Dit onderwerp bevat 38 reacties, 6 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 2 jaren, 10 maanden geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #210786
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Kan iemand me zo vertellen of er vaker 100 of 125mm wordt gebruikt als hoofdriool en hoe zich dat verhoudt tot de aansluitdiameter van een nieuwe fosse septic?

  #210788
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste Emiel,

  125mmø wordt vaker gebruikt dan 100mmø, zie bijv. hier.
  Voor de aansluiting op de fosse zou ik op de website van de leverancier kijken.

  #210789
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Is er een specifiek merk voor een goede fisse, of haalt dat weinig uit?

  #210791
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Is er een specifiek merk voor een goede fosse, of haalt dat weinig uit?

  Het meest belangrijke zijn de eisen van de SPANC. Dus eerst de SPANC laten bepalen welk type voor jullie woonplaats vereist is (afhankelijk van de bodemgesteldheid), dan bij leveranciers kijken.

  #210795
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Dat loopt al, als ze tenminste eens te bellen zijn…..
  Maar geen topmerk ofzo dus?

  #210809
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste Emiel,

  ik kan je bij deze kwestie niet verder helpen. Mijn informatie is meer dan tien jaar oud, en ik heb me toen niet meer met fosses bezig gehouden omdat wij een huis gekocht hebben dat op het openbaar riool is aangesloten.

  #210821
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonsoir,

  Ik heb twee fosses, beide aangelegd door een specialist in 2006, volgens de toen gangbare normen. Éen is 5000 liter en heeft een aansluiting voor 100mm buis. De tweede is 6000 liter en heeft een aansluiting voor 125mm buis, maar via een verloopstuk is daar 100mm van gemaakt.

  Het hele leidingnet op mijn terrein is dubbel uitgevoerd voor eaux menageres via een vetvang en eaux vannes direct. Alle buizen zijn dus 100mm maar omdat alles dubbel is, is de werkelijke capaciteit dus méér dan een enkele 125mm buis.

  Mijn ervaring is dat de 125mm buizen, koppelstukken, bochten en dergelijke relatief véél duurder en ook zeldzamer zijn dan de 100mm artikelen.

  Salutations, Jos

  #210822
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Mag ik, mede gezien de prijs, er dan vanuit gaan dat 100mm de gangbare maat is?

  #210823
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonjour,

  Mag ik, mede gezien de prijs, er dan vanuit gaan dat 100mm de gangbare maat is?

  Dat lijkt me een hele grote stap. Mijn persoonlijke waarneming betreft de lokale omgeving hier in de Gers. Die zou ik niet zonder meer voor heel Frankrijk van toepassing durven verklaren.

  Publieke riolering (tout a l’égout) is hier relatief zeldzaam. Door de verspreide ligging van de huizen zijn hier veel fosses in gebruik. Die worden over het algemeen met dubbel 100mm aangesloten zoals ik hierboven heb beschreven. Punt van belang hierbij is overigens dat regenwater nooit via de fosse mag worden afgevoerd. Dat beperkt natuurlijk de noodzakelijke diameter van het rioolleidingnet. Voor regenwater kan een derde leidingnet noodzakelijk zijn. Bij mij eindigt dat derde net van 100mm in de vijver.

  Er zijn ook (verstedelijkte) gebieden waar publieke riolering in de meerderheid is. Die kunnen (zoals Christian ook al opmerkt) worden aangesloten met grotere diameters, in deze discussie worden 125mm tot zelfs 200mm genoemd. Variaties worden onder andere veroorzaakt door de wijze van groeperen van woningen via (tussen)collecteurs, en het wel of niet mogen/moeten afvoeren van regenwater via de publieke riolering.

  Ik begrijp niet met zekerheid uit uw vraag of er in uw geval sprake is van een publieke riolering of niet. Zo nee, en u legt zelf een fosse aan, dan kunt u uitgaan van de aansluitdiameter van die fosse. Bij publieke riolering zal de gemeente waarschijnlijk de aansluitdiameter voorschrijven. In beide gevallen zult u meestal sowieso van tevoren goedkeuring voor uw plannen moeten verkrijgen en zullen tijdens en na het werk controles plaatsvinden.

