Dit onderwerp bevat 66 reacties, 17 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 1 maand geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
20 februari 2013 om 11:55 #195051NoëSleutelbeheerder
@Bosbess, graag gedaan, sommige “idées reçus” zijn zeer hardnekkig, ook onder de Fransen!
20 februari 2013 om 12:23 #195077bosbessDeelnemerHeerlijk om na al dat franse versluierde en versluierende taalgebruik weer eens iets directs en to-the-point te lezen. Die Montebourg is van z’n franse stoel gevallen.
Inhoudelijk heb ik er wel het een en ander op aan te merken: ten eerste zijn de salarissen van franse arbeiders bepaald niet “élevés” te noemen, integendeel, en ze moeten gewoon werken, net als overal in Europa. Ja, ze nemen wel een uur tussen de middag om te lunchen, maar dat behoort niet tot hun werktijd. De (in het frans vertaalde) brief spreekt van “salariés” en niet van “ouvriers”. De “franse salariés” die de directeur heeft ontmoet zullen wel tot het hogere kader behoren en dat is overal hetzelfde (behalve misschien in de VS?). Of hebben ze extra tijd vrijgemaakt voor de amerikaanse hoop in bange dagen?
Wat hij opmerkt over produceren in aziatische landen slaat in dit verband al helemaal nergens op. Dat geldt namelijk ook als de lonen (nog) lager zouden liggen en er door iedereen 10 uur per dag keihard zou worden gewerkt. Daar hoef je echt niet “diverse bezoeken” aan welke europese fabriek dan ook voor af te leggen. Snoepreisjes voor de vaak. Over niet werken gesproken! En dan achteraf lekker natrappen naar een franse linkse regering, die in de ogen van Amerikanen ongetwijfeld bijna hetzelfde is als de regering van Noord-Korea.
Ik houd van no-nonsens maar dit is pure nonsens.
Leuk vind ik altijd de lezerscommentaren onder zulke artikelen.
20 februari 2013 om 13:49 #195078NoëSleutelbeheerderBosbess,
met salariés bedoelt men in Frankrijk mensen die in loondienst zijn. Onze aannemer sprak steeds over zijn salariés als hij de timmerman en de dakdekker bedoelde.
Waarom steeds weer dit uithalen naar alles wat niet socialistisch is?Ik citeer hier graag een uitspraak uit grootvaders tijden:
Socialisten zijn goed in het uitgeven van andermans geld, maar op een gegeven ogenblik is dat op.20 februari 2013 om 16:46 #195079bosbessDeelnemerTja Christian, als je mijn reactie “uithalen” vindt, dan ben je niet erg veel gewend. Ik geef mijn commentaar, precies zoals ik erover denk en ik geef daar ook nog mijn redenen voor. Degene die uithaalt, is die amerikaanse meneer. En dat doet hij met argumenten die naar mijn mening voor het grootste deel niet kloppen. Als jij daarover een andere mening bent toegedaan, geef die dan, maar dan graag met redenen omkleed en niet met onterechte verwijten. Maar over het onderwerp zelf zeg je inhoudelijk helemaal niets. Ik heb het hier al eerder gezegd: ik ben geen socialist, ik ben een sociaal liberaal en ik houd er niet van om naar wie dan ook uit te halen. Uithalen naar rechts vind ik ook altijd hoogst onjuist. Iedereen heeft recht op zijn/haar mening, maar voor een goede discussie is het wel belangrijk dat die mening wordt onderbouwd.
PS Ik ben ervan overtuigd dat die Amerikaan mijn commentaar ook niet als uithalen zou beschouwen, maar als “direct en to-the-point”. En zonder twijfel zou hij me van repliek dienen.
20 februari 2013 om 17:33 #195080NoëSleutelbeheerderDe Amerikaanse ondernemer haalt er, ter illustratie, bloemrijke taal bij. In de kern heeft hij volkomen gelijk: De Franse arbeider is heel veel te duur om te werken in de productielijn van een simpel product als een autoband. Je kunt beter een bandenfabriek kopen in Duitsland en deze plaatsen in een land waar de lonen voor ongeschoolde arbeid laag zijn.
De veel te dure Franse arbeider zou de banden moeten ontwerpen en vervolgens in licentie elders laten produceren. Dan blijven inkomsten en geschoolde arbeid in Frankrijk op niveau.
