Nederlands op scholen in Noord-Frankrijk

Hoe staat het met het middelbaar onderwijs van het Nederlands op Noord-Franse scholen?

Zoals we hier kunnen zien situeert het zich voornamelijk langs de grens met Vlaanderen, en dan met name rond Duinkerke en de metropool van Lille. Recente cijfers tonen een lichte stijging in het aantal scholen en leerlingen dat Nederlands leert als tweede of derde vreemde taal. De sterkste groei valt te bespeuren in de westelijke regio bij Calais. In het secundair onderwijs is momenteel een veertigtal docenten werkzaam. Op de basisscholen rondom de collèges waar een Section bilangue* bestaat, en daarvan zijn er voor het Nederlands een tiental, krijgen de scholieren ongeveer één uur per week door gespecialiseerde onderwijzers een initiatie aangeboden.

Sections européennes

Een andere manier om extra Nederlands aan te bieden zijn de zogenaamde Sections européennes, waarvan er voor het Nederlands slechts één bestaat, in Armentières op het Lycée Paul Hazard. Leerlingen kunnen daar in het Nederlands lessen geschiedenis en aardrijkskunde volgen.

Nieuwe loot aan de boom van Internationale afdelingen (Zie ook: http://www.onderwijs.fr/nederlandse-scholen-in-frankrijk) valt te bewonderen op het Collège Robert Schuman in Halluin, het Lycée Gambetta in Tourcoing en vanaf september ook op de basisschool Anne Frank – Jean Moulin te Halluin.

Waarom Nederlands kiezen?

Waarom kiezen leerlingen en ouders voor het Nederlands? De meest genoemde reden is natuurlijk de geografische nabijheid en de aanwezigheid van familie of vrienden in het naburige Vlaanderen. Daarmee samenhangend is er het besef dat Nederlands leren de kansen op de arbeidsmarkt later behoorlijk vergroot, aangezien de werkeloosheidscijfers in Noord-Frankrijk schril contrasteren met die in Vlaanderen. Die streek heeft sowieso een goede reputatie : Vlamingen en ook Nederlanders hebben de reputatie harde werkers te zijn. De noorderburen hebben in Franse ogen een goed georganiseerd land met een bewonderenswaardige cultuur. Een laatste reden om Nederlands te willen leren is pure nieuwsgierigheid en zelfs een drang tot originaliteit. Kennis nemen van een relatief onbekende en weinig gesproken taal als het Nederlands verrijkt niet alleen je CV, je valt er ook mee op tussen de massa’s Engels-Spaans-leerders.

De docenten van het middelbaar onderwijs hebben sinds 2003 hun krachten en ideeën gebundeld in de vereniging Apnes, die als belangrijkste activiteit een jaarlijkse culturele manifestatie organiseert. Tot duizend leerlingen nemen deel aan een lesprogramma rondom een Nederlandstalige film (2017: De hel van ’63, 2018: De storm, 2019: De scheepsjongens van Bontekoe) en een bijbehorende schrijf- en spreekwedstrijd. 

—–

  • Een section bilangue is geen tweetalige sectie, maar eentje waar kinderen hun tweede taal al beginnen te leren in de Sixième i.p.v. in de Cinquième.

Ruben In’t Groen professeur de néerlandais à Gambetta et chargé de mission à l’Académie de Lille

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?