zorgverzekering

Dit onderwerp bevat 47 reacties, 11 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 7 maanden geleden door bosbess.

  • Auteur
    Berichten
  • #197230
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste forumleden,

    Over ongeveer 1,5 jaar gaan mijn vrouw en ik definitief in Frankrijk wonen. Ondanks het lezen van deze site ben ik er nog niet helemaal achter hoe de zorgverkering werkt. Is er iemand die mij iets kan vertellen over de zorg m.a.w. de regeling v.w.b. de ziektenkosten. Belangrijk detail, ik ontvang mijn pensioen via het ABP.
    Gaat men -zoals hier in Nederland- uit van een basis zorgverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen en heb ik het goed begrepen dat de totale kosten van de zorgverzekering behoorlijk kunnen oplopen? Ik hoor het graag.

    Met vriendelijke groet.
    Bastien

    #197266
     bosbess
    Deelnemer

    Dag Bastien, het staat allemaal hier op de website, maar inderdaad is het een heel verhaal. Het heeft dan ook een lange voorgeschiedenis. Voor jullie komt het in het kort op het volgende neer:

    Als je inkomen alleen bestaat uit pensioen en AOW uit Nederland meld je je emigratie bij het CVZ. Je krijgt dan een E-121 formulier (ook een voor je vrouw). Met dat formulier meld je je in Frankrijk bij een kantoor van de CPAM, zeg maar de franse basisverzekering. Je krijgt dan een sociaal-verzekeringsnummer, numéro de sécurité sociale. Je bent dan zogenaamd “verdragsgerechtigd”.

    Dat betekent dat je niet meer in NL basisverzekerd bent, en ook niet in Frankrijk. Wel heb je recht op vergoeding door de CPAM van de franse basiszorg die in de meeste gevallen slechts 70% van de gemaakte medische kosten bedraagt. Voor die franse basiszorg worden in NL maandelijks (fikse) bedragen ingehouden op je pensioen en AOW. NL vergoedt daaruit aan Frankrijk de zorgkosten voor de verdragsgerechtigden. Ook bestaan de ingehouden “bijdragen” voor een deel uit een zogenaamde “solidariteits”-bijdrage aan het NL zorgstelsel.

    Omdat de CPAM in het algemeen slechts 70% van het basistarief voor de zorgkosten vergoedt en franse specialisten vaak veel hogere tarieven berekenen dan het basistarief, ben je bijna verplicht om particulier een aanvullende verzekering af te sluiten, mutuelle genaamd. De premies daarvoor worden berekend naar leeftijd. Voor 65-plussers tikken ze dus behoorlijk aan. Je kunt kiezen uit verschillende formules, die in het begin behoorlijk verwarrend lijken:

    100% = aanvulling tot 100% van het door de CPAM vastgestelde basistarief.
    150% = aanvulling tot 150% van het door de CPAM vastgestelde basistarief.
    300% = aanvulling tot 300% van het door de CPAM vastgestelde basistarief.
    Met de bijbehorende oplopende premies.

    Je bent als verdragsgerechtigde in beide landen niet meer “wettelijk” basisverzekerd, wat problemen kan opleveren bij het afsluiten van een reisverzekering, omdat die meestal een onderliggende wettelijke verzekering eisen. Daarop bestaan wel uitzonderingen, maar die zijn meestal duur. Wel heb je recht op basiszorg in NL, als je daar tijdelijk verblijft of als je liever daar een behandeling ondergaat. Voor de overige EU-landen verstrekt het CVZ je op verzoek een zogenaamde EHIC-kaart, waarmee je bij tijdelijk verblijf in ieder EU-land recht hebt op spoedeisende basiszorg volgens de wettelijke normen van dat land. Bij reizen buiten de EU ben je aangewezen op een particuliere (reis)verzekering.

    Ik hoop dat ik het hiermee in grote lijnen juist heb weergegeven. Leuker konden ze het niet maken en makkelijker al helemaal niet. Maak je borst dus maar vast nat.