Helaas blijkt de scholing ver achter bij het salaris en presteert de Franse arbeider nog minder dan een ongeschoolde Chinees achter de lopende band.
20 februari 2013 om 18:09 #195081NoëSleutelbeheerderHet produceren van banden is arbeidsintensief, fysiek, er komen bij het vulcaniseren kankerverwekkende nitrosaminen vrij. Kortom, typisch een productie die naar lage-lonenlanden gaat die niet erg begaan met salarissen, arbeidsomstandigheden en milieu zijn. Voor westerse landen blijft meer de “high-tech” productie over: speciale onderdelen, zeer speciale rubbersoorten en bi-materialen etc.
Steven
20 februari 2013 om 19:14 #195106bosbessDeelnemerJako en Steven, daar kan niemand het mee oneens zijn. Een klein kind kan begrijpen dat de lonen in Azië op op-sterven-na-dood niveau liggen, dat die mensen zich daar uit de naad moeten werken zonder enige sociale of arbeidsbescherming, omdat ze anders op straat staan. En dat dáár produceren dus goedkoper en winstgevender is. Waarom komt zo’n hoge amerikaanse ome, die dat ook donders goed weet, dan tig keer als overname-geïnteresseerde een franse bandenfabriek bezoeken? En waarom weigert hij vervolgens een aanbod van een franse minister om te komen praten? Dat is en blijft mij een raadsel. Hij is zelf waarschijnlijk de enige die die vragen kan beantwoorden.
Leuk in dit verband is dat EenVandaag daarnet een uitzending wijdde aan de produktie van autobanden uit… paardenbloemen! De wortel van de paardenbloem bevat latex. Uit één hectare paardenbloemen kunnen 800 autobanden worden gemaakt. Paardenbloemen groeien overal ter wereld, zelfs in steppen. Tropische oerwouden worden niet meer platgebrand voor rubberboomplantages. Ik zag me al rijk worden als latexproducent, want m’n grasveld staat vol paardenbloemen. Helaas meet de tuin maar 350 m2. Bovendien moet de europese paardenbloem worden gekruist met een paardenbloem uit Kazachstan om de beste kwaliteit latex te krijgen. Vredestein heeft de banden al geproduceerd. Over 10 à 15 jaar rijden we allemaal op paardenbloemenbanden. De prijs zal hetzelfde blijven (zeggen ze nu), maar de wrijving met het wegdek is geringer, waardoor het brandstofverbruik van auto’s zal dalen.
Dat zijn leuke dingen voor de mensen.
20 februari 2013 om 20:17 #195103NoëSleutelbeheerderHallo,
Waarom is het altijd de arbeider die te duur is. Ik vind de winsten van die multinationals en banken, het ontlopen van belastingen, het dumpen van personeel crimineel. Het denken van die kerels heeft ons in deze crisis geduwd. Ik vind ook dat er winst moet zijn, maar zoals het nu gaat kan niet blijven duren. Ten koste van de winsten de meerderheid van de bevolking in de armoede duwen en dan nog zeggen dat ze lui zijn en te veel betaald, dat vind IK heel eng denken. Mijn vader zei altijd “Wat zou ge zonder de arbeider zijn?” . Het neoliberale denken van de laatste 25 jaar heeft een ding bewezen en dat is dat ze verkeerd zijn.
Groetjes20 februari 2013 om 20:20 #195104AnoniemInactiefEn bovendien, de echte luiaards zijn al jaren te vinden in de lage landen. Uit Europese cijfers blijkt dat Nederlanders sinds jaar en dag de minste arbeid verrichten. Zo werkt een Nederlandse arbeider 1379 uur op jaarbasis en bijvoorbeeld een Franse 1476. Daarmee zijn wij steevast hekkensluiter als het gaat om arbeidsproductiviteit.
Misschien dienen de potten enige terughoudendheid betrachten als ze de ketels beoordelen…Aart
Voor de fijnproevers:
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS20 februari 2013 om 20:34 #195105NoëSleutelbeheerderInderdaad Aart, met die Franse arbeidsproduktiviteit valt ’t best mee (zie menig ILO-rapport, sinds jaren).