  Salutations, Jos

  #210824
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Mag ik, mede gezien de prijs, er dan vanuit gaan dat 100mm de gangbare maat is?

  In onze regio (Champagne/Ardenne en Bourgogne) is 125mm de gangbare maat. De grote prijssprong van 100 naar 125mm voor hulpstukken die ik bij aanbieders zoals Castorama of LeroyMerlin zie is voor mij onverklaarbaar, maar de materiaalprijs speelt, in relatie tot de hele projectkosten, een onbeduidende rol.

  Ik ben het met Jos eens:

  In beide gevallen zult u meestal sowieso van tevoren goedkeuring voor uw plannen moeten verkrijgen en zullen tijdens en na het werk controles plaatsvinden.

  #210825
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Er is geen riool, dus een fosse is noodzakelijk. Ik wil graag toestemming en alles netjes regelen, maar gezien de onbereikbaarheid van de lokale SPANC zou het best eens een keuring achteraf kunnen worden. Deze zomer gaat er echt een nieuwe fosse in.

  #210826
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Riskant. Zonder akkoord vooraf kan het zijn dat de Spanc besluit dat alles overnieuw en anders moet.

  #210827

  Autoriteiten in Frankrijk, hoe moeilijk bereikbaar ook, stellen het op prijs met het nodige respect en de nodige eerbied te worden bejegend. Wanneer aan die randvoorwaarde is voldaan zijn ze bereid de onwetende burger te laten delen in de wijsheid die hun ambtshalve toebehoort inclusief het duiden van complexe regelgeving. Want dat is hun bestaansrecht, een zelfstandige citoyen die zegt zo moeilijk is dat allemaal niet zet daarmee de bijl in de wortels van hun boom der wijsheid. Niet doen, speel het spel mee, beschouw het als een toneelstukje. Leg het voor aan de burgemeester, telefoontjes van die kant worden meestal behoorlijk serieus genomen door de SPANC medewerkers. Gezagsdragers worden bevestigd in hun belangrijke functie en de burger toont dankbaarheid. Iedereen blij. Kost wel tijd…..

  #210829
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Tijd is het probleem, er wordt al 2 maanden niet teruggebeld en de medewerker in kwestie is onbereikbaar. We gaan het idd via de burgemeester nogmaals proberen. Werkt het niet is het pech. Ik heb riool nodig en dan gaat alles er gewoon in.
  Zonder is het huis niet bewoonbaar te krijgen, dus uitstel is geen optie

  #210830

  Terugbellen naar Nederland of een Frans telefoonnummer? Zelfs op officiële formulieren met als specifieke doelgroep buitenlanders ontbreekt de mogelijkheid een ander telefoonnummer in te vullen dan een nationaal Frans telefoonnummer. Terugbellen en antwoorden op mails is sowieso iets waar je niet op moet rekenen. Het nemen van de virtuele douane slagboom aan de grens is dan een extra hinderpaal. Overigens, ook niet ongebruikelijk bij Nederlandse organisaties: bellen naar het buitenland wil nog wel eens geblokkeerd zijn. Slechts enkelen valt dat voorrecht ten deel. En schoonmakers die in de late avonduren precies weten in welke kamers die gedeblokkeerde telefoons staan…..

  #210831
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bekend verhaal, dus lokaal Frans nr.
  Gewoon niet bereikbaar en niet terugbellen.

  #210832
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Kennelijk wil je alles zelf doen, want anders zou het bedrijf wat de fosse voor je ontwerpt en installeert er wel voor zorgen. Ik wil je niet bang maken, maar ga er maar van uit dat alles wat je zelf verzint zonder dat de Spanc en/of de mairie er in is gekend en heeft goedkeurt zal worden afgekeurd. Dan heb je nog steeds een onbewoonbaar huis en een grote schadepost.