    #197267
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Per 1/1/2014 is de situatie in Frankrijk m.b.t. buitenland gelijk geworden. Zowel in Frankrijk als Nederland wordt zorg in het buitenland over het algemeen NIET vergoed als het niet spoedeisend is. Zowel in NL als in FR is het dus zinvol een reisverzekering te hebben. In NL is die minder duur dan in Frankrijk, maar als je in Frankrijk woont kun je geen NL reisverzekering sluiten.
    Maar schrik daar niet al te hard van, want een kale reisverzekering is niet echt heel duur. Als je geen annuleringsverzekering of een bagageverzekering sluit dan valt het allemaal heel erg mee.

    Bosbess raadt je aan je borst maar vast nat te maken, maar waarom zou je. Je bent in NL niet goedkoper of duurder uit dat in Fr, misschien een beetje goedkoper in NL met boodschappen en zo. In NL verstaan ze je wel, en dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. De voordelen van emigreren naar Fr zijn beperkt evenals de nadelen van wonen en leven in NL. De voordelen vanb Fr kun je ook in |NL krijgen door te verhuizen naar buiten de randstad.

    Met betrekking tot je pensioen is Bosbess ook niet geheel juist: het gaat alleen om je pensioen inverdient als ambtenaar (in de zin van de pensioenwet) Ik heb ooit wat pensioenopgeboud als directeur bij een HBO instelling. Het pensdioen daarvan wordt bij verhuizing NIET belast in Nederland en kan je dus bruto meenemen naar Frankrijk .

    #197268
     bosbess
    Deelnemer

    Ik citeer uit de informatie op deze website:

    “Die verdragsgerechtigdheid is op de eerste plaats gericht op degenen die een wettelijk pensioen of een wettelijke (langlopende) uitkering vanuit Nederland hebben (waaronder AOW en WAO, een ABP-pensioen en een militair pensioen enzovoort.) Bij een dergelijk pensioen zijn ook andere pensioenen en uitkeringen zoals lijfrente belastbaar voor de Zvw-bijdragen.”

    Het gaat er om, zoals ik hierboven schreef, of je inkomen alléén bestaat uit NL pensioen en AOW. Dat lijkt bij Bastien het geval. Na melding bij CVZ en CPAM word je dan automatisch “verdragsgerechtigd” (beter gezegd “verdragsplichtig”) en worden de “bijdragen” in NL automatisch ingehouden op je pensioen en AOW.

    Wat de verzekering betreft: je kunt niet spreken van “het buitenland”. Ik maakte hierboven een onderscheid tussen de EU (plus EER en verdragslanden) en landen daarbuiten. Ook na wijziging van de ZVW blijft er een groot verschil bestaan tussen Nederlanders in NL en verdragsgerechtigden. De eersten behouden namelijk wat reizen binnen de EU betreft hun wettelijke basisverzekering. Zij kunnen daarvoor dus relatief makkelijk en goedkoop een aanvullende reisverzekering afsluiten. Verdragsgerechtigden hebben geen enkele wettelijke basisverzekering en moeten dus ook voor reizen binnen EU/EER en verdragslanden een volledige reis-ziektekostenverzekering afsluiten. Die zijn over het algemeen duur. Het is niet voor niets dat de Europese Commissie zich momenteel met deze kwestie bezighoudt. Wat de reizen buiten de EU betreft wordt de situatie voor beide groepen na de wijziging inderdaad gelijk.

    #197269
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bosbess.
    Dat geldt niet voor bedrijfspensioenen en ambtenaren van de tweede categorie, althans die pensioenen kun je ‘meenemen’ naar Frankrijk zonder er in NL belasting over te betalen. Maar ze pakken je dan wel in NL. Bedenk FRankrijk is niet gedkoper dan NL. In tegendeel.
    Jouw tweede punt is ook niet helemaal juist. In de basisverzekering is in NL allleen nog spoedeisende hulp opgenomen en verder niets. Binnen en buiten de EU niet. Je zult wonend in NL ook een reisverzekering moeten afsluiten. Dat hij in FR ietsje duurder is, dat maakt weinig uit op een vakantiebudget. Het zijn niet de ziektekosten die zo’n verzekering ‘duur’ maken, maar de transport van de patient per ambulance naar het thuisland of het vervoeren van het stoffelijk overschot. Ik denk dat je een vertekend beeld bebt van de situatie.

    P.S. vertrouw niet geheel op deze site, want de details zitten er soms naast of zijn al verouderd.

    #197270
     bosbess
    Deelnemer

    Ik zou bijna zeggen: wil de échte deskundige nu opstaan?

