netwerk regionale hulpdiensten

This topic has 40 reacties, 17 stemmen, and was last updated 7 years geleden by de Mereltjes (26).

 • Auteur
  Berichten
 • #189944
   cabagnous
  Bijdrager

  Hallo Forummers,

  Verleden week heb ik gereageerd op een bericht met het idee om nieuwkomers te helpen. Het viel onder een onderwerp dat de volgende dag was verdwenen.
  Daarom heb ik er maar één reactie op gehad.
  Ik heb de fout gemaakt om geen nieuw onderwerp aan te maken. Bij deze dus.

  Het lijkt mij een leuk idee om nieuwkomers te helpen met de ervaringen die in ruime mate voorhanden zijn in dit forum.

  Een huis kopen; wij helpen met de taal, de koopakte kritisch doornemen; wij helpen. CPAM, Carte de Séjour, auto meenemen, camping beginnen, bankzaken, fiscale vragen, het is in ruime mate aanwezig.
  Dan hebben we nog zaken die nationaal zijn, zoals Christian voor het betere restauratiewerk, Bosbess voor moeilijk administratief uitzoekwerk, en zo zijn er veel meer.

  Voorwaarde is natuurlijk dat Wim er ruimte voor schept op het forum.
  Er zou zoiets moeten zijn als LDF Experts.

  Ik heb mij al aangeboden voor de Tarn et Garonne, maar ook voor mensen die hulp nodig hebben met het Frans.

  Dus concreet: Is dit iets? Is er behoefte aan?
  Zijn er genoeg forummers om Frankrijk te “coveren”?

  Ik ben benieuwd,

  Met vriendelijke groeten,

  Peter.

  #189967

  ’t Draadje is niet verdwenen : https://infofrankrijk.com/forum-2/bouwen-verbouwen-en-klussen-group11/bouwen-verbouwen-en-klussen-forum17/hallo-wie-kan-mij-helpen-met-de-electra-seine-maritime-thread661.0

  En ’t idee leek me niet verkeerd, maar bij nader inzien is dit forum er reeds. Wims reactie snijdt ook hout waar ’t commerciële aanbieders betreft.

  “LDF Experts” vind ik overigens niets, want ik heb iets tegen de aanduiding LDF en de kwalificatie ‘expert’ lijkt me te veelbelovend en nogal aanmatigend.

  Meedenkend met andere Peter : ik denk dat onze eerste zorg zou moeten zijn bij te dragen aan dit forum met ter zake doende, goede bijdragen. Waar meningen pas op ’n derde of vierde plaats komen als er om advies wordt gevraagd.

  Met ’n goed werkende zoekfunctie in dit forum èn in Het Oude Archief wordt infofrankrijk.com dan vanzelf ’n expertsysteem.

  Peter.

  #189968
   cabagnous
  Bijdrager

  ok, ik geef het op

  dank voor de reactie.

  mvg/peter

  #189969
   Silex
  Bijdrager

  @A’ardappelmannetje

  Het afkraken gaat je vandaag weer goed af, houd je kop als je niets positiefs te zeggen hebt.

  janv

  #189970

  Huh ? Dacht ik mee te denken (sinds gisteren reeds), blijk ik ’n “kop” te hebben die niets positiefs te melden heeft. En dan heet ik opeens “aardappelmannetje” bovendien.

  Tjongejonge, schiet mij maar lek.

  Peter.

  #189971
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Was het niet onnavolgbaar, Peter?

  #189972

  Ik geef ’t ook op, denk dat Jaap en ik over verschillende Van Dales beschikken want ik snap zijn herhaalde kwalificatie “onnavolgbaar” nog steeds niet goed.

  Wim B. en Steven mogen zich verder uitspreken over dit draadje, ik heb hen dit althans gevraagd. Voor de toekomst zult u ’t slechts met die ‘avatar’ moeten doen.

  Vale,
  Peter.

  #189973
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  Silex meldde: @A’ardappelmannetje
  Het afkraken gaat je vandaag weer goed af, houd je kop als je niets positiefs te zeggen hebt.
  janv

  Deze kwalificatie kan ik niet plaatsen. Peter van pfm reageerde rustig en zakelijk op het voorstel om een soort club van dienstverleners te ontwikkelen op basis van de aanwezige expertise hier op het forum en de website. Hij ziet niet zoveel in zo’n organisatie. Ik evenmin. Op de website is een hele club van NL adviseurs te vinden die landgenoten in Frankrijk met al dan niet betaalde raad en daad terzijde kunnen staan.

