-
AuteurZoek resultaten
-
26 augustus 2018 om 15:05 #211455
In reactie op: Lekkende septictank
NoëSleutelbeheerderBeste Marhout,
ik heb lang geaarzeld iets in deze discussie te schrijven, omdat ik geen ervaringen met fosses septiques heb. Ons huis had er wél een (vergelijkbaar met die van jullie, in de grange geplaatst) maar was buiten bedrijf gezet toen het dorp een gemeenteriool kreeg.
Ik vind het voorstel van Capitaine werkbaar, typische de oplossing van iemand met ervaring in de schheepsbouw.
Maar hoe zou het zijn de bestaande uitloop compleet te vergeten en er in het gezonde beton een nieuwe te plaatsen?
Ik stel de volgende werkwijze voor:1. Op een plaats met gezond beton, bij voorkeur 30 à 40 cm naast de bestaande afvoer, een gat met de nodige diameter in het beton slijpen. Hierbij moet zeker het een of ander wapeningsijzer ook verwijderd worden, gewoon met de slijptol doorslijpen.
2. Op dit nieuwe gat de door Cees de Capitaine en door Jos le Conseilleur in detail beschreven uitlaat aanbrengen.
3. De afvoer met buizen, bochten, verloopstukken, flexbuis, schuifmof etcetera op je bestaande afvoerbuis aanbrengen, die vlak boven de vloer afgezaagd is, zoals door Jos beschreven – zie mijn schets 1.
4. Dan de oorspronkelijke afloop dicht maken met een aangepast stuk hout binnen en buiten, met een mal gemaakt zoals door Cees beschreven, en met het nodige dichtmateriaal met behulp van draadeinden tegen elkaar verschroefd, zie mijn schets 2. Dicht betonneren (zeker met de nodige wapening) zou ook een oplossing kunnen zijn.schets 1:
https://up.picr.de/33664185lh.jpgschets 2 (horizontale doorsnede):
https://up.picr.de/33664187vt.jpgZeker geen vrijdag-middag-klusje, maar ik denk dat het werkbaar is.
Update 16:20:
Ik zie nu dat Marhout gelijktijdig met mij gereageerd heeft.
De brokkelige rand is inderdaad een probleem, en als er geen beton op hecht … ? Hopelijk heeft iemand hiervoor een geheim recept 😉26 augustus 2018 om 08:47 #211453In reactie op: Lekkende septictank
NoëSleutelbeheerderBonjour,
Maar als je daar toch je bedenkingen over hebt zou ik ……
Een stuk pvc of nylon met uitwendige schroefdraad opzoeken inclusief flensplaten.
Met een stukje triplex een malletje maken van de ronding binnen in de tank.
Een stuk eiken of Azobé pakken en de ronding er poisitief op afschuren/zagen/slijpen.
Dan een gat erin waardoor je de buis kunt steken.
Dan heb je in principe een vulling tussen de platten flens en de betonnen wand.
De oude buis er uit slopen.
Die asbest buis tot hoever je kunt gaan weghalen (weg met die rotzooi)
Dan het gat goed schoonmaken.
De nieuwe buis met flens en veul sika er van vanbinnen uit doorsteken.
Rondom aan de buitenkant weer sika.
De flens er op draaien en flink aandraaien.Als je toch wilt repareren is de aanpak van Cees hierboven natuurlijk uitstekend. Ik wil hoogstens nog een kleine suggestie doen voor een iets eenvoudiger te realiseren oplossing.
Als ik die foto’s zo bekijk is die situatie niet altijd zo geweest. Met andere woorden, het lijkt mij dat er in het verleden ook al iemand aan die buis aan het repareren is geweest. Waarschijnlijk om hetzelfde probleem, namelijk lekkage veroorzaakt door scheuren veroorzaakt door de zakkende tank. Die PVC bocht heeft daar vast niet vanaf het eerste begin zo gezeten, dat spul dateert uit een ander tijdperk dan de betonnen fosse en de asbest pijp. Dus, wat er verder ook gedaan wordt, er moet een flexibel stuk tussen fosse uitloop en afvoerpijp komen, anders blijf je bezig en is er bovendien het risico dat de bovenkant van de fosse wordt “opgedrukt” langs de scheurlijn die je nu al ziet.
