Dit onderwerp bevat 50 reacties, 13 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 1 maand geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
15 september 2013 om 19:24 #199652NoëSleutelbeheerder
Beste mensen,
Ik wil mijn nieuwe garage gaan ventileren en dan kom je al gauw op Solarventi uit.
Daarover heb ik al van alles gelezen maar nu rijst bij mij wel de vraag, waarom niet zelf maken. Als ik op internet de prijs van de panelen zie moet zelf knutselen toch goedkoper zijn. Ventilator enz er bij en klaar. Heeft iemand al iets dergelijks gedaan.
– Verder vraag ik mij af of de kleine gaatjes aan de achterkant van de Solarventi panelen (dus waar de lucht mee aangezogen wordt) niet snel verstoppen door stof/vuil. Is daar iets over te zeggen door Solarventi gebruikers alhier?Willem
16 september 2013 om 15:08 #199681NoëSleutelbeheerderHallo,
Wij hebben sinds 3 jaar er 1 op het dak staan, en deze werkt goed.
In huis geen vocht meer en een lekkere droge lucht.Albert
16 september 2013 om 20:47 #199682NoëSleutelbeheerderAls ik het wel heb, draait de ventilator alleen er er zon op het zonnepaneel valt. Maar dat betekent dat, als de zon ’s ochtendsvroeg al schijnt, je toch een hoop vochtige ochtendlucht je huis in haalt?
Ik heb de vraag ooit aan de leverancier gesteld, maar nooit een antwoord op gehad.Mocht het toch goed werken, vind ik de vraag om iets dergelijks te maken wel interessant. Ben dus ook benieuwd naar de reacties.
Wim3
16 september 2013 om 22:06 #199683NoëSleutelbeheerderWim3,
volgens mij is dat niet zo erg. Je richt het paneel toch naar zuiden uit en dan vang je niet zo veel ochtendzon.
Zelf bouwen uit gebruikelijke componenten lijkt me een uitdaging!17 september 2013 om 00:24 #199680NoëSleutelbeheerderChristian,
Net nog even op de site van een leverancier gekeken. Die vermeld dat er warme lucht van buiten naar binnen wordt geblazen. Die lucht gaat m.i. toch condenseren in een koud huis?Wim3
17 september 2013 om 09:40 #199675NoëSleutelbeheerderWim3,
die leverancier had beter kunnen schrijven:
Er wordt opgewarmde lucht van buiten naar binnen geblazen.
Koude (dus droge) buitenlucht wordt door de ‘afvalwarmte’ van zonnepaneel en ventilator opgewarmd en daardoor gedroogd. Deze lucht kan dan in de binnenruimte vocht opnemen.
Als men in dit betoog de begrippen absoluut en relatief vochtgehalte gebruikt dan wordt het voor de leek niet begrijpelijker maar de ingenieur weet meteen waar het om gaat.Normaal is een huis in de herfst en tot midden in de winter door zijn thermodynamische traagheid warmer dan de omgeving. In het voorjaar doen zich dan situaties voor waar het buiten warmer dan binnen is, de binnenkomende lucht leidt tot condensatie in huis (observeren wij ieder voorjaar in ons huis in Frankrijk dat geen solarventi heeft en ongestookt overwintert; in het voorjaar 2013 hadden wij twee dagen lang een waterfilm op de koude tegelvloer!). Dan helpt alleen: goed stoken en krachtig luchten.
Nog een opmerking betreffend de ‘afvalwarmte’. Ieder fotovoltaisch paneel produceert ook warmte. Voor een solarventi gebruikt men er bewust een met slecht rendement, dus veel afvalwarmte. En de door de aandrijfmotor van de ventilator afgegeven warmte wordt ook gebruikt om de binnengeblazen lucht op te warmen.
17 september 2013 om 14:25 #199655NoëSleutelbeheerderZat te denken, zelf paneel kopen, en openmaken om aan de achterkant gaatjes te boren (nee niet in se cellen ;-)) Boeltje weer in elkaar zetten, frame maken en Fan monteren. Aan materiaal is het ongeveer de helft tot een derde van een solarventi. Als ik Christian z’n reactie lees krijg ik er steeds meer zin in. Het enige waar ik nog niet uit ben is het mogelijk verstoppen van de gaatjes. (Denk maar eens aan een PC van een paar jaar oud) Het kan in elk geval een leuke winterklus zijn!!!
