Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Admin
SleutelbeheerderMariëtta,
verbaast je dat, na x jaren Frankrijk en twee jaar Hollande?6 januari 2015 om 18:47 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194730Admin
SleutelbeheerderKrelis,
prima idee. Die roomboteramandelstaaf nemen wij de volgende keer mee voor de kinderen van onze vrienden, als alternatief voor de eeuwige stroopwafels.
En zelf iets maken van prefab bladerdeeg doen wij al jaren, en dat is een product dat wij regelmatig meebrengen naar Nederland – waarom wordt dit spul hier niet verkocht?6 januari 2015 om 17:29 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194729Admin
SleutelbeheerderWaar die Fransen in onze omgeving ook gek op zijn is roomboteramandelstaaf. Een aantal jaren geleden bracht een Hollandse vriend van ons er daar een aantal van mee. Voor we er erg in hadden waren ze allemaal opgesnoept door onze Franse vrienden en kennissen. Sinds die tijd bakt mijn vrouw ladingen van dat spul gedurende de decembermaand, die allemaal grif aftrek vinden. Ze zijn eenvoudig zelf te maken met producten die hier gewoon verkrijgbaar zijn, zoals voorverpakt bladerdeeg (prima kwaliteit, hoef je zelf niet uren voor te rollen), amandelen, eieren etc.
6 januari 2015 om 15:04 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194722Admin
SleutelbeheerderYep, de indische rijsttafel, een groot succes bij onze Franse buren, de volgende staat alweer gepland (de Engelsen smullen er trouwens ook van). Jenever valt ook in de smaak overigens evenals de Belgische Leonidas bonbons.
Admin
SleutelbeheerderHet blijft vervelend met grind of concassée, worteldoek zorgt er voor dat je grind niet in de aarde verdwijnt, maar dat is dan ook alles. Er zijn methodes genoeg om het onkruid weg te krijgen maar het zijn voor zover ik weet allemaal tijdelijke oplossingen, je draait je om en het staat er weer, wat je ook doet. Als je een paar vierkante meter moet onderhouden is het allemaal nog met de hand te doen, maar zodra je praat over honderd vierkante meter of meer zoals in mijn geval dan is er geen ontkomen aan roundup. Ik zie me geen zwart plastic leggen, nog los van het feit dat zoiets voor onze huurders een weinig aantrekkelijk uitzicht zou zijn. Zoals een buurman ooit tegen ons zei, natuur, dat is iets wat je moet bestrijden … 😉
6 januari 2015 om 13:51 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194720Admin
SleutelbeheerderSinds wij hier 14 jaar geleden definitief zijn neergestreken, maakt mijn vrouw minimaal éénmaal per jaar voor onze Franse vrienden en kennissen een Indische rijsttafel. Vanaf de allereerste keer waren de Fransen enthousiast en we hebben al heel wat producten uit Nederland voor hen om te kunnen expirimenteren laten meebrengen.
Admin
SleutelbeheerderIs het niet zo dat elke kip, elk varkentje en elk koetje wat in stukjes in de schappen van Leclerc lig heeft afgezien? De gang naar het slachthuis schijnt uitermate stressvol te zijn voor dieren. De enige manier om dat te voorkomen is het zelf doden van je eigen dieren op eigen terrein … maar ja … da’s ook zoiets …
Admin
SleutelbeheerderBedankt voor suggesties. De condensator (condensateur de démarrage) bleek inderdaad grillé te zijn, dat was zonder meting vast te stellen: er is gesmolten spul naar buiten gekomen. Ik heb een nieuwe besteld bij een franse club (www.electrome.fr) die direct antwoordde op een telefoontje en een goede site heeft.
Nu afwachten tot condensator aankomt (via de post) en of daarmee het probleem kan worden opgelost!
Maxandr6 januari 2015 om 10:18 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194719Admin
Sleutelbeheerder[quote quote=155312]NL vrienden in het dorp hebben het liefst dat wij Chinees meebrengen, maar dat is er nog niet van gekomen…[/quote]
Hier wordt in de buurt wel eens een Indische rijsttafel gemaakt door Nederlanders. Veel Fransen vinden dat lekker. Alleen die pindasaus valt niet bij iedereen in de smaak.6 januari 2015 om 09:46 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194721Admin
SleutelbeheerderMmmmm, ik krijg er vreselijke trek van 😉
5 januari 2015 om 19:42 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194716Admin
SleutelbeheerderOnze Franse buurman heeft het liefst Smeerkaas met Sambal uit Nederland.
De rest wat wij meebrengen staat meestal de volgende keer dat wij komen eten op tafel, dus dan kun je je afvragen of het een succes was.
NL vrienden in het dorp hebben het liefst dat wij Chinees meebrengen, maar dat is er nog niet van gekomen…5 januari 2015 om 09:14 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194728Admin
SleutelbeheerderIn de zomer: haring! Geen rolmops, maar nieuwe haring. Die kun je gemakkelijk invriezen en weer ontdooien. De visboer sealt het pak en vriest het in. Wij nemen het de volgende dag mee, in kranten gerold in een koelbox en houden de dag na aankomst, als de boel net ontdooid is, een ‘apero’ voor buren en vrienden. De meesten vinden het heerlijk. Een van onze kennissen moest een dagje bijkomen nadat hij 5 haringen had gegeten.