En onze Bossbesss overdrijft : een ha paardebloem levert genoeg voor 500 (vijfhonderd) autobanden volgens diezelfde tv-uitzending.
Peter.
20 februari 2013 om 21:44 #195057NoëSleutelbeheerderHet aantal ‘gewerkte’ uren is niet relevant, vooral niet wanneer koffieleut ook als werkuren worden geteld, zoals onze Amerikaanse vriend betoogt. Het gaat om de echte arbeidsproductiviteit, in dit geval: hoeveel banden per werknemer per fabriek per dag. Tussentijds de fabriek een uur stil leggen voor lunch is bijvoorbeeld veel duurder dan in ploegendienst doorwerken. 35 uur per week werken, terwijl de norm in de EU 40 uur is maakt alles nog erger.
Maar de Franse arbeider is vooral te duur omdat de werkgever naast de werknemer ook sociale lasten voor niet-werkenden moet betalen. Frankrijk kan zich die overdadige sociale structuur, die grotendeels door de werkgevers moet worden betaald, niet veroorloven. Het verschil wordt al jaar-en-dag bijgeleend. Dat mag Hollande nu niet meer, dus verhoogt hij de lasten voor het bedrijfsleven opnieuw waardoor die het opgeven en Frankrijk verlaten.
En Hollande maakt het de bedrijven gemakkelijk: Financieel gezien is elk ander land beter.
20 februari 2013 om 22:33 #195058AnoniemInactiefSimpel voorbeeld; mijn auto moet voor een grote beurt naar de garage, laat ik nou in nl zitten dus denk ik, ach, doe maar hier.
Anderhalf uur en 80 euro verder ben ik klaar.
Een andere vergelijkbare auto gaat drie weken later naar de franse garage, tweeënhalf uur en 142.50 euro verder sta ik weer buiten.
Ik vroeg mezelf af waarom?
Denkt mee?20 februari 2013 om 22:42 #195059NoëSleutelbeheerderLat ik nou precies de omgekeerde ervaring hebben Cees. In Frankrijk voor mijn Peugeot echt heel veel minder voor een beurt als in NL.
Het blijft m.i. onjuist om een enkel geval als maat der dingen te nemen.21 februari 2013 om 06:57 #195060bosbessDeelnemerZoals Jako zegt, is het aantal gewerkte uren niet (alleen) bepalend voor de arbeidsproductiviteit. Als dat zo was zou Griekenland heel hoog scoren en Nederland dus het laagst. Ook wat de productiviteit betreft zijn de statistieken van Aart heel verhelderend. In een ander staatje op dezelfde site zie je de productiviteit per land. In de derde kolom de productiviteit per gewerkt uur (in dollars). Opvallende koplopers zijn Noorwegen (83), gevolgd door Luxemburg (78) en Ierland (67). De VS zitten daar met 60 ruim onder, op de voet gevolgd door NL (59), Frankrijk (57) en Duitsland (55). Japan (41) en Korea (29) doen het wat dat betreft veel slechter.
Als we de statistieken mogen geloven (en wie zouden we anders moeten geloven?) doet Frankrijk ondanks het lunchuur nauwelijks onder voor de VS en zeker niet voor Duitsland, waarmee het altijd wordt vergeleken. Maar ja, als je eenmaal de reputatie hebt, zie er dan maar weer van af te komen.
21 februari 2013 om 08:10 #195061AnoniemInactief@ Jaap, er zijn inderdaad uitzonderingen, ik heb alleen maar waargenomen.
Deze discussie is niet nieuw, al op het oude forum hebben we die gevoerd voor de ernst van de crisis bekend was en voor bosbess.
Het is een optelsom, wat men doet is statistieken bekijken die gemaakt zijn in vergelijking tot.
Duitsland scoort lager, maar de productiekosten zijn ook lager en daardoor is het product ook goedkoper, en dan heb ik het nog nieteens over de lonen.
Zolang Frankrijk op lopendeband niveau blijft werken, denk ik dat het geen probleem is, ik denk ook dat als je de nieuwe generatie kleine ondernemers pakt, dat het ook wel goed komt, maar die worden nu al weer uitgekleed door de staat, dusssss.
