Fiscus gaat per 01-01-19 vooruit innen bij de bron

Dit onderwerp bevat 34 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #211301
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik kreeg een brief bij mijn aanslag dat vanaf 1 jan. 2019 belasting geheven wordt bij de bron, dus niet meer achteraf.
    Hoe zit dat met ingezetenen, die in fr.Belasting betalen over nederlands pensioen?

    #211303
     bosbess
    Deelnemer

    Ik betaal geen belasting in Frankrijk (inkomen te laag), maar omdat ik een eigen bedrijf(je) heb wél CSG/CRDS (valt ook onder Impôt sur le revenu). Ik heb daarvoor een machtiging afgegeven en iedere maand wordt onder de noemer prélèvement social een tiende van het jaarlijkse totaalbedrag van mijn rekening afgeschreven (in november en december wordt niets afgeschreven).

    Wie schetst mijn verbazing toen ik vanmorgen op mijn bankrekening een groot bedrag zag teruggestort door de belasting. Gauw op mijn internetrekening gekeken en het bedrag bleek precies hetzelfde bedrag als het totaalbedrag dat ik tot en met juli aan voorschotten heb betaald.

    Ik heb gezocht op internet, maar kon het nergens vinden. Omdat ik misverstanden erg vervelend vind en zeker met overheidsinstellingen, heb ik ze een email gestuurd (via mijn espace sécurisé, waar je altijd binnen enkele dagen antwoord krijgt) met de vraag of dit geen “erreur” is. Dat ik begrijp dat per 1-1-2019 le prélèvement à la source ingaat en dat het jaar 2018 “une année blanche” is, maar dat mij dat niet betreft, omdat het leeuwendeel van mijn inkomsten uit NL komt (AOW en pensioen). De inkomsten uit mijn bedrijfje bedragen namelijk hooguit € 500 per jaar.

    Ook heb ik gevraagd of de maandelijkse voorschotten volgend jaar doorgaan. Ik hoop van wel. Ik wacht nu maar af wat het antwoord is. Zodra ik het binnen heb zal ik het hier melden.

    #211307
     bosbess
    Deelnemer

    Vanmorgen al een antwoord, maar kennelijk weten ze ook niet precies wat ze er mee aan moeten, want er stond:

    “Votre demande est en cours d’instruction par nos services.”

    Dus maar weer afwachten.

    #211310
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hier hetzelfde geval (ongeveer dan).
    In Frankrijk betaal je belasting achteraf. Dus in 2018 betaal na aangifte de belasting over 2017. Nu stapt men over op het voorheffing systeem, zoals dat in NL al lang bestaat. Ter voorkoming van dubbel betalen is het blanco jaar ingevoerd. In 2018 betaal je dus het jaar 2017 en in 2019 niet het jaar 2018 maar begin je met de voorheffingen 2019. Het zit hem er dus in hoe administratief de jaren genoemd worden.

    Nu dit werkt prima maar niet voor degene die al eerder vooruit betaalden zoals bosbess. Die voorschotten voor het belastingjaar 2018 vallen weg immers het hele jaar 2018 zal worden overgeslagen. De voorschotten heb je dus terug ontvangen en vervolgens gaat de berekening zoals het voor alle inwoners zal gaan gelden. Daar zit best nog wat onduidelijkheid in, dat kennen we inmiddels in dit land. Rustig afwachten dus.
    Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg heb kunnen uitleggen voor zover ik het zelf heb begrepen dan.

    #211311
     bosbess
    Deelnemer

    Dankjewel Ron, voor je uitleg. Voor ik me rijk reken zal ik toch maar even het antwoord van de impôts afwachten.