Persoonlijk zou ik allereerst proberen de PVC pijp uit de uitloop van de fosse te verwijderen en dat gat schoon te maken. Het zou mooi zijn als je een rond gat overhield met een diameter iets groter dan een standaard PVC buis, bijvoorbeeld 110mm voor een 100mm buis, of 135mm voor een 125mm buis. Belangrijk is dat het gat goed schoon en stabiel is, dus geen korrelige, afbrokkelende of poederende beton.
Als dat klaar is en je steekt een stuk buis in de fosse houd je rondom een kier van zo’n 5mm over. Iets meer mag ook, minder liever niet. Voor het vervolg bezorg je jezelf een aantal kokers Sikaflex-222, Teroson of vergelijkbaar. Dat is een zelfdrogende rubbersubstantie die onder andere wordt gebruikt voor het verlijmen van carrosseriedelen. Het blijft flexibel als rubber maar is vrijwel niet meer uit elkaar te krijgen.
Dat dichtmiddel breng je lekker dik aan op de binnenkant van het gat en de buitenkant van de buis, en daarna schuif je met een draaiende beweging de buis in het gat. Tenslotte spuit je het dichtmiddel nog eens ten overvloede in de kier zodat het er overal uit puilt. Extreme klonten wegnemen en minstens 24 uur laten drogen. Je hebt nu een PVC uitloop die gegarandeerd vloeistofdicht in de betonnen fosse zit, en flexibel genoeg is om de verschillen in materiaaleigenschappen (krimp, uitzetting) te compenseren.
Tenslotte gebruik je de standaard PVC bochten, verloopstukken etcetera om je nieuwe uitloop op je bestaande afvoerbuis aan te brengen, maar zodanig flexibel dat een verdere verzakking van de fosse niet opnieuw tot dezelfde problemen leidt. Breng voor de zekerheid een schuifmof (manchon de dilatation) aan. Succes met de klus!
Salutations, Jos
25 augustus 2018 om 17:11 #211450In reactie op: Lekkende septictank
NoëSleutelbeheerderDan zou je een betere schets moeten maken van de situatie.
Water kan niet omhoog kruipen, dus als je fosse lager staat komt het daar niet van.
Als dat wel het geval is kan dus de fosse teruglopen.Cees.
20 augustus 2018 om 08:27 #211375In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderEen gravertje van 4 ton was hard nodig, wr hadden geluk dat ter plekke van de fosse de harde lagen diep zaten, aleen de laatste paar meter van het vloeiveld was echt steenachtig en bijna niet door te komen.
Hakken in een bijna 2 meter diepe put is met dergelijke temperaturen niet te doen. Het tussendoor met de hand 10cm uitgraven van de cave was al erg genoeg en dat was nog in de schaduw……20 augustus 2018 om 07:49 #211373In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderDe Fosse hebben we vorige week geplaatst, de klus viel eigenlijk alles mee op de constante 30+ graden na. Alles bij elkaar heeft het ca. 2,5-3 dagen gekost met 2 man.
De SPANC had geen tijd om te komen kijken en neemt genoegen met een fotoreportage ter controle. Nu hopen dat het gewoon zondermeer akkoord is en we de boel komende vakantie in gebruik kunnen nemen…28 juni 2018 om 18:46 #210977In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderNa veel vruchteloos bellen stelde uiteindelijk iemand voor om maar eens gewoon ad hoc langs te gaan en dat hielp. Nu zowaar over 2 weken een kijkafspraak voor de fosse. Heel benieuwd wat daaruit gaat komen…
17 juni 2018 om 09:20 #210852In reactie op: Hoofdriool
Volgens mij is bij SystèmeD deze Nederlandse belangstelling voor de fosse niet onopgemerkt gebleven, zojuist krijg ik deze nieuwsbrief binnen. Misschien voor sommigen weinig nieuws, maar altijd goed voor het bijplussen van het Franse assainissement non collectif jargon.
Voor tweede huizen bezitters niet onbelangrijk: bij de compacte uitvoeringen wordt aangegeven of ze geschikt zijn voor usage intermittent of niet.
