Bij een onderzoek onder 146 landen naar de kwaliteit van hun elektriciteitsvoorziening staat Frankrijk bovenaan, zo blijkt uit een onderzoek van KPMG. Het binnenhalen van deze gouden wereldmedaille valt grotendeels toe te schrijven aan het gebruik van kernenergie. waardoor kwaliteit, beschikbaarheid en toegang tot elektriciteit tot een hoog niveau zijn gekomen.
Ongeveer driekwart van de elektrische stroom in Frankrijk komt van de 19 over het land verspreide kerncentrales die met hun 58 reactoren 63.000 megawatt elektriciteit kunnen leveren. Het rapport verschijnt op het moment dat in Frankrijk een discussie moet beginnen over de vraag hoe het land in de toekomst zijn energievoorziening moet organiseren. De uitkomsten van het onderzoek zijn een steun in de rug van de voorstanders van het instandhouden van het door de EDF beheerde kernenergiepark.
Niet op alle punten van de concurrentiekracht op het gebied van de stroomvoorziening is Frankrijk nummer één. KPMG en het instituut Choiseul hebben 13 indicatoren gebruikt verdeeld over 4 categorieën: kwaliteit van de elektriciteit, kwaliteit van de verscheidenheid op energiegebied, de relatie tot het mileu en een categorie diversen zoals het aantal stroomstoringen en het algemene beheer. Op het laatste punt scoort Frankrijk een negende plaats (Noorwegen nummer één). Slecht is de score in de categorie van een mix van energiebronnen. Frankrijk met zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en zijn geringe aandeel in duurzame energie, komt hier niet verder dan een 93e plaats.
De Fransen ‘stoken’ veel elektrisch, ooit sterk gepropageerd om de door kernenergie relatief goedkoop geproduceerde stroom aan de man te brengen. Volgens de Franse consumentenorganisatie Que Choisir is het economische gevolg van deze manier van verwarmen ‘desastreus’. Een derde van de Franse woningen wordt verwarmd door elektrische radiatoren. Frankrijk vorm hiermee een uitzondering. Heden ten dage begint de prijs van stroom echter zorgwekkend te worden en aangekondigd is al dat de prijsverhogingen de komende jaren door zullen gaan, onder meer gemotiveerd met het motief dat veel kapitaal nodig is om meer duurzame energie op te wekken. In 2020 zullen de stroomprijzen 50% hoger zijn. Dat kan huishoudens in de problemen brengen die beschikken over verouderde radiatoren en slecht geïsoleerde huizen. Bijna de helft van de woningen kent voor de energiediagnose (van A tot G) een niveau van E tot hoger. Ongeveer 9 miljoen Fransen moeten bezuinigingen op het stroomverbruik om de rekeningen nog betaalbaar te houden. In 2013 zou de overheid met een groot vernieuwingsplan komen voor de verwarming van de woonhuizen. Het plan om een progressief stroomtarief in te voeren al naar gelang het gebruik van luxe elektrische apparatuur is door de Senaat verworpen. De Franse Tweede Kamer, de Assemblée générale heeft daarover het laatste woord.