    #211312
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bij mijn aanslag zat een uitgebreide uitleg dat per belastingplichtige of gezamenlijk belastingplichtige een percentage voorheffing wordt vastgesteld en dat is in mijn geval slechts 6 % over mijn netto belastbaar bedrag in Frankrijk, waarbij dus rekening is gehouden met het verdrag tussen ned. en fr.
    Wat mij nu nog niet duidelijk is, heffen ze dat vóór door automatische afschrijving maandelijks op basis van die 6%? Ik heb nl geen betaalde inkomsten in Frankrijk dus geen werkgever om het in te houden.

    #211318
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, die uitleg heb ik hier ook ontvangen samen met het bedrag retour wat we al aan voorheffing over 2018 hadden betaald. Dat teruggekregen bedrag aan voorheffing is geen bonus zoals bosbess toch nog een beetje denkt. Er is n.l. een jaar of 3, 4 terug, toen die voorheffing ineens voor een aantal gevallen werd ingevoerd, zoals bij bosbess en mij, een jaar dubbel betaald n.l. voor het voorgaande jaar en de voorheffing voor het actuele jaar. Dat voorval is nu met deze terugbetaling weer vereffend.

    Hoe de voorheffing 2019 gaat lopen voor zelfstandigen en inkomens uit het buitenland weten we nog niet. Twee keer per jaar of maandelijks, we zullen het t.z.t. wel vernemen. Wel blijven opletten want in Frankrijk moet je vaak zelf actie ondernemen en als je even zit te pitten heb je zo een boete.

    #211319
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja Ron, ik denk dat dat maandelijks gaat gebeuren per prélèvement, op basis van het in de aanslag genoemde percentage.
    Vind ik prima overigens, en loopt in de pas met de gesalarieerden in frankrijk.
    Zolang het verdrag maar niet op de schop gaat zoals nederland zou willen ( bronheffing door nederland) is er voor mij niets aan de hand.

    #211361
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste allemaal

    Na ontvangst van de aanslag 2018 over inkomen 2017 met daarin inderdaad informatie over de gang van zaken vanaf 1 januari 2019 ben ik er helemaal niet meer zeker van dat men automatisch, als een soort voorheffing, maandelijks gaat afschrijven van de bankrekening voor hen die alleen buitenlands inkomen hebben en dus geen “collecteur” (zoals bv een Franse werkgever of een Frans pensioenfonds).

    Uit de informatie lees ik, dat men voor de CSG etc dat wel gaat doen, maar voor revenue van buiten Frankrijk staat bij mij niets ingevuld.
    En…er staat heel duidelijk dat de maandelijkse inhoudingen zoals in het oude systeem automatisch per 31/12/2018 vervallen. “u hoeft daar niets voor te doen”, staat er ook nog bij.
    Dus…..vermoed ik dat men per maand veel te weinig zal gaan inhouden en men DUS zelf zal moeten gaan reserveren om de definitieve aanslag over 2019 in 2020 te kunnen betalen. Op zich geen probleem, maar vereist wel de nodige oplettendheid en discipline.

    Misschien ga ik toch maar eens even langs bij de lokale Ontvanger (Trésorier) om te horen wat zij hiervan vinden.

    Of zijn er onder u, die hier al meer over weten? (dan wel gaarne ook bron van de informatie aangeven svp)

    #211362
     bosbess
    Deelnemer

    Nog steeds geen antwoord ontvangen van de impôts. Normaal antwoorden ze binnen enkele dagen. Dat was deze keer ook zo, maar het was geen inhoudelijk antwoord. Ik zal ze maandag weer aanschrijven, maar het is nu wel de maand dat velen met vakantie zijn.

    Maar bij mij gaat het inderdaad over CSG/CRDS, omdat ik onder het franse sociale systeem val. Ik heb niet gevraagd naar belasting, want die hoef ik dus niet te betalen. Bedankt Jaap, dat jij de bijbehorende info goed hebt gelezen (ik niet), zodat ik nu weet dat de maandelijks prélèvement van CSG/CRDS (die overigens deze maand is gestopt) na 1 januari 2019 weer verder gaat.