17 juni 2018 om 00:40 #210844In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderRob, dat is idd ook de insteek. Voldoen en voorbereiden zover mogelijk. De intentie is zeker niet kwaad, maar deze zomer graaf ik er een fosse in, anders lopen de kosten van alternatieve huisvesting uit de klauwen. Mocht daar achteraf gedoe van komen lossen wr dan wel op of passen we aan. Die graver heb ik toch. Maar in de tussentijd hebben we dan wel riool. Dat alleen lijkt me verklaring genoeg.
Jos, de regels zijn duidelijk en formeel gezien klopt je verhaal gewoon niet. Dat weet ik, is genoeg info voorhanden.
Daarnaast regel ik het echt zelf, de Franse aannemerij bedondert de boel. Dit werd ook op eigen initiatief naar voren gebracht door de Franse overbuurman die niet uit de streek komt. Hij doet ook alles zelf om die reden.
Dus vriendjespolitiek of niet, ik ga niet met Franse aannemers in zee en de Nederlandse zijn dit jaar al zo’n beetje onder de pannen. Dat zal ook een reden hebben…..16 juni 2018 om 20:27 #210840In reactie op: Hoofdriool
Dat je het werk zelf mag uitvoeren klopt volledig. Maar dat keuren begint al voor de start van de werkzaamheden, bij het goedkeuren door de SPANC van het ingediende plan, met een snelle copy/paste vanuit deze discussie:
quote:
1- votre dossier doit être préalablement validé par le SPANC (voir en mairie) … il faut donc d’abord retirer un (gros) dossier en mairie … qui va faire la navette entre vous et le SPANC. Quand votre dossier est retourné OK par le SPANC …
2- le SPANC va suivre votre réalisation de A à Z pour vérifier qu’elle correspond au cahier des charges … (vous le prévenez 1 semaine avant le début des travaux).
3- le SPANC validera finalement le bon fonctionnement de votre ANC (Assainissement Non Collectif) … puis il sera contrôlé tous les 8 ans environ ..
Voir art 5 de l’arrêté http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=L…
unquote
De procedure verschilt dus met die van de elektrische installatie waarbij de Consuel pas achteraf komt kijken wanneer je het sein: elektra klaar geeft en dan pas de keuring aanvraagt (voor nieuwe installaties). In dit geval: zorgen dat de burgemeester het dossier(tje) op tijd aanlevert bij de SPANC. Hoe je daar op korte termijn nog een “étude de sol” in zou moeten vlechten even aan de burgemeester vragen, die kent misschien wel een gecertificeerd iemand. En ze dan een week voor de start verwittigen van het begin van de werkzaamheden.
Complicerende factor is dat er rond het aanleggen van de fosse een wat ondoorzichtige wirwar aan onderlinge contacten ontstaan is tussen sommige SPANCs, lokale bestuurderen, lokale ondernemers, vriendjes, familieleden en noem maar op. Hetgeen niet bijdraagt een “transparency”, echte concurrentie en meer realistische prijzen.
Hoe heet wordt de soep gegeten? Je kunt het treffen of niet treffen. En zelfs de dreigende toon die we gewend zijn van Franse regelgeving bevat nog wel aardige teksten die aangeven dat het met de tijdsdruk nog wel meevalt, zelfs wanneer het helemaal knudde is (gevaar voor de volksgezondheid) met een bestaande installatie:
C’est le SPANC qui contrôle votre installation. En cas d’avis défavorable, des travaux de mise en conformité sont obligatoires si votre installation comporte un danger sanitaire ou un risque environnemental avéré. Vous avez un délai de 4 ans pour réaliser les travaux
En toch lijkt het mij verstandig om voor de start in ieder geval een compleet dossiertje aan te leveren bij de burgemeester. Dan heb je in ieder geval aan een inspanningsverplichting voldaan, heb je te kennen gegeven dat je ze serieus neemt en kunnen ze je achteraf niet verwijten dat je alle aanvraagregels aan je laars hebt gelapt. Hoogstens dat er wat onvolkomenheden zijn in je aanvraag, maar goed, je bent slechts een buitenlander, die wettelijke regels zijn voor een niet Franstalige moeilijk te begrijpen en je bent gebonden aan slechts een beperkt aantal weken per jaar voor het uitvoeren van die werkzaamheden. Verzachtende omstandigheden.
16 juni 2018 om 19:13 #210838In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderBonsoir Emiel,
Liefst volgens de regels, maar niet bereikbaar is overmacht
Ik begrijp je gevoel maar helaas gaat deze redenering in Frankrijk niet werken.
