Verwarmen: een overzicht van de mogelijkheden.

 

OVER  VERWARMINGEN

Dit hoofdstuk is van Aat de Kwaasteniet, met aanvullingen van C.v.Klösterlein en foto’s van Rob van der Meulen.
Met dank aan Aat voor het toestaan van publicatie op deze website.

De meeste Nederlanders die een (tweede) huis in Frankrijk kopen zullen op het platteland of in een  dorp een bestaand huis verwerven. De weinigen die een nieuw huis (laten) bouwen zijn in de ideale positie om hun verwarming geheel naar smaak en stand der techniek aan te leggen, maar het merendeel zal bij de koop geconfronteerd worden met een be-staand verwarmingsysteem en komt voor de vraag te staan: is dit wat ik wil? Vaak bestaat de gehele verwarming uit één houtkachel in de woonkeuken en zijn de rest van de kamers onverwarmd of er is een oude oliegestookte cv installatie. Daarnaast zijn de meeste oude huizen amper geïsoleerd en vliegt de warmte met dezelfde snelheid waar-mee hij wordt opgewekt weer de lucht in terwijl de trotse eigenaar het bloedheet heeft als hij dicht bij de kachel zit maar twee truien heeft klaar liggen voor het geval hij een andere ruimte moet betreden.

Het hangt er natuurlijk sterk vanaf hoe het huis gebruikt wordt. Wordt het huis permanent bewoond of is het alleen voor de vakantie een fijne plek om je terug te trekken uit de dagelijkse beslommeringen. Daarnaast is er natuurlijk ook de land-streek die van invloed is op het binnen-klimaat. Een huis aan de kust in de Provence heeft een andere warmtebehoefte dan een huis op 1500 meter hoogte in de Alpen of aan de noordwest-kust van Frankrijk. Maar feit blijft dat een huis in Frankrijk meestal één of andere vorm van verwarming nodig heeft om er in voor- en najaar en de winterperiode ook van te kunnen genieten.

Voor al die mensen die iets anders met de verwarming in hun Franse huis willen zal dit artikel eens ingaan op de mogelijke verwarmingsystemen, hun dimensionering en aanleg.

Verantwoording
De auteurs hebben geprobeerd om een compleet en samenhangend verhaal te schrijven over de mogelijkheden van het verwarmen van woningen. Prijzen en uitspraken over subsidies zijn gebaseerd op de situatie van 2008. Sindsdien is er het nodige veranderd, zowel voor wat betreft de door de fiscus in Parijs verstrekte subsidies en mogelijkheden tot belastingteruggave als wat er op regionaal niveau soms aan stimuleringsmaatregelen in het leven is  geroepen. Het is dus zaaks te controleren hoe het precies is gesteld met dit soort regelgeving die van het ene op het andere fiscale jaar verandert. De door leveranciers verstrekte informatie loopt soms wat achter en dat kan achteraf een financiële tegenvaller opleveren.
Sommige illustraties zijn overgenomen uit catalogi van leveranciers zoals Brico-depot, Leroy Merlin en Deville thermique. De foto’s zijn uit het eigen archief van de auteurs.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?