Afwikkeling van Franse erfenis wordt simpeler

testament1Vanaf 17 augustus 2015 wordt het voor erfgenamen van Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk een stuk simpeler om de Franse erfenis af te wikkelen. Vanaf die datum treedt namelijk de Europese erfrechtverordening in werking en is er met het internationale testament in principe geen buitenlandse notaris meer nodig bij de afwikkeling van de Franse erfenis.

Voor iedereen in Europa geldt vanaf 17 augustus 2015 het erfrecht van het land waar men woont op het moment van overlijden. Woont u op dat moment in Frankrijk, dan is het Franse erfrecht van toepassing op uw hele nalatenschap. Wilt u dat echter niet, dan kunt u kiezen voor een ander erfrecht, namelijk het erfrecht van het land van uw nationaliteit. Maar dat niet alleen: bovendien kunt u voortaan ook kiezen in welk land u wilt dat de Franse erfenis wordt afgewikkeld: Nederland bijvoorbeeld.

En vooral dit laatste biedt enorme voordelen voor uw nabestaanden, vooral als die in Nederland wonen. Als u kiest voor een afwikkeling in Nederland, dan betekent dit dat er in principe geen Franse notaris meer nodig is en het in de regel ook niet meer nodig zal zijn om alle Nederlandse aktes (testamenten, huwelijksvoorwaarden enzovoorts), uittreksels en documenten te laten vertalen en te voorzien van een apostille. Dit zal een aanzienlijke tijdsbesparing met zich meebrengen bij de afwikkeling van de erfenis, om nog maar niet te spreken over de kosten, die fors lager zullen zijn. Bovendien kunnen uw erfgenamen in Nederland gewoon terecht bij een Nederlandse notaris om de Franse erfenis gewoon volgens Nederlands erfrecht en in de Nederlandse taal af te wikkelen. Let op: dit zal wel een gespecialiseerde notaris moeten zijn die verstand heeft van Frans én Nederlands erfrecht.

Om uw erfenis in Nederland afgewikkeld te krijgen is het overigens van groot belang dat u een goed internationaal testament heeft opgesteld, dat zowel in Nederland als in Frankrijk uitgevoerd kan worden en waar men in beide landen mee uit de voeten kan. Let er ook bij het opstellen van een dergelijk internationaal testament op, dat dit gebeurt door een gespecialiseerde Nederlandse notaris die verstand heeft van het Franse en het Nederlandse erfrecht.

Hebt u nog geen testament, maar wel een (tweede) woning in Frankrijk? Zorg er dan voor dat uw testament een internationaal testament wordt. Hebt u in het verleden al wel een testament opgesteld? Dan is het maar de vraag of dit een goed internationaal testament is dat voldoet aan de vereisten van de Europese erfrechtverordening. Het loont dan de moeite om uw testamenten te laten scannen door een gespecialiseerde notaris en zo nodig aan te laten passen.

Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw erfgenamen geen problemen ondervinden bij de afwikkeling van de Franse erfenis.

Bron: mr. Monique Rombouts, notaris van Gogh notarissen & adviseurs

14 reacties

Comments are closed.

  1. Van Opbergen
    Van Opbergen 10 jaar ago

    Goede middag! Voor ons zeer interessante info. Wij wonen nog in Nederland, maar hebben tweede huis in Frankrijk. Onze twe kinderen wonen echter in Italie en Spanje. Geldt hiervoor dezelfde regeling cq. afwikkeling? Bij voorbaat enorm bedankt en met vriendelijke groet, me. Van Opbergen

    • rombouts@vgogh.nl Author
      rombouts@vgogh.nl 10 jaar ago

      voor u geldt dezelfde regel, namelijk het recht van het woonland is van toepassing. uw tweede woning in Frankrijk zal hier dus ook onder vallen. Echter, het is wellicht wel te prefereren om te kijken of u ook een rechtskeuze heeft gemaakt voor de afwikkeling van uw nalatenschap, zodat alles in Nederland kan worden afgewerkt, ook uw woning in Frankrijk. Het maakt niet uit waar uw kinderen wonen, het gaat om uw woonplaats bij overlijden.Overigens wil het niet zeggen dat u woonplaats heeft in Nederland omdat u er staat ingeschreven. Als u het grootste deel van het jaar in Frankrijk bent, dan geldt Frankrijk als uw woonplaats en niet Nederland. Er wordt gekeken naar de feitelijke woonplaats, niet naar het land waar u ingeschreven staat. Wellicht toch een overweging waard om in uw testament een duidelijke keuze te maken voor Nederland, dan zijn daar in ieder geval geen problemen meer mee!