  De reactie van ‘houd je kop’ is daarom zeer ongepast.

  Wim

  #189974
   Taciturne
  Bijdrager

  In de “bovenwereld” van het forum kun je een vraag droppen en er reageert bijna altijd iemand op. Wel graag een heldere vraagstelling.
  Er is erg veel expertise bij de forumleden.
  Ook bestaat er een “onderwereld”. Dat zijn directe contacten tussen forumleden om een vraag of antwoord uit te spitten, vaak te vertrouwelijk voor openbare behandeling. Dat gebeurt heel veel.

  En onze kiezel vloog even uit de bocht..

  Steven

  #189975
   bosbess
  Bijdrager

  Er zijn hier véél ongepastere reacties ongehinderd de revue gepasseerd, zij het in zogenaamd “nette” bewoordingen. “Hou je kop” is daar kinderspel bij. Enfin, het is jammer van dit onderwerp, het idee vind ik sympathiek. Het zou verder uitgewerkt moeten worden, Peter heeft alleen maar een voorzet gegeven.

  Natuurlijk hebben we allemaal heel veel aan deze website en aan dit forum, maar de weerbarstige praktijk is vaak anders, zeker in het begin. Ik kom al sinds 1986 veel in deze streek, vanaf 2006 “woonde” ik hier zes maanden per jaar en ik kende dus al heel veel mensen. Maar toen ik vijf jaar geleden eenmaal echt was geëmigreerd heb ik me door een oerwoud van functionarissen (ambtelijke en andere) moeten worstelen. Fransen die je vaak als achterlijk beschouwen omdat je niet zo vloeiend Frans spreekt als zij. Wat was ik blij toen mijn zoon na mijn lange vergeefse zoektocht plotseling toch een huis voor me vond en daar technisch advies bij gaf. En dat mijn dochter, inmiddels al jaren met een Fransman getrouwd, me met raad en daad terzijde stond en bepaalde praktische zaken uitlegde. Nog steeds gaat ze, als de franse bureaucratische mentaliteit me weer eens dreigt te vermalen met me mee of belt ze even voor me op.

  Toen ik eenmaal kennis had gemaakt met InfoFrankrijk was ik al gauw beter op de hoogte van bepaalde regelgeving dan zij, maar dat neemt niet weg dat het zó fijn is als je iemand in het Nederlands je probleem kunt uitleggen, of als die persoon je in je moerstaal begeleidt of even dat lastige telefoontje pleegt. Daarom is het idee van Peter beslist de moeite waard.

  Maar… de uitvoering. Het enige wat ik als direct realiseerbare mogelijkheid zie is hetgeen Steven oppert: direct kontakt met iemand van het forum via Stuur bericht. Misschien is het dan een idee om bij iedereen ook (het nummer van) het departement te vermelden. Uit zo’n persoonlijk kontakt kan dan zonodig vanzelf eventuele praktische hulp voortvloeien. Ook zou Wim kunnen overwegen een lijst te maken van mensen die tot persoonlijk advies bereid zijn.

  #189976
   cabagnous
  Bijdrager

  Bosbess heeft het precies begrepen.
  Mijn idee is om mensen eventueel fysiek bij te staan, bij de burgemeester/prefectuur/makelaar/notaris enz.
  Voor algemene informatie is dit forum zeer geschikt evenals natuurlijk het onvolprezen boek La Maison.

  Peter

  #189977
   le bricoleur
  Bijdrager

  Peter en bosbess,
  nu is het duidelijker:
  Behalve de ‘digitale hulp op afstand’ via het forum elkaar ook ‘fysiek’ bij staan.
  Vergeten wij toch al die misverstanden(?), foute interpretaties of ongeschikte bewoordingen die hier gevallen zijn.
  Het lijkt me een overwegenswaardig voorstel.
  Alleen nog de juiste vorm hiervoor vinden.

  Dus, niet de kop in het zand, verder denken!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #189978
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  Precies Christian. Ik ben bereid om bij een goed doordacht plan, deze website als platform beschikbaar te stellen.

