Fiscus gaat per 01-01-19 vooruit innen bij de bron

Dit onderwerp bevat 17 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Jaap Pijpe 1 maand, 2 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #211301
   h.zwolle 
  Bijdrager

  Ik kreeg een brief bij mijn aanslag dat vanaf 1 jan. 2019 belasting geheven wordt bij de bron, dus niet meer achteraf.
  Hoe zit dat met ingezetenen, die in fr.Belasting betalen over nederlands pensioen?

  #211303
   bosbess 
  Bijdrager

  Ik betaal geen belasting in Frankrijk (inkomen te laag), maar omdat ik een eigen bedrijf(je) heb wél CSG/CRDS (valt ook onder Impôt sur le revenu). Ik heb daarvoor een machtiging afgegeven en iedere maand wordt onder de noemer prélèvement social een tiende van het jaarlijkse totaalbedrag van mijn rekening afgeschreven (in november en december wordt niets afgeschreven).

  Wie schetst mijn verbazing toen ik vanmorgen op mijn bankrekening een groot bedrag zag teruggestort door de belasting. Gauw op mijn internetrekening gekeken en het bedrag bleek precies hetzelfde bedrag als het totaalbedrag dat ik tot en met juli aan voorschotten heb betaald.

  Ik heb gezocht op internet, maar kon het nergens vinden. Omdat ik misverstanden erg vervelend vind en zeker met overheidsinstellingen, heb ik ze een email gestuurd (via mijn espace sécurisé, waar je altijd binnen enkele dagen antwoord krijgt) met de vraag of dit geen “erreur” is. Dat ik begrijp dat per 1-1-2019 le prélèvement à la source ingaat en dat het jaar 2018 “une année blanche” is, maar dat mij dat niet betreft, omdat het leeuwendeel van mijn inkomsten uit NL komt (AOW en pensioen). De inkomsten uit mijn bedrijfje bedragen namelijk hooguit € 500 per jaar.

  Ook heb ik gevraagd of de maandelijkse voorschotten volgend jaar doorgaan. Ik hoop van wel. Ik wacht nu maar af wat het antwoord is. Zodra ik het binnen heb zal ik het hier melden.

  #211307
   bosbess 
  Bijdrager

  Vanmorgen al een antwoord, maar kennelijk weten ze ook niet precies wat ze er mee aan moeten, want er stond:

  “Votre demande est en cours d’instruction par nos services.”

  Dus maar weer afwachten.

  #211310
   Ron (03) 
  Bijdrager

  Hier hetzelfde geval (ongeveer dan).
  In Frankrijk betaal je belasting achteraf. Dus in 2018 betaal na aangifte de belasting over 2017. Nu stapt men over op het voorheffing systeem, zoals dat in NL al lang bestaat. Ter voorkoming van dubbel betalen is het blanco jaar ingevoerd. In 2018 betaal je dus het jaar 2017 en in 2019 niet het jaar 2018 maar begin je met de voorheffingen 2019. Het zit hem er dus in hoe administratief de jaren genoemd worden.

  Nu dit werkt prima maar niet voor degene die al eerder vooruit betaalden zoals bosbess. Die voorschotten voor het belastingjaar 2018 vallen weg immers het hele jaar 2018 zal worden overgeslagen. De voorschotten heb je dus terug ontvangen en vervolgens gaat de berekening zoals het voor alle inwoners zal gaan gelden. Daar zit best nog wat onduidelijkheid in, dat kennen we inmiddels in dit land. Rustig afwachten dus.
  Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg heb kunnen uitleggen voor zover ik het zelf heb begrepen dan.

  #211311
   bosbess 
  Bijdrager

  Dankjewel Ron, voor je uitleg. Voor ik me rijk reken zal ik toch maar even het antwoord van de impôts afwachten.

  #211312
   h.zwolle 
  Bijdrager

  Bij mijn aanslag zat een uitgebreide uitleg dat per belastingplichtige of gezamenlijk belastingplichtige een percentage voorheffing wordt vastgesteld en dat is in mijn geval slechts 6 % over mijn netto belastbaar bedrag in Frankrijk, waarbij dus rekening is gehouden met het verdrag tussen ned. en fr.
  Wat mij nu nog niet duidelijk is, heffen ze dat vóór door automatische afschrijving maandelijks op basis van die 6%? Ik heb nl geen betaalde inkomsten in Frankrijk dus geen werkgever om het in te houden.

