Dit onderwerp bevat 73 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 6 maanden geleden door bosbess.
-
AuteurBerichten
-
4 augustus 2016 om 07:50 #197540NoëSleutelbeheerder
Goedemorgen,
Binnenkort Aow , verdrachtsgerechtig/ verplicht….
E 121 formulier aangevraagd, volgens ZIN hetzelfde als S1. E121 is door S 1 vervangen maar ZIN hanteert het nog steeds.Hopelijk hierdoor geen probleem bij aanmelding CPAM.
Wie weet wat je bij aanmelding moet meenemen want ik kan het nergens vinden, uit forums begrijp ik: internationale versie geboorteakte, niet ouder dan 6 mnd; bewijs van residentie frankrijk; pasfoto; kopie paspoort, formulier S1, en een hoop geduld.
Mis ik iets?
ZIN zou kopie E 121 aan mij sturen en origineel rechtstreeks aan CPAM?
Wat gebeurt er vervolgens? Direct voorlopige inschrijving of gaat daar ook tijd over heen?Alvast bedankt voor een reactie7 augustus 2016 om 09:11 #197542NoëSleutelbeheerderBeste H. Zwolle,
Mijn vrouw is onlangs door de hele CPAM-molen gegaan en heeft inmiddels haar ‘attestation de droits à lássurance maladie’ ontvangen. Alles op basis van een Exxx-formulier, de voorloper van het S1-formulier. De hele procedure heeft 3 maanden in beslag genomen.
Zoals u correct zegt: het S1-formulier wordt nog niet in Nederland door ZIN/verzekeraars gebruikt. In Frankrijk is men daarvan op de hoogte.
Op diverse Franse websites wordt duidelijk aangegeven dat het E-formulier het equivalent is van het S1-furmulier.
Belangrijke websites zijn in dezen:
http://www.amelie.fr en http://www.cleis.fr
Benodige papier die u dient te overleggen zijn:
– Internationaal geboortebewijs
– Internationale trouwacte (indien van toepassing)
– Kopie geldig paspoort
– bewijs van verblijf van over een tijdsbestek van minimaal 3 maanden (rekening EDf/telefoonnota
– R.I.B. bankrekeningoverzicht (verstrekt door de bank)Succes ermee.
Rob7 augustus 2016 om 14:03 #197541NoëSleutelbeheerderBedankt Rob.
Ambtelijke molens malen hier zeer langzaam…..
Groet Harry22 februari 2017 om 12:48 #197543NoëSleutelbeheerderWordt de attestation des droits assurance maladie automatisch per post verstuurd na aanmelding en inschrijving?
Ik heb na twee maanden nog niets.
Ik heb het nodig voor een mutuel hopi en mijn bewijs, een afgestempeld e 121 formulier wordt geweigerd.22 februari 2017 om 12:55 #197544NoëSleutelbeheerderHoe zijn jullie ervaringen met bereikbaarheid cpam?
-alleen 4 cijferig tel. Nummer ( niet uit buitenland te bellen)
-geen e mail
-bellen lastig, telefooncentrale met ratelende fransosen…..23 februari 2017 om 08:15 #197545bosbessDeelnemerMijn ervaring met franse instanties, ook met de CPAM, is dat je er beter zelf naartoe kunt gaan. De CPAM heeft overal kleine bijkantoren. Voorzover ik me herinner ontving ik mijn attestation direct tijdens het eerste gesprek. Maar dat is 8 jaar geleden. In ieder geval had je dat bewijs allang moeten hebben.
Inderdaad kun je zonder die attestation geen mutuelle-contract afsluiten, omdat de mutuelle een aanvullende verzekering is op de basisverzekering van de CPAM. E121 (S1) verklaart enkel dat je recht hebt op zorg in Frankrijk, na inschrijving bij de CPAM. Zolang je dat laatste niet kunt bewijzen, accepteert de mutuelle je dus niet. Succes.
23 februari 2017 om 09:37 #197546NoëSleutelbeheerderIk heb nog even nagezocht, wij hebben een de CPAM verzekering rondgekregen dmv een E-109 formulier en hebben dit rechtstreeks bij het hoofdkantoor in Nantes afgegeven en laten bevestigen (dit nadat tot 2 keer toe alle spullen waren zoekgeraakt….) dat ze de spullen hebben ontvangen.
23 februari 2017 om 11:17 #197547NoëSleutelbeheerderBij ons is het tot nu toe een bureaucratisch tranendal.
Nu na maanden heb ik nog geen mutuel (hopi zen) omdat
mijn dossier niet compleet is en dus het attestation mist.