    HansPiet, ik geef mijn mening altijd graag voor een betere, maar ik vraag me af of we het over hetzelfde hebben. Je hebt het namelijk steeds over belasting, maar het gaat hier over “bijdragen” voor de zorg. (Je mag het geen “premies” noemen omdat verdragsgerechtigden niet wettelijk verzekerd zijn in NL.) Ik heb naast mijn AOW een klein pensioentje en toen ik nog verdragsplichtig was (dus vóór ik hier een chambre d’hôte begon) werd op dat pensioentje en op mijn AOW inderdaad geen belasting ingehouden (woonlandbeginsel), maar wel degelijk de bijdragen ZVW. Wat ambtenaren van de tweede categorie zijn weet ik niet.

    Wat het tweede punt betreft heb ik me suf gegoogeld, maar ik kan helemaal niets inhoudelijks over de wijziging vinden. Ook lijkt nog niet duidelijk of die wel per 1 januari ingaat. Heb jij misschien een link? Maar ook als het waar is wat je zegt, dan wordt de situatie voor inwoners van NL en verdragsgerechtigden wat EU-reizen betreft toch niet helemaal gelijk. De inwoners van NL blijven namelijk wel hun onderliggende basisverzekering behouden en kunnen dus wat de EU/EER betreft volstaan met een aanvullende verzekering.

    Als je dit onderwerp op Uitpandigen.nl leest, kan je zien dat een volledige reis-zorgverzekering (dus zonder onderliggende wettelijke basisverzekering) niet alleen duur is, maar ook niet zo gemakkelijk te vinden. Bovendien kent zo’n volledige verzekering altijd uitsluitingen met betrekking tot bestaande ziekten op het moment dat de reis aanvangt. Dat betekent dat mensen met een chronische ziekte (bv een hartkwaal) niet volledig verzekerd op reis kunnen, althans niet buiten de EU/EER. Het enige lichtpuntje dat dan nog overblijft is dat zij binnen de EU/EER altijd recht hebben op (betaalde) urgente zorg. Maar bv een bezoek van zes weken aan geëmigreerde kinderen in Australië wordt een dure en zeer hachelijke zaak.

    #197271
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Bastien

    Onze Bosbess heeft jouw vraag voortreffelijk beantwoord, waar HansPiet het over heeftdaar zou ik me maar niet over opwinden, want die strooit met de verkeerde dingen, zoals Bosbess al heeft aangegeven. Als je alles doet wat in het antwoord staat ben je er….
    De echte deskundige is hier niet meer nodig.
    Fijne avond allemaal en welkom straks in Frankrijk.
    Franca

    #197272
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Franca,

    Slaap zacht zou ik zeggen.
    En tegen Bastien zou ik zeggen. Als je alleen over zorgverzekering praat, dan weet ik niet of als nje een tweede categorie ABP pensien hebt je daan weliswaar geen belastoing hoeft te betalen in Nederland, maar of je dan via jouw wereld inkomen alsnog belast wordt voor de ZVW.
    Als ik Bastien zou zijn, dan zou ik toch maar eens goed uitzoeken hoe het zit voordan je financiel mislukt.
    Je kunt helemaal niet zeggen, als je alles maar doet, dan ben je er, want dat hangt sterk van de omstandigheden af. Bovendien waar ben je dan als je ER bent?
    Dat verhaal van Bosbess is een stokpaardje van haar en gaat nergens over en is bovendien onjuist.
    Lees bijv.:
    http://www.axa-schengen.com/en/axa-schengen-travel-insurance?gclid=COmu3KOM7roCFSbHtAodcGQAIg maar er zijn er veel meer
    Zij heeft bijv nooit twee offertes aangevraagd en nee, met
    een hartkwaal of kun je beter niet zes weken naar Australie gaan

    #197273
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ HansPiet

    Zacht slapen doe ik gelukkig ook zonder jouw wens.!!
    En zoals altijd op dit forum, worden er altijd allerlei niets toedoende onderwerpen bij gehaald, ik heb alweer spijt dat ik gereageerd heb.
    Er werd wat gevraagd over de zorgverzekering bij emigratie naar Frankrijk…c’est tout!!!

    #197241
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ HansPiet

    Oh ja nog even dit, het zou erg aangenaam zijn, om Uw mail na te lezen voor u deze verstuurt, vanwege de taal/type fouten die er in staan, beetje slordig!!!