Toen ik in 2006 mijn bouwval betrok had ik ook riolering nodig. Op dat moment was de regelgeving net aan grote veranderingen onderhevig. Het verschijnsel SPANC was juist aan het ontstaan en het plaatselijke leidingwatercollectief maakte ruzie met bedrijven en instellingen over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Er was geen doorkomen aan.
Ik heb de hele bende daarom laten aanleggen door een lokale aannemer die ook alle contacten met keurende instanties, gemeente, departement, waterleidingcollectief en weet ik wie nog meer onderhield. Daar kwamen ongetwijfeld de nodige relatienetwerken en vriendjespolitiek aan te pas, want de hele gang van zaken was voor een buitenstaander onnavolgbaar, en voor mij als buitenlander een onmogelijke opgave.
De hele boel moest meerdere malen gekeurd worden, de eerste keer toen de hele boel met leidingen en fosses open lag, de tweede kaar toen het speciale zand en grind van de filters waren aangebracht en tenslotte een derde keer toen het geheel werd opgeleverd. Na die hele procedure kreeg ik een pak tekeningen en papieren van de gebuikte fosses en dergelijke, plus een attestation teneinde aan te tonen dat ik over een goedgekeurde installatie beschikte.
Inmiddels zijn regelgeving en instanties op dit gebied wat gestabiliseerd, dus als toegewijde doe-het-zelver heb je nu meer mogelijkheden om één en ander in eigen beheer te regelen. Maar, de procedure die ik heb beschreven is niet eenvoudiger geworden, en zonder die te volgen en de bijbehorende keuringen te ondergaan maak je nulkommanul kans om ooit je installatie goedgekeurd te krijgen. Ik kan dit punt niet sterk genoeg benadrukken!
Zelfs een geboren Fransmens komt niet om de procedures heen. Als buitenlander is dat nog een graadje erger, er wordt op je gelet, je zit in een glazen huis en iedereen staat klaar met stenen. Ik raad je ten sterkste af om op eigen houtje aan de gang te gaan, ik kan je met 100% zekerheid voorspellen dat dit ermee gaat eindigen dat je de hele bende weer moet opgraven. Gewoon omdat (de Franse ambtenaar) het kan.
Salutations, Jos
16 juni 2018 om 15:15 #210832In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderKennelijk wil je alles zelf doen, want anders zou het bedrijf wat de fosse voor je ontwerpt en installeert er wel voor zorgen. Ik wil je niet bang maken, maar ga er maar van uit dat alles wat je zelf verzint zonder dat de Spanc en/of de mairie er in is gekend en heeft goedkeurt zal worden afgekeurd. Dan heb je nog steeds een onbewoonbaar huis en een grote schadepost.
16 juni 2018 om 09:34 #210825In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderEr is geen riool, dus een fosse is noodzakelijk. Ik wil graag toestemming en alles netjes regelen, maar gezien de onbereikbaarheid van de lokale SPANC zou het best eens een keuring achteraf kunnen worden. Deze zomer gaat er echt een nieuwe fosse in.
16 juni 2018 om 06:35 #210823In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderBonjour,
Mag ik, mede gezien de prijs, er dan vanuit gaan dat 100mm de gangbare maat is?
Dat lijkt me een hele grote stap. Mijn persoonlijke waarneming betreft de lokale omgeving hier in de Gers. Die zou ik niet zonder meer voor heel Frankrijk van toepassing durven verklaren.
Publieke riolering (tout a l’égout) is hier relatief zeldzaam. Door de verspreide ligging van de huizen zijn hier veel fosses in gebruik. Die worden over het algemeen met dubbel 100mm aangesloten zoals ik hierboven heb beschreven. Punt van belang hierbij is overigens dat regenwater nooit via de fosse mag worden afgevoerd. Dat beperkt natuurlijk de noodzakelijke diameter van het rioolleidingnet. Voor regenwater kan een derde leidingnet noodzakelijk zijn. Bij mij eindigt dat derde net van 100mm in de vijver.