Zelf maar met de mutuel contact opgenomen omdat ik zag dat er geen premie was afgeschreven.
Geen bericht aan mij, zoek het zelf maar uit….
Nu een code aangevraagd bij ameli.fr om een accxount aan te maken, waarmee ik dan wel een attestation kan downloaden en kan e-mailen. Zonder account kan dit niet.
Code wordt binnen 10 dgn. verstuurd, ben benieuwd.
Mijn vrouw is via mij verdragsgerechtigd. Haar soc. nummer en geboortedatum ingevuld. Helaas dat kent de site van Ameli niet.
Gelukkig zag ik dat ik in het geval van dat je echtgenote meeverzekerd is je je soc. nummer in moet vullen van de hoofdpersoon.
Dat je dan de geboortedatum van mijn vrouw niet in kan vullen staat er niet bij.
Nu maar hopen dat de toegestuurde code voor ons beiden is.
En al die tijd nu hopen dat ons niets gebeurd.Wat heeft Nederland toch zijn emigranten met een hoop rompslomp opgezadeld.
Wat ik mij ook oprecht afvraag is of iedereen die bij CPAM ingeschreven is toch weet dat 20% ziekenhuiskosten (als je er korter dan 30 dgn ligt) voor eigen rekening zijn en dat je je dus daar voor moet verzekeren. (plus 18 euro per dag)
Zeer merkwaardig dat je die aanvullende dekking niet buiten Frankrijk in de EU nodig hebt met je EHIC kaart.
Wij betalen aldus incl aanvullende dekking € 550,- ziektekosten bijdrage24 februari 2017 om 12:22 #197548bosbessDeelnemerInderdaad doet het verhaal de ronde dat ziekenhuiskosten 100% worden vergoed. Dat is onjuist. Zij worden slechts voor 80% vergoed. Ook betaal je na 24 uur verblijf in een ziekenhuis € 18 per dag verblijfkosten. Wel beweren sommigen dat wanneer je niet aanvullend bent verzekerd er vaak geen rekening of een lagere rekening komt. Ik betwijfel dat en ik wil in ieder geval het risico niet lopen.
Wat de zorg in de EU betreft: met de EHIC-kaart heb je in Nederland recht op de voorzieningen van de NL basiszorg. Dus alle bijkomende kosten zijn voor eigen rekening. Want omdat de CPAM enkel zorg in Frankrijk vergoedt, geldt je mutuelle ook niet buiten Frankrijk.
Hetzelfde geldt voor zorg in andere EU-landen: met de EHIC-kaart heb je slechts recht op de voorzieningen van de basiszorg in het betreffende land. De enige oplossing is dan om een reisverzekering af te sluiten, maar dan stuit je als verdragsgerechtigde weer op andere problemen. Het voert te ver om daar nu ook op in te gaan.
Voor geïnteresseerden: voorlichting van de FANF over verdragsrecht en verzekering.
24 februari 2017 om 13:29 #197549NoëSleutelbeheerderZwolle en Bosbess,
de afgelopen 1,5 jaar heb ik 2x een operatie ondergaan, die volledig zijn vergoed dooe CPAM, en het liggeld van 18 euro is door de mutuelle betaald.
Geen cent zelf betaald dus.
Hoe komen jullie aan de informatie dat je zelf 20 % bijbetaald ?
Want dan wacht me nog een fixe rekening.
barbara24 februari 2017 om 14:17 #197550bosbessDeelnemerBarbara, wanneer je een erkende ALD (Affection Longue Durée) hebt oftewel een chronische ziekte, worden alle medische kosten in een publiek ziekenhuis en in gecontracteerde privéklinieken voor 100% vergoed door de CPAM. Waarschijnlijk heb je dus een erkende ALD.
Die 80% geldt voor alle andere gevallen. De patiënt moet dan 20% zelf betalen, ook van eventuele overschrijdingen van het basistarief die sommige specialisten rekenen.
Op de site Ameli.fr wordt alles uitgebreid uit de doeken gedaan (gisteren voor het laatst bijgewerkt).
24 februari 2017 om 16:18 #197551NoëSleutelbeheerderBarki,
mijn partner is 2 maal geopereerd in het ziekenhuis met dagenlang verpleging (was geen ALD) en ikzelf voor een appendicitis (ook geen ALD) en wij hebben nooit een rekening gehad voor deze behandelingen, alleen maar de 18 euro/dag kamergebruik.
