De Franse moestuin: werk in februari


De frambozen die één keer vrucht dragen mogen tot 10 centimeter boven de grond worden gesnoeid. De doorbloeiers (remontants) blijven met één hoofdtak vastgebonden aan het ijzerdraad netjes staan. Deze soorten worden na de oogst in de zomer gesnoeid. De kruisbessen (maquereau) hebben ook in Frankrijk last van ‘het wit’ (oïdium).

moestuin framboos

Deze maand is geschikt om de struiken preventief te behandelen. Het is nu ook de tijd om weer wat op te ruimen, alles wat na te lopen. Gereedschappen schoonmaken en wat invetten, de grasmaaier en de motorfrees van nieuwe olie voorzien of de spullen laten ophalen door de leverancier, die in de voor hem rustige winter de machines weer een grote beurt geeft. Frezen is leuk voor tussen twee culturen door en na het spitten. Alleen frezen op kleigrond maakt de aarde dicht, dus er zal ook moeten worden gespit. Het kan geen kwaad de composthoop weer eens te beluchten door deze in zijn geheel om te keren of te mengen met nieuw materiaal.
Zaaien en planten

Hoewel de winter in (Zuid)-Frankrijk niet zo lang duurt, kan het in februari toch flink koud zijn. Een plastic tunnel biedt echter de mogelijkheid om al wat te doen. Radijs kan worden gezaaid, vroege sla die tegen een koutje kan. Ook kan een handje spinazie worden gezaaid en aan het eind van de maand een rijtje wortelen. Ook, als je er van houdt: de bloemkool zaaien om begin april uit te planten in de volle grond. Later in de maand kunnen ook de prei, aubergines en paprika’s onder de tunnel worden gezaaid of elders op een beschutte plaats (sous abri).
Aan de Côte d’Azur kan al in de volle grond worden gezaaid: kervel, spinazie, veldsla, peterselie, andijvie, doperwten. En heel dapperen kunnen proberen vroege aardappelen te poten. Elders in het land is ook al voorzichtig te proberen In de volle grond wat te ondernemen: de knoflookteentjes (de gousses) en ook de sjalotten zijn te planten. Wat later volgen dan de plantuitjes. De grond moet niet zwaar bemest zijn. In het zuiden van Frankrijk is het de gewoonte om deze ui-achtigen al in november in de grond te stoppen, maar daar kan in januarimaand als gevolg van de af en toe optredende vorst en de nattigheid, niet zo veel van terechtkomen. Het kan nu dus nog. Dat geldt ook voor de tuinbonen, die meestal ook in november worden gelegd. Als het even kan: de voorgeweekte tuinboonzaden nu de grond in. Hou de rijen goed breed, zodat er later een rij dille kan worden gezaaid, volgens de overleveringen een gewas dat de zwartebonenluis op een afstand houdt. Elders in het deel van de tuin waar dit jaar de peulvruchten komen kunnen de doperwten worden gelegd (les pois); zo vroeg in het jaar gebruike men de rondzadigen. Later kunnen eventueel de kreukzadigen worden gezaaid. Een ander ui-gewas is de lente-ui, bosui of sla-ui. Deze ciboule (bieslook heet ciboulette) kan aan het eind van de maand in de volle grond worden gezaaid. In Frankrijk groeien stevige stengels die rood kleuren. Blijven het hele jaar staan. Oude bieslookpollen kunnen ook worden gescheurd en vervolgens uitgeplant.
Wil men aan het eind van de maand asperges planten dan moet de grond begin februari zijn bewerkt en aan het einde van de maand kunnen ze een portie mest krijgen. En wie van rabarber houdt en de planten bezit, kan deze nu opgraven, scheuren en weer uitplanten. Ook is het al mogelijk om nieuwe aardbeienplantjes te zetten.
Aan het eind van de maand kunnen binnen of in de kas de eerste tomaten worden gezaaid. Niet al te warm, want dan gaan ze kwarren. Volgende maand af en toe even buiten zetten om af te harden. In de gebieden waar geen (strenge) vorst meer wordt verwacht kan ook al aan het zaaien van andere groenten worden gedacht. Binnen (sous abri) of in een kas: paprika (in het donker laten ontkiemen), aubergine, vroege prei, radijs, worteltjes, sla. En de aardappeleters kunnen nu de poters kopen en laten kiemen in een lichte koele ruimte.
Tuinders met vooruitziende blik beginnen nu een teeltplan te maken en houden daarbij rekening met de plaatsen waar de verschillende groenten vorig jaar hebben gestaan.
Kruiden

Een nuttig werkje in de kruidentuin is het nalopen van de munt (menthe). Dit aromatische kruid wortelt zeer sterk en kan de rest van het kruidenhoekje in beslag nemen. Derhalve flink wat wortels weghalen en om te voorkomen dat de plant voortwoekert kan rondom het munthoekje een planken afscheiding in de grond worden gemaakt. Simpele oplossing is ook de munt in grote potten te planten en die in te graven. Salie (sauge), rozemarijn (romarin) en dragon (estragon) kunnen desgewenst worden gescheurd en verder worden uitgeplant. In een kas of tunnel kunnen eind van de maand de eenjarige kruiden worden voorgezaaid.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?