Bedrijven die al jaar en dag bestaan, waarvan de ondernemingsraad al een eeuw op het pluche zit, waar de chef zijn pensioen af zit te wachten, willen niet beter gaan lopen.anekdote; Een verkoper van houtbewerkingsmachines per bestelbus (hij rijd de bedrijven af) krijgt bij de buurman van de renault garage een lekke band.
Zo’n bus is afgeladen vol, daar heb je even een goede krik voor nodig, dus hij klopt aan bij buurman, en de garagist loopt mee, kijkt, kijkt op zijn horloge, en zegt, na de “lunch” en laat een vloekende verkoper achter (die waarschijnlijk zijn laatste renault heeft gereden)
Die garagist zal best goed werken, ook al duurt zijn lunch 2 uur, maar de klant (nieuwe generatie) gaat weg en komt nooit meer terug.Fransen schijnen meer te werken dan nederlanders beweren sommigen, en ik moet toegeven, het geo-h op de werkvloer is hier minder, maar de vraag is niet werken ze meer, de vraag is werken ze in een beter tempo, en dat is onjuist, dat kun je ook aan menig fransmens vragen.
Ik vind verder de stelling van de Amerikaan onjuist, dat is de kif, niets minder.
Die statestieken zijn dus in mijn ogen waardeloos.
Mijn apprenti werkt zich kapot, wel tien uur per dag, maar hij produceert nog niet wat een ander in drie uur doet (teveel denken en overleggen, wat ook werken is tenslotte)
Fijne dag allemaal 😉21 februari 2013 om 08:56 #195062NoëSleutelbeheerderOK, dan houden we het voortaan op anekdotes.
En “jullie”? Wie zijn dat?21 februari 2013 om 10:23 #195063bosbessDeelnemerMontebourg heeft -20130221-
-1616064[_SDV]@1]geantwoord, maar de brief is niet te lezen, want door de auteur als “persoonlijk” aangemerkt. Democratie heet dat. Het zou oa gaan over de landing in Normandië en Barack Obama. Er omheen kletsen heet dat.Les Echos heeft ook een kort interview geplaatst met de amerikaanse bullebak, waarin hij allerlei beweringen doet die in tegenspraak zijn met de cijfers. Ieder heeft nu dus de vrije keus: óf je gelooft de onafhankelijke cijfers óf je gelooft, mede op grond van een enkel voorval uit je omgeving, de zelfingenomen uitspraken van die over het paard getilde amerikaanse meneer.
21 februari 2013 om 10:30 #195064bosbessDeelnemerPS Sorry, die eerste link wil niet lukken, maar hij werkt wel.
21 februari 2013 om 10:33 #195065AnoniemInactiefIk heb “jullie” al veranderd Jaap.
En ik hou het op anekdotes, als ik iets zeg is het bijvoorbaat niet waar 😉
@ Bosbess; ik geloof in wat ik waarneem, en zie. Ik geloof niet in buitenlanders die al of niet commentaar hebben op de fransen en hun land, ik ben (bijna getrouwd) met een franse en ik luister naar hen die hier geboren en getogen zijn, en waarvan er ook heel veel buiten ’s landsgrenzen werken omdat ze het hier beu zijn.
Er is hier bijvoorbeeld een inhaalslag gaande tussen oud en nieuwe generatie.
de oude generatie wil twee uur lunch, de nieuwe een half uurtje.
de oude gooit zijn winkel dicht tussen twaalf en twee, de nieuwe eet achter de toonbank.
je raad het al, de oude verwijten de nieuwe van diefstal van hun klanten.
je kunt eindeloos veel voorbeelden noemen, de vraag is dus niet, werken ze meer, nee, de vraag is maken ze iets op dezelfde snelheid.