  #210834
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Mairie is er in gekend, Spanc reageert niet. Dus gaat het er in zonder keuring indien nodig. Dsn mogen ze het keuren bij de volgende rondgang over een jaar of 6.

  Liefst volgens de regels, maar niet bereikbaar is overmacht

  #210836

  Emiel, ik zou nog wel zien te achterhalen wat deze SPANC, indien ze een eigen website hebben, te melden heeft aan voorschriften. Er zijn nog wel eens regionale verschillen. Misschien hebben ze bij de Mairie nog wel een paar voorbeeldtekeningen en andere vereisten liggen die je dan als model zou kunnen gebruiken, als rugdekking…..Of weten ze daar wie er onlangs in de buurt “aan de beurt” zijn geweest, daar vriendelijk aankloppen om te kijken wat er conform de SPANC voorschriften is geïnstalleerd.

  #210837
   Noë
  Sleutelbeheerder

  De burgemeester werkt prima mee, die moeten we toch contacten, dus dan vragen we dat gelijk.

  #210838
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonsoir Emiel,

  Liefst volgens de regels, maar niet bereikbaar is overmacht

  Ik begrijp je gevoel maar helaas gaat deze redenering in Frankrijk niet werken.

  Toen ik in 2006 mijn bouwval betrok had ik ook riolering nodig. Op dat moment was de regelgeving net aan grote veranderingen onderhevig. Het verschijnsel SPANC was juist aan het ontstaan en het plaatselijke leidingwatercollectief maakte ruzie met bedrijven en instellingen over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Er was geen doorkomen aan.

  Ik heb de hele bende daarom laten aanleggen door een lokale aannemer die ook alle contacten met keurende instanties, gemeente, departement, waterleidingcollectief en weet ik wie nog meer onderhield. Daar kwamen ongetwijfeld de nodige relatienetwerken en vriendjespolitiek aan te pas, want de hele gang van zaken was voor een buitenstaander onnavolgbaar, en voor mij als buitenlander een onmogelijke opgave.

  De hele boel moest meerdere malen gekeurd worden, de eerste keer toen de hele boel met leidingen en fosses open lag, de tweede kaar toen het speciale zand en grind van de filters waren aangebracht en tenslotte een derde keer toen het geheel werd opgeleverd. Na die hele procedure kreeg ik een pak tekeningen en papieren van de gebuikte fosses en dergelijke, plus een attestation teneinde aan te tonen dat ik over een goedgekeurde installatie beschikte.

  Inmiddels zijn regelgeving en instanties op dit gebied wat gestabiliseerd, dus als toegewijde doe-het-zelver heb je nu meer mogelijkheden om één en ander in eigen beheer te regelen. Maar, de procedure die ik heb beschreven is niet eenvoudiger geworden, en zonder die te volgen en de bijbehorende keuringen te ondergaan maak je nulkommanul kans om ooit je installatie goedgekeurd te krijgen. Ik kan dit punt niet sterk genoeg benadrukken!

  Zelfs een geboren Fransmens komt niet om de procedures heen. Als buitenlander is dat nog een graadje erger, er wordt op je gelet, je zit in een glazen huis en iedereen staat klaar met stenen. Ik raad je ten sterkste af om op eigen houtje aan de gang te gaan, ik kan je met 100% zekerheid voorspellen dat dit ermee gaat eindigen dat je de hele bende weer moet opgraven. Gewoon omdat (de Franse ambtenaar) het kan.

  Salutations, Jos

  #210839
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Onzin, men keurt op basis van regels en niet op willekeur. Krijg ik een rapport hoe dan gaat het er op die manier in. Zo niet, dan gaat een extern deskundige een rapport maken op basis van de geldende regelgeving en gaat het er op die manier in. Wachten is geen optie en een Fransman gaat het zeker niet aanleggen. Die hebben kansen zat gehad met offertes en zijn extreem overpriced.
  Er gaat gewoon een gravertje op transport en ik doe het zelf. Is gewoon toegestaan, geen probleem.