Willem18 september 2013 om 10:28 #199654NoëSleutelbeheerderWat gezocht op internet. Een vergelijkbaar systeem is Solarmagic. Dat is een goedkoper, schijnt wel iets lagere opbrengst te hebben, maar is makkelijker zelf te maken. Je hebt alleen wel luchtruimtes nodig tussen dak en isolatie. Voor zo ver ik kan nagaan is er alleen een klein zonnepaneel nodig voor de aandrijving van de ventilator.
Wim3
18 september 2013 om 11:58 #199689NoëSleutelbeheerderZiet er allemaal knutsel-geschikt uit bij Solarmagic.
18 september 2013 om 13:18 #199653NoëSleutelbeheerderHoudt er in het geval van Solarmagic wel rekening mee dat je bij gebruik van rollen glas- of steenwol eerst een damp-open doek toepast omdat je anders de vezels van het isolatiemateriaal je huis ingeblazen krijgt (al zit er wel een filter in het systeem).
Wim3
19 september 2013 om 17:19 #199658NoëSleutelbeheerderVolgens mij is zo’n Solarventi een bak waarin lucht wordt opgewarmd en dan door een zon gestuurde ventilator het huis wordt ingeblazen. Dus zoeken op bv homemade solar hot air collector fan, dan vind je een “Almost Free Solar Hot Air Collector”
wimb21 oktober 2013 om 15:51 #199659NoëSleutelbeheerderEven updaten, ik heb Solarmagic spul gekocht (keurige levering) en een beetje aangepast. Ik heb het paneel op de zuidkant van mijn garage opgehangen met twee scharnieren en een slotje. Erachter zit de buis met de de ventilator. Ik kan dus eenvoudig het paneel als een raampje opendoen om bij de ventilator en het rooster te komen (reiniging/reparatie/niet gemakkelijk te stelen) Aan de binnenkant vd garage op de ventilatorbuis zat de aan/uit schakelaar op het afsluitbare rooster, onhandig omdat hierdoor het afsluiten verhinderd werd dus de schakelaar eruit gehaald en in een electra lasdoosje gemaakt. Het kabeltje heb ik direct na binnenkomst buis door de buiswand buitenom naar het lasdoosje gelegd. Alles werkt prima, nu maar afwachten tot na de winter wat het succes is.
Willem27 oktober 2013 om 15:01 #199660NoëSleutelbeheerderWillem, ik ben erg benieuwd naar je bevindingen in het voorjaar! Laat het ons weten!
Wim3
27 oktober 2013 om 18:50 #199661NoëSleutelbeheerderZal ik zeker doen
Willem4 maart 2014 om 21:10 #199679NoëSleutelbeheerderAfgelopen week zijn we in ons huis (Correze) geweest. Ons stenen huis daar is van nature niet erg vochtig maar voelt vlak na een winter wel wat klammig aan. De garage (ongeïsoleerd en alleen dampremmend folie aan de binnekant) was echter kurkdroog. Mijn eerste indruk is dus positief en ga mij nu beraden op nog een paneel, maar dan voor het huis. Hoe het met de “vervuiling” van de ventilatorbuis staat weet ik nog niet want afgelopen week hadden we veel regen. Dus die controle komt in de zomer wel
Willem3 oktober 2014 om 13:11 #199673NoëSleutelbeheerderIk vroeg me af of er nog nieuwe ervaringen en/of inzichten waren opgedaan met solarmagic? Overweeg om ook systeem in elkaar te knutselen, maar vraag me af hoe ik de instromende luchttemperatuur kan verhogen bij wandmontage. Op de solarmagic website is op foto’s een plexiglas paneel te zien. Heeft iemand ervaring hiermee? Op zich is het eenvoudig om dit in elkaar te bricoleren lijkt me
Groet,
Kees3 oktober 2014 om 21:43 #199674NoëSleutelbeheerderDag Kees, in juli ben ik in Frankrijk geweest, alles droog, werkend en schoon!!