    #197242
     bosbess
    Deelnemer

    HansPiet, ik had er voor gekozen om dit onderwerp niet nóg verwarrender te maken voor Bastien dan jij het onnodig al hebt gemaakt. Ik wilde dus niet meer reageren. Maar deze onverhoedse en onhoffelijke persoonlijke aanval dwingt me ertoe. Bastien heeft gevraagd hoe de zorgverzekering is geregeld voor gepensioneerden die naar Frankrijk emigreren. Daar heb ik antwoord op gegeven. Ook jou heb ik netjes te woord gestaan. Nu je je gelijk niet kan halen, word je persoonlijk en lelijk en probeer je alsnog via een andere weg gelijk te krijgen. Op een klein onderdeel van mijn antwoord dat ik er als een soort extra informatie had bijgevoegd. Ook daarover zijn vele bijdragen geschreven op de website waarnaar ik hierboven heb verwezen. Maar je bent kennelijk vastbesloten om mij aan de schandpaal te nagelen en je neemt niet de moeite om mijn link te lezen.

    Je hebt volkomen ongelijk gehad met hetgeen je vol poeha verkondigde en het had je gepast je excuses aan te bieden aan Wim, die zoveel goede informatie op deze website verzorgt. Maar nee, nu ga je om je heen slaan. Dit onderwerp is niet mijn hobby. Voor dit onderwerp bestaat een complete website/forum voor Nederlanders in de hele EU. Naar die website heb ik hierboven verwezen. Ik houd alle informatie daarop bij en als iemand er een vraag over stelt dan vertel ik objectief en zo kort mogelijk hoe het in elkaar steekt.

    Franca wil ik hierbij vriendelijk bedanken voor haar duidelijke reactie, vooral voor Bastien.

    #197240
     Wim Bavelaar
    Moderator

    Beste Kasbergen, uw ‘verstuurd’ moet overigens ‘verstuurt’ zijn, dus niet zo handig om iemand anders op taalfouten wijzen.
    Voor het overige moet HansPiet als de wiedeweerga hoffelijker worden in zijn reacties op forumbijdragen. C’est le ton qui …… etc.

    Wim

    #197265
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik meen dat Bosbess gelijk heeft met zijn postings in deze draad. Wel een kanttekening: ZVW-verzekerden kunnen voor wettelijke zorg ook in Macedonie en Australie terecht met hun door een Nederlandse verzekeraar afgegeven EHIC-kaart. Verdragsgerechtigden met hun door CvZ afgegeven EHIC-kaart kennelijk niet: het dekkingsgebied is dan EU/EER/Zwitserland (m.u.v. het woonland).

    #197263
     bosbess
    Deelnemer

    Dankjewel Jan voor deze aanvulling. Wat vreemd dat er verschillen bestaan tussen de EHIC-kaart die aan inwoners van NL wordt verstrekt (door hun zorgverzekeraar) en de EHIC-kaart die aan verdragsgerechtigden door het CVZ wordt verstrekt. Weet je ook waar dat verschil op is gebaseerd? Ik neem toch aan dat de uitzonderingen Macedonië en Australië berusten op bilaterale verdragen met Nederland. Die zouden dan toch ook voor NL verdragsgerechtigden moeten gelden? Is zo’n onderscheid niet in strijd met EU-recht? En heeft NL met andere landen dan deze twee geen verdrag gesloten op dit gebied?

    #197234
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Bosbess
    Ook ik neem aan dat het feit dat de EHIC van ZVW-verzekerden ook in Macedonie en Australie geldt voortkomt uit bepalingen in de bilaterale sz-verdragen met Nederland. Namelijk bepalingen dat men voor spoedeisende zorg bij verblijf op elkaars grondgebied recht heeft op de daar bestaande wettelijke zorg. Wel hebben de regeringen niet konsekwent die functie aan de EHIC kaart toebedeeld, want dergelijks staat ook in het verdrag met ex-Joegoslavie dat geldig is voor Servie en Montenegro: maar dara is de Nederlandse EHIC kaart dus niet geldig. Dat verdragsgerechtigden vanuit de EU dat recht niet hebben komt omdat ze niet onder die bilaterale verdragen vallen. Ook het EU-recht dwingt niet tot uitbreiding buiten het EU (en EER) grondgebied. Zoals je elders hebt kunnen lezen heeft de EC aangekondigd dat er een aanbeveling van de Adm. Commissie komt die wel rechten op zorg buiten Europa (onder voorwaarden) zou regelen voor verdragsgerechtigden. Ik moet het nog zien. Naar verluidt ligt (ook?) Nederland dwars op dit onderwerp.