Als je drie keer naar een afspraak vlieg en er achter komt dat de secretaresse is vergeten de afspraak te bevestigen, dan ga je toch denken……21 februari 2013 om 11:54 #195102bosbessDeelnemerWat zou ik die vent met z’n zelfvoldane gezicht graag eens met de cijfers om de oren slaan! Dát is namelijk z’n vak, als manager. Die cijfers had hij wel eens mogen raadplegen. Volgens mij heeft hij dat ook allang gedaan, maar wilde hij een anti-Hollande statement maken. Hij mag mij eens uitleggen wat er aan die cijfers niet deugt. Want laten we eerlijk zijn: statistieken die op internet worden gepubliceerd worden niet alleen door Aart gelezen, maar door miljoenen mensen. En als er iets niet klopt, zijn de commentaren niet van de lucht. Dan komen ze niet aan met ouwe mannetjes en vrouwtjes die zich zogenaamd tussen de middag twee uur lang zitten vol te gieten met wijn. En ook niet met flinke jongelui die lekker gezond uit de toonbank- of bureaula eten. Over “welzijn” gesproken. Nee, dan worden er macro-economische argumenten aangevoerd, die slaan op de totale economie. Want alle gezellige verhaaltjes op dorpsniveau, de anecdotes en het knus elkaar napraten scheppen wél een reputatie maar vrijwel nooit de realiteit.
Zolang die macro-economische statistieken niet worden tegengesproken door mensen die er echt verstand van hebben, hecht ik daar meer geloof aan dan aan de prietpraat van mensen die nauwelijks buiten hun dorp zijn geweest, die niet weten hoe het er in de industrie toegaat en die al helemáál niet weten hoe het er in de industrie in andere landen aan toegaat. Het stomme van dat Goodyear-kader en van Montebourg is dat ze die Amerikaan niet beter van repliek weten te dienen dan met: “C’est comme ça en France” en met knullige opmerkingen over de landing in Normandië. Hoe ze die Montebourg ooit minister hebben kunnen maken, notabene van economische ontwikkeling (of zoiets), is en blijft me een groot raadsel.
21 februari 2013 om 12:02 #195056AnoniemInactiefBosbess, met alle respect, dat is nu precies waarom de maatschappij naar de klote gaat.
Mensen die ervoor gestudeerd hebben weten het, de man in de straat mag als stemvee opdraven als het eens in de zoveel jaar de tijd is.
Vind je het gek dat mensen als Wilders op komen zetten als een griepplaag?
Omdat ze de taal van het volk spreken en de taal van het volk kennen.
Cijfers zijn gemaakt door mensen die achter grote bureaus zitten, ze weten het zeker, slaan er andere statistieken op na en vergelijken “zie je wel, en zo zit het”.
ondertussen bloed de werknemer én de werkgever dood, ook Hollande’s beloften smelten als sneeuw voor de zon, maar ach, dan gaan we toch de kinderbijslag belasten.
Ik ben het niet met die Amerikaan eens, maar ik zeg ook niet dat Frankrijk zo geweldig scoort op de arbeidsmarkt, en daar is menig fransmens het volmondig met me eens, kan er niets aan doen.22 februari 2013 om 00:13 #195055NoëSleutelbeheerderNu verbaas ik mij regelmatig (laat ik het verbazen noemen, dat is aangepast voor ergeren) dat de grote Brico’s hier maar zeven uur per dag open zijn, 5 dagen in de week, en dan nog zaterdag 5 uur open. Dat zijn dan zaken in een stad, die de hele regio bedienen. Tussen de middag: dicht. En in een grote NL stad zijn ze vaak en op zondag open en de rest van de week van 9.00 tot 21.00. Dat is dus 5 uur per dag langer. Ben je dat eenmaal gewend dat verbaas je je dus over de Franse werklust.
Combineer dat met FR computer programma’s, Franse TV, gebrek aan meertaligheid, dan woon je in een heerlijk land maar oh,oh,oh, hoe lang gaat dit nog goed in competitief Europa?
22 februari 2013 om 08:04 #195054AnoniemInactiefPrecies Ratatouille, als je dat niet ziet ben je stekeblind of nog eigenwijzer als de fransmens zelf.
En het gaat ook helemaal niet goed met Frankrijk, menig Europees politicus wacht op de klap hier.
Als je hier niet werkt maar van je oude dag geniet zie je dat misschien niet zo, en als je hier alleen voor vakantie komt al helemaal niet.
Bedrijven die twee uur plat gaan omdat “dat hoort” of er nu een of negen vrachtwagen staan om te laden/lossen, het zal ze een worst zijn.
Duitse Engels, Italiaanse, Nederlandse, hoeveel heb ik er niet vloekend rond zien banjeren op La Pallice, omdat ze niet geladen worden en daardoor een halve dag verliezen.