    #211367
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is vakantietijd in Frankrijk mensen. Even wachten tot begin september en het openbare leven komt weer op gang.

    #211368
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Nee hoor, de belastingdienst is gewoon open en je kan gewoon vragen stellen.
    Het antwoord zou wat langer kunnen duren. 🙂
    Maar dat is soms ook zo als het geen vakantietijd is. 🙂

    Ja Ron, ik wacht gewoon af tot na augustus. 🙂

    #211377
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kijk…..antwoord na mijn gerichte vraag online via mijn Espace Particulier.
    Ik had wel aangegeven (dat kon) dat het een vraag over de prélèvement betrof en zag toen al dat het niet naar mijn eigen kantoor werd gestuurd maar naar een kantoor in Pau. Ik vermoed een centraaal kennispunt voor de prélèvement vragen.

    _______________________________________________________________________________________________
    Bonjour,
    Vous avez fait une erreur sur votre déclaration, c’est pour cela qu’un taux vous a été calculé alors que cela aurait dû être un acompte contemporain.
    Vous avez déclarer vos salaires de source étrangère dans la case 1AS et 1BS “Pensions, retraites et rentes connues” alors que vous auriez dû le déclarer en case 1AM et 1BM “Autres pensions de source étrangère”.
    Vous pouvez corriger votre déclaration en ligne directement sur votre espace particulier.
    Cordialement,
    M. Florian BALTHAZARD Agent adm ppal FIP 2ème classe

    ___________________________________________________________________________________________
    Gewoon dom van mij dus in dit geval.. Wel grappig te constateren dat ondanks invullen 2047 formulier, de informatie zoals op 2042 formulier is ingevuld dus gebruikt wordt voor de vaststelling van de prélèvement parameters per 1 jan 2019.
    Meteen de correctie aangebracht.
    Nu wacht ik af of ik dus een nieuwe Avis krijg en wat daar dan op staat.
    Ik hou u op de hoogte.

    Jaap

    #211490
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemorgen,
    Ja Jaap datzelfde vingertje werd naar mij ook opgeheven omdat ik mijn nederlandse pensioen in de verkeerde rubriek invulde alhoewel uit de hele aangifte makkelijk kon blijken dat het om een niet frans pensioen gaat.
    Nieuwe avis dus, maar maakt totaal geen bal uit…..

    Voor wat betreft de bronheffing per 1-1-2019.
    Ik kreeg per mail de volgende info:
    Als er geen salaris in Frankrijk wordt verdiend maar de inkomsten uitsluitend uit Nederland komen dan wordt per 2019 maandelijks 1/12 per automatische afschrijving afgeschreven met het percentage dat op het avis 2018 staat vermeld.
    Reserveren dus elke maand.
    Groet Harry

    #211491
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik denk dat het wel een bal gaat uitmaken, Harry, nu ik de wijziging online heb aangebracht (zoals ze keurig adviseerden). Ik zal een nieuw Avis krijgen met daarop een percentage, dat WEL in overeenstemming zal zijn met 1/12e van de totale inkomsten.
    Het was juist dat op het Avis vermelde percentage (zeer laag), dat mij naar de electronische pen deed grijpen en de vraag stellen waarom het zo laag was. Ik ervaar het er op wijzen dat ik een verkeerde rubriek had gebruikt, dan ook niet als een geheven vingertje, maar als een goede aanwijzing hoe de door mij gewenste situatie te realiseren.
    Met dat voor mij juiste percentage hoef ik dan niet te reserveren. Een keuze…dat wel.

    Laat onze uitwisseling tenminste van waarde zijn voor de meelezers, die anders misschien verrast zouden worden door een onverwachte hoge aanslag, omdat ze niet in de gaten hebben gehad, dat ze hadden moeten reserveren i.p.v. te vertrouwen op de juistheid van het (te lage) maandelijkse inhoudings-percentage van het Avis.

