Honden zijn lang niet de enige slachtoffers van teken. Steeds meer wandelaars lopen door verwaarloosde tekenbeten de ziekte van Lyme op. Voor bosarbeiders is het zelfs de belangrijkste beroepsziekte geworden. De teken houden zich vooral op in bosrijke gebieden en hechten zich vast in en onder de huid van mens en dier. Daar zuigen ze zich vol met bloed. Ook kunnen teken infecties overbrengen die leiden tot de ziekte van Lyme.
De ziekte van Lyme door teken voorkómen en genezen:
Volgens het Institut Pasteur doen zich jaarlijks tussen de 12.000 en 15.000 gevallen van besmetting voor. Lage schattingen volgens patiëntenverenigingen en artsenorganisaties, die het houden op 23.000 gevallen per jaar. De ziekte van Lyme geniet inmiddels ruime bekendheid, mede dankzij voorlichting aan wandelaars en bosarbeiders. Een bekende drager van teken en een beruchte verspreider van de ziekte van Lyme is de Koreaanse grondeekhoorn, op welk dier soms enkele honderden teken worden aangetroffen. Hoewel het leefgebied van deze eekhoornsoort zich oorspronkelijk beperkte tot het verre Oosten en Rusland, komt hij in West-Europa ook steeds vaker voor.
De website van de lymevereniging Nederland geeft een prima handleiding over het voorkómen en zonodig behandelen van teken.
De tekenkaart van Frankrijk (2014):
Andere lastposten
Andere lastposten die de aandacht vragen zijn de oprukkende Aziatische frelon (hoornaar) en de tijgermug. Over de grote hoornaar die het vooral op de bijen gemunt heeft is op deze website al geschreven. De Nederlandse journaliste in Frankrijk Renée Vonk schrijft in haar weblog het volgende over de tijgermug:
“Hij gaat niet meer weg, nooit meer, dus we zullen er aan moeten wennen dat we voortaan elke zomer vergezeld worden door de tijgermug. Dat is slecht nieuws, want het betekent dat deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet een blijvertje is geworden. Hij voelt zich uitstekend thuis in onze contreien en is intussen helemaal gesettled in de Alpes Maritimes, de Var, de Bouches du Rhône (met name in Marseille en delen van de Camargue) en op Corsica. Ja, en? Gewoon een nieuwe muggensoort erbij? Niet echt, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er vorig jaar een paar ernstige gevallen in Zuid-Frankrijk te betreuren waren. Intussen zijn hier in de Provence alle alarmbellen afgegaan en wordt er hard tegen de stekende zoemert opgetreden. Helaas gebeurt dat vooral met gênante hoeveelheden gif, en daar ben ik niet zo’n liefhebber van.“