Les actualités à la radio

Veertigste aflevering augustus 2008

 

Les actualités à la radio

 

Het Franse Nieuws! Af en toe lijkt het begrijpen daarvan de ultieme test – of het onneembare fort – vóór u waarlijk kunt zeggen dat u Frans spreekt. En het is inderdaad nogal een hobbel om van het dagelijks converseren naar het ‘en direct’ vatten van het in rap tempo afgevuurde wereldnieuws. Vooral op de radio is het een kunst op zichzelf.

Het luisteren is een uiterste nuttige oefening, zeker voor wie in Frankrijk (deels) woont: zo leert u veel en bevindt u zich tegelijkertijd op dezelfde golflengte als uw Franse buren. Zie hieronder mijn gouden tip om langzamerhand dat wild paard te kunnen beteugelen.

* ga op internet naar www.rfi.fr, de site van Radio France International

* klik op ‘langue française’ op de horizontale bovenbalk

* klik bij ‘le journal en français facile’ op het knopje ‘Télécharger’ van de ‘édition de 9h30 TU; vervolgens op het volgende venster op ‘Télécharger le fichier mp3’; dan volgt een venster met ‘real player’ en u hoort (als uw geluidsknopje aan is) het begindreuntje van de actualiteit; druk dan op de pauzeknop van real player. De gesproken tekst is nu klaar om gestart te worden.

* terug bij ‘le journal en français facile’, klik op het knopje ‘lire le script’ en begin te lezen; u kunt het ook printen met het knopje ‘inprimer’ helemaal beneden.

* nu begint het leren, met vijf stappen:

1. lees het script (of het eerste deel daarvan) op uw gemak; lees begrijpend en kleur de nieuwe woorden; als nodig, zoek de betekenis ervan, maar raad het liever.
2. lees het opnieuw hardop, en neem risico’s
3. luister nu naar de gesproken tekst, meelezend en begrijpend
4. luister nog een keer, meelezend, terwijl u de lippen beweegt en probeer mee te praten op hetzelfde ritme als de speaker
5. luister nu zonder te lezen; geniet van het begrijpen.
?  Al in 15 minuten heeft u heel wat bereikt; daarbij moet er gezegd worden dat het script niet 100% exact is. Er zijn wat kleine verschillen met de gesproken tekst, en de eventuele correspondenten (zo niet de presentatoren zelf) worden niet in het script weergegeven. Toch is het nuttig en plezierig voor wie op termijn echte gesprekken aan wil gaan met zijn nieuwe buren, vrienden en kennissen.

* Heeft u meer tijd? Kijk dan – op de pagina ‘Le journal en français facile’ – op ‘Faire les exercices’ (onder de foto). Er zijn ook (lager op de pagina) andere mogelijkheden om het Frans te oefenen.

* Ook kunt u Radio France International ‘en direct’ beluisteren…

Bien du plaisir!

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?