Bestedingen uit toerisme gedaald, Parijs grote uitzondering

Bestedingen uit toerisme gedaald, Parijs grote uitzondering

Eiffeltoren5

Parijs heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal toeristen getrokken. Ondanks de economische crisis brachten meer dan 40 miljoen toeristen een bezoekje aan de Notre Dame, de Eiffeltoren of de musea in de Franse hoofdstad.

Het grootste aantal bezoekers kwam uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ook het aantal toeristen uit China steeg, maar uit Spanje kwamen vermoedelijk door de economische malaise 22% minder bezoekers. De gemiddelde toerist telde € 164 per nacht neer voor een hotelkamer.  Volgens het toerismebureau is de toegenomen interesse uit het buitenland voor een deel te danken aan de zwakke koers van de euro.

De Eiffeltoren is het duurste monument van Europa. Uit een studie moet blijken dat het bouwwerk in Parijs maar liefst € 434 miljard waard is. De Eiffeltoren is volgens kenners zes keer meer waard dan het Colloseum in Rome. De studie die de Kamer van Koophandel in Monza publiceert, bestaat uit een vergelijking van de waarde van een aantal bekende historische monumenten en bouwwerken in Europa. Het onderzoek is niet gebaseerd op de materiële waarde maar op het imago, de ‘merkbekendheid’ en de esthetische kwaliteiten van de ‘landmarks’. Op basis van die parameters wordt de trots van Parijs dus geschat op € 434 miljard of 25% van het Franse bruto binnenlands product. Het Colloseum in Rome prijkt op de tweede plaats. Het bouwwerk is niet meer dan € 91 miljard waard, een miljard meer dan de nog onafgewerkte Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona. Andere bekende monumenten op de lijst zijn de kathedraal van Milaan, goed voor € 82 miljard, de Tower of London
(€ 70,5 miljard), het Pradomuseum in Madrid (€ 59 miljard) en Stonehenge (€10,5.)

Parijs mag dan weer druk zijn bezocht, in de periode tot medio augustus is het totaal aantal toeristische overnachtingen in Frankrijk met 5% gedaald. Het slechte weer in juli en de economische crisis zouden daaraan debet zijn. In dezelfde periode van 2011 was nog  sprake van een stijging van 2%. Dit jaar werd  vooral minder geboekt door verhuurders van gîtes, campings en in de hotels in badplaatsen. Vakantieparken deden daarentegen wat betere zaken. Voor geheel 2012 is het nog moeilijk om ramingen te geven, maar augustus was een zeer goede maand en de vooruitzichten voor de laatste vakantiemaand september zijn bemoedigend. Het bureau Protourisme constateert dat door het warme weer meer Fransen bestemmingen hebben opgezocht in minder vaak  bezochte zomerbestemmingen als Bretagne en Normandië en de bergstreken.

Protourismestelt verder vast dat de Fransen de  broekriem verder aanhalen bij hun vakantiebestedingen, zoals die in restaurants en bij het uitgaan. In de campings is de kooplust met 10% gezakt, mede omdat de vakantiegangers de prijzen te hoog vinden in relatie tot hun koopkracht. Hoge benzineprijzen en toltarieven komen daar nog bij. Zelfs de Fransen in goeden doen gaan minder ver, minder lang en minder duur op vakantie. Zij kijken nu beter rond, onderhandelen met de reisorganisaties en letten op de kosten.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?