24 februari 2017 om 16:23 #197552NoëSleutelbeheerderGoedemiddag,
Zou het zo kunnen zijn dat omdat CPAM toch kan declareren bij de CAK dat
Gewoon 100% gedeclareerd wordt?
Het zou ook niet meer dan billijk zijn want we betalen de volle prik,
En dat heeft niets met de woonlandfactor te maken omdat dat alleen gaat over
De vergelijking tussen medische kosten fr. en Ned.Wie o wie biedt het juiste antwoord?
Harry zwolle
24 februari 2017 om 17:30 #197553NoëSleutelbeheerderbosbess,
ik heb geen ALD, het waren ook 2 totaal verschillende operaties !
barbara24 februari 2017 om 19:26 #197554bosbessDeelnemerBarbara, dan begrijp ik het niet. Tenzij niet de CPAM heeft betaald, zoals jij denkt, maar de rekening voor de 20% rechtstreeks naar je mutuelle is gestuurd en deze heeft betaald (tiers payant).
In dat geval zou je verwachten dat ze op de factuur ook meteen de verblijfkosten hadden vermeld. Maar misschien zien ze dat als twee afzonderlijke posten. Heb je zelf een rekening voor de verblijfkosten ontvangen en die doorgestuurd naar je mutuelle?
Pierro, hebben jullie een mutuelle? Zo ja, dan geldt misschien hetzelfde voor jullie.
24 februari 2017 om 19:56 #197555NoëSleutelbeheerderHallo allemaal,
Zitten we misschien toch op het verkeerde spoor?
Het verdrag garandeert ons zorg conform de basiszorg in Frankrijk.
De zorg an sich wordt dus 100% gegarandeert en niet 80%
Je kan nou eenmaal geen 80% zorg verlenen. Iemand voor 80% opereren bijvoorbeeld.
Je wordt ook niet gevraagd bij de zorgverlener of je de andere 20% wel wil.
Gezien onze zorgbijdrage die wel qua premie gebaseerd is op 100% zorg en los staat van de woonlandfactor, want die wordt uitsluitend bepaald over het verschil in prijsniveau voor vergelijkbare zorg Ned-Frankrijk, lijken de ervaringen van Pierro en Barki het bovenstaande vermoeden te bevestigen.24 februari 2017 om 20:17 #197556bosbessDeelnemerNee Zwolle, verdragsgerechtigden hebben recht op de voorzieningen van de franse basiszorg, volgens de franse regels voor de basiszorg. Nederland heeft daar niets mee te maken.
Zoals jij het stelt zou een mutuelle voor verdragsgerechtigden vrijwel overbodig zijn. Dat is niet zo. Laten we even afwachten wat Barbara en Pierro antwoorden op mijn vragen.
24 februari 2017 om 20:42 #197557NoëSleutelbeheerderJa de zorg, maar waarom zou dat gekoppeld zijn aan eigen bijdrage.
Dat geldt mogelijk alleen voor de Fransen. Nergens staat dat in het verdrag.
We hebben recht op de zorg en daar staat niet bij dat je zelf 20% moet dragen dan wel bij moet verzekeren.
Wij betalen ook niet volgens de Franse regels premie.
Of ik gelijk heb weet ik niet, ik probeerde zuiver te redeneren vanuit de verdragsregels.De info voorziening vanuit de overheid is zeer summier.
Nooit iets gelezen over wel of niet bij verzekeren.
Dus de mening dat dat wel zou moeten zie ik nergens bevestigd, maar natuurlijk wil ik ook 100% zekerheid.
Er moet toch een manier zijn om hier achter te komen.
Ik ga hier CAK eens over bellen.
Ik wil weten wat CPAM kan declareren.25 februari 2017 om 08:58 #197558NoëSleutelbeheerderBosbes, wij hebben geen mutuelle (niet nodig)
de rekeningen die wij ontvingen lieten wel alle kosten zien, maar alleen de verblijfskosten (18 euro/dag) werden aan ons in rekening gebracht25 februari 2017 om 09:52 #197559bosbessDeelnemerBedankt voor je antwoord, Pierro. Dan blijven er dus twee mogelijkheden open:
1. Zwolle heeft gelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet het geval is.
2. Mensen die beweren dat wanneer je geen mutuelle hebt, heel vaak het ziekenhuis je de 20% niet in rekening brengt, hebben gelijk.Omdat Pierro zegt dat hij en z’n partner geen mutuelle nodig hebben, vraag ik me af of zij verdragsgerechtigd zijn. Als dat niet zo is, blijft alleen mogelijkheid 2 open. Sorry Pierro, ik had het meteen moeten vragen: zijn jullie verdragsgerechtigd?