  #210840

  Dat je het werk zelf mag uitvoeren klopt volledig. Maar dat keuren begint al voor de start van de werkzaamheden, bij het goedkeuren door de SPANC van het ingediende plan, met een snelle copy/paste vanuit deze discussie:

  quote:

  1- votre dossier doit être préalablement validé par le SPANC (voir en mairie) … il faut donc d’abord retirer un (gros) dossier en mairie … qui va faire la navette entre vous et le SPANC. Quand votre dossier est retourné OK par le SPANC …
  2- le SPANC va suivre votre réalisation de A à Z pour vérifier qu’elle correspond au cahier des charges … (vous le prévenez 1 semaine avant le début des travaux).
  3- le SPANC validera finalement le bon fonctionnement de votre ANC (Assainissement Non Collectif) … puis il sera contrôlé tous les 8 ans environ ..
  Voir art 5 de l’arrêté http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=L…

  unquote

  De procedure verschilt dus met die van de elektrische installatie waarbij de Consuel pas achteraf komt kijken wanneer je het sein: elektra klaar geeft en dan pas de keuring aanvraagt (voor nieuwe installaties). In dit geval: zorgen dat de burgemeester het dossier(tje) op tijd aanlevert bij de SPANC. Hoe je daar op korte termijn nog een “étude de sol” in zou moeten vlechten even aan de burgemeester vragen, die kent misschien wel een gecertificeerd iemand. En ze dan een week voor de start verwittigen van het begin van de werkzaamheden.

  Complicerende factor is dat er rond het aanleggen van de fosse een wat ondoorzichtige wirwar aan onderlinge contacten ontstaan is tussen sommige SPANCs, lokale bestuurderen, lokale ondernemers, vriendjes, familieleden en noem maar op. Hetgeen niet bijdraagt een “transparency”, echte concurrentie en meer realistische prijzen.

  Hoe heet wordt de soep gegeten? Je kunt het treffen of niet treffen. En zelfs de dreigende toon die we gewend zijn van Franse regelgeving bevat nog wel aardige teksten die aangeven dat het met de tijdsdruk nog wel meevalt, zelfs wanneer het helemaal knudde is (gevaar voor de volksgezondheid) met een bestaande installatie:

  C’est le SPANC qui contrôle votre installation. En cas d’avis défavorable, des travaux de mise en conformité sont obligatoires si votre installation comporte un danger sanitaire ou un risque environnemental avéré. Vous avez un délai de 4 ans pour réaliser les travaux

  En toch lijkt het mij verstandig om voor de start in ieder geval een compleet dossiertje aan te leveren bij de burgemeester. Dan heb je in ieder geval aan een inspanningsverplichting voldaan, heb je te kennen gegeven dat je ze serieus neemt en kunnen ze je achteraf niet verwijten dat je alle aanvraagregels aan je laars hebt gelapt. Hoogstens dat er wat onvolkomenheden zijn in je aanvraag, maar goed, je bent slechts een buitenlander, die wettelijke regels zijn voor een niet Franstalige moeilijk te begrijpen en je bent gebonden aan slechts een beperkt aantal weken per jaar voor het uitvoeren van die werkzaamheden. Verzachtende omstandigheden.

  #210843
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Rebonsoir,

  Onzin

  Fijn voor u dat u dit allemaal weet. Succes ermee.

  Salutations, Jos

  #210844
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Rob, dat is idd ook de insteek. Voldoen en voorbereiden zover mogelijk. De intentie is zeker niet kwaad, maar deze zomer graaf ik er een fosse in, anders lopen de kosten van alternatieve huisvesting uit de klauwen. Mocht daar achteraf gedoe van komen lossen wr dan wel op of passen we aan. Die graver heb ik toch. Maar in de tussentijd hebben we dan wel riool. Dat alleen lijkt me verklaring genoeg.

