in ons huis, dat nu alleen wordt verwarmd door een houtkachel, een pompe a chaleur/airco te installeren. Heb hier op de site een en ander er over gelezen.
    Maar vraag mij af of ik die luchstromen als hinderlijk zou ervaren.
    Het liefst zou ik eens bij iemand thuis eens zien in hoeverre het voor mij hinderlijk zou zijn.
    Zijn er mensen in de buurt van de regio Deux Sevres (wij wonen in de buurt van Poithier bij wie wij eens zouden mogen kijken?
    Ervaringen hier op het forum zijn ook zeer welkom.
    Alsmede tips voor goede installateurs en merken van airco’s.

    #190099

    In reactie op: Solar power.


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Petrus, Nee ik heb niets teveel betaald hoor.

    Want de electricien hier uit het volgend dorp rekende voor mij uit dat wij binnen 7 jaar de installatie terugverdiend zouden hebben en dat klopt als een zwerende vinger.
    Nou en vermaledijde subsidies ? Het is toch mooi dat de Franse Republiek al dit soort dingen aanmoedigt ? Op onze houtkachels hebben we ook nog een flink bekkie teruggekregen.

    Kijk wij maken de regels niet en als de Republiek deze dingen nu zo graag ziet en zij willen dat graag stimuleren en daarom willen zij er wel wat bijleggen dan zou je toch wel gek zijn als je daar niet dankbaar gebruik van maakt ?

    Onze zonnepanelen zijn van de fabrikant REC uit Noorwegen. Of die goed of slecht bekend is weet ik niet want mijn man is nogal makkelijk in dat soort dingen en die kijkt en hoort die electrician eens aan en die stelt wat vragen en als die man hem bevalt dan is het HOPPA. En als die man hem niet bevalt dan is het Toedeloe.

    En de meterstanden kun je gerust krijgen.

    Wij hebben de installatie – zo’n standaard pakketje van de EDF – laten plaatsen in july 2010.
    En de meterstanden zijn als volgt :

    07/2011 0 – 3570 = 3570
    07/2012 – 3570-7173 = 3603
    07/2013 – 7173-10630 = 3457
    07/2014 -10630-14271 = 3641
    07/2015 -14271-17859 = 3586
    en nu vanmiddag stond hij op 20725 met nog dik anderhalve maand – en de beste productiegewijs ook nog – dus we gaan best iets boven de 3600 KwH uitkomen.

    Het dipje in 2013 komt doordat wij een orage hadden gehad en ik vergeten was de tripswitch terug te zetten want wij zitten aan de voet van de Pyreneen en daar onweert het nogal eens heftig en dan is het allereerste wat eruit knalt de tripswitch van de zonnepanelen.

    Nou we hebben heel veel raar weer gehad en desondanks jaar na jaar vergeleken maakt het bijna niets uit en is het gewoon exact 3600 KwH per jaar. Ik maak niets schoon – nog nooit gedaan – want het regent hier wel eens flink ook af en toe en de zon schijnt toch en wel voor niets en verder heb ik nog nooit zo makkelijk en zo aangenaam geld verdiend met nog een goed gevoel er bij dat die electrician ook wat verdiend heeft en dat wij een heel klein steentje bijdragen aan het bestrijden van global warming.

    #201454

    Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb een gebruikte cv ketel gekocht in nederland, deze gebruikt ik als ondersteuning als mijn cv houtkachel om 4 uur s’nacht zonder hout valt, deze kachel werkt op LPG flessengas, die ik ook weer in nl laat vullen als ze leeg zijn ( ben een echte nedelander moet altijd goedkoop zijn. Maak iedere 2 jaar zelf de ketel schoon, niets mis mee.
    Verder maak ik me helemaal niet druk om de franse regelgeving , zie wel hoe dit gaat.
    Ik heb er helemaal geen zin meer in, om mezelf druk te maken over die europese regelgeving, waar de franse zich nooit aan houden.

    #201014

    In reactie op: Schoorsteenveegsets


    Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij hebben nog een ouderwetse schoorsteen voor onze houtkachel waar zwarte piet incl. pakjes doorheen kan. Naar boven wordt de schoorsteen smaller. Dus om goed te vegen zou dat het handigst van onderen gedaan kunnen worden. Echter, de aangeschafte set van flexibele stangen is op 4 meter echter zo flexibel dat je geen kracht meer kan zetten om het kanaal te reinigen. Ik vraag mij af hoe zo’n lang kanaal nu goed gereinigd kan worden (totale lengte zal ongeveer 5-6 meter zijn).

Weergave van 30 resultaten - 1 tot 30 (van 89 total)

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?