Moestuin werk mei


Slakken in de moestuin kunnen een plaag zijn: de naaktslakken (limaces) en de huisjesslakken (escargots). De gewassen omsluiten met houtas, houtzaagsel of verkruimelde eierschalen. En als dat niet helpt, slakkendood of gewoon zout. Niet leuk en oppassen dat het zout niet in contact met de planten komt.

moestuin limaces

Zaaien, planten en poten

Deze maand zal er vooral worden geplant en gepoot: de slaplantjes van de markt (of zelf gezaaid natuurlijk), de zomerprei, wortelen, tomaten, paprika (poivron), aubergine, courgette, komkommers, augurken, meloenen en niet te vergeten de bonen, in vele soorten verkrijgbaar. De IJsheiligen (Les Saints de Glace) zijn rond 15 mei weer vertrokken, dus nachtvorsten zijn niet meer te verwachten. De bonen worden veel in kuiltjes gelegd (en poquet): 4 of 5 bonen in het kuiltje, dichtgooien en de volgende op 40 cm. Het planten van lavendel en van basilicum tussen de tomaten zou ongedierte op een afstand houden. En ook een handje brandnetels (zonder wortel uiteraard) in het plantgat stelt de tomaat op prijs. Een beetje suiker in het gietwater zou de tomaten mooi rood laten worden. Ook latere rassen van de aardappelen kunnen in de grond. Venkel is heel lekker, mits goed bereid. De wortelknollen groeien vooral op voedzame grond. Gewoon een geultje maken, venkelzaad zaaien en verder met verwondering kijken naar de snelle groei.

Let in deze tijd goed op de coloradokever (doryphore), een kleine gevaarlijke gele veelvraat met zwarte streepjes die huis houdt op aardappelen, aubergines, tomaten. De larven zijn rood, de eitjes geel. Direct weghalen of behandelen met een insecticide. De kever is veel talrijker dan in Nederland. Zaaien kan nu in de volle grond: de kruiden bijvoorbeeld, maar ook de verschillende koolsoorten. Het jong opgekomen spul van de kolen heeft zeker bij warm weer altijd last van de aardvlo. Niet veel tegen te doen. Nat houden of proberen er een onthoofde en bodemloze plastic mineraalwaterfles over heen te zetten. Radijs kan de hele zomer worden gegeten. Zaai daarom elke 14 dagen een rijtje. De opgekomen plantjes uitdunnen op een onderlinge afstand van 3 cm. Veel water geven. Zo in de derde week van mei kan de andijvie (scarole – endive is witlof) worden gezaaid en ook is het de goede tijd om zomerwortelen te zaaien.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?