  Wim

  #189979
   dit
  Bijdrager

  Begrijp ik het goed, dat er per regio een of meer personen zouden kunnen zijn die met de nieuwkomer mee kunnen naar bijvoorbeeld een loket, notaris, school ed.? Dit lijkt me een heel goed idee. Veel nederlanders die tegenwoordig naar Frankrijk vertrekken hebben alleen al met de taal grote problemen. Er zijn nu vast al enkele departementen die zulke ‘steunpilaren’ herbergen. Wellicht kan op deze site een lijst komen van de mensen die nu al zulke hulp kunnen bieden. Hoe dit geregeld moet worden, tegen onkostenvergoeding bijvoorbeeld?

  #189980
   la gravetiere
  Bijdrager
  Quote:
  Quote uit bosbess op 14/09/2013 08:24

  Ik vind het geen gek idee. Ik kan me herinneren dat ik in het begin het eigenlijk wel moeilijk vond om de weg te vinden bij mij in de buurt. Gelukkig had ik een goede makelaar die veel voor me regelde. ook de Engelse “buren” gaven mij veel en goede adviezen en een forum lid bij mij in de buurt. Waar een goede aannemer of tuinman. wel of niet naar de burgemeester voor een verbouwing.leuke markten of feesten in de buurt.
  Uitstapjes enz.

  Je vind heel veel op dit forum, heel erg prettig maar een persoonlijk contact is toch ook wel leuk vind ik

  #189981
   cabagnous
  Bijdrager

  Beste Forumleden,

  Laat ik voorop stellen dat het Forum zoals het is leidend moet blijven in de gedachtewisseling over Frankrijk. Laat daar geen twijfel over bestaan.
  Dus vragen over elektriciteit/carte de sejour/import-export/plus value en wat nog meer, blijft in dit Forum.

  Maar, zodra iemand persoonlijke, dus fysieke hulp nodig heeft dan is er de ter plaatse aanwezige raadsvrouw/man die totaal onbezoldigd haar/zijn ervaring ter beschikking stelt.

  Dus, hoe dit vorm te geven?

  Wim Bavelaar is de baas van deze site, dus hij moet beslissen.
  Mijn suggestie is om op de “Home Page” een mededeling te plaatsen met de titel ” Hulp nodig in Frankrijk?”. Ga naar het Forum.
  In het forum wordt verwezen naar een lijst met 35 correspondenten voor de 97 departementen in Frankrijk met naam, en email adres.
  Als je een naam aanklikt krijg je een profiel met gegevens over de Vrijwilliger.

  Het plan wil ik wel schrijven, daar heb ik wel wat ervaring mee.
  Als iemand mee wil doen, dan graag, als iemand het wil overnemen, ook prima, ik ben beschikbaar voor de Midi Pyrenees, Tarn et Garonne.

  Benieuwd naar jullie positieve, maar ook negatieve reacties.

  Peter.

  #189982
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  De uitwerking laat ik graag aan deze Peter over. De verwijzing naar het forum om de adressen te verkrijgen is niet handig. Er kan gewoon een aparte rubriek op de website komen, zelfs zichtbaar in de menubalk van de site. Het belangrijkste is om een groep van voldoende grootte samen te stellen, verspreid over gebieden waar de meeste Nederlanders wonen.
  Overigens bestaan er al enkele organisaties die hulp bieden in ernstige gevallen. En ook zijn er de Nederlandse verenigingen in Frankrijk, overkoepeld zelfs door een federatie. Ook deze verenigingen zijn op hun beurt actief met het waar nodig bijstaan van Nederlanders in moeilijkheden. Maar de groep met ‘correspondenten’ waarover hier nu wordt gesproken, betreft adviseurs voor Nederlanders die in Frankrijk gaan wonen en wegwijs dienen te worden gemaakt bij het zich installeren in dit zo prettige land met zijn vreemde afwijkingen.

  Wim

  #189983
   PaulGJ
  Bijdrager

  Heel goed initiatief, waar ik mij graag bij aansluit.

  #189948
   Taciturne
  Bijdrager

  Een zekere “entraide” lijkt me prima. In de afgelopen jaren heb ik in de “onderwereld” mensen geholpen met interpreteren of vertalen van medische gegevens. Of adviezen welk soort specialist te kiezen voor welk probleem. Zolang het tijdsbeslag redelijk is, stel ik me hiervoor beschikbaar.

