In beginsel bedient de agent immobilier, de immo ook wel genoemd, de verkopende partij. Voor de Nederlandse huizenzoeker in Frankrijk is het van groot belang te weten dat zo’n Franse makelaar vaak niet de enige is die het huis in de verkoop heeft; ook andere makelaars doen hun best het object aan de man te brengen. Behalve dat het vrij gebruikelijk is om het te verkopen huis aan meerdere makelaars aan te bieden (met vaak ook verschillende prijzen), is het niet ongewoon dat de eigenaar ook zelf een bord A vendre in zijn tuin zet en probeert zijn bezit particulier te verkopen.
Als men kiest om met een bemiddelaar in zee te gaan bestaat de keuze uit drie beroepsgroepen, de agent immobilier, de agent commercial en de notaris. De agent, de makelaar, is wel het meest bekend. Hij werkt als zelfstandige of is verbonden aan één van de ketens zoals Century 21, Era, Laforêt, Orpi e.a. Hij moet beschikken over een carte professionnelle ‘transaction sur immeubles et fonds de commerce’, ín het dagelijks spraakgebruik Carte T, af te geven door de prefectuur. De agent werkt alleen of met négociateurs (in vaste dienst of met agents commerciaux). Een agent commercial beschikt niet over de Carte T maar is verbonden aan een agent. Er zijn nogal wat netwerken van deze agents commerciaux actief. Zij kunnen wat goedkoper werken dan de agents. Enkele van die netwerken: CapiFrance, MegAgence, OptimHome, Propriétéprivée, Safpi, Trouvé. Voorts opereren nog de notarissen, vooral in het Noorden en Bretagne. In de rest van Frankrijk is de huizenbemiddeling een bijkomende zaak voor een notaris.
Blijkens een studie voor Le Parisien komt 68% van de huizentransacties in Frankrijk tot stand via een makelaarskantoor, 19% via de websites van particuliere aanbieders en 13% via andere wegen zoals notaris, vrienden, familie. Tot nu toe werd steeds aangenomen dat de helft van de huizenverkopen en -aankopen gebeurde door inschakeling van een agent immobilier. In Frankrijk moet de verkoper namelijk meestal de provisie betalen en doet dat via een verhoging van de vraagprijs; dus als hij zelf verkoopt, kan hij wat lager gaan zitten.