Heb even de ventilator en het zeefnetje/filter gecontroleerd maar schoon.
Voel verder niet zo de behoefte om nog meer iets te doen om de lucht op te warmen.
Als de zon in de beschutte dakpunt waar het paneel hangt ahw vastloopt is het daar al iets warmer. Wel denk ik er over om nog een paneel te maken voor mijn huis.
Willem23 december 2014 om 22:43 #199668NoëSleutelbeheerderMijn solarknutselproject is bijna klaar.
Ongeveer 160 colablikjes, 2 ventilatoren, een zonnepaneeltje en een houtenbak met plexiglas moeten ons huis enigszins drooghouden.
Het is overigens een illusie te denken dat je bijna zonder kosten klaar kunt zijn.
Alles bij elkaar gerekend ben je toch nog een aardig bedrag kwijt aan materialen.24 december 2014 om 11:32 #199669NoëSleutelbeheerderWim3 (marhout),
graag een beetje meer details.
Bouwtekening?
Operationeel schema?
Plaatsingsfoto?24 december 2014 om 14:22 #199670NoëSleutelbeheerderHet principe:
Buitenlucht wordt aan de onder-achterzijde van de bak aangezogen door een ventilator. Deze blaast tevens de lucht in de blikjes. Boven-achterin de bak zit een 2e ventilator die de (opgewarmde) lucht uit de blikjes zuigt en via een slang het huis in blaast. De beide (stille) 12V ventilatoren zijn aangesloten op een 12V zonnepaneel. Hiermee wordt bereikt dat alleen er lucht het huis in komt als de zon schijnt. Het is nog een beetje experimenteren met de afstelling: hoe snel gaan de ventilatoren draaien. Mochten die te vroeg gaan draaien (en de uitgeblazen lucht dus nog niet warm genoeg is), ga ik een ‘snapdisc’ (temperatuurschakelaar) plaatsen die de uitkomende luchttemperatuur meet en de ventilatoren pas inschakelt als een minimumwaarde bereikt is.Zie voor het principe het plaatje dat ik hierover op internet vond:
Bouwwijze:
Een rechthoekige bak van hout, aan de binnenzijde bekleed met tempex, daarover heen een laag zilverfolie.
De bak is verdeeld in een ‘luchtinstroomruimte’,blikjescompartiment en een ‘luchtuitstroomruimte’. Over de hele voorkant een plaat van Plexiglas. Eerst wilde ik Lexan gebruiken, maar dat is minder helder.De blikjes zijn aan beide kanten opengemaakt met een gatenzaag en aan elkaar gekit met siliconenkit (voor het kitten eerst alle blikjes goed schoonmaken).
Als alles in de bak gemonteerd is, het geheel met hittebestendige verf spuiten. Plak wel eerst de nog blanke tempex-delen af, want de verf vreet het tempex compleet op.Montage:
De bak bijvoorkeur onder een hoek van 60 graden naar de zon richten.
Idem zonnepaneeltje.
Bij ons komt het geheel (voorlopig) tegen de schuurdeuren aan te staan. Voorlopig, omdat ik verwacht dat de burgemeester wel weer moeilijk gaat doen ivm met beschermd dorpsgezicht. Als alles goed werkt ga ik de constructie ws. naar het dak verhuizen.
Helaas heb ik nog geen foto’s van een gemonteerde situatie, omdat we op dat moment terug moesten naar NL. De bak is klaar en geschilderd, maar wacht dus nu op nog op de montage.24 december 2014 om 15:53 #199671NoëSleutelbeheerderWim3,
bedankt voor de duidelijke informatie!
