Stoken en koken op hout

Hout

De wat ouderwetse, maar goedkope brandstoffen hout (du bois) en kolen (du charbon) worden nog veel gebruikt in bosrijke gebieden of (wat kolen betreft) in mijnstreken. Mede dankzij subsidieregelingen en de verbeterde verbrandingstechnieken komt het stoken met hout steeds meer in zwang. Hout kan in de goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen goedkoper zijn (soms zelfs € 400 per jaar) en is minder belastend voor het milieu, twaalf keer minder CO2-uitstoot dan olie.

In ruim 7 miljoen Franse huishoudens is hout dé brandstof om het gehele huis te verwarmen of ten minste de (woon)keuken. In 2020 zou hout in zelfs 9 miljoen huizen worden gebruikt voor de verwaiming. Een grote houthaard in de keuken kan ook worden gebruikt als bron voor een ingenieus centraleverwarmingssysteem, dat door een deskundige moet worden geplaatst en waar je uit veiligheidsoverwegingen echt mee moet leren omgaan. Daarnaast zijn de nieuwe kachels, gesloten haarden (inserts) of zelfs cv-ketels in gebruik die voor zeer hoge rendementen zorgen. De kosten zijn drie keer lager dan de dure verwarming met elektriciteit, ooit erg gepropageerd wegens de goedkoper elektriciteit uit de kerncentrales. Een gemiddeld gezin heeft 20 à 30 m³ hout per jaar nodig als het dient om de woning te verwarmen. De kwaliteit van moderne houtkachels is de laatste jaren sterk verbeterd: completere verbranding en minder belasting voor het milieu. Er zijn kachels die branden op de gewone trek van de schoorsteen en haarden die werken met ‘geforceerde’ luchttoevoer. Er zijn systemen van brandstoftoevoer in de vorm van houtsnippers of -korrels ( de ‘pellets’ of officieel granulés de bois).

Als de houtkachel of de ingebouwde open haard voortdurend brandt, is het raadzaam er een warmwatervoorziening aan te laten koppelen, zodat ‘overtollige’ warmte niet verloren gaat. De Fransen zijn vooral inventief in het toepassen van gesloten haardsystemen met leidingen en ventilatiesystemen om de warmte naar andere vertrekken te brengen, en in het gebruik van ingebouwde open haarden (inserts). Deze afgesloten houthaarden zijn aanzienlijk rendabeler dan gewone open haarden, waar 80% van de verbrandingswarmte romantisch, maar nutteloos door de schoorsteen verdwijnt.

Hout is overal in Frankrijk redelijk goedkoop te verkrijgen, dat in stères (een slordig gestapelde kuub, zeg 450 kilo, of soms ook in tonnes (tussen de 1,25 en 1,5 m³) of brasses (1,60 bij 1,60 bij 1 m.) wordt thuisbezorgd op lengtes van 100, 50 en (minder vaak) 30 centimeter, corresponderend met het formaat van het stooktoestel.

Op de site: www.bois-de-chauffage.net treft u de actuele die gelden in uw regio tarieven aan.

Een stère kan bestaan uit houtblokken van 1 m³ (dus 1 x 1 x 1 m.), maar bij houtblokken van 50 cm is een stère 0,8 m³ en bij hout op 33 cm. gezaagd is een stère 0,7 m³ (al naar gelang de regio). Je zou in deze maatvoering dezelfde hoeveelheid haardhout krijgen, doordat er bij kleine stammetjes minder legen ruimten zijn. In veel gebieden gelden 4 stères als een corde, in sommge andere gaan er weer 3 stères in een corde. Hoe korter gezaagd, hoe duurder; zelf gehaald is voordeliger dan laten bezorgen. Kijk in de kleine advertenties van de lokale bladen onder Chauffage.

De Fransen blijven nog steeds actief met de toepassing van hout en er zijn nog steeds ontwikkelingen gaande bij het gebruik van gewone kachels en de zogenaamde allesbranders. Een lijst van professionelen in de buurt die kunnen adviseren en installeren is op te vragen bij het Comité Interprofessionel pour la promotion du chauffage au bois, 39/41, rue Louis Blanc – Courbevoie, 92038 Paris-La Défense CEDEX. Tel. 01 47 17 61 64. De overheid stimuleert dergelijke aanschaffingen, die fiscaal aantrekkelijk worden bejegend. Zo kan 15% belastingteruggave worden gekregen bij de aanschaf van een installatie voor houtverwarming (niet de open haard) en zelfs 23% als een bestaande houtinstallatie wordt vervangen door een nieuw zuinig model. Eenmalig is een subsidie mogelijk van € 1350 tot € 3000 afhankelijk van het inkomen (de actie j’éco-rénove, j’économise), subsidie van de Ademe voor huizen die langer dan 15 jaar in bezit zijn en mogelijk nog subsidies van lokale overheden, zoals gemeente en departement. De btw is laag bij investeringen in houtverwarming.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?