  #211318
   Ron (03) 
  Bijdrager

  Ja, die uitleg heb ik hier ook ontvangen samen met het bedrag retour wat we al aan voorheffing over 2018 hadden betaald. Dat teruggekregen bedrag aan voorheffing is geen bonus zoals bosbess toch nog een beetje denkt. Er is n.l. een jaar of 3, 4 terug, toen die voorheffing ineens voor een aantal gevallen werd ingevoerd, zoals bij bosbess en mij, een jaar dubbel betaald n.l. voor het voorgaande jaar en de voorheffing voor het actuele jaar. Dat voorval is nu met deze terugbetaling weer vereffend.

  Hoe de voorheffing 2019 gaat lopen voor zelfstandigen en inkomens uit het buitenland weten we nog niet. Twee keer per jaar of maandelijks, we zullen het t.z.t. wel vernemen. Wel blijven opletten want in Frankrijk moet je vaak zelf actie ondernemen en als je even zit te pitten heb je zo een boete.

  #211319
   h.zwolle 
  Bijdrager

  Ja Ron, ik denk dat dat maandelijks gaat gebeuren per prélèvement, op basis van het in de aanslag genoemde percentage.
  Vind ik prima overigens, en loopt in de pas met de gesalarieerden in frankrijk.
  Zolang het verdrag maar niet op de schop gaat zoals nederland zou willen ( bronheffing door nederland) is er voor mij niets aan de hand.

  #211361
   Jaap Pijpe 
  Bijdrager

  Beste allemaal

  Na ontvangst van de aanslag 2018 over inkomen 2017 met daarin inderdaad informatie over de gang van zaken vanaf 1 januari 2019 ben ik er helemaal niet meer zeker van dat men automatisch, als een soort voorheffing, maandelijks gaat afschrijven van de bankrekening voor hen die alleen buitenlands inkomen hebben en dus geen “collecteur” (zoals bv een Franse werkgever of een Frans pensioenfonds).

  Uit de informatie lees ik, dat men voor de CSG etc dat wel gaat doen, maar voor revenue van buiten Frankrijk staat bij mij niets ingevuld.
  En…er staat heel duidelijk dat de maandelijkse inhoudingen zoals in het oude systeem automatisch per 31/12/2018 vervallen. “u hoeft daar niets voor te doen”, staat er ook nog bij.
  Dus…..vermoed ik dat men per maand veel te weinig zal gaan inhouden en men DUS zelf zal moeten gaan reserveren om de definitieve aanslag over 2019 in 2020 te kunnen betalen. Op zich geen probleem, maar vereist wel de nodige oplettendheid en discipline.

  Misschien ga ik toch maar eens even langs bij de lokale Ontvanger (Trésorier) om te horen wat zij hiervan vinden.

  Of zijn er onder u, die hier al meer over weten? (dan wel gaarne ook bron van de informatie aangeven svp)

  #211362
   bosbess 
  Bijdrager

  Nog steeds geen antwoord ontvangen van de impôts. Normaal antwoorden ze binnen enkele dagen. Dat was deze keer ook zo, maar het was geen inhoudelijk antwoord. Ik zal ze maandag weer aanschrijven, maar het is nu wel de maand dat velen met vakantie zijn.

  Maar bij mij gaat het inderdaad over CSG/CRDS, omdat ik onder het franse sociale systeem val. Ik heb niet gevraagd naar belasting, want die hoef ik dus niet te betalen. Bedankt Jaap, dat jij de bijbehorende info goed hebt gelezen (ik niet), zodat ik nu weet dat de maandelijks prélèvement van CSG/CRDS (die overigens deze maand is gestopt) na 1 januari 2019 weer verder gaat.

  #211367
   Ron (03) 
  Bijdrager

  Het is vakantietijd in Frankrijk mensen. Even wachten tot begin september en het openbare leven komt weer op gang.

  #211368
   Jaap Pijpe 
  Bijdrager

  Nee hoor, de belastingdienst is gewoon open en je kan gewoon vragen stellen.
  Het antwoord zou wat langer kunnen duren. 🙂
  Maar dat is soms ook zo als het geen vakantietijd is. 🙂

  Ja Ron, ik wacht gewoon af tot na augustus. 🙂

  #211377
   Jaap Pijpe 
  Bijdrager

  Kijk…..antwoord na mijn gerichte vraag online via mijn Espace Particulier.
  Ik had wel aangegeven (dat kon) dat het een vraag over de prélèvement betrof en zag toen al dat het niet naar mijn eigen kantoor werd gestuurd maar naar een kantoor in Pau. Ik vermoed een centraaal kennispunt voor de prélèvement vragen.

