De Franse moestuin: werk in augustus


Als de prei het niet zo naar z’n zin heeft (geel loof) kijk dan goed naar de bladeren op kleine heldere wormpjes, de voorgangers van de vrij gevreesde preimot (teigne du poireau). Spuiten is dan de remedie met spul uit het tuincentrum (bijvoorbeeld roténone) of, maar heel voorzichtig, met zeer verdund bleekwater (javel). Ook zou het bespuiten met aftreksel van de brandnetel of rabarberbladeren heilzaam zijn tegen de larven. De niet-doordragende frambozen mogen tot de grond toe worden gesnoeid.

prei-moestuin

Ook in Frankrijk blijken moestuinders gebruik te maken van groenbemesters om vrijkomende stukken grond te beschermen en te voeden met humus en stikstof. Nu is het de goede tijd om om milieuvriendelijke manier aan de grond terug te geven wat wij aan haar bij het kweken van groenten hebben onttrokken. De werkwijze is eenvoudig: zaaien, het gewas laten opkomen en vervolgens onderspitten. Geschikte gewassen zijn: mosterd (moutarde blanche), klaver (trèfle blanc nain), phacelia, veldboon (fèverolle), boekweit (sarrasin), rogge (seigle) en wikke (vesce). Geoogste uien blijven langer houdbaar als ze enige dagen op het land hebben liggen drogen.

Zaaien en planten

Zaaien kan nog wel als men de gelegenheid heeft het jonge goed te beschermen tegen de warmte. Voorzaaien op een beschutte plaats in de schaduw waar ook gemakkelijk water kan worden gegeven is ook een methode. Te denken valt aan het zaaien van winterwortelen, andijviesoorten en de vorige maand al genoemde winterprei. Ook spinazie kan weer en – als men er van houdt – snijbiet (poirée). In Frankrijk is het ook mogelijk om nu voorjaarsuien te zaaien en ten zuiden van de Loire kan nog een keer een rij bonen worden gelegd. Voor beide geldt: In goed bewerkte, niet pas bemeste grond, kan het beste op regels worden gezaaid. De uien na opkomst uitdunnen. Radijs kan altijd nog worden gezaaid. Met de warmte moet elke dag water worden gegeven om het te scherp worden van de knolletjes te voorkomen. Vochtig gehouden grond is ook nodig voor het met succes kweken van veldsla (mâche). Dit gewas verlangt een niet gemeste en onbewerkte grond. De uitlopers van de aarbeiden kunnen nog weg, de mooiste, die het dichtst bij de moederplant staan, laten we zitten en planten we in september uit.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?