25 februari 2017 om 10:06 #197560NoëSleutelbeheerderBeste bosbess ik heb dit alleen als suggestie ingebracht, ik weet niet of het waar is.
Het zou voor velen wel een financiele verlichting betekenen
Pierro heb je de rekening zelf bij de CPAM in moeten dienen of deed het zkhs dat rechtstreeks? En de 18 euro p/dag?Zijn er nog meer lezers met de ervaring van pierro, die verdrachtsgerechtigd zijn?
Groet Harry25 februari 2017 om 10:08 #197561NoëSleutelbeheerderNog een aanvullende vraag aan lezers:
Is er iemand zonder mutuelle die wel de 20% heeft moeten betalen , en versrachtsgerechtigd is?
25 februari 2017 om 10:18 #197562NoëSleutelbeheerderBosbess, JA wij zijn verdragsgerechtigd
25 februari 2017 om 10:21 #197563NoëSleutelbeheerderh.zwolle, nee, wij hebben alleen een rekening ontvangen voor de verblijfskosten (forfait journalier), de rest heeft men blijkbaar gestuurd naar de CPAM Bordeaux
25 februari 2017 om 10:32 #197564NoëSleutelbeheerderRa ra hoe zit het nu.
Kan er soms nog verschil per departement zijn, zou toch niet moeten kunnen?Van de site van CAK wordt je ook niet wijzer.
Er staat dat je zorg krijgt volgens de wetten van het woonland.
Maar nergens staat dat je ook moet betalen naar de wetten van het woonland.
Het systeem in fr. Is verregaand sociaal. Premies worden heel anders berekend.
Ik ben toch benieuwd of er iemand is die het echt weet.25 februari 2017 om 10:49 #197565NoëSleutelbeheerder@ bosbess, ik herinner mij eenzelfde discussie over de ziektekostenverzekering in France van jaren geleden op dit forum, waar dit allemaal haarfijn uit de doeken werd gedaan en men ook tot de conclusie kwam dat alleen de basisverzekering (CPAM) voldoende is en men geen mutuelle nodig heeft omdat de extra kosten van bv ziekenhuisopname maar 18 euros/dag is en de meerkosten voor consultatie/medicijnen veel lager ligt dan de premie van een mutuelle.
misschien is dit draadje nog terrug te vinden…?28 februari 2017 om 09:49 #197566NoëSleutelbeheerdertps://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2007/05/24/rapport-awbz-zorg-in-het-buitenland/z-2768871b.pdf
http://www.securite-sociale.fr/IMG/pdf/cir_2011_cmu_33406.pdf
Goedemorgen,
Ik heb contact gezocht met het CAK en werd daar geen steek wijzer.
Men verwijst naar CPAM.Ik hoop dat er lezers zijn die zich willen verdiepen in bovenstaande documenten.
De eerste link is van de rijksoverheid waarin op blz 34 een belangrijke uitspraak van het Europese hof staat, nl dat vrij vertaald Nederland
De volledige zorgkosten moet vergoeden ook al is er in het woonland een eigen bijdrage verschuldigd, tot het bedrag dat Nederland zou moeten vergoeden op basis van de ned. Basisverzekering.
De tweede link is een uitleg van het fr. Min. Van werkgelegenheid en soc. zaken aan uitvoerende instanties hoe men beleid dient te vetalen.
Daarin oa. Een uitleg dat gepensioneerden met laag inkomen kunnen vallen onder een gratisWat ik uit de documenten begrijp is dat als frankrijk al een eigen bijdrage zou inhouden, waar nederland dat niet doet , Nederland conform jurisprudentie ( arrest inzake belgische casus) verplicht is de eigen bijdrage te vergoeden.
Graag jullie reactie, je moet er wel even voor gaan zitten maar het is belangrijk voor ons allemaal
Groet Harry28 februari 2017 om 09:51 #197567NoëSleutelbeheerderEr is een woordje weggevallen: achter gratis moet staan mutuelle
28 februari 2017 om 09:51 #197568NoëSleutelbeheerderEr is een woordje weggevallen: achter gratis moet staan mutuelle
28 februari 2017 om 10:14 #197569NoëSleutelbeheerderBonjour Pierro,
ik herinner mij eenzelfde discussie over de ziektekostenverzekering in France van jaren geleden op dit forum […] misschien is dit draadje nog terrug te vinden…?
Bedoelde u deze draad?
Salutations, Jos
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.