    Jaap

    #211492
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Jaap, het percentage dat op het avis staat is het percentage dat je moet betalen over je belastbare wereldinkomen in Frankrijk.
    Dus oer maand 1/12 van dat bedrag.
    Bij mij klopt het bedrag dat ik doorkreeg,na de vingerwijzing, precies met 1/12 van het percentage dat op het eerste avis staat aangegeven en klopt dus ook met de aangepaste aangifte.
    Ik had rubriek 1as gebruikt in plaats van 1am.
    Mijn belastbaar bedrag was inclusief mijn belastbare pensioen dat in de verkeerde rubriek stond dus daarom is het bedrag onder de streep gelijk.

    Inspecteur gaf mij

    #211493
     Noë
    Sleutelbeheerder

    In mijn bericht hierboven moeten de laatste woorden ” inspecteur gaf mij” vervallen

    #211496
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Precies wat ik bedoel en zeg Harry. Dank voor je verduidelijking.

    #212308
     Noë
    Sleutelbeheerder
    #212309
     bosbess
    Deelnemer

    Nog steeds geen antwoord op mijn vraag gekregen (of de CSG/CRDS volgend jaar maandelijks wordt afgeschreven), zie mijn eerdere reactie. Wel ontving ik afgelopen zaterdag per post een definitief avis 2018 (over 2017) en nu moet ik alsnog het totaalbedrag van één jaar vóór 17 december betalen.

    Dus ook al hebben ze het tot en met juli betaalde bedrag teruggestort en daarna geen afschrijvingen meer gedaan, ik moet het volledige bedrag nu ineens betalen.  Gelukkig heb ik het opzij gelegd. Ik wilde naar het belastingkantoor gaan om uitleg te vragen, maar dat is al dagenlang geblokkeerd door gele hesjes.

    #212335
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dit zegt Le Quotidien Luxemburg erover.

    janv

     

    #212350
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Reactie gewist.

    #212357
     Noë
    Sleutelbeheerder
    #212359
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Heb het even voor je uitgezocht Bosbess.

    Je hebt waarschijnlijk een AOW uit Nederland, daar wordt dus al over betaald en hoef je hier in Frankrijk niet weer te doen.

    CSG/CRDS hoef je niets meer aan te doen, deze gaan automatisch mee in je eindopgave.

    Als je straks je belastingpapieren invult moet kom je vanzelf in het systeem terecht.

    In jouw geval als je enerzijds over je AOW al betaald hebt, en anderzijds maar 500 euro verdien aan de CdH dan kun je rustig slapen want dna betaal je niets.

    Die vlieger gaat uiteraard niet op als je naast je nederlandse AOW, en je 500 euros van de CdH ook nog eens een rekening hebt bij de bank waar een paar miljoen op staat, of aandelen waar ze bij Phillips de hik van krijgen, want dan betaal je wel.

    Ook dan geld weer, deze bedragen worden verwerkt als je je belastingpapieren invult.

     

    Cees.

     

     

    #212360
     bosbess
    Deelnemer

    Dag Cees, dankjewel voor het uitzoeken.

    Maar gelukkig ben ik volledig belastingplichtig in Frankrijk. Dus zowel over mijn AOW als over mijn pensioentje betaal ik in Frankrijk inkomstenbelasting. Anders dan in Nederland, waar ik ieder jaar enkele honderden euro’s moest betalen zijn de belastingen in Frankrijk zo laag dat ik hier € 0 belasting betaal.

    Maar omdat ik een bedrijfje heb, ben ik verplicht verzekerd in Frankrijk en moet ik dus CSG, CRDS enzovoort betalen. Daar staat tegenover dat ik door mijn bedrijfje niet verdragsgerechtigd ben en de verdragsbijdrage is tot nu toe hoger dan wat Frankrijk aan CSG/CRDS vraagt.  Maar omdat deze regering per 1 januari 2019 de CSG van 6,3% naar 8,1% heeft verhoogd, komt het dicht bij elkaar in de buurt te liggen. Maar nog steeds heb ik het voordeel dat ik administratief niets meer met Nederland heb te maken. Alleen met Frankrijk.

