Réaliser des constructions avec de la pierre

Dit onderwerp bevat 15 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #202012

    Of het nu gaat om een tuinmuurtje – leuke klus als aftrap van het voorjaar – of om iets heel uitdagends als een compleet huis bouwen met pierres récupérées, u kunt het allemaal lezen in deze speciale internet Paasbundel van SystèmeD.

    #202013
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ben nooit zo enthousiast over Systemed, neem hun voorbeeld voor het repareren van een scheur in natuursteen: consolider-mur-pierres-lezarde
    Neem cement en ijzer…. maak een goed cementmengsel … Werk af met een kleurpoeder mengsel. Wellicht fijn voor de doehetzelver.

    Mij stuit dat tegen de borst met een eeuwen oud pand. Ik kies dan voor de Syrische werkwijze http://www.meda-corpus.net/libros/pdf_fiches/syria_eng/rehab/1-07%20FR.pdf En dan de eerste methode, en niet het alternatief.
    Sowieso is http://www.meda-corpus.net (even doorzoeken: sectie France) een goed inlees begin.

    #202014
     Noë
    Sleutelbeheerder

    “De la pierre” moet zijn “en pierre” 🙂

    #202015

    Chapeau capitaine, dan ben je beter geïntegreerd in de Franse taal dan de redactie van SystèmeD.

    #202016
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is maar een klein vlekje, dat is wel weg te poetsen. Moeten ze iets nieuws verzinnen of volstaat verbeteren?

    #202017
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens mij hoort “avec de la pierre” bij “réaliser” en dan is het goed.
    Werken met steen : travailler avec de la pierre
    Een stenen muur : un mur en pierre

    Réaliser des choses avec de la pierre / Une réalisation en pierre.

    Voor de zekerheid ga ik het nog maar eens vragen aa, mijn spécialiste.

    wimb

    #202018
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wannox heeft – en niet voor de eerste keer – helemaal gelijk. Overigens zouden hier beide constructies mogelijk zijn. réaliser van constructions-en-pierre of réaliser avec de la pierre van constructions, om het maar even op z’n néerlançais toe te lichten.

    #202019

    Wimb, vragen aan specialisten staat vrij, maar wanneer ik bijvoorbeeld op één van de vele “grammaire” websites lees: “La série de tests qu’ils ont réalisée avec des spécialistes a été réussie.” dan hoef je m.i. niet verder te zoeken. Voortaan zal ik mijn opmerkingen met een klaarblijkelijk niet meteen duidelijke ironische ondertoon wat minder vormgeven naar modellen zoals je die in handboeken over “The language of meetings” tegenkomt.

    #202020
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ze weten het nu zelf ook ‘juist’ te spellen, alleen gebruiken ze nog steeds cement en worden daar in de commentaren al op gewezen! In 2015… Niets geleerd. Methode is belangrijker dan de grammatica.
    https://www.systemed.fr/videos-bricolage/reparer-mur-pierre-avec-enduit-mortier,1947.html

    #202021

    Om Rata’s waarschuwende woorden voor wellicht nog argeloze lezers toe te lichten: cement maakt meer kapot dan je lief is. Zeker in de traditionele bouw. Voor hen die de theorie van de Franse grammatica niet vermag te boeien twee links naar de theorie van kalkmortels. In de eerste plaats een klassieker van Monumentenzorg, en ter aanvulling een Engels betoogje uit 1995 dat ook nog steeds niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Van theorie naar praktijk: lekker wat rommelen met de bouw van een tuinmuur, iets over rejointoyer en tot slot een link over het aanbrengen van een traditionele pleisterlaag.

    #202022
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Om de waarschuwing nog meer in perspectief te zetten dan Rob al heeft gedaan; het werken met cement is vooral een probleem voor de toekomst. Om goed bestendig te zijn tegen de schokken en bewegingen die nog gaan komen, is kalkmortel een betere barrière in klassieke bouw.

    Het beweegt wat mee, is vochtregulerend, licht elastisch en beter bestand tegen schokken, zoals die van veranderingen in temperatuur of van fysieke aard. Je moet voorbereid zijn op die toekomst. Met je cementvoeg ziet het er op korte termijn wel goed uit, maar je moet vooruit kijken.
    Kan je muur dan ook tegen de ontwikkelingen, de aardbewegingen, de temperatuur wisselingen?

