kosten aanleg water en electriciteit op 1 km afstand

Dit onderwerp bevat 10 reacties, 5 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 3 jaren, 10 maanden geleden door Rob van der Meulen.

 • Auteur
  Berichten
 • #210433
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Goedendag,

  We overwegen een afgelegen huisje te kopen dat ongeveer 1 km is verwijderd van een dorp.
  Het heeft geen water en electriciteit.

  Is het mogelijk om een sleuf te laten graven om daarin gelijktijdig waterleiding (b.v. Veolia) en electriciteit (b.v. Sicae) in te leggen? Dat scheelt in de kosten. Ik vraag me af of het mogelijk is omdat electra doorgaans bovengronds is.

  Weet iemand hoe duur zoiets is? Wat kost zo’n sleuf per meter?
  Wat zou het kosten om alleen bovengrondse electra een kilometer verderop aan te laten leggen?

  Ik heb gehoord dat het mogelijk is om zelf de eenmalige kosten te dragen of om ervoor te kiezen om het uit te spreiden over de abonnementskosten. Weet iemand of dat klopt en aan wat voor soort bedragen we dan moeten denken?

  #210437

  Op je eigen terrein kan er veel in één brede geul, zie bijgaand overzicht. In het domaine public gelden andere regels, soms nog enigszins verschillend tussen de regio’s. Vragen aan de fournisseurs ter plekke.

  Duizend meter geldt voor de elektriciteit als une extension du réseau en met regelgeving die een jaar of tien werd gewijzigd en steeds krappere budgetten voor betrokken communes levert dat in de praktijk soms uiterst onbevredigende situaties op. ENEDIS geeft tegenwoordig geen indicatieve bedragen meer op de website, vraag maar om een devis zeggen ze. In grote lijnen is dit het verhaal over de verschillende aansluitingen. Verkijk je niet op dat soort offertes: de vorige eigenaar van onze woning wilde in de jaren tachtig een (zware) triphasé aansluiting. De EDF wilde dat toen geheel op hem verhalen: ergens in de buurt een zwaardere hoogspanningstransformator en nieuwe kabels. En dat alles voor (omgerekend) ongeveer 20.000 euro. En nog steeds kan het stevig in de papieren lopen.

  Alvorens in detail de grondwerkzaamheden van een prijskaartje pogen te voorzien lijkt het mij raadzaam om eerst met de mairie ter plekke de mogelijkheden door te nemen, welke vergunningen zijn er allemaal nodig. Wellicht ten overvloede, dit verhaal schetst een aantal van de noodzakelijke procedurele stappen. ENEDIS bijvoorbeeld wil alvorens een devis uit te brengen allerlei “geloofspapieren” zien, bouwvergunning etc.

  #210458

  Jean de la Cour, wat me nog te binnenschoot. Tien jaar geleden zaten de op elektriciteitsgebied samenwerkende gemeentes in Ile-de-France – om wat tegenspel te kunnen bieden aan de EDF/ERDF – aan de vergadertafel om de nieuwe spelregels voor de aanleg en uitbreiding van het réseau électrique te bespreken. Dit is het verslag van die bijeenkomst. Niet alleen verhelderend voor de betrokken bestuurders, maar ook voor de geïnteresseerde burgers die willen weten hoe het nu precies zit.

  #210459
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonsoir @Jean,

  Van groot belang is, wat er moet gebeuren buiten uw eigen terrein. Op uw eigen grond kunt u altijd een en ander (laten) graven en installeren, met wat creativiteit en behulpzame buren heb ik al heel veel zien realiseren. Zoals in mijn geval het snel en gemakkelijk ondergronds aanleggen van 600 meter telefoonkabel.

  Echter, op het moment dat u met het “publiek domein” te maken krijgt, wordt het een ander verhaal. Rob heeft er hierboven al het nodige over gemeld, in zijn gebruikelijke vriendelijke stijl. Ik ben wat “vierkanter” en naar mijn mening is het brengen van water en electra naar uw afgelegen huisje onbegonnen werk. U krijgt met het voor Franse baasjes typerende mengsel van incompetentie, arrogantie en regeltjesfetisjisme te maken, het kost een fortuin, het duurt eeuwig, en succes is allerminst gegarandeerd.

  In uw geval zou ik kijken of “off-grid” een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. Een waterbron laten boren (is die er nog niet??), regenwateropvang, zonnepanelen en collectoren, een geluiddicht gebouwtje met een diesel-aggregaat erin, communicatie via 4G en noem maar op. Ik durf de stelling aan dat dit qua investering goedkoper zal uitkomen dan de nutsvoorzieningen via de publieke ruimte naar het huisje te brengen. In de koopprijs van het huisje zal dat ongetwijfeld weerspiegeld zijn.

  Als “off-grid” geen werkbare oplossing voor u is zou ik persoonlijk van de koop afzien. Maar wie ben ik?

  Salutations, Jos

  #210460

  Goed, van vriendelijk zacht glooiende rond gevijlde hoeken naar iets scherpers. Snel een voor de vuist weg berekening van de elektra toevoer. 1/ Het wordt dus een type 2 aansluiting, alles na de aansluitkast voor rekening van de eigenaar, ondergronds in gaine, stelpost € 800; 2/ Vaste kosten voor een branchement door ENEDIS: tegen de € 2000; 3/ Kosten per strekkende meter aanleg in het publieke domein, zal al snel € 90 per meter zijn. Zeg: 800 meter tot aan de laatste paal aan de rand van het dorp, dat zou dan al € 72.000 zijn. Om stil van te worden. Vergeet ik het water nog: tussen de € 10 en € 50 per strekkende meter. De rekening loopt nog verder op. Cosponsoring door de commune? Dit soort bedragen is vaak al hoger dan het totale jaarbudget van een kleine gemeente.

