De Franse moestuin: werk in oktober


Wie nog tomaten heeft hangen doet er goed aan veel blad weg te nemen in verband met een voldoende toevoer van licht. Maar medio oktober moeten de planter er wel uit. De uitgetrokken planten liever niet op de composthoop brengen, maar om verspreiding van de bekende ziekten te voorkomen, op de brandstapel. Niet rijpe tomaten kunnen eventueel binnen verder rijpen of worden gebruikt om chutney te maken. In het zuiden – de Midi – kan de citroenmelisse worden gescheurd en uitgeplant.

citroenmelisse

Op de plaatsen die nu braak liggen is het verstandig te zorgen voor bodembedekking: stalmest dat verder gedurende de herfst en de winter kan verteren of half verteerde compost. Stukken van de tuin die leegkomen en waarop flink is gelopen (vooral van belang bij zware kleigrond) zijn dankbaar als wat wordt gespit, zodat de bonken door regen en eventueel vorst kunnen verkruimen. Oogst de laatste frambozen en snoei de doordragende rassen vervolgens tot ongeveer op de helft. De niet-doordragenden en de bramen tot op de grond afknippen. De aspergeplanten die geel worden afknippen en verbranden. De knoflook kan in het midden van de maand worden geplant. Ze worden groter dan als ze in februari of maart worden geplant. Wie citrusbomen heeft kan ze nu snoeien.

Zaaien en planten

Als het dit jaar niet is gelukt (te weinig water gegeven) kunnen we met het planten van de rabarber nog een poging wagen. Als er nog een kwijnende plant staat kan deze worden gescheurd en elders worden uitgeplant. Dat geldt ook nog voor de artisjokken (de jonge stekken aan de voet wegnemen en uitplanten) en de bieslook. Aan het begin van de maand kunnen we nog zaaien: kervel, Chinese kool, spinazie, veldsla, raapjes en radijs. En sommigen in de warmere streken beginnen al weer te denken aan het leggen van tuinbonen, doperwten en het uitplanten van sjalotten, uien en knoflook. In streken met lichte grond is dat al mogelijk. Op zwaardere gronden in het zuiden is het beter te wachten tot aan het einde van de winter. We kunnen nog doorgaan met het planten van aardbeien, die van de markt of die van de eigen uitlopers. Half oktober kan de knoflook weer worden geplant. Sommigen menen dat het voor de ontwikkeling van de bol goed is als de groene stengel bij een lengte van ongeveer 10 centimeter wordt afgeknipt! Het is ook weer tijd voor het planten van de sjalotten. Kies voor een vroege oogst de échalots grises.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?