  Jos, de regels zijn duidelijk en formeel gezien klopt je verhaal gewoon niet. Dat weet ik, is genoeg info voorhanden.
  Daarnaast regel ik het echt zelf, de Franse aannemerij bedondert de boel. Dit werd ook op eigen initiatief naar voren gebracht door de Franse overbuurman die niet uit de streek komt. Hij doet ook alles zelf om die reden.
  Dus vriendjespolitiek of niet, ik ga niet met Franse aannemers in zee en de Nederlandse zijn dit jaar al zo’n beetje onder de pannen. Dat zal ook een reden hebben…..

  #210850
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonjour,

  formeel gezien klopt je verhaal gewoon niet.

  Dus vriendjespolitiek of niet, ik ga niet met Franse aannemers in zee

  Mijn verhaal klopt prima maar u neemt niet de moeite om goed te lezen. Ik heb nergens gezegd of bedoeld dat u met een Franse aannemer in zee moet, die mijd ik zelf ook als de pest. Integendeel, ik schrijf zelfs letterlijk “Inmiddels [sedert mijn avonturen] zijn regelgeving en instanties op dit gebied wat gestabiliseerd, dus als toegewijde doe-het-zelver heb je nu meer mogelijkheden om één en ander in eigen beheer te regelen“. Ik raad u slechts met klem aan de Franse procedures niet met voeten te treden, uw aanleg moet écht vooraf goedgekeurd worden, en tijdens de installatie moet er écht gekeurd worden, of u krijgt later grote moeilijkheden. Het ingraven van het geheel is de eenvoudigste stap in het hele traject.

  Ik vind het niet plezierig dat de moeite die ik neem om u te helpen wordt afgefakkeld in termen als “onzin” en “klopt niet”. Als u even de moeite neemt de historie van mijn bijdragen op dit forum te bekijken zult u zien dat ik niet gewoon ben om feitenvrije onzinkletsverhalen op te hangen.

  In deze toonzetting ben ik niet gewoon discussies te voeren en ik stop er vanaf nu dan ook mee. Succes met uw riolering.

  Jos

  #210851
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik ben benieuwd hoe het project van Emiel Visser afloopt en kijk uit naar verdere berichten. Zelf doen is een ding, met de controlerende instanties overweg kunnen is een ander ding. Sommige dingen lopen in Frankrijk gewoon een beetje anders dan in landen als Duitsland en Nederland.
  Ik heb zo’n beetje de indruk dat Emiel Visser in de Nederlandse bouwwereld thuis is en zijn ervaringen een op een in Frankrijk toe wil passen.
  In ieder val: Succes gewenst!

  #210852

  Volgens mij is bij SystèmeD deze Nederlandse belangstelling voor de fosse niet onopgemerkt gebleven, zojuist krijg ik deze nieuwsbrief binnen. Misschien voor sommigen weinig nieuws, maar altijd goed voor het bijplussen van het Franse assainissement non collectif jargon.

  Voor tweede huizen bezitters niet onbelangrijk: bij de compacte uitvoeringen wordt aangegeven of ze geschikt zijn voor usage intermittent of niet.

  #210853
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Jos; ik waardeer je bijdrages, maar ik ben niet gehouden te doen wat jij juist vind.

  Christian; ik ben zeker thuis in alles wat met bouw te maken heeft. En ook meer dan bekend met alle NL regelgeving en procedures.
  Als er geen druk op stond had het ook gewoon netjes volgens de procedures gegaan, maar als men echt niet mee werkt en totaal onbereikbaar blijft ook na contact via de burgemeester, dan gaat er echt een tank in zonder toestemming
  Wel met rapport, dat regel ik wel anders.

  Ik zit nu met een onbewoonbaar huis en dat is geen optie, indien niet goed dan passen we wel aan. Maar dan wonen we er iig al wel gewoon.

  #210854
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Rob; nuttige info!
  Procedures niets nieuws, maar de info over de verschillende systemen is zeer welkom. Die had ik nog niet gevonden op deze manier, dank!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 39)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?