    Ik zie meer in een proefproces waarbij het woonland van een verdragsgerechtigde (het woonlandorgaan dus) , indien dat werelddekking biedt of een relevant bilateraal verdrag met een buiten-Europees land heeft, eens een keer aangesproken wordt op de medische kosten door een verdragsgerechtigd gemaakt tijdens een reis buiten EU/EER/ZWitserland. Die zijn volgens mij op grond van Vo883/2004 door het woonland declarabel bij het bevoegde orgaan (CvZ) indien er met werkelijke kosten wordt afgerekend. Typisch een taak dus voor een verdragsgerechtigde wonend in Frankrijk. Je hoeft niet per se een hartaanval in Zuid-Amerika te krijgen voor zo’n proefproces lijkt me. Een reeds bestaande ziekte (of gebrek) die (dat een bezoek aan een (huis)arts of enige medicijnen op reis vergt, zou voldoende zijn.

    #197237
     bosbess
    Deelnemer

    Je bedoelt waarschijnlijk, als ik het even mag vertalen, dat een verdragsgerechtigde in Frankrijk met bijvoorbeeld een leveraandoening, die daarvoor op reis in Zuid-Amerika een huisarts/specialist moet bezoeken, de rekening indient bij de CPAM. Als de CPAM dan weigert te betalen moet deze persoon gaan procederen volgens jou. Ik denk dat het toch wel om duizenden euro’s moet gaan, dus om bv de kosten van een ziekenhuis-opname, wil iemand aan een langdurig en kostbaar proces beginnen. Je zou er nog een hartkwaal bij krijgen! We hebben bovendien al eerder gezien dat sommige kantoren van de CPAM, ik meen me te herinneren bv in Bordeaux, wél dergelijke kosten vergoedde. Misschien omdat het vrij lage bedragen betrof? Bij hogere bedragen zullen ze wellicht moeilijker doen.

    #197238
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als sommige CPAM kantoren wel vergoeden en andere niet is dat een reden temeer om op hoger niveau een uitspraak te krijgen over de Franse wetstoepassing. Misschien eerst via een federatieve autoriteit, en later via de rechter. Ik zou toch blijven mikken op een zaak waar weinig kosten in geding zijn. Als ICNG zich wat inspant , moeten die wel te vinden zijn. Een in Duitsland of Zwitserland wonende gepensioneerde verdragsgerechtigde zou het ook kunnen doen, maar ik denk dat deze dan kosten gemaakt zou moeten hebben in een verdragsland van Duitsland of Zwitserland.

    #197239
     bosbess
    Deelnemer

    Die ICNG kon ik opgoogelen: Internationale Club van Nederlandse Gepensioneerden. Maar wat bedoel je met een “federatieve autoriteit”?

    #197233
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Die federatieve autoriteit is een vergissing van me. ik bedoelde: een nationale (Franse) autoriteit die gezag heeft over de CPAM kantoren. Het lijkt me wenselijk dat deze zich uitspreekt over zich verschillend gedragende CPAM-kantoren alvorens een proefproces zou worden gestart.

    De EC kan het ook doen, maar kennelijk zit deze nu al op een duidelijk andere lijn, gegeven het antwoord van commissaris Andor aan EP-lid Ria Oomen. Daaruit is af te leiden dat het pensioenland aan verdragsgerechtigden verplichtingen heeft, of liever; zou kunnen aanvaarden op basis van een Aanbeveling van de Administratieve Commissie, voor buiten Europa geleverde (speoedeisende) zorg voorzover de ziektekostenwetgeving of verdragen van dat pensioenland ook aan wettelijke verzekerde ingezetenen daarin voorzien.

    Ik acht een dergelijke Aanbeveling wel mogelijk, maar niet in lijn met de teksten van art. 24 en 25 Vo883/2004 (misschien wel enigszins in lijn met de Patientenrichhtlijn die sinds 25 oktober 2013 directe rechtskracht heeft ook als staten deze niet geimplementered hebben in eigen wetgeving). En daarom moet ik nog zien dat die Aanbeveling er met consensus van de 32 bewtrokken staten zal komen.