  2. Diek van Epen
    Diek van Epen 10 jaar ago

    Mooie kennisgeving zijn er in Nederland notarissen die dit Franse erfrecht ook goed kunnen uitvoeren wij wonen in het gooi en er zijn vele notaris kantoren weg Boekel de Neree uit a,dam was voor ons goed bezig maar is nu onberijdbaar de Notaris ons bekend is weg
    Gaarne uw advies
    Dank en vriendelijke groet Diek van Epen 0655161944 / diek@vanepen.com

    • rombouts@vgogh.nl Author
      rombouts@vgogh.nl 10 jaar ago

      er zijn niet veel notarissen in Nederland die bekend zijn met de ins en outs van het Franse recht, ik ben 1 van de 2. Met de huidige communicatiemiddelen is het niet perse nodig dat u iedere keer langs komt (ik zit zelf in Zundert).

  3. F. Engelberts
    F. Engelberts 10 jaar ago

    Dus voor een Frans vakantie optrekje geldt voortaan de Nederlandse erfbelasting als ik het goed begrijp. Gezien de andere bedragen aan fiscale vrijstelling in Frankrijk lijkt dit niet aantrekkelijk.

    • rombouts@vgogh.nl Author
      rombouts@vgogh.nl 10 jaar ago

      het gaat niet om de erfbelasting maar om het Erfrecht. De belasting kun je niet kiezen. Voor een woning in Frankrijk zal Frankrijk belasting heffen omdat deze daar staat. Woont u in Nederland, dan heft Nederland ook. Alleen als u langer dan 10 jaar in Frankrijk woont, heeft u alleen te maken met Franse erfbelasting.

  4. Theo Sacourieu
    Theo Sacourieu 10 jaar ago

    Nee, het betekent dat u de keuze hebt of u het Franse erfrecht wilt laten gelden of het erfrecht van uw nationaliteit; het is aan u.

  5. s. mens-roldaan
    s. mens-roldaan 10 jaar ago

    Wat te doen als je in Frankrijk woont in eigen huis? En een testament bij de franse notaris hebt gemaakt na overlijden echtgenoot? Of geldt dit verhaal alleen als je een tweede huis hebt.
    Vriendelijke groet en dank voor een raad.

    • rombouts@vgogh.nl Author
      rombouts@vgogh.nl 10 jaar ago

      dit geldt voor iedereen, of je nu in Nederland of in Frankrijk woont. Indien u een testament heeft gemaakt na het overlijden van uw echtgenoot, dan kunt u eventueel laten nakijken of dit afdoende is of dat het beter kan. Zelfs in het testament dat u na het overlijden van uw echtgenoot heeft gemaakt, kan een keuze worden gemaakt voor een afwikkeling in Nederland met alle besparingen en gemak van dien.

      • s. mens-roldaan
        s. mens-roldaan 10 jaar ago

        LS Rombouts,
        Bedankt voor uw reactie. Ga binnenkort een afspraak maken met mijn notaris.
        Suzon.

  6. s. mens-roldaan
    s. mens-roldaan 10 jaar ago

    Mme Monique Rombouts,

    Not. kantoor Heerinck is toch ook gespecialiseerd in int. recht? Zij hebben ook een kantoor in Parijs.
    Of vergis ik me daarin?
    Suzon.

    • rombouts@vgogh.nl Author
      rombouts@vgogh.nl 10 jaar ago

      De heer Heerink is geen notaris meer. Of zijn opvolger nog gespecialiseerd is of dat ze nog een kantoor in Parijs hebben weet ik niet

  7. F. Engelberts
    F. Engelberts 10 jaar ago

    Een eenvoudige casus die mogelijk voor meerderen geldt. Frans tweede huis; gehuwd gemeenschap van goederen; testament langst levende; 1 kind (kleinkinderen). Geen Frans testament. Bij overlijden partner kent de Franse wet een keuze voor de langstlevende(info uit boek wim Bavelaar): helft van huis blijft gewoon in bezit langstlevende en andere helft kan bloot eigendom worden van kind(vruchtgebruik langstlevende)of deze helft wordt weer verdeeld in eigendom tussen langstlevende en kind. Hoe is de breuk dan? Franse successie lijkt erg bepalend voor de keuze.
    Waar zit nu precies het voordeel om in deze casus de zaken te regelen via een internationaal testament en Nederlandse notaris als je je kunt vinden in de Franse spelregels bij het ontberen van een Frans testament aangaande het onroerend goed daar en gebruik van hedendaagse communicatiemiddelen? Vanwege successie moet er toch getaxeerd worden en zoiets loopt toch via de Franse notaris of niet. Mijn dank.

  8. Monique Rombouts Author
    Monique Rombouts 10 jaar ago

    het voordeel om alles vanuit Nederland te regelen is het voorkomen van dubbele afwikkelingskosten. U kunt alles vanuit Nederland regelen zonder tussenkomst van de Franse notaris. Gezien de hoogte van de vrijstelling in Frankrijk (100.000 euro per kind en de langstlevende helemaal vrijgesteld), kan gekeken worden naar de Nederlandse erfbelasting om een keuze te maken voor Frans erfrecht of Nederlands erfrecht. Echter, ook in een Nederlands testament kan flexibel worden omgegaan met het erfrecht, want ook daarin kan een vruchtgebruikconstructie worden opgenomen a la Frankrijk. Op die manier hou je alle opties open en hoef je het niet over te laten aan de wetgeving

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?