De franse moestuin: werk in september


Rode bietjes, wij zeiden krootjes, de Fransen zeggen betteraves, kunnen eind van de maand de grond uit, een dagje bij droog weer laten liggen en opbergen in kistjes met stro. Koel en droog opslaan. Zo is deze gezonde groente tot de lente houdbaar. De struiken van het kleinfruit waarderen het als zij bij droog nazomerweer af en toe flink wat water krijgen. Aubergines niet te lang aan de plant laten hangen, anders gaan ze bitter smaken.

rode biet moestuin

Zaaien en planten

Ons lukt het niet in Frankrijk op de zware kalkhoudende kleigrond, maar de Franse boekjes raden aan om nu om de veertien dagen wat veldsla (mâche) te zaaien. Het moet lukken op onbewerkte, niet bemeste grond. Succes. Het zaaien van spinazie moet tot het midden van deze maand nog resultaat opleveren en levert bij het zaaien van bijvoorbeeld de winterreuzen (géants de l’hiver) van die enorme bladeren op. Kervel (cerfeuil), waterkers (cresson) en peterselie (persil) zouden nog kunnen worden gezaaid. Dat kan ook nog met wintersla, zelf kopen we nu liever plantjes. Bewoners van de Midi kunnen nu nog proberen een rijtje bonen te leggen voor een oogst in november. Aardbeien willen het liefst in september worden geplant of desnoods aan het einde van de winter. Ze verlangen een humusrijke, wat zure grond.

Tijd voor de groenbemesters

Aan het einde van het groeiseizoen in de moestuin is het goed om de structuur van de uitgeputte grond te verbeteren door groenbemesters te zaaien op leeggekomen plekken. Groenbemesters zijn snel groeiende gewassen die zelfs willen groeien in het naseizoen. In korte tijd produceren zij organische stof die later omgespit wordt en aldus zorgt voor een goede structuur en bovendien humus en stikstof inbrengen. De vrijgekomen stukken licht harken en breedwerpig zaaien. Vervolgens licht aanharken. Na enkele dagen komen de gewassen op en eind oktober kan het groen worden gemaaid en een week later worden ondergespit of gefreesd. In het voorjaar vind je dan mooie grond. De bekendste groenbemesters (in de tuincentra verkrijgbaar onder de naam Engrais verts) zijn mosterd, raaigras, phacelia, wikke (vesce), luzerne.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?