Er zijn ook (verstedelijkte) gebieden waar publieke riolering in de meerderheid is. Die kunnen (zoals Christian ook al opmerkt) worden aangesloten met grotere diameters, in deze discussie worden 125mm tot zelfs 200mm genoemd. Variaties worden onder andere veroorzaakt door de wijze van groeperen van woningen via (tussen)collecteurs, en het wel of niet mogen/moeten afvoeren van regenwater via de publieke riolering.
Ik begrijp niet met zekerheid uit uw vraag of er in uw geval sprake is van een publieke riolering of niet. Zo nee, en u legt zelf een fosse aan, dan kunt u uitgaan van de aansluitdiameter van die fosse. Bij publieke riolering zal de gemeente waarschijnlijk de aansluitdiameter voorschrijven. In beide gevallen zult u meestal sowieso van tevoren goedkeuring voor uw plannen moeten verkrijgen en zullen tijdens en na het werk controles plaatsvinden.
Salutations, Jos
15 juni 2018 om 22:44 #210821In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderBonsoir,
Ik heb twee fosses, beide aangelegd door een specialist in 2006, volgens de toen gangbare normen. Éen is 5000 liter en heeft een aansluiting voor 100mm buis. De tweede is 6000 liter en heeft een aansluiting voor 125mm buis, maar via een verloopstuk is daar 100mm van gemaakt.
Het hele leidingnet op mijn terrein is dubbel uitgevoerd voor eaux menageres via een vetvang en eaux vannes direct. Alle buizen zijn dus 100mm maar omdat alles dubbel is, is de werkelijke capaciteit dus méér dan een enkele 125mm buis.
Mijn ervaring is dat de 125mm buizen, koppelstukken, bochten en dergelijke relatief véél duurder en ook zeldzamer zijn dan de 100mm artikelen.
Salutations, Jos
15 juni 2018 om 11:07 #210809In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderBeste Emiel,
ik kan je bij deze kwestie niet verder helpen. Mijn informatie is meer dan tien jaar oud, en ik heb me toen niet meer met fosses bezig gehouden omdat wij een huis gekocht hebben dat op het openbaar riool is aangesloten.
14 juni 2018 om 20:47 #210791In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderIs er een specifiek merk voor een goede fosse, of haalt dat weinig uit?
Het meest belangrijke zijn de eisen van de SPANC. Dus eerst de SPANC laten bepalen welk type voor jullie woonplaats vereist is (afhankelijk van de bodemgesteldheid), dan bij leveranciers kijken.
14 juni 2018 om 18:51 #210788In reactie op: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderBeste Emiel,
125mmø wordt vaker gebruikt dan 100mmø, zie bijv. hier.
Voor de aansluiting op de fosse zou ik op de website van de leverancier kijken.14 juni 2018 om 18:25 #210786Topic: Hoofdriool
NoëSleutelbeheerderKan iemand me zo vertellen of er vaker 100 of 125mm wordt gebruikt als hoofdriool en hoe zich dat verhoudt tot de aansluitdiameter van een nieuwe fosse septic?
22 mei 2018 om 12:54 #210449In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
Filtre coco: in deze discussie iemand aan het woord die daar niet bepaald een voorstander van is.
Diverse andere discussies op het nu gesloten forum van FrenchEntree bekeken, levert weinig nieuws op. Op dit nieuwe forum nog wel iets.
Nog wel een aardige invalshoek op forumconstruire: dit soort filters lijkt minder geschikt voor een tweede huis dat lange periodes van niet gebruik kent, ik citeer:
“ Dans le cas des résidences secondaires, les dimensionnements imposés par la réglementation me semblent être un problème dans l’efficacité de ces filières. En effet les utilisations sont souvent peu fréquentes, parfois en sous capacité, et fréquemment avec des périodes de non utilisation assez longues. Plus l’installation est grosse et plus elle a de l’inertie avant de redémarrer. Donc je pense qu’on ne pourra pas échapper au réensemencement à l’arrivée, encore plus qu’auparavant où les fosses étaient souvent sous dimensionnées.
