Checklist huis kopen en makelaar

Het kopen van een huis is geen dagelijkse aangelegenheid. Deze checklist helpt u om dat proces zorgvuldig te doorlopen

  • Begroot eerst hoeveel je kunt uitgeven (‘budget’) voor je gaat kijken. 
  • Neem je bemiddelaar serieus en kom je afspraken na. 
  • Blijf ook zelf je ogen en oren de kost geven tijdens je zoektocht. 
  • Lees deze website van A tot Z.
  1. Orden je financiën zodat je exact weet wat je budget is en wees hierover eerlijk tegen je bemiddelaar. Als je hem je maximum bedrag noemt, vertel dan de waarheid. Kopers geven dikwijls een lager bedrag op in de veronderstelling dat de bemiddelaar hen toch zal proberen over die limiet heen te duwen. Maar in Frankrijk krijg je dan misschien geen huizen aangeboden die hoger liggen dan je genoemde bedrag, zodat je wel eens net naast het ideale huis zou kunnen grijpen.
  2. Verdiep je zo veel mogelijk in je onderwerp voordat je gaat kijken, maar besef dat er geen alternatief bestaat voor het kijken ter plekke. Alle vragen die je hebt kunnen normaliter beantwoord worden door de plaatselijke bemiddelaars terwijl je het huis bekijkt. Die informatie zal meestal ‘up to date’ zijn.
  3. Als je geen specifieke streek op het oog hebt, kies dan het gebied zo uit dat het voldoet aan de eisen met betrekking tot activiteiten, weer of bereikbaarheid of een gebied waarin je budget je in staat stelt te kopen waar je naar op zoek bent.
  4. Spreek met verschillende bemiddelaars in Nederland en verwerf zoveel mogelijk details van te voren – bespreek het ‘eisenpakket’ voor zover je dat hebt en luister naar de bemiddelaar die het gebied kent en laat hem je helpen bij het maken van een goede keus.
  5. Regel je transport naar het gebied van je voorkeur, maar wacht met het bespreken van tijdelijke huisvesting totdat je precies weet waar de kantoren van de bemiddelaars in Frankrijk gevestigd zijn: het laatste wat je wil is toch wel dat je enorme afstanden moet rijden voor elk bezoek aan de bemiddelaar. Je zult toch al veel onderweg zijn voor het huizenbezoek, wat al vermoeiend genoeg is.
  6. Heb je eenmaal je data voor de huizenjacht vastgesteld, dan is de makkelijkste procedure slechts met één bemiddelaar in Holland contact op te nemen (of met zijn vertegenwoordiger in Frankrijk). Overleg met hem welke huizen je wilt bekijken en de gebieden die je interesseren en stel de data en tijden af voor afspraken; de bemiddelaar kan dan contact opnemen met zijn verschillende makelaarskantoren in Frankrijk die ongetwijfeld over een ruimere selectie kunnen beschikken. Een goede verstandhouding opbouwen met je bemiddelaar zal er toe leiden dat zijn kennis over je verlangens zal worden doorgegeven aan de bemiddelaars/makelaars die voor je klaar staan in Frankrijk. Besef wel dat er dikwijls sprake zal zijn van huizen die in mappen van meer makelaars voorkomen. Als je je bemiddelaar toestaat je route en je huisbezoeken te plannen, is de kans groter dat die ook inderdaad haalbaar zijn.
  7. Zijn deze afspraken eenmaal bevestigd, dan kan je proberen andere afspraken met andere makelaars in te passen, maar…..maak nooit afspraken met meer dan twee makelaarskantoren op één dag en dan alleen maar als er minstens één uur tussen zit. Voordat je de tweede afspraak maakt, verzeker je er dan van dat je weet hoe lang de eerste makelaar denkt nodig te hebben.
  8. Denk vooral niet dat je je agenda voor je strooptocht naar huizen tot op de minuut moet volboeken, zodat er geen tijd overblijft om de omgeving te bekijken en die huizen te raadplegen die de makelaars nog op het laatste moment hebben binnengekregen, meestal de beste van de hele portefeuille.
  9. Zet niet al je zinnen op één huis: de markt is de laatste tijd zo levendig, dat er geen garantie is dat zij op je zit te wachten. De hele onderneming zal meer opleveren, als je je gezichtspunten eerder baseert op waar je zou willen zitten dan op een strooptocht door het hele land om maar al die huizen te zien die er op papier goed uitzien.
  10. Heb je eenmaal je route uitgestippeld, dan kun je je verblijfplaats regelen of vragen om aanbevelingen bij de makelaars. Je doet er goed aan dichtbij je afspraak van de volgende morgen te zitten, zodat je de volgende ochtend weer fris aan de start verschijnt, zelfs als dit betekent dat je elke nacht ergens anders overblijft.
  11. Als je dan in Frankrijk aankomt, zorg dan dat je er vóór die tijd een kopietje van hebt gemaakt, zodat je hem ergens op een veilige plek kunt opbergen en voor het geval dat je hem ergens laat liggen of kwijt raakt, je dat andere exemplaar nog hebt. Houd het telefoonnummer van je Nederlandse bemiddelaars bij de hand, zodat zij je uit de brand kunnen helpen, als je de weg kwijt raakt, laat bent, enz.
  12. Ga uit van de gouden regel, dat de afspraken die gemaakt zijn vaste afspraken zijn, met echte mensen die op je staan te wachten, er voor jou een dag voor opzij gezet hebben. Als je om een of andere reden de afspraak niet kunt nakomen of te laat dreigt te komen, stel ze dan telefonisch daarvan op de hoogte. Een mobieltje kan van onschatbare waarde zijn. Houd in gedachten dat zij normaliter sluiten tegen lunchtijd en misschien geen antwoordapparaat hebben.