    #197232
     bosbess
    Deelnemer

    Ik vertaal weer even: De NL Euro-parlementariër Ria Oomen heeft dus vragen gesteld aan de Europese Commissie en het antwoord daarop (bij monde van de heer Andor) luidt dat het aanbeveling zou verdienen als het pensioenland zijn “verdragsgerechtigden” bij reizen naar het buitenland dezelfde rechten op zorg geeft als de in NL wonende zorgverzekerden. Maar volgens jou bestaat er weinig kans op dat dat ook echt gaat gebeuren. Dus?

    Volgens mij dus niks. Alles blijft zoals het is: verdragsgerechtigden hebben bij reizen binnen de EU/EER/CH recht op spoedeisende zorg. Bijverzekeren via reisverzekering is moeilijk, beperkt en duur. De enige hoop is dan dat het overleg tussen Europese Commissie en reisverzekeraars nog iets oplevert, maar ik vrees het ergste. Verzekeraars kijken naar het risico en verbinden daar een bepaalde premie aan. Verdragsgerechtigden zijn altijd ouderen met een statistisch hoog gezondheidsrisico. Bestaande ziekten zullen bij hen altijd uitgesloten blijven of slechts tegen torenhoge premies te verzekeren zijn.

    #197262
     Noë
    Sleutelbeheerder

    “.. De enige hoop is dan dat het overleg tussen Europese Commissie en reisverzekeraars nog iets oplevert”

    Mij is niet bekend dat er een overleg plaatsvindt. Ik zou daar , op een geschikt tijdstip, d.w.z. nadat tussen staten en de EC duidelijk is vastgesteld is welke de voorliggende wettelijke (gemeenschapsrechtelijk of nationaal) zorgrechten bij reizen buiten EU/EER/zw. zijn. Ik denk dat een dergelijk overleg geinitieerd zou moeten worden door SBNGB of het Europarlement of CvZ of de Adm. Commissie.
    wat betreft het uitsluiten van oudere verdragsgerechtigden (of premieverhogingen) vanwege gezondheidsrisico’s: dat doet de resiverzekeraar ook bij oudere niet-verdragsgerechtigden om dezelfde redenen. Wat echter van belang is , is dat de verdragsgerechtigde zoveel mogelijk dezelfde voorliggende wettelijke dekking krijgt als zijn verzekerde buurman ( de buurmnan in pensioenland en/of woonland), dat dit erkend en begrepen wordt door reisverzkeraars en dat op grond daarvan verdragsgerechtigden dezelfde reisverzekeringen worden aangeboden als aan die verzekerde buurman. Om dat te bereiken rust er m.i. een inspanningsplicht op VWS en de Administratieve Commissie. Daarom: Adm. Commissie: maak van die (geheime) concept-aanbeveling een definitieve, of beter nog: laat de SBNGB en anderen (bijv. het Europarlement, Tress) eerst oordelen over zo’n concept. Maar maak wel een beetje haast a.u.b.

    #197261
     bosbess
    Deelnemer

    Het zal je niet verbazen dat ik het geheel met je eens ben wat de doelstelling betreft: gelijke rechten voor inwoners van NL en verdragsgerechtigden. Of die wordt bereikt waag ik te betwijfelen en volgens mij jij ook.

    Voor de lezertjes kan ik wel de afkorting SBNGB verklaren: Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland, maar van Tress kan ook ik, net als Google, geen chocola maken. Bij Tress vraagt Google of ik stress bedoel en bij Tres krijg ik dit. Dus: wat is Tress? Dit is niet Uitpandigen.nl, maar een (buiten)gewoon forum.

    Ik zou het op prijs stellen als je je taalgebruik zou willen aanpassen aan normale mensen die niet zoals jij de hele dag met dit soort onderwerpen bezig zijn. En die begrijpelijkerwijs afhaken als ze deze voor hen abracadabra voorgeschoteld krijgen.

    #197260
     Wim Bavelaar
    Moderator

    De schrijfwijze is trESS, kan het ook niet helpen.
    De Europese Commissie financiert een netwerk van experts op het gebied van Europese sociale zekerheid: trESS (Training and Reporting on European Social Security). Het trESS-netwerk bestaat uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van de Europese wetgeving inzake sociale zekerheid, gecoördineerd door de Universiteit van Gent.

