Territoriale hervorming Frankrijk

carte-13-regionsEind juli hebben de Franse gedeputeerden het eerste deel van de territoriale hervorming van Frankrijk aangenomen, met daarbij een nieuwe kaart van Frankrijk, die in het najaar nog door de Senaat moet worden goedgekeurd. Het aantal regio’s wordt teruggebracht van 22 tot 13 (inclusief Corsica), en niet 14, zoals de regering oorspronkelijk van plan was.

De regio’s Poitou-Charentes, Limousin en Aquitaine, evenals Nord-Pas-de-Calais en de Picardie worden gefuseerd. Op termijn wordt voorts een grondwetsherziening beoogd waarbij de Conseil Général zal worden afgeschaft in 2020.
De Franse regio’s zullen qua omvang vergelijkbaar zijn met andere regio’s in Europa en op die manier in staat zijn hun eigen strategieën te ontwikkelen, vooral op het gebied van de ondersteuning en groei van het bedrijfsleven, het onderwijs, het transport en de infrastructuur, met een eigen budget en een bestuur van beperkte omvang. Sinds 1 januari jl. Zijn de 36 700 gemeenten van Frankrijk opgenomen in een intercommunalité : communauté de communes, agglomérations urbaines ofmétropoles. Deze intercommunalités zullen een schaalvergroting ondergaan, waardoor ze elk minimaal 20 000 inwoners hergroeperen. Een nieuwe intercommunale indeling zal op 1 januari 2018 van toepassing worden.

 

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?