4 januari 2015 om 23:02 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194727Admin
SleutelbeheerderBehalve genoemde kaas (oude friese nagelkaas), de beroemde stroopwafels en jenever nemen wij ook wel eens bloembollen mee. Leuk is dat we dan elke keer in het voorjaar mogen komen kijken hoe leuk alle tulpen, narcissen, anemoontjes enz. weer staan te bloeien. Wij mogen dan tegelijk even proeven of de likeur van de afgelopen herfst goed gelukt is :-).
Blauwe druifjes doen we niet, die groeien hier wild, ieder jaar is het gras minstens twee weken blauw door die ieniemienie druifjes.4 januari 2015 om 21:24 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194726Admin
SleutelbeheerderIk mocht een keer mee op jacht met de “locals” op voorwaarde dat ik een kruik Bols zou meenemen. Dus ik Bols meegenomen uit Nederland (ik lust het trouwens niet)want ik wilde zo’n jacht wel eens meemaken. ’s Morgens om 5 uur opgestaan en op een bepaald punt werd ik opgepikt waarna we eerst ergens op een boerderij verzamelden. De sfeer was goed maar werd nog beter toen de Bols op tafel kwam want voordat we vertrokken ging die kruik wel open en iedereen moest even proeven. De jacht die daarna volgde is weer een ander verhaal.
Willem4 januari 2015 om 19:32 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194725Admin
SleutelbeheerderKaas en dan vooral oude kaas. En mijn zelfgebakken appeltaart viel erg in de smaak.
Hent
4 januari 2015 om 15:22 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194724Admin
SleutelbeheerderWij nemen ook wel stroopwafels mee, Oude kaas en een borrel.
Verder is ontbijtkoek (kandijkoek) ook altijd welkom.4 januari 2015 om 15:19 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194723Admin
SleutelbeheerderFrans,
ja Beeerenburg!
Die hadden wij een keer bij de fruitsalade gebruikt toen wij onze buurvrouw, de oude Héloïse, te gast hadden. Zij vond dat heerlijk, dus hebben wij de volgende keer een fles voor haar meegebracht. Heeft ze ook voor de fruitsalade gebruikt toen haar kleinkinderen er waren.
Maar dan vertelde zij ons: “Hebben jullie dat ook eens puur gedronken? Voor mij was het een openbaring!”
Héloïse is 2008 overleden; zij liet drie kinderen, acht kleinkinderen en vier achter-kleinkinderen achter.4 januari 2015 om 13:10 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194718Admin
SleutelbeheerderOude brokkelkaas is altijd een succes. Voor de kinderen (oud en jong) stroopwafels of stroopkoeken. Korenwijn en jenever vallen minder in de smaak, maar berenburg daarentegen is erg in trek (misschien vooral omdat ik zeg dat het je bij de jacht warm houdt). Het grootste succes hadden wij bij een dorpsfeest waar iedereen wat meenam, met varkenssaté en pindasaus, zelfgemaakt uiteraard. Ook de worsten en lappen vlees van anderen werden rijkelijk voorzien van de gepeperde bruine smurrie en de volgende ochtend kregen we vele aanvragen voor het recept van deze integratiesaus.
Frans4 januari 2015 om 11:05 In reactie op: Wat nemen wij voor buren/vrienden mee naar Frankrijk? #194717Admin
SleutelbeheerderKaas, voornamelijk kaas en dan diverse soorten. wij kunnen goed opschieten met de diverse buren. Hier in Haarlem kopen we dan in op de markt en laten het sealen. Een jong bevriend stel (hij is bioboer van beroep) zijn er zo dol op dat het stuk de eerste avond niet overleeft. Verder wel eens (keuken)gereedschap meegenomen, uiteraard stroopwafels, drop en een keer een Fatboy hangmat. Wij hebben er daar één en hij was dus “getest”. Vaak ook neem ik foto’s mee (digitaal) van voorgaande vakanties. Over en weer gaan er trouwens altijd wel diverse eetwaren en we eten altijd wel bij elkaar. Nieuw is nu dat de buren ons leren paddenstoelen zoeken. Afgelopen najaar viel het een beetje tegen en kregen we als troost vlak voor vertrek een wekpotje met paddenstoelen.
Willem4 januari 2015 om 00:45 In reactie op: vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen #196324Admin
SleutelbeheerderSteven,
Bij mij was het zo gepiept ! Bewijs van uitschrijving Gemeente inleveren plus Justificatie Domicile, bij gemeente waar je woont in Frankrijk, kan je op wachten.Duurt daarna ong.
