- Wat te doen in januari • Wat te doen in februari • Wat te doen in maart • Wat te doen in april
- Wat te doen in mei • Wat te doen in juni • Wat te doen in juli • Wat te doen in augustus
- Wat te doen in september • Wat te doen in oktober • Wat te doen in november
- Wat te doe in december
Rode bietjes, wij zeiden krootjes, de Fransen zeggen betteraves, kunnen eind van de maand de grond uit, een dagje bij droog weer laten liggen en opbergen in kistjes met stro. Koel en droog opslaan. Zo is deze gezonde groente tot de lente houdbaar. De struiken van het kleinfruit waarderen het als zij bij droog nazomerweer af en toe flink wat water krijgen. Aubergines niet te lang aan de plant laten hangen, anders gaan ze bitter smaken.
Zaaien en planten
Ons lukt het niet in Frankrijk op de zware kalkhoudende kleigrond, maar de Franse boekjes raden aan om nu om de veertien dagen wat veldsla (mâche) te zaaien. Het moet lukken op onbewerkte, niet bemeste grond. Succes. Het zaaien van spinazie moet tot het midden van deze maand nog resultaat opleveren en levert bij het zaaien van bijvoorbeeld de winterreuzen (géants de l’hiver) van die enorme bladeren op. Kervel (cerfeuil), waterkers (cresson) en peterselie (persil) zouden nog kunnen worden gezaaid. Dat kan ook nog met wintersla, zelf kopen we nu liever plantjes. Bewoners van de Midi kunnen nu nog proberen een rijtje bonen te leggen voor een oogst in november. Aardbeien willen het liefst in september worden geplant of desnoods aan het einde van de winter. Ze verlangen een humusrijke, wat zure grond.
Tijd voor de groenbemesters
Aan het einde van het groeiseizoen in de moestuin is het goed om de structuur van de uitgeputte grond te verbeteren door groenbemesters te zaaien op leeggekomen plekken. Groenbemesters zijn snel groeiende gewassen die zelfs willen groeien in het naseizoen. In korte tijd produceren zij organische stof die later omgespit wordt en aldus zorgt voor een goede structuur en bovendien humus en stikstof inbrengen. De vrijgekomen stukken licht harken en breedwerpig zaaien. Vervolgens licht aanharken. Na enkele dagen komen de gewassen op en eind oktober kan het groen worden gemaaid en een week later worden ondergespit of gefreesd. In het voorjaar vind je dan mooie grond. De bekendste groenbemesters (in de tuincentra verkrijgbaar onder de naam Engrais verts) zijn mosterd, raaigras, phacelia, wikke (vesce), luzerne.