Réaliser des constructions avec de la pierre

Forums Bouwen, verbouwen en klussen in Frankrijk Réaliser des constructions avec de la pierre

Dit onderwerp bevat 11 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Rob van der Meulen 13 uur, 22 minuten geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #167825

  Rob van der Meulen
  Participant

  Of het nu gaat om een tuinmuurtje – leuke klus als aftrap van het voorjaar – of om iets heel uitdagends als een compleet huis bouwen met pierres récupérées, u kunt het allemaal lezen in deze speciale internet Paasbundel van SystèmeD.

 • #167826

  ratatouille
  Participant

  Ben nooit zo enthousiast over Systemed, neem hun voorbeeld voor het repareren van een scheur in natuursteen: consolider-mur-pierres-lezarde
  Neem cement en ijzer…. maak een goed cementmengsel … Werk af met een kleurpoeder mengsel. Wellicht fijn voor de doehetzelver.

  Mij stuit dat tegen de borst met een eeuwen oud pand. Ik kies dan voor de Syrische werkwijze http://www.meda-corpus.net/libros/pdf_fiches/syria_eng/rehab/1-07%20FR.pdf En dan de eerste methode, en niet het alternatief.
  Sowieso is http://www.meda-corpus.net (even doorzoeken: sectie France) een goed inlees begin.

 • #167831

  capitaine
  Participant

  “De la pierre” moet zijn “en pierre” 🙂

 • #167833

  Rob van der Meulen
  Participant

  Chapeau capitaine, dan ben je beter geïntegreerd in de Franse taal dan de redactie van SystèmeD.

 • #167834

  ratatouille
  Participant

  Het is maar een klein vlekje, dat is wel weg te poetsen. Moeten ze iets nieuws verzinnen of volstaat verbeteren?

 • #167835

  wannox
  Participant

  Volgens mij hoort “avec de la pierre” bij “réaliser” en dan is het goed.
  Werken met steen : travailler avec de la pierre
  Een stenen muur : un mur en pierre

  Réaliser des choses avec de la pierre / Une réalisation en pierre.

  Voor de zekerheid ga ik het nog maar eens vragen aa, mijn spécialiste.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

 • #167836

  Fransco
  Participant

  Wannox heeft – en niet voor de eerste keer – helemaal gelijk. Overigens zouden hier beide constructies mogelijk zijn. réaliser van constructions-en-pierre of réaliser avec de la pierre van constructions, om het maar even op z’n néerlançais toe te lichten.

 • #167837

  Rob van der Meulen
  Participant

  Wimb, vragen aan specialisten staat vrij, maar wanneer ik bijvoorbeeld op één van de vele “grammaire” websites lees: “La série de tests qu’ils ont réalisée avec des spécialistes a été réussie.” dan hoef je m.i. niet verder te zoeken. Voortaan zal ik mijn opmerkingen met een klaarblijkelijk niet meteen duidelijke ironische ondertoon wat minder vormgeven naar modellen zoals je die in handboeken over “The language of meetings” tegenkomt.

 • #167838

  ratatouille
  Participant

  Ze weten het nu zelf ook ‘juist’ te spellen, alleen gebruiken ze nog steeds cement en worden daar in de commentaren al op gewezen! In 2015… Niets geleerd. Methode is belangrijker dan de grammatica.
  https://www.systemed.fr/videos-bricolage/reparer-mur-pierre-avec-enduit-mortier,1947.html

 • #167839

  Rob van der Meulen
  Participant

  Om Rata’s waarschuwende woorden voor wellicht nog argeloze lezers toe te lichten: cement maakt meer kapot dan je lief is. Zeker in de traditionele bouw. Voor hen die de theorie van de Franse grammatica niet vermag te boeien twee links naar de theorie van kalkmortels. In de eerste plaats een klassieker van Monumentenzorg, en ter aanvulling een Engels betoogje uit 1995 dat ook nog steeds niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Van theorie naar praktijk: lekker wat rommelen met de bouw van een tuinmuur, iets over rejointoyer en tot slot een link over het aanbrengen van een traditionele pleisterlaag.

 • #167840

  ratatouille
  Participant

  Om de waarschuwing nog meer in perspectief te zetten dan Rob al heeft gedaan; het werken met cement is vooral een probleem voor de toekomst. Om goed bestendig te zijn tegen de schokken en bewegingen die nog gaan komen, is kalkmortel een betere barrière in klassieke bouw.

  Het beweegt wat mee, is vochtregulerend, licht elastisch en beter bestand tegen schokken, zoals die van veranderingen in temperatuur of van fysieke aard. Je moet voorbereid zijn op die toekomst. Met je cementvoeg ziet het er op korte termijn wel goed uit, maar je moet vooruit kijken.
  Kan je muur dan ook tegen de ontwikkelingen, de aardbewegingen, de temperatuur wisselingen?

  Mijn huis is al erg oud en mede door die kalkbasis heeft zij de tand des tijds doorstaan. Hoe goed je ook zoekt, je zult niets vinden in mijn huis dat daar alleen maar zit voor de sier, de hele constructie is doordacht, praktisch en gemaakt van materialen die de tijd doorstaan.

 • #167897

  Rob van der Meulen
  Participant

  Bij het bouwen met stenen hoort ook mortel, dus vanochtend kwam SystèmeD met een verzameling links naar eerder gepubliceerde artikelen. La chaux komt er wederom wat bekaaid af, maar wordt deze keer in elk geval wel genoemd. Voor bijvoorbeeld het voegen in de traditionele bouw kunt u beter te rade gaan bij de vele gespecialiseerde websites en blogs. Of een cursus volgen. Een dagje uit kan ook: zien hoe gedurende de afgelopen twintig jaar er gewerkt is met de middeleeuwse technieken en bouwmaterialen aan de bouw van het chateau Guédelon.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.