  13. Wanneer je nog maar net bij hun kantoor aankomt, begin dan niet meteen te zeggen dat je er dan en dan weer vandoor moet. Dit kan de makelaar de verkeerde indruk geven, namelijk dat je meer geïnteresseerd bent in andere zaken ergens anders. Geef hem de tijd zijn job goed te doen. Vergeet niet dat sommige makelaarskantoren huizen in hun portefeuille hebben die een eind weg liggen in verschillende richtingen en dat bezichtigingen derhalve zeer tijdrovend kunnen zijn, tenminste als ze veelbelovend lijken en jij ze wilt zien. Indien dit niet zo is, neem dan de moeite die afspraak telefonisch af te zeggen. De makelaar die het betreft zal daar zeker begrip voor hebben.
  14. Als je merkt dat je tijd over hebt, omdat een makelaar minder te bieden had dan je dacht, dan kun je altijd je Nederlandse bemiddelaar bellen om nog een andere afspraak te regelen; of gebruik je tijd dan om wat gedetailleerder de omgeving te bestuderen of grijp de kans om wat te relaxen en na te denken over wat je hebt gezien, of aangeboden is; overweeg bij je zelf of je in dat gebied misschien het onmogelijke zoekt, zodat je zo nodig afspraken omzet. Bedenktijd terwijl je ter plaatse bent, is van essentieel belang in deze drukke markt; hoewel, je moet toch ook weer niet al te lang over je beslissing doen, anders heeft de markt voor jou beslist en heb je het nakijken.
  15. Wanneer je de huizen bezichtigt, zeg wat je ervan vindt. Geef de makelaar een aanknopingspunt, zodat hij de selectie kan aanpassen, afhankelijk van wat je zegt, wat tijdbesparend werkt. Met een beleefd ‘niet onaardig’ schiet hij niets op, terwijl een opmerking als ‘dat vergt te veel werk, of een afwijzing van de stijl, de ligging, het uitzicht, de afmeting van de kamers of de indeling, hem kan helpen bij het vinden van iets passenders.
  16. Als je helemaal niets kunt vinden in hun mappen wat ook maar enigszins bevalt, wees dan eerlijk en zeg dat, want zij hebben liever niet dat je hun tijd verknoeit, maar luister vooral naar wat zij te zeggen hebben over de huizen, dat kan namelijk zinniger zijn dan je’te verliezen in details.
  17. Als na bezichtiging echt niets je aanstond, alweer, vertel ze dat op deze ronde niet één van de objecten bij je in de smaak viel, zeg indien mogelijk waarom, maar als de streek of de bouwstijl van de streek je niet bevalt, bedank ze dan beleefd en vertel ze de reden: zeg niet bij vertrek dat je nog wel iets van je laat horen, als je dat absoluut niet van plan bent.
  18. Als je echter een huis tegenkomt dat wel bevalt, besef dan meteen dat je geen tijd hebt om te aarzelen: maak je gevoelens kenbaar, bespreek alles wat van belang zou kunnen zijn, de prijs bijvoorbeeld enz. Accepteer het advies van de makelaar over het bod dat je uitbrengt. Je zit niet aan de koop vast, totdat je een contract tekent en een aanbetaling doet. Een bod doen legt je niet vast, hoewel het niet verstandig is iets dergelijks te doen, als je niet serieus de bedoeling hebt er mee door te gaan. Het omgekeerde is natuurlijk ook het geval.
  19. Overigens kun je ook – los van makelaars en bemiddelaars – zelfstandig gedurende deze zoekperiode de omgeving afstruinen en gesprekken met de streekbewoners aanknopen, in de hoop dat ze iets los laten over vrienden of kennissen, die er over denken hun huis te verkopen en dat liever rechtstreeks doen van particulier aan particulier. De makelaarscourtage ligt in Frankrijk immers beduidend hoger dan in Nederland, zodat verkopers en kopers er alle belang bij hebben die extra onkosten te omzeilen. Laat geen misplaatst gevoel van trouw aan de bemiddelaar je er van weerhouden op die manier je slag te slaan, want in hun klappers zitten om genoemde reden veelal winkeldochters, waar ze – als het even kan – flink aan verdienen. Echte klappers zitten er dan ook meestal niet meer bij.
  20. Wie zelfstandig op huizenjacht wil gaan, doet er verstandig aan in de streek van zijn voorkeur de notarissen af te lopen. Veel huizen komen na het overlijden van cliënten immers bij hem terecht. Daar zitten vaak interessante objecten bij; de oninteressante brengt hij al snel onder bij de makelaars in de omgeving. Je zult dus bij notarissen niet zo gauw echte winkeldochters aantreffen. De makelaarscourtage ligt bij de notaris veel lager, zodat je twee vliegen in één klap vangt.
  21. Als je echter met een Franse makelaar contact blijft houden in het gebied waar je voorliefde naar uitgaat, zonder dat je er iets van je gading vond, geef hem dan een mobiel- of telefoonnummer waar hij je kan bereiken, aangezien maar al te vaak voorkomt dat het huis waar je helemaal van in de wolken zou zijn, een paar dagen later bij het kantoor wordt aangemeld, terwijl jij nog steeds in Frankrijk verblijft en de makelaar je nog zou kunnen bereiken. Hiermee bespaar je jezelf de moeite van een nieuwe expeditie of het verlies van een perfect huis. Als je weer terug in Nederland bent, ongeacht het resultaat, vergeet niet telefonisch verslag uit te brengen aan je Nederlandse bemiddelaar, die er niet alleen in geïnteresseerd zal zijn of je een huis gekocht hebt, maar ook wat je van de gebieden, de makelaars en de huizen in het algemeen vond. Dit zal hem helpen bij de planning van je toekomstige expedities

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?