  Steven

  #189946
   cabagnous
  Bijdrager

  Het lijkt erop dat er toch wel belangstelling bestaat voor de “Hulpclub”.
  Het voorstel van Wim om een aparte rubriek in de menubalk op te nemen is iets waar ik al een beetje op hoopte. Het bestaan van andere organisaties is al eerder aan de orde geweest, maar richt zich toch hoofdzakelijk op mensen die in de problemen zitten of dreigen te komen.
  De “Hulpclub” is meer bedoeld voor mensen die het boek “La Maison” al hebben gelezen, vaak naar het TV programma “Ik Vertrek” hebben gekeken, die regelmatig dit forum raadplegen en dan naar Frankrijk gaan. Vaak gaat het dan om administratieve begeleiding en taalkundige bijstand.

  Voordat we nu wat verder kunnen gaan lijkt het me zinnig om eerst eens te peilen wie hieraan mee wil werken. Als er 5 vrijwilligers zijn in de Dordogne en verder niets, dan moeten we er gewoon niet aan beginnen. Ik wil wel een lijstje maken van mensen die zich via dit forum melden.
  Voor de regio kan je dan bijvoorbeeld opgeven (in mijn geval) Midi-Pyrenées,Tarn et Garonne.
  De Tarn et Garonne is een van de departementen in de Midi-Pyrenées.
  Als we dan zo’n 30 vrijwilligers hebben, dan ga ik wel met Wim eens kijken hoe het verder moet.
  Let wel, dit is mijn voorstel. Dus als je al eerder hebt aangegeven mee te willen doen, graag nogmaals opnieuw met opgave van het gebied.

  Groeten/Peter.

  #189984

  @Peter en anderen,
  Ik vind de “Hulpclub” een buitengewoon sympathiek initiatief.
  Al zo’n 35 jaar “woon” ik een deel van het jaar in de Drome (26) maar….. onze hoofdwoonplaats is in NL. Weet daarmee selectief wel het een en ander en hoe het toegaat in Frankrijk, maar niet het complete plaatje. Jammer, ik had me graag opgegeven om mee te doen. Veel succes met het initiatief!

  Groet!
  Jan Joost

  #189947
   cabagnous
  Bijdrager

  Hallo Jan Joost,

  Helemaal niet jammer, je/jullie zijn de ideale “Hulpclub” leden.
  Zo woon ik zelf officieel wel in Frankrijk, maar zit ik ook bijna 6 maanden per jaar in NL.
  Naar mijn mening maakt het je dus dubbel zo interessant, want vanuit je “Lutjebroek” ( daar heb ik echt gewoond dus geen grapjes alsjeblieft) ben je in staat Nederlanders te helpen voordat ze gaan blunderen. Met die 35 jaar (chapeau) Frankrijk ervaring zet ik je graag helemaal bovenaan de lijst voor de Drome en omgeving. Doen jullie alsjeblieft mee?

  Met dank voor je/jullie snelle reactie/Peter.

  #189945
   bosbess
  Bijdrager

  Uiteraard meld ook ik me aan bij Raad en Daad. Voor (het noorden van) de Gard. Mijn specialisatie op zich is in Frankrijk niet van veel nut (ik ben jurist), maar door mijn beroepservaring in de (sociaal-)juridische hulpverlening (in NL) ben ik wel gewend om overal op af te stappen, zaken op- en uit te zoeken en mensen waar nodig van advies te dienen. Ook heb ik redelijk wat ervaring in de (NL en CH) horeca en vorig jaar ben ik hier mijn eigen kleine chambre d’hôte begonnen. Tegenwoordig ben ik qua afstand wel enigszins beperkt door mijn leeftijd (73).

  Wat een eventuele onkostenvergoeding betreft, zoals hierboven werd genoemd: ik denk dat die bij de hulp die ons voor ogen staat, niet of nauwelijks aan de orde zal komen.

  #189949
   cabagnous
  Bijdrager

  Beste Forumleden,

  Alhoewel een aantal van jullie positief staat tegenover de “Hulpclub” is er veel te weinig belangstelling om zelf actief te willen zijn.
  Paul GJ staat positief tegenover het idee, Bosbess en Christian-le-Bricoleur hebben zich aangemeld en dat is alles. Het lijkt me wat te weinig voor heel Frankrijk.
  Dank aan bovengenoemde personen, maar dit gaat dus helaas niet werken.

  Groeten/Peter.

  #189950
   le bricoleur
  Bijdrager

  Beste Medeforummers,
  Natuurlijk blijf ik in dit forum beschikbaar voor bouw- en klusvragen.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #189951

  Peter,

  Mijn belangstelling voor de “Hulpdienst” had ik geuit, het mij daadwerkelijk opgeven was er nog niet van gekomen. Mocht het project alsnog doorgaan, dan kun je mij noteren.