Dans le cas du filtre coco il paraîtrait qu’une trop longue absence, dixit le fabricant, pourrait provoquer le déssèchement et le durcissement de la surface du filtre.”Foto’s: voor het oude medium van een forum werkt een oude pc of wat modernere laptop m.i. het makkelijkst. Ik zet mijn foto’s, tekeningen en korte technische toelichtingen altijd op de foto website picr.de, in jpg of pdf format. En plak die link dan in via de img tab in de menubalk. Omdat het na gedane arbeid goed vertoeven is in de Franse tuin alvast dit lokkende vooruitzicht voor jullie volgende klusperiode:
22 mei 2018 om 11:53 #210447In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
Succes daar bij de Mairie. Iets anders: via wat omwegen zie ik dat een deel van de inhoud van het forum van FrenchEntree nog niet is verdwenen, was al bang dat ook deze story die begint met de fantastische openingszin: “The room was not really a room” verdwenen zou zijn. Ga die nu meteen in z’n geheel downloaden, want ook andere behoorlijk bruikbare onderwerpen beginnen nu te verdwijnen zag ik (ook de electrical section). Geen man overboord, maar toch zonde van alle tijd en energie die velen er de afgelopen vijftien jaar in hebben gestopt. Via een speciale internet geschiedenis organisatie ga ik nog proberen de fosse step-by-step aanpak aan de vergetelheid te ontrukken.
22 mei 2018 om 10:32 #210443In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
Er zijn honderden voorbeelden voor de aanleg door de handige bricoleur (of buitenlandse pro) te vinden op het internet. Dit is er een voorbeeld van. De meest praktische step-by-step beschrijving inclusief procedures op het nu op non-actief gestelde forum van FrenchEntree is sinds een paar dagen niet meer te vinden: de hele French plumbing rubriek is verdwenen.
Bij de mairie langsgaan is een eerste stap: voor het vervolgtraject ben je afhankelijk van de SPANC die vooraf je plannen zal willen zien en tijdens de aanleg zo nu en dan voor inspectie zal langskomen. Je hoeft er geen gecertificeerd bedrijf voor te zijn (nog niet). Wel zijn er bepaalde NF normen voor de te gebruiken materialen. Wanneer ik sommige flinterdunne NF gelabelde kunststof fosses zie die leeg volgens mij bij een geringe externe druk al in elkaar klappen dan vraag ik me af wat er mis was met de oude betonnen bakken. Dat is commentaar achteraf van langs de zijlijn en een vraagteken bij de totstandkoming van de zoveelste semi-overheidsorganisatie die mag toezien op nog meer regelgeving. De Franse overheid heeft de handen vol aan laten we het maar noemen bepaalde aspecten van de grootstedelijke problematiek. Maar in nog rapper tempo wordt het wonen op het platteland duurder, verdwijnende gezondheidszorg en onderwijsinstellingen en internet per postduif, dus dat tij gaan ze niet keren.
21 mei 2018 om 22:54 #210440In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
Ik ben bang dat dat zo’n filtre coco alleen een ecologisch verantwoord extra’tje is in de filtering maar geen wettelijk voorschrift. Het is voor het eerst dat ik hoor dat een standaard vloeiveld niet meer zou voldoen. Wanneer er maar een greintje rugdekking gesuggereerd kan worden van wettelijke voorschriften dan zullen ondernemers in Frankrijk het niet laten daar het maximale uit te halen, fosse septique, zonnepanelen, you name it.
21 mei 2018 om 22:33 #210439In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
NoëSleutelbeheerderMet “het oude type” werd bedoeld een fosse met achterliggend 3 strengen vloeiveld zonder verdere filtratie.
De cocosvezels zoals hier toegepast hebben niets met een zandscheidende laag om een buis te maken, het is nafiltrage voorafgaand aan infiltratie of lozing.
De vraag is nu dus of er ergens is voorgeschreven dat een standaard vloeiveld niet meer voldoet. Dit werd me, zoals aangegeven, verteld door iemand die recentelijk een installatie had laten aanleggen. Hij heeft daarom een (veel duurdere) ecoflo laten plaatsen.
Maar moet dat nu verplicht of heeft de aanlegger leuk extra verdiend?21 mei 2018 om 22:21 #210438In reactie op: Nieuw type Fosse, filtre coco
Bijna een jaar geleden heeft Wim van Teeffelen op deze website de nieuwe wetgeving nog eens uit de doeken gedaan. En dit is een eerdere bouwtechnische toelichting door Christian le Bricoleur waar je bij afbeelding vier het woord cocosvezel tegen zult komen. Maar niet als voorgeschreven filterelement voor de fosse.
