Verhuren en ERP

De Franse staat stelt weinig eisen aan de recreatieve verhuur van onroerend goed. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat de privéhuizen van Nederlanders voldoen aan de wet; ze hebben allemaal een eigen ingang, warm en koud stromend water en verwarming.

U kunt dus zonder grote problemen uw huis als Meublé aanmelden bij de gemeente of  uw Maison d’Hôtes aanmelden en beginnen met de exploitatie van uw kamers. Daar zijn simpele formulieren voor:

Meublé (de tourisme) of Chambres d’Hôtes

Capaciteit van uw aanbod

Waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is de capaciteit van uw aanbod. Hier stelt de wet namelijk heldere grenzen aan. Het is eigenlijk simpel: u kunt zonder problemen uw privéhuis aanbieden tot een capaciteit van 15 slaapplaatsen (een tweepersoons bed is twee slaapplaatsen). Dit geldt voor een Maison d’Hôtes en een Meublé. Bij een Maison d’Hôtes moet u uw eigen slaapplaatsen en die van uw gezin meetellen. De ‘regel’ dat u in uw Maison d’Hôtes niet meer dan 5 kamers als Chambres d’Hôtes kunt verhuren is een soort van gemiddelde.  In 2007 is vastgesteld dat een maison d’hôtes maximaal 5 kamers mag hebben gebaseerd op 2,5 personen per slaapkamer en gemiddeld 2,5 personen in het gezin. Het is dus denkbaar dat er in een maison d’hôtes meer dan 15 personenen tegelijkertijd aanwezig zijn, en er toch aan de wet wordt voldaan.

De capaciteit mag wel groter maar dan moet u voldoen aan de regels van de ERP. De ERP staat voor ‘Établissement Recevant de Public’. U moet dan aan dezelfde regels voldoen als een hotel of een jeugdherberg. Die regels zijn helder. Zo moet een brandweerman in volledige uitrusting door een raam naar binnen kunnen. Zijn uw vensters te smal dan zult u moeten verbouwen. Uw gordijnen, interieur moeten moeten brandwerend zijn, de kamers moeten voorzien zijn van blusmiddelen en u moet in het interieur uitgangen en vluchtroutes aangeven met de bekende noodverlichting en zo meer. Allemaal zaken die in een privé huis niet hoeven. Verder zijn er strenge eisen voor gehandicapten toegang en bijvoorbeeld gehandicaptentoiletten. De meeste privé huizen zullen alleen na fikse investeringen kunnen voldoen aan die regels. De ERP is een soort scheiding tussen privé en professionele verhuur. Uiteraard mag u een privéhuis hebben met 40 bedden en toch blijft het privé. Zodra u echter gaat verhuren (= overnachtingen tegen betaling aanbieden) zult u moeten voldoen aan de ERP regels. Dit ter beoordeling van de commandant van de plaatselijke brandweer.

Nu horen we vaak dat de soep niet zo heet gegeten wordt en dat is natuurlijk zo maar er schuilt een gevaarlijke adder onder het gras. Stel, u verhuurt uw privé huis met dito verzekering met een capaciteit van 18 bedden. Tot 15 bedden (lees slaapplaatsen) mag dat en geldt uw Assurance Maison Multirisque. Bij een capaciteit van 18 bedden moet u voldoen aan de regels van de ERP en zult u een andere verzekering moeten afsluiten: u bent immers niet meer een privé huis maar een Etablissement Recevant de Public. U bent dus met een Assurance Maison Multirisque feitelijk niet verzekerd.

Maak de slapende hond wakker!

De mogelijke boete voor het niet voldoen aan de ERP terwijl het wel zou moeten ligt tussen de  € 5000 tot € 100.000 afhankelijk van hoe ernstig uw overtreding wordt beoordeeld. Dit bedrag kan verbleken bij een ‘sinistre’ die leidt tot persoonlijk letsel (brand, overstroming). U bent dan hoofdelijk aansprakelijk voor alle schade die u hebt toegebracht aan personen en goederen en de mogelijke vervolgschade. In die situatie wilt u niet terechtkomen. In een kort gesprek met de lokale verzekeraar van AXA werd duidelijk dat de verzekering niet zal uitkeren als u zich niet aan de wet gehouden heeft net zoals u niet verzekerd bent als u drinkt en rijdt.

Wat te doen? Verhuurt u onroerend goed met een capaciteit van meer dan 15 personen, neem dan contact op met de commandant van de plaatselijk brandweer. Met alle respect voor de burgemeesters van Frankrijk… zij gaan er niet over en elk advies dat zij geven is gelijk aan geen advies. U zult er zeker van willen zijn of u de juiste verzekering hebt en of u alle wettelijk eisen voldoet om verzekerd te zijn. Neem bij twijfel of meerdere optrekken op hetzelfde terrein onder de ERP regels vallen of niet? Neem altijd contact op. In deze gevallen bent u altijd beter af om de slapende hond wakker te maken.   

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?