En success met de montage op het dak. Nomale dakhellingen van 40 – 60° zijn in onze (en de Franse) breedtes geschikt voor de montage van dit soort paneelen.24 december 2014 om 20:14 #199672NoëSleutelbeheerderEeeh, mag het ook met bierblikjes? 😉
25 december 2014 om 17:28 #199662NoëSleutelbeheerderJa Willem, mag ook met bierblikjes, als je ze niet schoonmaakt heb je meteen een verwarming met alcoholgeur 🙂
26 december 2014 om 09:34 #199663NoëSleutelbeheerderIk heb een beetje gegoogelt met ‘stack of cans’ en kwam meer dan een dozijn soortgelijke oplossingen tegen, meestal uit USA of AUS.
26 december 2014 om 11:17 #199656NoëSleutelbeheerder@Christian,
Klopt.
Daar heb ik het ook van afgekeken. Beter goed gejat, ….
Nu ons continent nog 🙂26 december 2014 om 15:38 #199664NoëSleutelbeheerderBen benieuwd naar het resultaat, voor mijn schuur wellicht te gebruiken, op mijn dak zal ik geen instemming krijgen met mams haha. Het idee is natuurlijk helemaal niet gek, tis alleen niet zo fraai op het dak.
Willem9 maart 2015 om 20:12 #199676NoëSleutelbeheerderBij deze even een update van onze cola-verwarming.
De proefopstelling is gereed. Voorlopig op de schuurdeur gemonteerd waarbij de warme uitstromende lucht door een flexibele slang de keuken wordt ingeblazen.
De eerste bevindingen zijn positief.
De buitentemperatuur was 12 graden en de zon scheen flink. De uitstromende lucht bereikte op een gegeven moment een temperatuur van 60 graden! Hoe feller de zon scheen hoe sneller de ventilatoren gingen draaien. Bij het verdwijnen van de zon kwamen de ventilatoren vanzelf tot stilstand. Zo kwam er dus alleen opgewarmde lucht het huis binnen.
Of de capaciteit van de ingeblazen lucht voldoende is om het huis goed geventileerd en droog te houden zal de praktijk nog moeten uitwijzen.Wim3
9 maart 2015 om 23:49 #199677NoëSleutelbeheerderIk ga hetzelfde principe toepassen onder een leien dak, want het viel mij op dat die leien snel opwarmen in de zon. Aan de binnenzijde beplaat ik de chevrons, zodat er een snel opwarmende ruimte ontstaat in de tussenruimte. Aan de ene kant maak ik een opening voor de luchtinlaat en circa 2 meter verder maak ik een opening voor de luchtuitlaat waar ik 1 of 2 computerventilatoren op monteer. Die moeten de verwarmde lucht naar binnen blazen via een (inpandige) buis. Mijn opstelling ziet er dan als volgt uit: een zonnepaneeltje buiten, dat via een regelaar een accu voedt. Die voedt een temperatuursensor (vraagt een stabiele voeding) die op zijn beurt bij een luchttemperatuur van >30ºC de 1 of 2 ventilatoren aanzet.
De lucht wordt dus van binnenuit aangezogen en uitgeblazen, het aangezicht buiten verandert nauwelijks door een klein paneeltje en de beoogde loodaccu met VdS-nr. is door de vereniging van schadeverzekeraars officieel toegestaan voor gebruik in alarminstallaties. De bedoeling is dat het systeem permanent, autonoom en veilig kan werken; ook als we er een paar maanden niet zijn.
Binnenkort ga ik het uitproberen in Frankrijk en als het me lukt foto’s te uploaden zal ik verslag doen.Jean
11 maart 2015 om 00:22 #199678NoëSleutelbeheerder13 mei 2015 om 23:37 #199665NoëSleutelbeheerderIk had beloofd nog met resultaten te komen van mijn ‘colaverwarming’.
Vanaf december tot mei heb ik een datalogger opgehangen, die zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meet (in huis).
Resultaat: VOOR de plaatsing een constante Relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 84%.
NA de plaatsing: de luchtvochtigheid is gemiddeld genomen afgenomen. Met pieken naar beneden als de zon scheen. De temperatuur steeg een heel klein beetje. Maar alle deuren in huis staan tijdens onze afwezigheid open.
Dus vooralsnog zijn de resultaten positief. We laten het geheel nog een tijdje hangen. Als het blijft voldoen, zullen we ws. de constructie naar het dak verhuizen. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.