- Wat te doen in januari • Wat te doen in februari • Wat te doen in maart • Wat te doen in april
- Wat te doen in mei • Wat te doen in juni • Wat te doen in juli • Wat te doen in augustus
- Wat te doen in september • Wat te doen in oktober • Wat te doen in november
- Wat te doen in december
Vaste planten in de moestuin die wat erg groot worden kunnen worden gescheurd en herplant. Te denken valt aan de lavas (de bekende maggiplant) die ook in Frankrijk te koop is maar wel erg veel water nodig heeft in de zomer. Ook de rabarber groeit hier wel, maar heeft evenzeer veel water nodig. Grote rabarberplanten kunnen worden gescheurd met behulp van een scherpe schop. De erwten die inmiddels zijn opgekomen moeten wat steun krijgen en iets worden aangeaard, zelfs de zogenaamde laagblijvende doperwten.
![]() |
In gebieden waar geen (nacht)vorst van betekenis meer wordt verwacht kunnen medio april de bonen (les haricots) worden gelegd. Een nachtje weken in lauw water bespoedigt het opkomen zeer. Zaden die blijven drijven kunnen weg. In de eerste dagen na het zaaien is wat water geven gewenst, maar niet te veel om rotten te vermijden. Heeft men flink de ruimte in de tuin dan kan maïs worden gezaaid waartegen later klimbonen kunnen groeien. Wortelen die zijn opgekomen voorzichtig uitdunnen. Het is overigens een oude tuinwijsheid om bij de wortelen afrikaantjes te planten of uien. Houdt de wortelvlieg weg. Winterprei kan worden gezaaid om in juli te worden uitgeplant en onder glas kunnen de augurken gezaaid worden. Voor het overige kan men nu zo’n beetje alles doen in de moestuin: zaaien in de volle grond (probeer ook eens raket (roquet), pittig voor in de sla), planten van zelf opgekweekte of op de markt gekochte plantjes. Liefhebbers van pompoenachtigen met die rare vormen (Turkse muts bijvoorbeeld) kunnen eind van de maand in de volle grond zaaien en daarbij zeer ruime afstanden in acht nemen. De opgekomen planten zijn veelvraten, dus veel compost aanbrengen en zorgen voor voldoende water. Schildluizen, in Frankrijk punaises geheten belagen de planten. Het planten van oost-indische kers en radijszou die rare beestjes naar elders doen verhuizen, zegt men. In Noord-Frankrijk moet nog een paar weken worden gewacht met al deze zaai- en plantwerkjes.
![]() |
Verder is het zaak de tuin schoon te houden door te schoffelen (een schoffel is overigens in Frankrijk niet bekend) bij droog weer of te wieden bij nat weer. Het onkruid groeit namelijk net iets sneller dan de gewassen die later op tafel moeten komen. Bestrijding van het wit (oïdium) bij de bekende gevoelige planten zoals komkommer, fruitbomen, framboos kan behalve door spuiten met zwavel (een natuurproduct) ook via het spuiten van een aftreksel van ui en knoflook. Laat 300 gram gehakte uit (met schil) en 20 gram knoflook trekken in 5 liter kokend water. Laat het een nachtje afkoelen, zeef het en gebruik het als spuitmiddel. Om de paar dagen herhalen.
Kruiden