  _______________________________________________________________________________________________
  Bonjour,
  Vous avez fait une erreur sur votre déclaration, c’est pour cela qu’un taux vous a été calculé alors que cela aurait dû être un acompte contemporain.
  Vous avez déclarer vos salaires de source étrangère dans la case 1AS et 1BS “Pensions, retraites et rentes connues” alors que vous auriez dû le déclarer en case 1AM et 1BM “Autres pensions de source étrangère”.
  Vous pouvez corriger votre déclaration en ligne directement sur votre espace particulier.
  Cordialement,
  M. Florian BALTHAZARD Agent adm ppal FIP 2ème classe

  ___________________________________________________________________________________________
  Gewoon dom van mij dus in dit geval.. Wel grappig te constateren dat ondanks invullen 2047 formulier, de informatie zoals op 2042 formulier is ingevuld dus gebruikt wordt voor de vaststelling van de prélèvement parameters per 1 jan 2019.
  Meteen de correctie aangebracht.
  Nu wacht ik af of ik dus een nieuwe Avis krijg en wat daar dan op staat.
  Ik hou u op de hoogte.

  Jaap

  #211490
   h.zwolle 
  Bijdrager

  Goedemorgen,
  Ja Jaap datzelfde vingertje werd naar mij ook opgeheven omdat ik mijn nederlandse pensioen in de verkeerde rubriek invulde alhoewel uit de hele aangifte makkelijk kon blijken dat het om een niet frans pensioen gaat.
  Nieuwe avis dus, maar maakt totaal geen bal uit…..

  Voor wat betreft de bronheffing per 1-1-2019.
  Ik kreeg per mail de volgende info:
  Als er geen salaris in Frankrijk wordt verdiend maar de inkomsten uitsluitend uit Nederland komen dan wordt per 2019 maandelijks 1/12 per automatische afschrijving afgeschreven met het percentage dat op het avis 2018 staat vermeld.
  Reserveren dus elke maand.
  Groet Harry

  #211491
   Jaap Pijpe 
  Bijdrager

  Ik denk dat het wel een bal gaat uitmaken, Harry, nu ik de wijziging online heb aangebracht (zoals ze keurig adviseerden). Ik zal een nieuw Avis krijgen met daarop een percentage, dat WEL in overeenstemming zal zijn met 1/12e van de totale inkomsten.
  Het was juist dat op het Avis vermelde percentage (zeer laag), dat mij naar de electronische pen deed grijpen en de vraag stellen waarom het zo laag was. Ik ervaar het er op wijzen dat ik een verkeerde rubriek had gebruikt, dan ook niet als een geheven vingertje, maar als een goede aanwijzing hoe de door mij gewenste situatie te realiseren.
  Met dat voor mij juiste percentage hoef ik dan niet te reserveren. Een keuze…dat wel.

  Laat onze uitwisseling tenminste van waarde zijn voor de meelezers, die anders misschien verrast zouden worden door een onverwachte hoge aanslag, omdat ze niet in de gaten hebben gehad, dat ze hadden moeten reserveren i.p.v. te vertrouwen op de juistheid van het (te lage) maandelijkse inhoudings-percentage van het Avis.

  Jaap

  #211492
   h.zwolle 
  Bijdrager

  Beste Jaap, het percentage dat op het avis staat is het percentage dat je moet betalen over je belastbare wereldinkomen in Frankrijk.
  Dus oer maand 1/12 van dat bedrag.
  Bij mij klopt het bedrag dat ik doorkreeg,na de vingerwijzing, precies met 1/12 van het percentage dat op het eerste avis staat aangegeven en klopt dus ook met de aangepaste aangifte.
  Ik had rubriek 1as gebruikt in plaats van 1am.
  Mijn belastbaar bedrag was inclusief mijn belastbare pensioen dat in de verkeerde rubriek stond dus daarom is het bedrag onder de streep gelijk.

  Inspecteur gaf mij

  #211493
   h.zwolle 
  Bijdrager

  In mijn bericht hierboven moeten de laatste woorden ” inspecteur gaf mij” vervallen

  #211496
   Jaap Pijpe 
  Bijdrager

  Precies wat ik bedoel en zeg Harry. Dank voor je verduidelijking.

18 berichten aan het bekijken - 1 tot 18 (van in totaal 18)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account