1. INSTALLATIE VAN EEN DOUCHE
Een paar hints voor de aansluitingen:
Mengkranen (des mitigeurs) bestaan met een hart-op-hart-afstand van 120 en van 150mm. Tegenwoordig is 150mm meer gebruikelijk. Mochten er S-koppelingen (excentrieke verloopstukjes) nodig zijn om bijvoorbeeld een 150mm-mitigeur op een oude 120mm-aansluiting te plaatsen, dan kunnen die prima onder schroefrozetten (des rosaces) gecamoufleerd worden, zoals in deze video van Grohe te zien is. De S-koppelingen hebben normaal een excentriciteit van 10, 12.5 of 17,5mm zodat men verschillen van -35 tot +35mm overbruggen kan.
Een douchecabine sluit alleen dan rondom goed aan als vloer en muur precies haaks op elkaar staan. Als dit niet het geval is kan men beter de douchebak aanpassen, wil zeggen deze met behulp van de stelvoeten niet precies horizontaal plaatsen maar haaks op de scheve muur; maar natuurlijk moet het correcte leeglopen van de douchebak ook na deze aanpassing gewaarborgd zijn! De daardoor ontstaande spleet moet men met siliconenkit afkitten.
———————————————————————————————————————
2. INSTALLATIE VAN EEN BADKUIP
Betr. mengkranen en afvoer zie de opmerkingen in het verhaal over de aanleg van het waterleidingnet.
Bij de bekleding van de badkuip is het handig een terugspringende plint toe te passen. Hoe dit bij een bekleding met gasbetonblokken (beton cellulaire) uitgevoerd kan worden is op afb.2 te zien.
Voor de verbouwing van een ruimte tot een complete badkamer zou u dit verslag kunnen lezen om u een indruk te geven hoe je zo’n project kan aanpakken. Maar iedere verbouwing kent z’n eigen mogelijkheden en beperkingen, het blijft iedere keer maatwerk. En niet te vergeten uw persoonlijke smaak.
© Christian von Klösterlein