Vraag is even wat jouw gesprekspartner / bron verstaat onder “het oude type”. Bij mijn weten worden er op de markt allerlei filtertechnieken aangeboden, niet voorgeschreven in de wet, maar die wel al snel 5000 euro meer kosten dan een standaard installatie. Bovendien zou je die coco filters op termijn (10 jaar) moeten vervangen. De taximeter draait dan stevig door. De branche vindt dat niet erg.
21 mei 2018 om 21:46 #210436
NoëSleutelbeheerderEr is tegenwoordig blijkbaar een nieuw soort fosse septique, waarvan ik te horen kreeg dat deze verplicht zou zijn en dat het oude type niet meer aan de regels zou voldoen. Dit is de nieuwe:
Is iemand hier bekend mee en/of weet iemand of dit naast een microstation nu het enige type is wat aan de norm voldoet?
29 oktober 2017 om 09:07 #207956In reactie op: Septic tank vs micro-station
NoëSleutelbeheerderIk zou graag willen weten of Miguel naar aanleiding van de informatie van Rob nog een reactie van de Spanc in Stenay heeft gekregen. Ons dorp valt ook onder Stenay en hier speelt zo ook een en ander wat betreft aanleg fosses septiques. Ik heb een paar jaar geleden het advies gekregen een mini Station d epurification aan te leggen. Voorlopig hoef ik nog niets, maar ik verzamel info.
Groet
Gramoune.
NoëSleutelbeheerderJohan, is Spanc geweest en wat was hun reactie?
Bij ons (Bourgondië) was er 7 jaar terug controle van een (goed werkende) oude fosse septique in de cave. Afgekeurd uiteraard, maar hoefde installatie niet te vernieuwen omdat het een tweede huis betrof. Veel oude huizen in de omgeving (met franse bewoners) hebben ook oude installatie waar niets aan gedaan wordt. Veel mensen zullen er niet het geld voor hebben, en huizen in de dorpskern hebben zelfs geen terrein voor een vloeiveld. Met de aangekondigde controle om de 4 jaar valt het gelukkig bij ons ook erg mee tot nu toe.
Maxandr19 januari 2017 om 14:10 #201896Topic: nieuw type?
NoëSleutelbeheerderbeste allen,
ik ben weer een stapje verder met de vervanging van la fosse septique. Geweest bij de gemeente/spanc en die adviseerde de ECOFLO microsytem septique, gevuld met, volgens mij, iets met cocosschillen. Heeft iemand hier ervaring mee en wat is het voordeel mbt de standaard.Een nadeel zie ik al en dat is de prijs.
benieuwd , wederom hartelijk groeten , erick
8 oktober 2016 om 15:46 #201705In reactie op: gebruik waterbron
Theo SacourieuSleutelbeheerderHallo Erick,
Je kunt een watermonster laten analyseren of het drinkbaar is of niet. Het lijkt me een goede zaak dat te doen. Bij ons leek het allemaal helder en drinkbaar maar met teveel fosse septiques en koeien boven het niveau van onze bron is het water alleen heel geschikt voor de moestuin. De hond drinkt het ook maar die verdraagt werkelijk alles.
Google maar eens op: analyse de l’eau de source
-
AuteurZoek resultaten
-
Zoek resultaten
-
Topic: Hoofdriool
Kan iemand me zo vertellen of er vaker 100 of 125mm wordt gebruikt als hoofdriool en hoe zich dat verhoudt tot de aansluitdiameter van een nieuwe fosse septic?
Er is tegenwoordig blijkbaar een nieuw soort fosse septique, waarvan ik te horen kreeg dat deze verplicht zou zijn en dat het oude type niet meer aan de regels zou voldoen. Dit is de nieuwe:
Is iemand hier bekend mee en/of weet iemand of dit naast een microstation nu het enige type is wat aan de norm voldoet?
Topic: nieuw type?
beste allen,
ik ben weer een stapje verder met de vervanging van la fosse septique. Geweest bij de gemeente/spanc en die adviseerde de ECOFLO microsytem septique, gevuld met, volgens mij, iets met cocosschillen. Heeft iemand hier ervaring mee en wat is het voordeel mbt de standaard.Een nadeel zie ik al en dat is de prijs.
benieuwd , wederom hartelijk groeten , erick