- Wat te doen in januari • Wat te doen in februari • Wat te doen in maart • Wat te doen in april
- Wat te doen in mei • Wat te doen in juni • Wat te doen in juli • Wat te doen in augustus
- Wat te doen in september • Wat te doen in oktober • Wat te doen in november
- Wat te doen in december
Deze wintermaand is er weinig werk in de Franse moestuin. Laat de tuin grotendeels maar met rust. De aspergebedden kunnen wat worden opgehoogd, de rijen met artisjokken verlangen een opruimbeurt, hier en daar kan wat snoeiwerk nodig zijn aan frambozen- en bessenstruiken. Ook de tafeldruiven kunnen nu worden gesnoeid. De rank die afgelopen zomer vrucht heeft gedragen gaat eraf en de andere rank wordt tot op twee ogen (de chasselas) gesnoeid (op drie ogen bij de muscat).
Bij vorstvrij weer kan wat worden gespit op plekken waar veel is gelopen en de composthoop is gebaat bij het omzetten. Halfverteerde compost kan worden verspreid over braak liggende stukken grond of rond de stammen van (fruit)bomen. In het zuiden is het nuttig om de citrusboompjes te beschermen en de kakis te planten: vreemde bomen die in de winter op sinaasappels lijkende wat laf smakende vruchten opleveren. In de cointreau gedrenkt, leveren deze producten nog een alleszins aanvaardbaar toetje op.
Zaaien, planten
Voor de vroege vogels: de plastic tunnels kunnen weer een plaatsje krijgen of de koude bak (châssis) kan weer in gebruik worden genomen om de eerste gewassen te zaaien. Zorg voor een goed losgemaakte grond en bedek deze met zaaigrond (een mengsel van turf en zand). Begin van de maand kan voorzichtig, in het zuiden zeker al, wat gezaaid worden: wintersla bijvoorbeeld of de eerste radijs en vroege worteltjes of selderie en zomerkooltjes. In de Midi is te proberen in de volle grond kervel, spinazie, peterselie en andijvie te zaaien. In deze regio valt ook te denken aan het zaaien onder glas van aubergines, peper, paprika, prei en tomaten. Het planten van knoflookteentjes kan ook nog best deze maand alsmede het leggen van de tuinbonen. De in het afgelopen najaar gelegde tuinbonen die nu zijn opgekomen kunnen wat worden aangeaard. Wie vroeg aardappelen wil poten – de poters zijn nu al te krijgen in supermarchés en tuincentra – moet erop letten dat van tijd tot tijd de spruiten worden weggenomen.
In de Midi kan men denken aan het zaaien van schorseneren, de inlandse. Deze ‘asperges voor de kleine man’ staan bekend onder de naam barbabou (Nederlandse botanici spreken ook van boksbaard) en kunnen nu worden gezaaid, teneinde eind juni de eerst oogst te kunnen beleven. In de winkel staat de plant bekend als salsifis. In warm Frankrijk is te proberen in de volle grond wat te zaaien: snijbiet (poirée, bette), zomerprei, veldsla, spinazie en peterselie.
De maand kan ook worden besteed aan het nadenken en het maken van een teeltplan. Daarbij houdt een verstandige warmoezenier rekening met de wisseling van de gewassen, bij voorkeur een rotatie in vijven. De groenten en kruiden worden onderverdeeld in bladgewassen, knolgewassen, ui-achtigen en peulvruchten. En nog een vak voor diversen. Houd er bij de indeling rekening mee dat aardappelen, tomaten, aubergines tot dezelfde familie behoren.