De Franse moestuin: werk in april


Vaste planten in de moestuin die wat erg groot worden kunnen worden gescheurd en herplant. Te denken valt aan de lavas (de bekende maggiplant) die ook in Frankrijk te koop is maar wel erg veel water nodig heeft in de zomer. Ook de rabarber groeit hier wel, maar heeft evenzeer veel water nodig. Grote rabarberplanten kunnen worden gescheurd met behulp van een scherpe schop. De erwten die inmiddels zijn opgekomen moeten wat steun krijgen en iets worden aangeaard, zelfs de zogenaamde laagblijvende doperwten.

moestuin lava

Medio april moeten de aarbeien (beginnen te) bloeien en dan is het tijd om stro rond de plant uit te spreiden. De plant droogt niet zo snel uit en de komende aardbeien blijven schoon na een spetterende regenbui. De vroege aardappelendie met het groen boven de grond komen kunnen wat worden aangeaard. Die ruggen zijn nodig om de groeiende aardappelen in het donker te laten groeien. Groene aardappelen zijn erg ongezond. Het aanaarden beschermt de jonge plant ook tegen nachtvorst. Het is niet erg als de eerste blaadjes onder de aarde komen te zitten.
Zaaien van artisjokken lukt meestal niet erg. Het is beter om aan het begin van het voorjaar de jonge grondscheuten van een een bestaande plan, de oeilletons, voorzichtig uit te graven. Je kunt ze natuurlijk ook kopen. De jonge planten kunnen om goed te wortelen in een potje worden gezet om later hun plaats in de tuin te krijgen. Artisjokken verlangen een rijke grond en vragen nogal wat voedingsstoffen, zodat het nodig is om jaarlijks flink bij te mesten (stikstof vooral). Het worden grote planten, die ook in de siertuin niet misstaan. De bloemknoppen zijn de eetbare gedeelten.
Zaaien, planten en poten

In gebieden waar geen (nacht)vorst van betekenis meer wordt verwacht kunnen medio april de bonen (les haricots) worden gelegd. Een nachtje weken in lauw water bespoedigt het opkomen zeer. Zaden die blijven drijven kunnen weg. In de eerste dagen na het zaaien is wat water geven gewenst, maar niet te veel om rotten te vermijden. Heeft men flink de ruimte in de tuin dan kan maïs worden gezaaid waartegen later klimbonen kunnen groeien. Wortelen die zijn opgekomen voorzichtig uitdunnen. Het is overigens een oude tuinwijsheid om bij de wortelen afrikaantjes te planten of uien. Houdt de wortelvlieg weg. Winterprei kan worden gezaaid om in juli te worden uitgeplant en onder glas kunnen de augurken gezaaid worden. Voor het overige kan men nu zo’n beetje alles doen in de moestuin: zaaien in de volle grond (probeer ook eens raket (roquet), pittig voor in de sla), planten van zelf opgekweekte of op de markt gekochte plantjes. Liefhebbers van pompoenachtigen met die rare vormen (Turkse muts bijvoorbeeld) kunnen eind van de maand in de volle grond zaaien en daarbij zeer ruime afstanden in acht nemen. De opgekomen planten zijn veelvraten, dus veel compost aanbrengen en zorgen voor voldoende water. Schildluizen, in Frankrijk punaises geheten belagen de planten. Het planten van oost-indische kers en radijszou die rare beestjes naar elders doen verhuizen, zegt men. In Noord-Frankrijk moet nog een paar weken worden gewacht met al deze zaai- en plantwerkjes.
Eind maart en in april moeten we weer aan de tomaten denken, de koningin van de moestuin. Bij het uitplanten moet rijke grond gekozen worden, bijvoorbeeld voorzien van goed verteerde compost. Brandnetels neervlijen aan de voet van de plant is zeer heilzaam. Het regelmatig begieten met brandnetelaftreksel levert hetzelfde effect op. Het geven van kunstmest bevordert de groei van de plant, maar levert minder smakelijke producten op. In de zomer verlangt de tomaat veel water, niet elke dag een beetje, maar af en toe een flinke slok. Vermijd het water geven tijdens de hitte van de dag. Het is goed om de voet af te dekken (pailler). Zet de planten niet te dicht op elkaar en zorg voor stevig ondersteuning. Er zijn enkele honderden variëteiten, waaronder de hybriden. Veel aangeplant zijn de rassen Marmande, Saint-Pierre en het is aardig om ook wat buitenissige rassen te proberen, te vinden op de talrijke markten die in april in het hele land worden gehouden. Wie zelf wil zaaien, kan daarmee in maart onder glas beginnen en na de uitkomst (3 cm. groot) het jonge goed uitplanten in potjes en langzaam laten wennen (afharden) aan wat lagere temperaturen. Eind april kunnen zij dan in de volle grond.

Verder is het zaak de tuin schoon te houden door te schoffelen (een schoffel is overigens in Frankrijk niet bekend) bij droog weer of te wieden bij nat weer. Het onkruid groeit namelijk net iets sneller dan de gewassen die later op tafel moeten komen. Bestrijding van het wit (oïdium) bij de bekende gevoelige planten zoals komkommer, fruitbomen, framboos kan behalve door spuiten met zwavel (een natuurproduct) ook via het spuiten van een aftreksel van ui en knoflook. Laat 300 gram gehakte uit (met schil) en 20 gram knoflook trekken in 5 liter kokend water. Laat het een nachtje afkoelen, zeef het en gebruik het als spuitmiddel. Om de paar dagen herhalen.

Kruiden

In de kruidentuin kunnen de snel groeiende dragon en munt wat worden bedwongen. Ze groeien hard. Zaaien kan nog voor basilicum, kervel, peterselie en bonenkruid, in het Frans respectievelijk le basilic, le cerfeuil, la menthe, le persil of la sarriette.  

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?