  De installatie in huis zou een volledig nieuwe moeten worden, dus geheel conform de laatste NF C 15-100 normen. Stelpost voor een kleine installatie: € 4800. Bij een bestaande installatie kom je er nog mooi mee weg wanneer er al een aansluiting is, hoe verouderd ook. In die gevallen neem je in feite het abonnement van de vorige bewoner over, ook al heeft het huis misschien jaren leeg gestaan.

  Begin ik zo aan ’t eind van deze rekenexercitie aardig op te schuiven in de richting van Jos met zijn suggestie van een site isolé aanpak. Hobbels daarbij te nemen: bestemmingsplan, Certificat d’Urbanisme etc.

  #210461
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik heb me jaren geleden ook eens die vraag gesteld. Los van een devis kwam direct de opmerking van een buurman dat de kans groot was dat de (toen nog) EDF vermoedelijk helemaal niet bereid zou zijn om een extra aansluiting te realiseren. Het dorp zat namelijk op de maximale aansluitwaarde. Nog een aansluiting erbij zou betekenen dat de aansluiting van het hele dorp verzwaard zou moeten worden. Onbetaalbaar voor zowel de individu als het dorp.

  #210462

  @ Jako: in de EDF tijd kon je al rekenen op pittige offertes. Na de wetswijzigingen die per 1 januari 2008 van kracht werden is de vraag: Branchement, extension, renforcement: quelle facture pour les collectivités?. De twee laatste pagina’s van dat SIPPEREC document gaan daar nader op in. Het moet niet zo zijn dat de ERDF / ENEDIS noodzakelijke verbeteringen aan het réseau probeert af te wentelen op de collectivités. Die nu de taxe d’habitation als inkomstenbron opdroogt zonder onmiddellijke compensatie in het verschiet op hun beurt nog meer hun best zullen doen om een deel van de rekening door te schuiven naar particuliere aanvragers. Of meteen op de rem trappen.

  #210515
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Rob, Jos, Jaco,

  Het is zo’n prachtig huisje, niet eens zo duur. Ik dacht eigenlijk: wat offertes aanvragen bij de nutsbedrijven en aannemers, zelf een vergunning aanvragen bj de gemeente… Er kan een hoop per e-mail en post. Dat lukt me wel. Dat je dan je gehele huisinstallatie daarna goedgekeurd moet krijgen had ik ook even niet aan gedacht.

  Bedankt voor jullie deskundig en uitvoerig advies. Ik ben overtuigd. We hebben inmiddels laten weten dat we van de koop afzien.

  Zo’n site isolé is iets wat vooral mijn vrouw in geen enkel geval wil. Je hoort ook verhalen over waterputten die droog komen te liggen. Is dit de klimaatsverandering? Hoe dan ook: geen putwater tijdens warme zomers betekent dan niet douchen en hoe trek je dan de wc door? Wij zien putwater op termijn als een risico, afhankelijk natuurlijk van de bron/locatie.

  En al die zonne panelen, batterijen en electronische omvormers zijn peperduur. Krijgen we daarna jaarlijks een bezoekje van de locale voleurs. Er wordt bij veel Hollandse tweede huizen bezitters op het Franse platteland elk jaar geoogst…

  Kortom, site isolé in onze specifieke situatie: doe maar niet.

  #210521
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Kortom, site isolé in onze specifieke situatie: doe maar niet.

  Gelukkig hebben jullie er goed over nagedacht.
  Ik ben genoeg gevallen tegengekomen waar mensen met de handen in het haar zitten door zo’n “site isolé”.
  Is leuk en erg spannend als je 25 bent, maar als je ouder wordt en je hebt een dokter nodig is het een regelrechte ramp.
  En verkopen blijkt onmogelijk want geen fransmens wil zoiets kopen, dus al je zuur verdiende centjes gaan overboord.

  Als je iets kopen wilt en je wilt rust, kijk dan eens naar kleine dorpjes en let goed op of de regio er actief is.
  Heel vaak steekt de regio een helpende hand toe om de leegloop tegen te gaan.
  Ik ben deze week nog in een dorpje geweest (Saint-Bonnet-Des-Quarts) met amper 300 inwoners, er rijden drie autos en een trekker per dag rond, er is een schooltje, een restaurantje waar je gelieflijk kunt eten, en de rust en stilte, je waant je ver weg van de wereld.
  De regio helpt deze dorpjes overeind te blijven, en je koopt er nog een huis voor de prijs van een auto 🙂

  Cees.

  #210596

  @ Jean de la Cour: het geeft altijd een plezierig gevoel om achteraf te kunnen zeggen dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Deze discussie over 65 meter graafwerk onder een weg door voor 40.000 pond illustreert niet voor de eerste keer hoe hoog die elektra aansluitkosten kunnen zijn.

  #211293

  @ Jean de la Cour: toevallig kwam ik in deze discussie de volgende tekst tegen: ” Nous avons le même souci que vous nous habitons dans un petit village et depuis la construction d’une maison à proximité de la notre nous avons eu cet hiver de grosses chutes de tension nous en avons parlé au maire de la commune mais rien a changé depuis. Il vient d’autoriser un permis de construire pour une maison et je l’ai contesté en disant qu’on avait pas assez de tension. Il vient d’autoriser un permis de construire pour une maison et je l’ai contesté en disant qu’on avait pas assez de tension. L’ERDF m’a signalé qu’il fallait un renforcement et qu’elle avait envoyé une fiche travaux pour un montant de 75 000 € à notre maire.”

  Dat zijn bedragen die er niet om liegen.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?