    Van de CSG/CRDS werd tot en met juli dit jaar iedere maand een tiende ingehouden. Dat vind ik plezierig, want helaas heb ik geen miljoenen op de bank. (De vermogensbelasting is trouwens afgeschaft door deze regering en vervangen door de IFI, de belasting op onroerend goed.)

    Ik wil nu graag weten of de maandelijkse prélèvement volgend jaar verder gaat, of dat ik zelf iedere maand geld opzij moet leggen. Dat is het enige. Maar ze geven tot nu toe geen antwoord op die vraag. Maar ja, ik merk het vanzelf.

    #212362
     Noë
    Sleutelbeheerder

    zoals ik al zei ; deze bedragen worden verwerkt als je je belastingpapieren invult in september geloof ik dat dit is.

    Alles is op een hoop gegooid zeg maar, nu dus geen extra handelingen meer maar alles met één het het zelfde formulier.

    Gewoon afwachten dus en idd wel he geld opzei leggen als je verder geen teruggave verwacht.

    Krijg je wel geld terug van de belasting, dan wordt (waarschijnlijk ###) intern geregeld dat wat je moet betalenwordt verrekend met wat je terug krijgt.

    ### men is druk doende met het systeem, garantie dat het snel gaat werken is er nog niet helaas.

     

    Cees.

    #212364
     bosbess
    Deelnemer

    Nogmaals bedankt. Ik zal er dan maar van uitgaan dat ik het zelf iedere maand opzij moet leggen. Dan krijg ik er 0,75% rente over! Ik word nog rijk!

    #212365
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Weer een bewijs dat Macron er alleen maar voor de rijken is 🙂

     

    Ben benieuwd wat ze er van gaan maken, maar het kan wel eens zo zijn dat je helemaal niets betaald.

    http://impotsurlerevenu.org/paiement-de-l-impot/896-les-prelevements-sociaux.php

     

    Cees.

     

    #212366
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Voor zover ik begrijp van de informatie als ik inlog op mijn persoonlijke belasting ‘account’, kan je een “acompte” aanmaken en per 1 januari a.s. daar aangeven wat de belastingdienst per maand (of kwartaal) mag inhouden van je bank als vooruitbetaling voor die inkomenselementen waar geen prélèvement voor mogelijk is (bv inkomsten uit Nederland). (de ‘keuze-buttons’ zijn er al wel maar werken nog niet)

    Een beetje vergelijkbaar dus met de mensualisation zoals die tot nu toe bestond, maar dan over 12 maanden gespreid.

    Je zal wel zelf even moeten rekenen (maar dat moet je bij opzij leggen ook) om een redelijk juist bedrag aan te kunnen geven.

    Deze methode is NIET verplicht, begrijp ik. Dus kan je ook doen zoals Cees en Bosbes hiervoor aangeven.

     

    Met jullie benieuwd hoe het echt zal gaan.

     

    Jaap

    #212367
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Klopt Jaap, zoals ik al eerder schreef zijn ze druk bezig de heleboel op de schop te nemen, en het is maar de vraag of ze er klaar voor zijn als ze klaar moeten zijn.

    Ik heb vrienden die bij les Impôts werken en die hebben het over een enorme klus, alhoewel het ook niet die vrienden zijn die je uitnodigd om even de heg te knippen, want tegen de tijd dat ze vijf meter hebben gedaan moeten ze weer vooraan beginnen 🙂

    Het systeem zou een beetje moeten lijken op het Nederlandse, waar alles min of meer gekoppeld is.

    Juist dat koppelen lijkt een verdomd moeilijk verhaal te zijn, en voor de zekerheid wil Parijs geen cent missen dus kun je nagaan.

     

    Cees.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 35)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?