Mooi die statistieken, maar die chauffeur moet het verdorie wel verdienen, en niet die bureaucraat met z’n rekenmachientje en tabelletjes.
Een enkel voorbeeld zeggen ze dan hier, maar beste lezer, we hebben het al eens over dit onderwerp gehad en als ik al die voorbeelden zou moeten noemen zeurt Wim dat het te lang is.
Frankrijk moet zijn arbeidsmentaliteit veranderen om mee te mogen doen, anders gaat het mis in dit land, en de politiek moet eens in gaan zien dat wij (ook de kleine bedrijven)het wel voor hun moeten verdienen.
Ik geniet trouwens van het Fyra debacle, want eerlijk is eerlijk, Alstom bouwt toch mooie dingen.
rijd in Italie, zit een heuse bioscoop in. gebouwd hier in La Rochelle.22 februari 2013 om 08:30 #195101bosbessDeelnemerDaar valt inderdaad helemaal niets op af te dingen, Ratatouille. En dat is niet het enige, zoals Jako en ik hier al enige tijd geleden signaleerden: “Opnieuw alleen maar linkerschoenen” (Jako) of “Twee dagen voor de kerst het hele vrieseiland van een grote supermarkt volkomen leeg” (ik). Regelmatig komt het voor dat je iets nodig hebt in een bouwmarkt of supermarkt en dat het vak dagenlang leeg is of dat er nog maar twee stuks over zijn, terwijl je er tien nodig hebt.
Volgens mij heeft dat niets met werklust te maken, maar met gebrek aan organisatie en vermogen om over de grenzen te kijken. Dat is ze historisch gezien met de paplepel ingegoten. Frankrijk is de wereld, dan komt er een hele tijd niks en dan komt de (toch wat minderwaardige) rest. Overal kan je bv altijd weer trots horen vertellen dat het Frans de rijkste taal ter wereld is. Als je vraagt of ze andere talen kennen, nee. Maar dat is ze op school altijd voorgehouden. Engels leren? Waarom? Ze kennen toch Frans? En áls ze het leren dan krijgen ze les van Fransen die het zelf ook weer van Fransen hebben geleerd. Dus zijn ze in het Engels volslagen onverstaanbaar doordat ze de klemtóón overal verkeerd leggen, alles op z’n frans uitspreken en maar niet kunnen begrijpen dat dat in andere talen anders moet (mijn dochter gaf tot voor kort Engels en Nederlands aan ondernemers in het toerisme).
Er bestaat in Frankrijk een speciale commissie die franse woorden bedenkt voor engelse internet-termen. Dat klinkt me op het eerste gezicht niet onsympathiek in de oren, want de complete verengelsing van de NL samenleving is me een doorn in het oog, maar het is natuurlijk zo onpraktisch als wat. En het moedigt Fransen totaal niet aan om zich ter computer en op internet te begeven, waar alles nu eenmaal in het Engels is. In een vlaag van moderniteit hebben ze vorig jaar in Montpellier aan middelbare scholieren een laptop cadeau gedaan om het PC-gebruik te stimuleren. Binnen de kortste keren waren er ik weet niet hoeveel gewoon doorverkocht, waarna het project weer werd stopgezet.
Er is in Frankrijk een complete mentaliteitsverandering nodig om mee te kunnen in de nieuwe gemondialiseerde economie, die niet meer en minder is dan een strijd op leven en dood. Maar eer het zover is gaan er nog heel wat jaren overheen en dan is Frankrijk Frankrijk niet meer.
Maar dat Fransen maar drie uur per dag werken en de rest verkletsen en dat ze zich tussen de middag allemaal volgieten met wijn, dat zijn pure onwaarheden.
22 februari 2013 om 10:12 #195100NoëSleutelbeheerderToch interessant hoe de CGT op de affaire reageert. Niet zakelijk, alleen polemiek. Iets duidelijk zeggen is blijkbaar niet Frans.
En dit voor de achtergrond dat zij van de CGT het waren die de redding van de Goodyear-fabriek in Amiens onmogelijk gemaakt hebben. Steeds erop hameren dat de ondernemer iets moet doen en op alle eisen voor loonmatiging NEE zeggen helpt echt niet. Zo drijf je ondernemers het land uit en vernietig je werkgelegenheid.
