Titre Emploi Service Entreprise (TESE)

Veel kleine ondernemers in Frankrijk schrikken terug voor het inhuren van personeel. De horror-verhalen van werknemers waarmee een conflict is die die zich ziek melden en hun zaak laten voorkomen voor het Tribunal de Prud’hommes zijn legio. Meestal zit er een vertraging in van enkele jaren, terwijl dit Tribunal vooral ten gunste van werknemers zou oordelen. Met als gevolg dat de werkgever het volledige salaris moet doorbetalen gedurende  vele jaren voor een werknemer die thuis zit. Wat het ook goed doet in de pers en op sociale media zijn verhalen van kleine ondernemers die door één arbeidsconflict failliet gaan.  En nul-uren- of oproepcontracten zijn nauwelijks bekend in Frankrijk, een parttime contract moet minimaal 24 uur/week bedragen en een tijdelijk contract van meer dan twee maanden eindigt met een forse schadevergoeding door de werkgever aan de werknemer, een schadevergoeding die kan  oplopen tot drie maandsalarissen bij beëindiging van het contract  na twee jaar… En daar komt nog bovenop dat het niet meevalt om het exacte salaris te bepalen: mede door de actieve vakbonden kent Frankrijk vele bijtellingen, uitzonderingen, speciale regelingen, bonussen, inhoudingen etc op het salaris. Een Frans salarisstrookje is ongeveer een A4 lang! Boetes voor ondernemers die zich niet EXACT houden aan alle regelingen zijn fors. Dus dat is heel veel tijd investeren of een expert comptable betalen om salarisstrookjes te maken.

Ondanks al deze afschrikwekkende verhalen, werkt de Franse arbeidsmarkt behoorlijk goed, maar leg dat maar eens uit aan een kleine ondernemer die eigenlijk te veel werk heeft voor alleen zichzelf en twijfelt over het inhuren van personeel. En voor die twijfelaars is er een uitstekende tussenoplossing: de TESE.

Het TESE-systeem faciliteert het tijdelijk inhuren van personeel op uurbasis, zonder administratieve lasten, zonder dure afscheidsbonussen, zonder de verplichting om iemand minimaal 24 uur per week in te huren. Een ondernemer kan tot 20 werknemers inhuren via de TESE.

De URSSAF heeft een simpele aanmelding en betaling on-line gerealiseerd, waar nagenoeg elke Franse ondernemer gebruik van kan maken.  Uitgesloten zijn agrarische ondernemers, die hebben hun eigen regelingen, bv voor het inhuren van oogstmedewerkers, mensen die werken onder een van de kunstenaarsregelingen, stagiairs,  commercieel agenten en nog enkele groepen.

De werkgever vindt iemand die hem wil komen helpen (uiteraard geldt hiervoor het Franse minimumsalaris van €9,88 bruto per uur), meldt deze persoon aan, betaalt de factuur van URSSAF en de URSSAF regelt de rest: alle administratie en betaling aan de werknemer. De werknemer is zoals elke andere werknemer gedekt tegen arbeidsongeschiktheid en bedrijfsongevallen en de werkgever is dus ontslagen van zijn aansprakelijkheid daarvoor (opzet en nalatigheid uitgesloten). Allemaal zaken die niet goed geregeld zijn als u het personeel zwart betaalt of als ‘vrijwilliger’ voor u laat werken.

Zie hier voor meer informatie: http://www.letese.urssaf.fr/tesewebinfo/cms/presentation.html

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?