    Wim

    #197236
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Bosbess
    De website van Tress, als omschreven door Wim, is http://www.tress-network.org/
    Bevat een schat aan informatie: EHVJ en nationale jurisprudentie, bibliografieen, seminars met aankondigingen, agenda’s en presentaties, rapporten over specifieke sociale zekerheidsonderwerpen, etc.

    #197259
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Deze draad begon met de vraag hoe je in Frankrijk aan een zorgverzekering komt. Nou, als ik alles van te voren had geweten dan had ik mezelf (nog) niet overgeschreven naar dit overigens heerlijke land. Van het proberen om een carte vitale te krijgen kun je zo maar héél erg ziek worden! Ik ben al vanaf juni bezig en ik heb hem nóg niet. Eerst wilden ze documenten hebben die ik helemaal niet kón produceren, uiteindelijk heb ik met veel hulp van EDF het voor elkaar gekregen dat ze een dossier zijn gaan aanmaken bij de CPAM. Dat zal ergens in september geweest zijn, want ik ben in juli-augustus vier weken naar NL geweest.

    Nu heb ik een stuk papier gedateerd 10.10.13 dat heet ‘Attestation de droits à l’assurance maladie’ maar nog steeds (ook nu nog niet terwijl ik dit schrijf) géén carte vitale. Daarop staat een tijdelijk sociale zekerheidsnummer, een definitief nummer moet ik nog krijgen. Ik ben op 21 oktober gebeld door een juffrouw van CPAM die iets zei over een formulier dat ik moest invullen en insturen met twee foto’s. Dat zouden ze opsturen, kon nog wel een maand duren. Die maand is nu voorbij, ik heb ze daarnet zelf maar eens gebeld en volgens hen had ik ze verkeerd begrepen. Nu dus weer géén formulier? Ik ben het helemaal kwijt en wil graag van jullie weten of psychiaters hier vergoed worden, want ik word er langzamerhand simpel van. Volgens wat ik daarnet heb gehoord kan het nog wel maanden duren voordat ik die carte vitale eindelijk eens krijg. Snappen jullie het nog? Ik heb maar eens naar de ambassade gebeld en de zeer vriendelijke mevrouw daar zei dat je maar één ding kunt doen: er steeds maar zelf heen gaan met een goed boek. Dat wordt dus zoiets als slaapzakken voor de deur? Het lijkt wel Curaçao, daar moet je ook overal in persoon achteraan. Ik moet binnen een week naar Nederland, want ik vries er hier uit en het water moet afgesloten voordat mijn leidingen bevriezen, ik kan dus niet op die lui van CPAM gaan zitten wachten! Gelukkig heb ik van CVZ wel een EHIC-kaart zodat ik in NL wel terecht kan. Wie het weet mag het zeggen, ik heb te maken met CPAM in Moulins (03).

    #197235
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dit bericht staat o.m. op nederlanders.fr:

    “De zorgverzekering voor gepensioneerde Nederlanders in Frankrijk zorgt nog steeds voor veel beroering.
    Over deze zg. CVZ-problematiek zal de voorzitter van de FANF (Federatie van Nederlandse verenigingen in Frankrijk), prof. dr. Guido Smoorenburg, op vrijdag 29 november om 14.30 een inleiding verzorgen in Le Moulin in Bram. Tijdens deze presentatie zal hij ingaan op achtergronden van de “Regeling Verdragsgerechtigden” en problemen die zijn ontstaan bij bijvoorbeeld de bepaling van de bijdragen aan het CVZ, het vaststellen of men wel of niet onder de regeling valt (20% ging verkeerd) en de verzekering bij reizen in het buitenland. Daarbij zal hij aangeven wat er, in overleg met de FANF, is verbeterd. Tevens zal kort worden ingegaan op de situatie waarbij men niet via het CVZ is verzekerd maar woonachtig in Nederland (met bijvoorbeeld een tweede huis in Frankrijk) en plotseling aangewezen is op medische hulp in Frankrijk.