  Groet!
  Jan Joost

  #189952
   bosbess
  Bijdrager

  Ik ben blij dat Peter het onderwerp weer naar boven heeft gehaald. Jammer dat niet meer forumleden zich enthousiast en spontaan aanmelden voor zo’n sympathiek idee. Zou iemand van de forummers misschien kunnen uitleggen wat hem/haar tegenhoudt om dat te doen? Drukke bezigheden, angst om met de problemen van een ander opgescheept te worden of geen behoefte aan NL contacten? Zelf denk ik dat de tijd en energie die het kost in de praktijk heel erg meevallen, vooral als zo’n netwerk eenmaal bestaat.

  Enfin, we hebben er weer iemand bij. Welkom Jan Joost.

  #189953
   willemfrance
  Bijdrager

  Bravo, prima initiatief.
  Goed dat er mensen zijn die dit willen. Zelf denk ik dat mijn Franse ervaring (wel een huis sinds ruim 15 jaar en inmiddels voor vast hier vanaf 1 januari) te klein is.
  Het volgende is niet bedoeld om het initiatief de grond in te boren maar besef wel dat er altijd meer werk is dan je in eerste instantie denkt.
  Zelf ben ik langere tijd regiofunctionaris geweest voor de vakbond van orkestdirigenten. Naast de bemiddelingen voor leden was het ook nodig om tijd in het netwerk op zich te steken en dat bleek in de praktijk meer te zijn dan de beoogde werkzaamheden.
  En met alle respect voor de mogelijk hulpvragers, het kan niet zo zijn dat goedwillende helpers verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele missers. De hulpvragers moeten wel altijd zelf verantwoordelijk blijven.
  Veel succes gewenst, Willem (Orniac, een mooi klein gehucht tussen Cahors en Figeac)

  #189954
   bosbess
  Bijdrager

  Neem me niet kwalijk Willem, maar jij lijkt me een aanwinst voor het “netwerk”! Je hebt ervaring in bemiddeling (dus ook in advisering), hebt al 15 jaar een maison secondaire in Frankrijk en bent kort geleden zelf hierheen geëmigreerd. Enige levenservaring en ervaring met de praktische kanten van het immigreren, meer is niet nodig. Naast uiteraard een luisterend oor en de bereidheid om in voorkomende gevallen iemand te begeleiden.

  Dat begeleiden houdt uiteraard niet in dat je de zaken van een ander overneemt of zelfs maar behartigt. Je wordt geen vertegenwoordiger van zo’n persoon. Natuurlijk blijft iemand zelf verantwoordelijk voor zijn eigen zaken! En natuurlijk hebben we met het netwerk zelf niets te maken! Het “netwerk” bestaat alleen maar uit een lijst van mensen die zonodig aan nieuwkomers iets meer praktische hulp willen bieden dan op een forum mogelijk is. Niets meer of minder. Die praktische hulp is geheel vrijblijvend, je kunt dus altijd “Nee” zeggen, als het je niet uitkomt. Je stelt je eigen grenzen. Als zich genoeg mensen melden, hoeft dat ook geen enkel probleem te zijn. Ik stel het me als volgt voor:

  Je wordt gebeld. Een kersverse NLer meldt zich met een vraag. Je zegt: “Ik heb zelf dit of dat gedaan”, “Ik ken mensen die dat of dat hebben gedaan” of “Daar heb ik totaal geen verstand van, kijk eens op de lijst of er iemand anders is” of “Heb je daar en daar al eens gezocht/gevraagd?” Vaak willen ze alleen maar even een verhaal kwijt en een paar basis-adviezen, in hun eigen taal. Alleen al de mondelinge uitwisseling kan iemand goed doen. Heel af en toe zal je wellicht ergens met ze naartoe gaan of voor ze opbellen, geheel vrijwillig. Het is zeker niet de bedoeling dat we ze bij het handje nemen en alles voor ze gaan opknappen.

  Kortom Willem, mag Peter je noteren?

  #189955
   Coq-au-vin
  Bijdrager

  Cabagnous,
  ik had begrepen dat er eerst een soort organisatie zou worden opgetuigd en daarna een formele oproep voor deelname. Ik heb daarop gewacht, maar merk dat het initiatief al werd afgeblazen voor het (in mijn ogen dan) was opgestart.
  Ik meld me bij deze aan voor de Vaucluse (84) en de zuidelijke Drôme (26).
  Han

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 41)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account