Geen enkele vakbond of arbeider investeert in werkgelegenheid, het zijn de kleine en grote ondernemers.22 februari 2013 om 12:18 #195098AnoniemInactiefCGT is een van oorsprong communistische vakbond, ze hebben alleen vergeten dat de wereld om hen heen veranderd is.
De CGT wordt er niet alleen voor aangekeken dat ze de fabriek in Amiens hebben laten ploffen, al veel eerder hebben ze hier grote scheepswerven laten vallen als een baksteen waardoor we nu nog met de chômeurs zitten.
@Bosbess; je moet het niet allemaal te letterlijk nemen, maar dat er maar vijf van die bromfietsautotjes rondrijden valt ook nog wel mee natuurlijk.
Ik denk dat Frankrijk de grootste producent én gebruiker is van dit soort autootjes, en dan niet voor de gehandicapten.
Droom lekker verder meid.22 februari 2013 om 13:06 #195099bosbessDeelnemerDe amerikaanse pitbull laat niet los. Noemde gisteren minister Montebourg zijn woorden extremistisch, nu antwoordt de man, dat de regering van Frankrijk extremistisch is. Geen greintje waardigheid, een lompe straatvechter die zijn zin niet heeft gekregen.
Klap op de vuurpijl: in niet mis te verstane bewoordingen schildert hij eerst franse werknemers af als luie, veel te duur betaalde en wijn-zuipende kletsmeiers en kondigt hij daarom zijn vertrek aan naar China of India (byebye!) en nu blijkt dat hij een bandenfabriek in Normandië heeft, jawel in Frankrijk, met die luie, veel te veel verdienende (wettelijk minimumloon), wijn-zuipende franse werknemers! ’t Zal wel aan mij liggen, maar ik blijf het een héél enge man met een héél enge mentaliteit vinden.
22 februari 2013 om 13:32 #195052NoëSleutelbeheerderQuote:Quote uit bosbess op 22/02/2013 13:06
.. en nu blijkt dat hij een bandenfabriek in Normandië heeft, jawel in Frankrijk, met die luie, veel te veel verdienende (wettelijk minimumloon), wijn-zuipende franse werknemers!Hij heeft dus enige ervaring met Franse omstandigheden. Zijn statements betreffende Amiens waren dus niet alleen op een dag spreken met de managers gebaseerd.
22 februari 2013 om 14:12 #195053AnoniemInactiefAlles goed en wel Christian, een beetje overdreven is die wel.
Kan wel wat minder als je tenminste op goede voet door wilt gaan.
Of stuurt die misschien af op een conflict waar de arbeiders gaan staken, waardoor hij kan zeggen bekijk het maar, en hij sluit de fabriek in Normandie.
Ik vind het een vreemd verhaal allemaal, er moet iets achter zitten.22 februari 2013 om 15:40 #195097bosbessDeelnemerInderdaad Christian, hij had dus allang ervaring met de franse industrie, de franse werknemers, de franse vakbonden en met het hele franse bedrijfsleven. En op basis van die ervaring besloot hij om nóg een frans bedrijf over te nemen. Hoe zou hij daar nou toch op gekomen zijn? En waarom moest hij dan nog tig bezoeken afleggen aan zo’n tweede franse fabriek om tot de conclusie te kunnen komen dat het hele franse bedrijfsleven, alle franse werknemers en de franse regering niet deugen? En dat die franse arbeiders veel te veel verdienen? Let wel: het wettelijk minimum loon is in LDF de regel: lager dan in Nederland en 8% vakantiegeld kennen ze niet.
Laat die vent lekker naar China vertrekken en die fraaie regering daar de les gaan lezen. ’t Zou zó afgelopen zijn met z’n grote bek, want daar gaan ze echt geen beleefde brieven terug zitten schrijven. Ach, wat ben ik dom, die linkse regering daar doet het wél goed: arbeiders werken er voor een uurloon van 1 euro, dus daar kan je pas écht het grote geld verdienen. Kritiek op de regering, hoe socialistisch en ondemocratisch ook, is in zulke landen helemaal niet nodig voor onze amerikaanse Superman.
Je zal maar arbeider zijn in die normandische fabriek en allemaal moeten lezen wat je hoogste baas over je zegt. Ik wist ’t wel, ik nam een wijntje extra tussen de middag.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.