    De laatste ontwikkelingen in het overleg met het CVZ en het Ministerie van VWS en met de reisverzekeraars zullen aan bod komen. Kort zal worden ingegaan op wat vanuit de FANF individueel aan hulp kunnen geven. Er zal ruim gelegenheid zijn om vragen te stellen. De presentatie wordt ondersteund met dia’s.

    Le Moulin, Avenue Paul Riquet, 11150 Bram”
    En voorts op fanf.fr:
    Contact : Ad Vos, bram.lemoulin @ orange.fr / per telefoon 04 68 76 38 53 .
    Leden van andere clubs zijn van harte welkom

    #197264
     bosbess
    Deelnemer

    Banjoiste, ik geniet altijd van je mopperverhalen! Dat is natuurlijk een schrale troost, want het gaat wel precies zoals jij het beschrijft. Eerlijk gezegd zou ook ik, als ik die fijne regeling op basis van “vrijheid van personenverkeer” had gekend, me wel tien keer hebben bedacht voor ik me officieel naar Frankrijk liet overschrijven. Enfin, we zitten in het schuitje en we moeten meevaren.

    Voor degenen die geïnteresseerd zijn: de FANF heeft een brochure met veel informatie uitgegeven naar aanleiding van de vele vragen en opmerkingen die haar bereikten over de verdragsgerechtigdheid en aanverwante zaken. Deze is hier te vinden.

    #197231
     Noë
    Sleutelbeheerder
    Quote:
    Quote uit bosbess op 20/11/2013 18:04
    Banjoiste, ik geniet altijd van je mopperverhalen! Dat is natuurlijk een schrale troost, want het gaat wel precies zoals jij het beschrijft. Eerlijk gezegd zou ook ik, als ik die fijne regeling op basis van “vrijheid van personenverkeer” had gekend, me wel tien keer hebben bedacht voor ik me officieel naar Frankrijk liet overschrijven. Enfin, we zitten in het schuitje en we moeten meevaren.

    Voor degenen die geïnteresseerd zijn: de FANF heeft een brochure met veel informatie uitgegeven naar aanleiding van de vele vragen en opmerkingen die haar bereikten over de verdragsgerechtigdheid en aanverwante zaken. Deze is hier te vinden.

    Tja, als artiest moet je natuurlijk wel de amusementswaarde in de gaten houden, zo hoort dat nu eenmaal. Ik heb eerlijk en oprecht spijt van mijn uitschrijving, ik hoop dat de belasting het een beetje goed gaat maken, die zou hier iets gunstiger zijn dan in NL, zeker met de aanvallen op de koopkracht die dit kabinet pleegt.

    Helaas biedt het stuk van de FANF geen soelaas voor het probleem waar ik mee zit, ik heb nog geen enkele declaratie gedaan en heb dus (denk ik) nog niets af te rekenen met het CVZ. Waar ik mee zit is dat die figuren hier niet éénduidig kunnen zeggen hoe je nou aan zo’n carte vitale komt en hoe lang dat duurt. Vanmorgen hoorde ik dus dat zoiets enkele maanden zou duren.Waarom dan in vredesnaam? Als ze geconstateerd hebben dat ik kennelijk aan de voorwaarden voldoe, waarom zeggen ze dan niet meteen dat ze een paar foto’s moeten en prak zo’n kaartje in elkaar. Moeilijker hoeft het toch niet te zijn? Ik ben op dit moment al onder behandeling voor een verhoogde bloeddruk en ik weet niet of dit gepruts een vorm van klantenbinding is? Een beetje van me af trappen geeft me het gevoel dat mijn bloeddruk niet nóg hoger wordt………..

    Dus als iemand me eens kan zeggen waar ik iets of iemand kan vinden die aan de juiste touwtjes kan trekken dan houd ik me aanbevolen. Moeten we misschien bij het CVZ gaan klagen dat de aanmeldprocedures zo beroerd zijn? Als die twee clubs contact met elkaar hebben dan mag dat misschien wel eens aangekaart worden?

    #197274
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Op je carte vitale kan je 3 jaar wachten, op sommige plaatsen.

    #197275
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dan zal ik die attestation maar eens inscannen zodat ik af en toe een nieuwe kan printen, of anders even door een lamineerapparaat. Ik ken een Engelse die hier in de buurt woont en die krijgt het helemaal niet voor elkaar, heeft al jaren een of ander probleem met haar meisjesnaam en ze is pas een jaar geleden getrouwd!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 48)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?