    Mijn huis is al erg oud en mede door die kalkbasis heeft zij de tand des tijds doorstaan. Hoe goed je ook zoekt, je zult niets vinden in mijn huis dat daar alleen maar zit voor de sier, de hele constructie is doordacht, praktisch en gemaakt van materialen die de tijd doorstaan.

    #202024

    Bij het bouwen met stenen hoort ook mortel, dus vanochtend kwam SystèmeD met een verzameling links naar eerder gepubliceerde artikelen. La chaux komt er wederom wat bekaaid af, maar wordt deze keer in elk geval wel genoemd. Voor bijvoorbeeld het voegen in de traditionele bouw kunt u beter te rade gaan bij de vele gespecialiseerde websites en blogs. Of een cursus volgen. Een dagje uit kan ook: zien hoe gedurende de afgelopen twintig jaar er gewerkt is met de middeleeuwse technieken en bouwmaterialen aan de bouw van het chateau Guédelon.

    #202026
     Noë
    Sleutelbeheerder

    We gaan ook verhuizen!
    Na jaren met veel plezier in de voormalige ruine te hebben gewoond gaan we een bergje hoger ;>)
    Dat wordt weer sjouwen en breken, maar het nieuwe uitzicht is ook fantastisch. Dus kalk… en hout… daar gaan we weer.

    #202025

    Rata, verrassend, wordt het een site isolé, zonder elektra en internet? Of blijf je nog in de bewoonde wereld met ijverige Consuel controleurs en immer hulpvaardige helpdesks als die van Orange? Succes met de klussen.

    #202023
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hoi Rob,

    We zijn al een paar weken bezig, maar ook hier is gelukkig internet!
    Het is gewoon een hele mooie -nog meer- rurale omgeving, en ik ben bang dat de Consuel ook hier op bezoek moet komen. Ik heb nu wel ervaring in de aanleg. Tot die tijd, is het improviseren met een coffret de chantier provisoire. Beetje lastig, maar ik probeer de stroomvoorziening hier ook veilig te houden.

    #205014
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik ben aan experimenteren met een goede samenstelling zand om de verweerde gevel te repareren c.q. voegen.
    Ik werk aan een mengsel van fijn (0-2) wit zand, ocre zand (0-2), gris grof (0-4) rivierzand en heel grof (0-10) losse steentjes. Dat lijkt visueel het meest op het origineel. Omdat er witte kalk bij komt kan ik de kleur pas beoordelen na het drogen.

    Om de verontreiniging uit het buiten opgeslagen zand te krijgen, moet ik wel continue zeven, nadeel is dat de zeef op een gegeven moment verstopt raakt, na tiental keer zeven werkt het niet meer, en moet ik hem uitkloppen. De mixverhouding luistert ook vrij nauw, om controle over het proces te houden, heb ik de volgende verhoudingen genoteerd:
    3 delen ocre – 1 deel wit – 1/2 deel gris – 1/2 deel grove steentjesmix. En dan 1: 3.3 witte hydraulische kalk, (en eventueel 5 % witte cement aan de windrichting kant, dat is nog altijd veel minder dan de 20% die in Batichaux zit).

    De natuursteen gevel bestaat uit verschillende hardheden: graniet/kalksteen/gneiss achtige.
    Ervaring uit het verleden gaf met deze verhouding goede resultaten, ook na strenge vorst en hete zomers. Wat echt bestendig is en wat niet, is toch moeilijk in te schatten, het schijnt dat de onderlinge verhoudingen tussen grof en fijn zand de cohesie bewaren en ruimte geven voor het opvangen van kleine bewegingen zoals uitzetting en krimp.
    Maar de ervaringen zijn divers, ik lees op internet veel verschillende meningen, over verhoudingen en mixen, om daar de juiste uit te vissen is en blijft lastig. Echt duidelijk is het niet en je moet het allemaal zelf uitzoeken, vandaar dat ik die EU site over restauratie aanbeveel. Er is ook info te vinden bij de producent Chaux de Saint-Astier.

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?