4 weken.Belastingdienst stuurt beschikking naar Pensioeninstanties en je krijgt zelf een afschrift, wordt altijd met terugwerkende kracht verrekend.groeten
3 januari 2015 om 22:32 In reactie op: vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen #196323Admin
Sleutelbeheerder[quote quote=155281]Het verhaal van Banjoiste is iets te absoluut: Met vroegtijdige voorbereiding van fiscale verhuizing (incl. uitschrijving uit de GBA) van Nl naar Fr bleek, althans voor ons, dat zowel SVB als onze pensioenverzekeraar probleemloos en op precies de aangegeven datum naar de nieuwe situatie gingen zonder enige eis te stellen richting papieren van de Franse fiscus.
Maar: De uitzondering bevestigt de regel? Ik hoop van niet.
Met vriendelijke groet.[/quote]Om te beginnen de allerbeste wensen voor 2015. Helaas heb ik uit eigen ervaring dat de Franse fisc je niet kent zolang je nog geen aangifte hebt gedaan. Daardoor kunnen ze ook geen bewijs afgeven dat je voortaan bij hen belastingplichtig bent of wilt zijn. Het kan natuurlijk zijn dat de Nederlandse pensioenverstrekkers stoppen met inhouden als je van te voren je uitschrijving kunt aankondigen. Toen ik me uit Tilburg wilde uitschrijven bleek dat pas op het allerlaatste moment te kunnen. Ik wilde dat een beetje ruim van tevoren doen, dat ging dus niet. Maximaal vijf dagen vooruit, meer ging niet. Lekker handig als je bij zo’n verhuizing toch al zo veel te doen hebt. Ik heb wel het teveel ingehouden geld van de Nederlandse Belastingdienst teruggekregen, dus dat viel weer mee.
Admin
SleutelbeheerderJa Willem,
wij gebruiken die, om de beurt.
En wij hebben ook al twee meegebracht voor vrienden in NL.
Trouwens, wat nemen jullie uit NL mee voor vrienden in LDF? Maar dat wordt een andere draad.Admin
SleutelbeheerderChristian, gebruik je die Saucière ook nog echt? Wat een leuk ding, komt ook op mijn lijstje haha
Willem3 januari 2015 om 18:58 In reactie op: vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen #196322Admin
SleutelbeheerderHet verhaal van Banjoiste is iets te absoluut: Met vroegtijdige voorbereiding van fiscale verhuizing (incl. uitschrijving uit de GBA) van Nl naar Fr bleek, althans voor ons, dat zowel SVB als onze pensioenverzekeraar probleemloos en op precies de aangegeven datum naar de nieuwe situatie gingen zonder enige eis te stellen richting papieren van de Franse fiscus.
Maar: De uitzondering bevestigt de regel? Ik hoop van niet.
Met vriendelijke groet.Admin
SleutelbeheerderPrachtig die saucière. Die zet ik dus ook op mijn lijstje voor het snuffelen. Die komt dan bij de beurrier conservateur. Ook zo’n geweldige toepassing uit het koelkastloze tijdperk. De boter wordt in de holte van de deksel gesmeerd en hangt vervolgens in het water (met of zonder zout) dat in het onderste deel zit.[img]http://up.picr.de/20580962pb.jpg[/img]
FransAdmin
SleutelbeheerderHet probleem(pje) van Rimke wordt hopelijk door de bevoegde machten opgelost ;-). Als dit er niet komt plaats ik een beschrijving van mijn werkwijze onder ‘over dit forum’.
Nu weer naar de vide grenier.Wij zagen bij een buurvrouw bij wie wij op haar diner ter gelegenheid van een familiereünie waren een saucière gras-et-maigre. Het principe ervan kende ik, mijn grootmoeder had er een, en wél in de jaren ’20 meegebracht van een reis naar Frankrijk. Ziet er zo uit (als je het ziet snap je het meteen, zie het kanaaltje bij *):
[img]http://up.picr.de/20579170wk.jpg[/img]
In het vervolg hebben wij op vide greniers erna gezocht, en inderdaad eerst een en dan meerdere gevonden, in verschillende stijlen, met goudrand en zonder. Twee jaar geleden zagen wij er een bij een handelaar op een vide grenier, maar die wilde dat ding niet verkopen, hij had het alleen als lokkertje voor mensen die zo’n ding te koop hadden. Wij hadden er inmiddels vier van – maar niet te koop!Admin
SleutelbeheerderDank je Christian, volgens mij is er inderdaad al vaker uitgebreid gesproken (inclusief tips) over hoe foto’s te plaatsen. Ik zou er eens de tijd voor moeten nemen om het uit te zoeken. Maar ja, vind dan andere dingen weer belangrijker.
Admin
SleutelbeheerderNaast de Vide greniers bezoeken wij ook vaak de grote Emmaus locatie bij ons in de buurt. Daar hebben we toch heel vaak leuke spullen tegen een belachelijk lage prijs gekocht. Je moet het wel net treffen maar dat geld ook voor de Vide Greniers of de Brocante. Bovendien zien we daar vaak ’s morgens vroeg handelaren lopen die je ook weer elders tegenkomt.
Willem -
AuteurBerichten

