De inentingen, tatoeage en/of chip van uw huisdieren

De inentingen, tatoeage en/of chip van uw huisdieren

Meer dan de helft van de Franse gezinnen bezit een huisdier, meestal een kat (10 miljoen) of een hond (9 miljoen). De rest zijn vooral vogeltjes (6 miljoen), vissen (31 miljoen), marmotten, muizen en ander knagend gedierte (3 miljoen). En er lopen ongeveer een miljoen paarden, pony’s en ezels rond. Jaarlijks besteden de Fransen ruim € 3,8 miljard aan dierenvoeders en zorgen voor 50.000 werkplekken.

De meeste Fransen kopen hun huisdier niet, maar krijgen het cadeau, van familie of vrienden. Wie in Frankrijk een hond wil kopen, kan naar een dierenwinkel (animalerie) gaan of een kennel (chenil) bezoeken, zich in verbinding stellen met de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming (SPA – Société protectrice des animaux), kijken naar advertenties in de lokale krant of – als je een rashond wilt aanschaffen – wat surfen op internet en via de bekende zoekmachines naar de Franse fokkers van het begeerde hondenras gaan.

Huisdieren (animaux de compagnie) als honden en katten mogen de Franse grens over als ze ten minste drie maanden oud zijn, minstens 21 dagen daarvoor zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës, la rage), gezond zijn en waarvan de eigenaren in het bezit zijn van het EU-dierenpaspoort. Sinds 2011 is het verplicht om de huisdieren die binnen de EU reizen te voorzien van een elektronische chip ter identificatie. Alleen tatoeages van vóór 3 juli 2011 die nog leesbaar zijn, zijn vrijgesteld van de verplichting. Hondsdolheid komt niet zo veel meer voor in Frankrijk. Om een hond of een kat naar Frankrijk te brengen (vakantie of ‘invoeren’), geldt de verplichting dat het dier geïdentificeerd kan worden door een chip of een tatoeage. Quarantaine en ander dierlijk ongerief behoeven niet te worden geleden. Het Europese dierenpaspoort wordt afgeleverd door de dierenarts en levert het bewijs dat het betrokken dier is gevaccineerd tegen hondsdolheid en dat hij is geïdentificeerd door een elektronische chip of, voor een overgangsperiode, een tatoeage. Honden moeten na hun vierde maand te identificeren zijn. Het dierenpaspoort is verplicht.

Bij het zoekraken van huisdieren kan de hulp worden ingeroepen van het netwerk Pet Alert France. Wie met hond naar Frankrijk verhuist, doet er goed aan het Franse adres door te geven aan de NDG (Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren) en vervolgens ook een registratie in Frankrijk in orde te maken.
Sinds 2012 is het ook verplicht om katten die ouder zijn dan 7 maanden uit te rusten met een tatoeage of een chip. Er zijn te veel zwerfkatten in Frankrijk, die voor veel overlast zorgen.

Bij het ‘invoeren’ van een Nederlandse hond met een Nederlandse chip kan de Franse dierenarts behulpzaam zijn het overzetten. Hij vult een formulier (Certificat Provisoire d’ Identification lors d’ importation ou échanches intra communautaires) in van de SIEV, Société d’ Identification Electronique Véterinaire. De vétérinaire leest vervolgens de chip uit van je hond en vult dat in op het formulier. De eigenaar van de hond voegt daaraan de eigen gegevens toe, voegt een fotokopie van het dierenpaspoort bij en stuurt alles het op naar het SIEV. Daarna ontvangt men van de Société Centrale Canine een rekening en na betaling ervan stuurt deze SCC de Carte d’ Identification d’ un chien, waarop het – Nederlandse – chipnummer vermeld staat, samen met geslacht, ras, kleur, naam en geboortedatum van de hond en de gegevens van de eigenaar. Via deze procedure is een hond traceerbaar in Frankrijk met zijn Nederlandse chip.

De dierenartsen adviseren om rabiësvaccinatie de eerste keer ten minste 21 dagen voor het vertrek te laten doen. Een dier jonger dan drie maanden mag het land niet in. Voor de invoer van meer dan vijf dieren (niet is gemeld of dat per persoon of per gezin is; het laatste wordt verondersteld) is een invoervergunning nodig, aan te vragen bij het Ministère de l’Agriculture et de la Pêche, Sous-Direction Santé en Protection Animales, Bureau de la Protection Animale, 251, rue de Vaugirard, 75732 Paris CEDEX 15. Tel. 0033 1 49 55 84 72, fax 0033 1 49 55 81 97. Bij de aanvraag moet men vermelden: naam/adres van de eigenaar en (vakantie)adres in Frankrijk, duur van het verblijf in Frankrijk en opgave van het aantal huisdieren (diersoort, ras, leeftijd, tijdelijk of definitief verblijf).

Jaarlijks besteden de Fransen ruim € 3 miljard aan dierenvoeders. De Franse dierenbescherming SPA (Société protectrice des animaux) maakt zich overigens wel zorgen over de toenemende verwaarlozing van huisdieren (achterlaten in bos of parkeerterrein, dumpen in vuilcontainers enz..) In Frankrijk krijgen jaarlijks 50.000 dieren een spuitje, het hoogste getal in Europa. In Frankrijk worden jaarlijks vele duizenden honden en katten afgemaakt, simpelweg omdat er geen capaciteit in de SPA’s (asiels) is om ze op te vangen in afwachting van een goed adoptieadres.

Met uw honden op reis

De website; Dogsincluded.nl (http://www.dogsincluded.nl/) biedt u een keur aan vakantiebestemmingen en overnachtingsmogelijkheden voor u en uw trouwe viervoeter(s).

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?